Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Βεντούρης Απόστολος: Δεν ήξερα ότι ο ΕΛΟΕΝ έβαλε 16.000 ευρώ στο λογαριασμό μου

10 Μαΐου 2012
Ευθύνη στον Ειδικό Λογαριασμό Εμπορικού Ναυτικού απέδωσε ο Απόστολος Βεντούρης κατά τη σημερινή έναρξη της δίκης του στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κατηγορείται για την εικονική του ναυτολόγηση σε σειρά πλοίων όπως και για την παράνομη είσπραξη του οικογενειακού επιδόματος το οποίο από το 1999 μέχρι και το 2010 ξεπερνά τις 16.000 ευρώ.

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο ίδιος πλήρωσε περισσότερα από 400.000 ευρώ (σε επαναληπτικές του αναφορές το ποσό κατέβηκε στις 300.000 και στις 250.000 ευρώ) προκειμένου να διατηρήσει το οικογενειακό έθιμο που τον ήθελε να φέρει την ιδιότητα του ναυτικού. Υποστήριξε επίσης ότι το ΝΑΤ ωφελήθηκε από αυτή του την ενέργεια και ότι ποτέ δεν επρόκειτο να εισπράξει σύνταξη αλλά όπως και άλλοι επιχειρηματίες της θάλασσας θα την παραχωρήσει σε κάποιο οργανισμό.

«Τυχαίο που δεν υπάρχει πολιτική αγωγή;»


Ο συνήγορος του κ. Βεντούρη, επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει πολιτική αγωγή στην υπόθεση, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι τόσο το Λιμενικό Σώμα το οποίο διενήργησε τη σχετική ΕΔΕ, όσο και το ΝΑΤ αλλά και ο ΕΛΟΕΝ, αδιαφορούν για την υπόθεση θεωρώντας ότι είναι μικρής σημασίας. Το συγκεκριμένο θέμα πάντως προκαλεί απορία καθώς ειδικότερα το Λιμενικό Σώμα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της υπόθεσης που έστειλε στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας έτσι τον εισαγγελέα να παλέψει μόνος του για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Αποτέλεσμα ήταν ο εισαγγελέας της Έδρας να δεχθεί προκλήσεις από τον συνήγορο του κ. Βεντούρη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παρακώλυε την απολογία του κατηγορούμενου με ερωτήσεις. Έτσι ο εισαγγελέας υποχρεώθηκε να δηλώσει αποχή από την υπόθεση και η ολοήμερη διαδικασία τερματίστηκε γύρω στις 8.00 το βράδυ χωρίς να υπάρξει απόφαση.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η εκδίκαση της υπόθεσης είτε θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου με την ίδια σύνθεση (εάν αυτό κρίνει το Δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εντός του 24ώρου) είτε την ίδια ημέρα η δίκη θα αρχίσει από την αρχή με νέα δικαστική σύνθεση.

Ο συνήγορος του κ. Βεντούρη, εξετάζοντας την υπογράφουσα δημοσιογράφο, διαχειρίστρια του nextok.blogspot.com, επικαλέστηκε πρόσφατη «αποκάλυψη» του κ. Βεντούρη σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι τάχα ο Γ.Γ. της ΠΝΟ αμείβεται με 15.000 ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα την ερώτηση: Ο κ. Χαλάς δεν φαίνεται ναυτολογημένος όπως και όλοι οι συνδικαλιστές;

Εμείς απαντήσαμε ότι τόσο οι συνδικαλιστές όσο και τους αρχιπλοίαρχοι και τους αρχιμηχανικοί των ναυτιλιακών εταιριών καλύπτονται από τη νομοθεσία που τους επιτρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Προσθέσαμε επίσης ότι η αμοιβή του κ. Χαλά σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ δεν ανέρχεται στις 15.000 ευρώ και ότι σε κάθε περίπτωση η αμοιβή του ΓΓ της ΠΝΟ δεν επιδοτείται ή δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ερώτηση, γιατί έκανε ο κ. Βεντούρης την αίτηση για την είσπραξη του οικογενειακού επιδόματος, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι κάποιος υπάλληλος του γραφείου του είχε κάνει την αίτηση όπως την έκανε και για τους υπόλοιπους ναυτικούς της εταιρίας ΝΕΛ κλπ. Φυσικά είναι γνωστό ότι καμία εταιρία δεν αναλαμβάνει την υποβολή αίτησης στον ΕΛΟΕΝ για λογαριασμό των ναυτικών που απασχολεί αλλά κάθε οικογένεια ναυτικού αναλαμβάνει η ίδια αυτή την υποχρέωση. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου διέκοψε τότε τη διαδικασία για να βρει μέσα από τη δικογραφία το έγγραφο που κατατέθηκε στον ΕΛΟΕΝ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό φέρει την υπογραφή του κ. Βεντούρη. Όταν η Πρόεδρος επέστρεψε, ο συνήγορος του κατηγορούμενου προκάλεσε το επεισόδιο μετά το οποίο διεκόπη η δίκη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρώην Υπολιμενάρχης Πειραιά Νίκος Θεμέλαρος αρνήθηκε στο δικαστήριο ότι έχει υποβάλει αίτηση αποστρατείας εξ’ αιτίας αυτής της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αίτησή του έχει γίνει αποδεχτή από την Υπηρεσία του και από τον αρμόδιο Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στις και έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑΒ4ΩΧΙ-ΣΙΚ στις 25/04/12 φέροντας αριθμό φακέλλου 211.12/2012 (static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΩΧΙ-ΣΙΚ) Πρόσθεσε πάντως ότι ο νόμος απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ναυτικού στο Λιμεναρχείο όταν πρόκειται να αποναυτολογηθεί.

Πρόεδρος: Συνηθίζεται ο πλοιοκτήτης να προσέρχεται για ναυτολόγηση; Σας έχει τύχει άλλη φορά;

Απ. Όχι δεν μου έτυχε. Αν πάντως ο πλοιοκτήτης ναυτολογηθεί και επιβαίνει στο πλοίο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι ο κ. Βεντούρης ήταν πάνω στο πλοίο κατά τις περιόδους που φέρεται να είναι ναυτολογημένος;

Απ.: Δεν μπορώ να σας πω εάν παρείχε υπηρεσία.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και υπάλληλος του ΕΛΟΕΝ η οποία ανέφερε ότι το οικογενειακό επίδομα παρέχεται στον ναυτικό που με βάση το φυλλάδιό του αποδεικνύει ότι είναι εν ενεργεία.

Πρόεδρος: Έκανε κάποια κίνηση ο ΕΛΟΕΝ μετά απ όσα ακούστηκαν;

Απ.: Όχι.

Πρόεδρος: Γιατί;

Απ.: Υποθέτω ότι περιμένουν τη δικαστική απόφαση.

Πρόεδρος: Μα όλοι περιμένουν τη δικαστική απόφαση; Δεν υπάρχει άποψη; Δεν εξετάζει κανείς το θέμα αυτό;

Πάντως η υπάλληλος του ΕΛΟΕΝ ξεκαθάρισε ότι το οικογενειακό επίδομα βάση του Νόμου λαμβάνουν μόνον όσοι έχουν πραγματική υπηρεσία (ημέρες θαλάσσιας υπηρεσίας Χ αριθμό παιδιών Χ ευρώ). Επίσης το λαμβάνουν οι ναυτικοί που εξαγοράζουν την θαλάσσια υπηρεσία τους. Τέλος παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα κανείς ναυτικός –σ.σ. προφανώς εννοεί τις τελευταίες 10ετίες- δεν είχε 360 ημέρες το χρόνο θαλάσσια υπηρεσία και μάλιστα επί 4 συνεχόμενα χρόνια όπως ο κ. Βεντούρης.

Ο πλοίαρχος Πάτσιος που ήταν ναυτολογημένος στο πλοίο «Αίολος Κεντέρης», κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Βεντούρης ήταν ναυτολογημένος σε διάφορα πλοία της ΝΕΛ επειδή προέρχεται από ναυτική οικογένεια και ήθελε να έχει την ιδιότητα του ναυτικού.

Πρόεδρος: Τι εξυπηρετούσε η ναυτολόγησή του;

Απ.: Τίποτα.

Πρόεδρος: Εάν το πλοίο βρισκόταν εν κινήσει θα τον είχατε στο κατάστρωμα να κάνει εργασίες;

Απ.: Όχι βέβαια.

Πρόεδρος: Με ποιο τρόπο απολύθηκε;

Απ.: Με υπεύθυνη δήλωση.

Βεντούρης: Δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούμαι...

