Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πνίγεται η κυβέρνηση από τις δεμένες άγκυρες της ΠΝΟ

Δένουν τα πλοία για άγνωστο χρονικό διάστημα - αγωνία στα νησιά

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Δεκάδες άγκυρες δεμένες στο "λαιμό"  της κυβέρνησης, απειλούν να την ...στραγγαλίσουν πριν εκπνεύσει λόγω εκλογών.   Κάπως έτσι αναμένεται να εξελιχθεί η εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών η οποία αποφασίστηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Έτσι ξεκινούν  από τη Δευτέρα οι κυλιόμενες απεργίες της ΠΝΟ, καθώς στην πολύωρη συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας δεν βρέθηκε κοινός τόπος. «Δεν προέκυψε τίποτα καινούργιο, δεν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός» είπε ο γγ της ΠΝΟ. Η Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της είπε ότι δόθηκαν απαντήσεις και δεσμεύσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει αίσθημα ευθύνης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, συμπλήρωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.  Την ίδια στιγμή η απεργία αυτή που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, "έκοψε"  την ανάσα των νησιωτών που περίμεναν τις ημέρες του Πάσχα για να ανακάμψουν οικονομικά έστω στο ελάχιστο.

Τερματίστε την πολιτική επιστράτευση


Μεταξύ άλλων η ΠΝΟ ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Ζητά, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε ότι δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό στη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτή τη φάση και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικά.

«Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός, ούτε προγραμματισμός» τόνισε.

Οι υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισαν ότι το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτικών δεν μεταβάλλεται με την μεταφορά της εποπτείας στο υπουργείο Εργασίας.

Όσο για την υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΠΥ, αφορά στις παροχές σε είδος και όχι στις παροχές σε χρήμα, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές.

Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο φορέα με την ίδια εργασιακή σχέση.

«Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι θα δεν υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας, τα νησιά μας την οικονομίας μας και τις εξαγωγές» είπε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου είναι διασφαλισμένοι.
Ανέφερε ότι για τα τεχνικά ζητήματα, της ομαλής μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, θα γίνει διεξοδική συζήτηση τις επόμενες ημέρες και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Συνάντηση και με τους ακτοπλόους

Mετά το πέρας της συνάντησης η υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοπλόων.

Οι ακτοπλόοι ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μείωση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες των πλοίων και άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Επίσης εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος.

Ένα θέμα που επίσης βάζουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι ακτοπλόοι, είναι το η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων.

«Θέσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να επιβιώσουν και εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Απόστολος Βεντούρης.

Αδυνατώντας να κατανοήσει - ως συνήθως - τα αιτήματα των ναυτικών, σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Απόστολος  Βεντούρης είπε ότι «κατά το ΣΕΕΝ οι ναυτικοί δεν απεργούν, αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στάση του συνδικαλιστικού τους σωματείου δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται».



*** *** *** *** *** *** Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία. *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου