Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι ναυτικοί - μεγάλος ο κίνδυνος από τις επιπτώσεις

Παίζουν με τη φωτιά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις πλάτες των εργατών της θάλασσας αλλά...

Για όποιον δεν το έχει ακόμη κατανοήσει, τυχόν συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ήδη ετοιμόρροπο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατά την χθεσινή συνεδρίασή της προχώρησε σε ευρεία συζήτηση, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, ύστερα από τη γνωστή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28-02-2012, που αφορά στον χώρο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την οποία κατεδαφίζεται και αποσαθρώνεται ό,τι είχε διασωθεί από τις προηγούμενες άγριες, ανάλγητες και απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:


*  Οι εργαζόμενοι, όπως άλλωστε και οι συνταξιούχοι, δέχονται ένα καταιγισμό «μέτρων», περικοπών μισθού, επιδομάτων και συντάξεων – κυρίων και επικουρικών – που λαμβάνονται στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της χώρας και της εξόδου από την ύφεση και το οικονομικό τέλμα, στο οποίο άλλοι την οδήγησαν και όχι βέβαια ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και οι απόμαχοι.

*  Η ΠΝΟ απορρίπτει και αντιτάσσεται σθεναρά και αποφασιστικά στην λογική ότι εν ενεργεία και συνταξιούχοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης στην οποία έφτασε η χώρα από τους λανθασμένους χειρισμούς όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

*  Πέραν των εσφαλμένων χειρισμών που προαναφέρθησαν, επισημαίνεται ότι ολέθρια ήταν τα αποτελέσματα από την κακοδιαχείριση και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, οι οποίες και αποκλειστικά ευθύνονται για την οικτρή κατάσταση στην οποία κατάντησαν την πατρίδα.

*  Πέραν των όσων έχει αναφέρει η Διοίκηση της ΠΝΟ με Δελτία Τύπου της τον περασμένο μήνα και την πάγια θέση της για την διατήρηση του ΕΛΟΕΝ, ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου, με χρηματικούς πόρους από εισφορές των ναυτικών και μηδενική επιβάρυνση του δημοσίου για τις λειτουργικές του δαπάνες, με πρωτοφανή έκπληξη και οργή πληροφορήθηκε ότι η Κυβέρνηση «έβαλε βαθιά το χέρι» στα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ για να «καλύψει» υποτιθέμενες ανάγκες της, αρπάζοντας τα χρήματα των ναυτεργατών μέσα από τις τσέπες τους.

*  Ακόμη δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Γραφείου και την χωρίς άλλη καθυστέρηση ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών.

*  Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), απαιτείται η αυτοτελής διατήρησή του και η άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πάψουν επί τέλους οι απανωτές περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων. Επίσης, η επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και η επαπειλούμενη ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ από τον Οίκο Ναύτου όπου σήμερα καλύπτονται, τους έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε απόγνωση.
*  Η ΠΝΟ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, για τις οποίες χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες πολλών δεκαετιών και απαιτεί από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αναζητήσει άμεσα άλλες λύσεις για την έξοδο από την οικονομική συμφορά στην οποίαν έχει περιέλθει η Ελλάδα.

*  Επί πλέον δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, την επαγγελματική εξαφάνιση ενός κλάδου, που έχει εισφέρει κατά παγκόσμια αναγνώριση το πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμά του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης και παρεμβάσεων, ώστε να αποτρέψει το συνεχιζόμενο κατρακύλισμα της πατρίδας και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων ναυτεργατών και των οικογενειών τους.
*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***