Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, οι αξιωματικοί του Λ.Σ. που αποστράτευσε ...αναδρομικά ο Χρ. Παπουτσής


Αναμένονται αγωγές κατά των μελών του Συμβουλίου Κρίσεων

Την επαναφορά δύο απόστρατων του Λιμενικού Σώματος αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Εφετείο.  Πρόκειται για τους Αρχιπλοίαρχους - πλέον - Στυλιανό Ποπολάνο και Δημήτριο Τσικόγια ενώ επίκειται και η δικαίωση τρίτου αξιωματικού που  είχε την ίδια τύχη επί Αρχηγείας Αθ. Μπούσιου και Υπουργείας Χρήστου Παπουτσή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους αξιωματικούς πρόκειται να καταθέσουν αγωγές κατά των μελών του Συμβουλίου Κρίσεων για την άδικη μεταχείρισή τους.  Το Συμβούλιο αποτελείτο από τους νυν Αρχηγό Κωνσταντίνο Σούλη, τον Υπαρχηγό Θ. Φουστάνο, τον αποστρατευθέντα τέως Επιτελάρχη Γ. Βαλεργάκη και τον νυν κλαδάρχη Ασφαλείας Αθ. Αθανασόπουλο.


Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις αξιωματικοί είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μαζί με δεκάδες άλλους, όταν η κυβέρνηση προκάλεσε τον πανικό με τις διαρροές περί περικοπών των εφάπαξ κλπ.  Ωστόσο, εντός της νόμιμης προθεσμίας πέντε από τους αξιωματικούς - μετά και από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης - αποφάσισαν να ζητήσουν την επαναφορά τους στο Σώμα, αξιοποιώντας συγκεκριμένο νόμο που διευκόλυνε και άλλους ένστολους.


Όταν οι αποστρατευθέντες επανέκαμψαν στις τάξεις του Σώματος  ήταν Αύγουστος του 2010. Είχε παρέλθει λοιπόν ο Μάρτιος όπου έγιναν οι κρίσεις των συναδέλφων τους και αυτοί λογικά διεκδίκησαν το αυτονόητο, δηλαδή να κριθούν άμεσα όπως θα κρίνονταν τον Μάρτιο του 2010 και είτε να αποστρατευθούν είτε να μείνουν στάσιμοι ή να τους δοθεί βαθμός.

Για λόγους αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής, ο τέως Αρχηγός του Λιμενικού, Αθανάσιος Μπούσιος, προέβαλε σειρά δικαιολογιών για να μην προβεί στις κρίσεις των τεσσάρων αξιωματικών ( ο 5ος ήταν εκτός διαδικασίας).  Αποφάσισε όμως να τους προάγει τελικά, την παραμονή της αποχώρησής του από το Λιμενικό παρά το γεγονός ότι γνώριζε τόσο ο ίδιος όσο και ο τυπικά μέχρι τότε προϊστάμενός του Υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ότι την απόφαση πλέον θα την έπαιρνε εντός των επόμενων ημερών ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ως ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού.

Αυτό μπορεί μεν να ικανοποίησε τους κριθέντες, όμως προκάλεσε τον θυμό του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προκειμένου να εκδικηθεί - ναι καλά το γράφουμε : να εκδικηθεί - τον συνάδελφό του Διαμαντίδη, κατέθεσε προσφυγή κατά της προαγωγής των τριών αξιωματικών.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μπέρδεμα - άποψη της υπογράφουσας - που προφανώς ούτε και η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν αναγνώρισε, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να αιτιολογεί την προσφυγή Υπουργού  κατά της θετικής κρίσης. Αντίθετα υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι ο αξιωματικός μπορεί να προσφύγει εάν κριθεί δυσμενώς.   Ελλάδα όμως εδώ και όλα γίνονται.

Όλα τα πιο πάνω έγραψε το nextok.blogspot.com  στις 8 Φεβρουαρίου 2011 με τίτλο:  "Πρωτοφανείς επαναφορές και αποστρατείες στο Λ.Σ."    http://nextok.blogspot.com/2011/02/blog-post_6899.html,  σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "Πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος και γενικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας, ο υπουργός προκαλεί την ακύρωση της προαγωγής τριών αξιωματικών και μάλιστα να τους αποστρατεύει αναδρομικά από το 2010 με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

...και "καμπάνες" αγωγών

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε ότι δεν ήταν νόμιμη η προσφυγή του Υπουργού κατά της θετικής κρίσης των αξιωματικών και πλέον οι δύο των οποίων η υπόθεση εξετάστηκε, επιστρέφουν πανηγυρικά στο Λιμενικό Σώμα.

Και φυσικά δεν είναι μόνον ότι η Προεδρεία της Δημοκρατίας φέρεται να έχει εκτεθεί καθώς ο Πρόεδρος είχε υπογράψει την απόφαση του κ. Παπουτσή, αλλά είναι που οι δύο αξιωματικοί, δικαίως θα έχουν λαμβάνειν τους μισθούς ενός έτους χωρίς να έχουν εργαστεί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι από σήμερα κάποιοι - όσοι διατέλεσαν μέλη του Συμβουλίου Κρίσεων - θα έχουν την αγωνία των επιπτώσεων μετά τις αγωγές που ενδεχομένως θα ασκηθούν εναντίον τους επειδή υποχώρησαν στις μη σύννομες απαιτήσεις ενός πολιτικού, προκαλώντας την πολύμηνη ταλαιπωρία τριών συναδέλφων τους.  Και υπενθυμίζουμε ότι ήδη μόλις προχθές το Ναυτοδικείο Πειραιώς καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης δύο απόστρατους οι οποίοι θέλοντας να γίνουν αρεστοί σε Υπουργό, εκτέλεσαν μη νόμιμη εντολή του προβαίνοντας σε παράνομη μετάθεση υπαξιωματικού.


Σχετικό θέμα: 
"Φωτιές άναψαν οι πρωτοφανείς επαναφορές και αποστρατείες στο Λ.Σ."
http://nextok.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, στο πέρασμα τους, ενώ άλλοι αφήνουν το στίγμα τους, άλλοι αφήνουν την σκουριά τους!

    ΜΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου