Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ύποπτη επιστροφή της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση

Με τίτλο: Ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά παν  ενδεχόμενο, μετά το δημοσίευμα της Μιλιέτ, το SIGMA LIVE αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Miliet πρόκειται σύντομα να επιτραπεί η επιστροφή των Κυπρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

Το γεγονός αυτό αφήνει υποψίες ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνεννόηση με ξένες δυνάμεις, προωθεί την υλοποίηση του απορριφθέντος και κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν ερήμην των Κυπρίων πολιτών.  Και μόνον οι χλιαρές αντιδράσεις από πλευράς των μελών της κυπριακής κυβέρνησης αφήνουν πολλά ερωτηματικά ενώ την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο των γνωστών πλέον πολιτιών παιχνιδιών, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται ως να μη γνωρίζει ...τίποτα για το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα του SigmaLive  με ώρα ανάρτησης την 08:05 της
27ς Μαρτίου 2012 αναφέρει:


Ως κίνηση, που στόχο έχει να αιφνιδιάσει και να φέρει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν τελικώς υποβληθεί επισήμως ή εάν τεθεί σε εφαρμογή μονομερώς, ερμηνεύεται η χθεσινή είδηση που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη ν’ ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα η Άγκυρα δηλώνει άγνοια.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη προβεί σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από ένα δημοσίευμα εφημερίδας.

Η Τουρκία, είπε, κάθε φορά, με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσπαθεί είτε να παραπλανήσει, είτε να πετύχει, σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά προβλήματα και προκλήσεις που έχει ενώπιον της. Εμείς, συμπλήρωσε, πρέπει να επαγρυπνούμε και να λειτουργούμε προληπτικά.

Η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, έκανε λόγο για «σοβαρή εξέλιξη», η οποία, όπως επισήμανε, θα επιδεινώσει και πιθανόν να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα, είπε, που στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς όλες τις κατευθύνσεις, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Άγκυρα.

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δε μπορεί να κατοικηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, Νίκος Μεσσαρίτης, o οποίος διευκρίνισε ότι το αποχετευτικό σύστημα έχει εγκαταληφθεί, το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης είναι εκτός λειτουργίας και γενικότερα δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο οποίος είχε χθες επικοινωνία τόσο με την ΥΠΕΞ, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έκανε αναφορά σε επικίνδυνη κίνηση τακτικής εκ μέρους των Τούρκων, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σημασία.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου συνιστά ύψιστης σημασίας πτυχή του κυπριακού προβλήματος και η αντιμετώπισή της επιβάλλει ώριμους, ψύχραιμους και νουνεχείς χειρισμούς. Η κυβέρνηση καλείται να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για να χειριστεί, στο πλαίσιο αυτό, κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη επισημαίνει ο ΔΗΣΥ.

Η πολιτική ηγεσία ενωμένη οφείλει να δράσει προληπτικά, ώστε να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.

"Δεν έχει ιδέα" ο Μπαγίς

''Δεν έχω τέτοια ενημέρωση'' δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς κληθείς να σχολιάσει χθες το δημοσίευμα της "Μιλλιέτ" για άνοιγμα των Βαρωσίων την 1η Ιουλίου, υπό τ/κ διοίκηση.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι κατά την τελευταία επισκεψη του Τ/κ ηγέτη στην Τουρκία ο ίδιος δεν συναντήθηκε μαζί του. ''Δεν έχω ενημέρωση για ένα τέτοιο θέμα. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός στο χρόνο που θεωρεί ο ίδιος σωστό θα κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις''.

O Nτερβίς Έρογλου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι τα Βαρώσια είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» του ψευδοκράτους. Είναι εκτός συζήτησης, είπε, η λήψη οποιονδήποτε μέτρων για ένα θέμα, όπως της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που είναι μέρος, όπως ανέφερε, μιας συνολικής λύσης του κυπριακού, όσο συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μιλιέτ», η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου για εγκατάσταση, σε όσους Ε/κ έχουν εκεί περιουσία, υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1ην Ιουλίου.

*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
 *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου