Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Κούπες - Συνταγές

(Από τις Μεσογειακές Αραβικές χώρες και τη Κύπρο)

Υλικά ζύμης

• 4 φλιτζάνια πουργούρι (πλιγούρι) ψιλό ή αλεσμένο
• 4 φλιτζάνια νερό πολύ ζεστό
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κανέλλα (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

• 1 κιλό κιμά χοιρινό
• 6 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα στο τσόπερ με κάλυμμα
• Ένα ματσάκι μαϊντανό κομμένο στο τσόπερ με κάλυμμα ή στο ίζυ τσόπερ
• Αλάτι
• πιπέρι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα



Σκεύη Tupperware που θα χρειαστούν

1. Νέο μπωλ αναμείξεως 4 λίτρων (Δ14)
2. Τηγάνι γουόκ
3. Σωτέζα 5,7
4. Κουτάλα Τρυπητή (από τουλ σετ Δ21)
5. Ιζυ τσόπερ ή Τσόπερ με κάλυμμα
6. Αλέγρα Σέρβερ 1,3 λ. με τρυπητό (Γ26)

Διαδικασία

1. Ζεσταίνουμε το νερό καλά.
2. Τοποθετούμε το πλιγούρι μέσα στο μπωλ αναμείξεως και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μιάμιση ώρα.

3. Κόβουμε τα κρεμμύδια στο τσόπερ με κάλυμμα.

4. Ζεσταίνουμε τη σωτέζα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους ανακατεύοντας σταδιακά.

5. Προσθέτουμε 4 – 5 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά.

6. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και στη ζεστή σωτέζα ρίχνουμε τον κιμά χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς (παίρνει χρώμα λευκό). Προσθέτουμε 3 – 4 κουταλιές ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3 λεπτά.

7. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα στον κιμά τα κρεμμύδια προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά την κανέλλα.

8. Όταν το πλιγούρι απορροφήσει όλο το νερό, το ζυμώνουμε καλά, κατά προτίμηση στο μίξερ προσθέτοντας το αλατοπίπερο και εάν χρειαστεί και λίγο ακόμα ζεστό νερό. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν τυλιχθεί μέσα στους αναδευτήρες του μίξερ.

9. Φτιάχνουμε μακρόστενους κεφτέδες από πλιγούρι και με το δάκτυλο ανοίγουμε τρύπα φροντίζοντας να ανοίξουμε ομοιόμορφα τα τοιχώματα με τρόπο τέτοιο που να δεχθεί μέσα δύο κουταλάκια κιμά.

10. Κλείνουμε την τρύπα εγκλωβίζοντας μέσα στη πλιγουρένια μπάλα τον κιμά. Στην Κύπρο, η μπάλα αυτή έχει το σχήμα της μπάλας του χάντμπολ και έχει το μήκος ενός δακτύλου. Στον Λίβανο και στη Συρία οι νοικοκυρές κάνουν τις μπάλες μικρές και στρογγυλές.

11. Το ζύμωμα διευκολύνεται εάν βρέχουμε συνεχώς τα χέρια με νερό ή με λάδι.

12. Τηγανίζουμε τις κούπες μέσα στο γουόκ σε εξαιρετικά καυτό λάδι.

13. Με τη τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις κούπες μέσα στο αλέγκρα σέρβερ ώστε να στεγνώσουν από το λάδι

14. Σερβίρεται με λεμόνι

Σημαντικό: Το μυστικό για να μη διαλυθούν οι κούπες μέσα στο λάδι είναι να διατηρείται αυτό πολύ ζεστό. Γι αυτό και δεν πρέπει να τηγανίζουμε περισσότερες από 4 κούπες ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό κάνει το γουόκ ιδανικό σκεύος για το φαγητό αυτό. Εδώ οι κούπες τηγανίζονται χωρίς να χρειάζονται γύρισμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να διατηρήσουμε τις ωμές κούπες στη κατάψυξη μέσα στα δοχεία κατάψυξης (Ε 32, Ε31, Ε35 κλπ). Τις τηγανίζουμε ανά 3 τεμάχια χωρίς απόψυξη, φροντίζοντας να μη πέφτει η θερμοκρασία του πολύ ζεστού λαδιού.


*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείτε γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***