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούμαι. Είμαι ναυτολογημένος από 16 χρονών. Έδωσα 300.000 ευρώ στο ΝΑΤ και επειδή τυχαία ο ΕΛΟΕΝ έβαλε 16.000 ευρώ στο λογαριασμό μου; Δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορούμαι…» Έτσι ξεκίνησε την απολογία του στο ακροατήριο ο κ. Απόστολος Βεντούρης ο οποίος πρόσθεσε: «Πέντε χρόνια φωνάζω από την Ένωση (σ.σ.: Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας), διότι μόνον στην Ακτοπλοΐα οι εργαζόμενοι πληρώνονται για να κάθονται σπίτι τους. Έξι χρόνια ήταν δεμένα τα πλοία «Παναγία Θαλασσινή», «Αίολος Κεντέρης», «Παναγία Πάρου», «Αίολος Εξπρές» και «Παναγία Τήνου» και έρχεστε εσείς και μου λέτε ότι για όλους τους ναυτικούς που κάθονταν σπίτι τους και τους πλήρωνα εγώ, κατηγορείται εμένα; Και τους πλήρωνα εγώ διότι τα πλοία υποχρεούνται να έχουν ναυτολόγιο επί 10 μήνες ενώ τα ταχύπλοα μπορούν να κινούνται μόνον επτά μήνες. Έτσι για τρεις μήνες οι ναυτικοί μου κάθονται σπίτι τους και τους πληρώνω.

Πρόεδρος: Τι λόγο έχετε να είστε ναυτολογημένος;

Απ.: Κανένα. Έδωσα 250.000 στο ΝΑΤ και δεν υπήρχε πρόβλημα μέχρι που έμαθα ότι τυχαία ο ΕΛΟΕΝ μου έβαλε στο λογαριασμό 16.000 ευρώ. Η ιστορία ξεκίνησε μετά από αντιπαράθεση με την ΠΝΟ. Ένα συνδικάτο μάφια. Ο κ. Τσιμπόγλου και άλλοι συνδικαλιστές, φίλοι της κυρίας που είναι εδώ (σ.σ. εννοεί την υπογράφουσα). Με απείλησαν προκαταβολικά. Ποια είναι η ζημιά του ΝΑΤ; Ο Αγούδημος παίρνει σύνταξη από το ΝΑΤ και του παρακρατεί το Ταμείο το 1/3 της σύνταξης για τα χρέη του προς αυτό.

Εισαγγελέας: Δεν κάνατε αίτηση στον ΕΛΟΕΝ;

Απ.: Άνθρωπος του γραφείου μου έκανε την αίτηση όπως την έκανε και για τους άλλους ναυτικούς της εταιρίας.

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος του κατηγορούμενου προκάλεσε το επεισόδιο με την αποχή του εισαγγελέα που προαναφέραμε.

Συγκατηγορούμενος του κ. Βεντούρη είναι ο πρώην ναυτολόγος του Πειραιά Τριαντάφυλλος Λάμπρος.


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

2 σχόλια:

  1. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, αγαπητή μου Θεοδοσία.
    Μην ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα, όταν το ψάρι "βρωμοσκυλάει" από την κεφαλή. Και εσύ γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, τι εννοώ......
    Σε συγχαίρω πάντως για το τσαγανό σου, όπως άλλωστε συγχαίρω και τον εισαγγελέα της έδρας για την στάση που τήρησε!!!!
    Ιωάννης Εμμ. Νομικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπωσδήποτε είναι απαξιωτικό ένας εφοπλιστής να παιρνει επιδόματα απο ΕΛΟΕΝ όταν μαλιστα κάνει εικονική ναυτιλόγηση, για αυτό όμως έπρεπε να έχει κανει έλεγχο το Λιμεναρχείο...τώρα μάλιστα "άλοιψα το ψωμί μου μέλι....!!!!!!!" όμως το ιδιο απαξιωτικό είναι και ο ΓΓ της ΠΝΟ να παιρνει €15,000/μήνα και νάναι κάθε μέρα στο σπιτάκι του και εγώ ο συνταξιούχος Α! μηχ.Ε.Ν. με πλέον των 26 χρόνων θαλάσσια υπηρεσία να παίρνω μόνο € 1,600 καιπεριμένω και το κοψιμο του περιφημου!!!!! 7% από αυτό το μήνα και έπεται συνέχεια.....όσο για την αναφορά στον προυπολογισμό και ότι η άμοιβή του ΓΓ δεν τον βαρύνει.... ενώ τον επιβαρύνει η σύνταξη μου...ας απολογηθούν όλα αυτά τα "καθίκια" που από ένα υπερήφανο αξιωματικό του Ε.Ν. με κατάντησαν....... ζητιάνο....ξέρω ακόμα πολύ καλα, για ότι γράφω εδώ..... "δεν θα ιδρώσει κανενός αυτί" ...μου είναι αδιάφορο,θα εξακολυθώ όμως, να καταγγέλω καθε τι που με απαξιώνει.
    Π.Σ.Βελισσαράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου