Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ για τα δομημένα ομόλογα


Κατηγορούμενος για απιστία απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, (Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο), Δημήτρης Καπράνος, ο οποίος κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα στο μεγάλο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Ο Δημήτρης Καπράνος κρίθηκε αργά χθες το βράδυ προφυλακιστέος  μετά την απολογία του στο Ειδικό Εφέτη Ανακριτηή κ. Λέκκα.


Οι κατηγορίες σε βάρος του είχαν τεκμηριωθεί με την έρευνα που είχε διενεργήσει η Αρχή καταπολέμησης "μαύρου" χρήματος, υπό τον πρώην εισαγγελέα Ν. Ζορμπά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το άνοιγμα τριών λογαριασμών του Δημήτρη Καπράνου σε Ελβετία κυρίως, εντοπίστηκαν καταθέσεις ύψους  1,8 εκατ. ευρώ οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με τις ημερομηνίες αγοράς του ομολόγου ενώ την προέλευση των χρημάτων αυτών ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου και τη διαβίβαση στο Εφετείο ογκωδέστατου φακέλου με στοιχεία από την Ελβετία, στο όνομα του Δημήτρη Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου ποσά ύψους 1,887 σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης.

Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται να προέκυψε πως τα χρήματα ακολούθησαν διαδρομή από πρόσωπο που σχετίζεται με την χρηματιστηριακή εταιρία ΤΡΩΥΛΟΣ, η οποία μεσολάβησε για την αγορά του ομολόγου, προς άλλο πρόσωπο, φίλο του Καπράνου και πρώην πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου.

Ο πρώην κρατικός λειτουργός φαίνεται στην συνέχεια να εμβάζει μέρος του ποσού αυτού στον Καπράνο στους τρεις επίμαχους λογαριασμούς που του αποδίδονται.


Ο κατηγορούμενος - συνταξιούχος σήμερα - δημοσιογράφος  είχε λάβει τέσσερις προθεσμίες για την απολογία του.  Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει πως το επίδικο ποσό προέρχεται από πώληση περιουσιακών του στοιχείων (τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών) και πως επρόκειτο να ηγηθεί εκδοτικού συγκροτήματος που οργάνωναν τα δύο πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται στην διαδρομή των εμβασμάτων.

Υποστηρίζει, επίσης, πως το δομημένο ομόλογο δεν προκάλεσε ζημιά στο Ταμείο και ότι πωλήθηκε σε ποσό λίγο παραπάνω από αυτό που δαπανήθηκε για την αγορά του.

Αντίθετα και σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα αδικήματα που βαρύνουν τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ  είναι κακουργηματικές πράξεις όπως απιστία απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.  Αφορούν  δε στην αγορά από το ΤΣΠΕΑΘ τον Ιούλιου του 2006 ομολόγων αξίας 130 εκατ. ευρώ που ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων.

Ο κ. Καπράνος ολοκλήρωσε την πολύωρη απολογία του τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση προφυλάκισης του, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο  νοσοκομείο Ευαγγελισμός απ όπου εξήλθε το απόγευμα.

Αμέσως ο κρατούμενος διακομίστηκε στο  νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και προσωρινά παραμένει.

*** *** *** *** *** ***
 Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου