Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ο ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ
Μιά ξεχωριστή ημερίδα από το Β΄ Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας
Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Ημερίδα για τον Τάσο Αθανασιάδη τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο Μικρασιάτη Λογοτέχνη και Ακαδημαϊκό παρουσιάζει το 2ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας - Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 στις 6.00 το απόγευμα στην Αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης 4). Όπως μας υπενθύμισε η ιστορικός-φιλόλογος αλλά και προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Πειραιά Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο Τάσος Αθανασιάδης (1913-2006) υπήρξε, κατά πολλούς, ο νεότερος εκπρόσωπος της Γενιάς του 1930 και έγραψε πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, δοκιμίων και βιογραφιών, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στο Εξωτερικό. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τα έργα «Οι Πανθέοι», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Η αίθουσα του Θρόνου» και «Τα παιδιά της Νιόβης», που έγιναν μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες. Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία όπως Κρατικά Βραβεία, το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας και ειρήνης Ιπεκτσί, το αργυρούν μετάλλιο του ιδρύματος της Γαλλικής Ακαδημίας Τέχνες-Επιστήμες-Γράμματα, το διεθνές βραβείο Χέρντερ, το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ το 1986 εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός και το 1994 αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε – λέει η κ. Παπαδοπούλου - ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε αλλά να μνημονεύουμε και θυμίζουμε στους νεότερους, αποφασίσαμε να τιμήσουμε αυτόν τον άρχοντα των Γραμμάτων μας, που αφηγήθηκε βιωματικά την τραγωδία του ξεριζωμένου Μικρασιατικού Ελληνισμού και ψυχογράφησε μοναδικά την ελληνική αστική τάξη του Μεσοπολέμου.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στο κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17:45-18:00 Προσέλευση – Εγγραφές 18:00-18:15 «Η ζωή του Μικρασιάτη Τάσου Αθανασιάδη» από την κ. Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου, φιλόλογο - ιστορικό, Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά 18:15-18:35 «Εισαγωγή στο λογοτεχνικό έργο του Τάσου Αθανασιάδη» από την κ. Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Λέκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 18:35-18:55 «Το Μεσαιωνικό Τρίπτυχο του Τάσου Αθανασιάδη» από τον κ. Στέλιο Λαμπάκη, φιλόλογο - Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών 18:55-19:15 «Ο Τάσος Αθανασιάδης ως ανθολόγος» από τον κ. Γεράσιμο Γ. Ζώρα, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 19:15-19:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση Απαγγελία αποσπασμάτων από το Ιωνικό Θέατρο. Την Ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία της η σύζυγος του Τάσου Αθανασιάδη, Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Αθανασιάδου – Δημητροπούλου, η οποία και θα κλείσει τις εργασίες της Ημερίδας. Ακολουθεί μικρή δεξίωση και η παράδοση των βεβαιώσεων παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου