Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Παχυλά επιδόματα στους βουλευτές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ (Καθημερινή)
Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό της Βουλής, οδηγούν έως και σε διπλασιασμό των αποδοχών τους.
------------------------------------------------------------------
Αίσθηση προκλητικής πολυτέλειας αναδύεται από τη συζήτηση, σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου για το 2011: Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τα δημοσιονομικά της χώρας συγκυρία, οι «300» αναμένεται να εγκρίνουν διαφόρων ειδών «επιδόματα» και παροχές για τους ιδίους που υπό προϋποθέσεις οδηγούν έως και σε διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών τους!

Η προϋπολογιζόμενη ετήσια αποζημίωση για τους βουλευτές ανέρχεται στο ποσό των 21.226.400 ευρώ. Πέραν αυτών, όμως, προβλέπονται και τα ακόλουθα: α) Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής: 5.000.000 ευρώ, β) Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 8.086.300 ευρώ, γ) Οικογενειακή παροχή βουλευτών: 212.800 ευρώ, δ) Εξοδα κίνησης βουλευτών: 1.715.600 ευρώ, ε) Ταξίδια στο εσωτερικό: 1.670.000 ευρώ, στ) Ταξίδια στο εξωτερικό: 1.500.000 ευρώ.

Αθροισμα; 18.184.700 ευρώ

Σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μέρος του ποσού των 9.373.000 ευρώ, που εμπεριέχονται στους κωδικούς οι οποίοι αφορούν την κάλυψη λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Οι δραστικές περικοπές που επιτεύχθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό της Βουλής –μεγαλύτερες συγκριτικά με παρελθόντα έτη, και οι οποίες ξεπερνούν ελάχιστα το 9%– έχουν τη σημασία τους. Ωστόσο, και με τη δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ανάγκη δραστικής περικοπής είτε επιδομάτων υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε ακόμα και δαπανών ύψους μερικών χιλιάδω

ν ή και εκατοντάδων ευρώ σε Νομαρχίες και ΚΑΠΗ, τα σχετικά με τις αποδοχές των βουλευτών, βρίσκονται τουλάχιστον σε αναντιστοιχία με το πνεύμα των καιρών. Το «πρόβλημα» προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, για δύο επιπρόσθετους λόγους: Αφενός, διότι είναι γνωστό ότι μέρος των αποδοχών τους οι βουλευτές το λαμβάνουν δίχως αντικειμενικά να το δικαιούνται, καθώς αμείβονται για ανύπαρκτη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις

Νέα ερωτήματα

Παράλληλα προς τα παραπάνω, και ενώ έχει καταγραφεί στα θετικά ότι αποφασίστηκε η περικοπή δαπανών για περιττές σε τέτοιους καιρούς δραστηριότητες όπως η αγορά «έργων τέχνης», προσεκτική μελέτη του Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγεί σε νέο κύκλο ερωτημάτων αναφορικά με σειρά άλλων κωδικών: Ενδεικτικά αναφέρονται οι Κωδικοί:

* 851 και 871: Περιλαμβάνουν ποσά για έργα τα οποία, ωστόσο, εμφανίζονται κάθε χρόνο να απορροφούν επαναλαμβανόμενα κονδύλια. Πρόκειται για εκπόνηση μελετών και εργασίες ανακαίνισης των ιδίων κτιρίων (Καπνεργοστάσιο, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Διατηρητέο οδού Βουλής, κτίριο οδού Φιλελλήνων). Για το 2011 προβλέπεται αθροιστικά το ποσό των 3.943.000 ευρώ.

* 89

9: Υπό τον τίτλο «Λοιπές ειδικές αμοιβές», εμπεριέχει κονδύλια τα οποία προορίζονται για τεχνικά ζητήματα λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής – για τον οποίο έκανε, ως γνωστόν, λόγο ο κ. Προβόλουλος στην τελευταία Εκθεσή του. Για το 2011 το ποσό που έχει εγγραφεί είναι 1.800.000 ευρώ, κατά διακόσιες χιλιάδες λιγότερα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. νεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών. Και αφετέρου, καθώς από καιρό έχει τεθεί στο τραπέζι και απορριφθεί η πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η πρόσθετη αμοιβή των «300» για τη «συμμετοχή» τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με το αιτιολογικό αποτελεί μέρος της συνολικότερης εργασίας και υποχρεώσεών τους.

_____________________________________________________________________ Σχόλιο: Θα ενθυμήστε φυσικά πόσοι & πόσες φορές είχαμε ζητήσει 1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 2. ΜΕΙΩΣΗ ΤOY ΑΡΙΘΜOY ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ 200 3. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ 16 ΚΑΙ ΟΧΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ κλπ, κλπ Κύριοι, η οικονομία θέλει μέτρα προς την ΣΩΣΤΗ κατεύθυνση και η κατεύθυνση είναι μία. Ξεκινάς απο την κορυφή, και πας προς τα κάτω, όχι ανάποδα! Δώστε το παράδειγμα ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ. Σταματήστε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ο λαός (ο κυρίαρχος, εννοούμε) υποφέρει & η ιθύνουσα τάξη οφείλει, εάν θέλει να επιζήσει, να παραδειγματίζει με τις πράξεις της, αντί να προκαλεί με την συμπεριφορά της. Στην Ελλάδα, η πολιτική & οικονομική ασυδοσία των ολίγων καταστρέφει την ελευθερία & την ευτυχία των πολλών. Ο Ελληνικός λαός εξεγείρεται & επαναστατεί όχι τόσο όταν υποφέρει, όσο όταν έχει το αίσθημα ότι εμπαίζεται & αδικείται. Με θαλασσινούς χαιρετισμούς, Exantas

1 σχόλιο:

  1. κ. Πρωθυπουργέ, Έχετε πει σε πολλές συνεντεύξεις σας ,ότι θα δώσετε το παράδειγμα πρώτοι εσείς οι πολιτικοί σε όλους τους τομείς..Ποιό παράδειγμα εννοείται;; Τι μείωση κατά τι του μισθού σας; Δεν είναι η ώρα να αμείβονται όλοι οι πολιτικοί με ένα καλό μισθό και τίποτε άλλο; Γιατί θα πρέπει ο λαός να πληρώνει από τους λογαριασμούς των τηλεφώνων σας μέχρι παχυλές αμοιβές και συντάξεις μετά από 8 χρόνια εκλογής στη Βουλή; Και όποιον δεν τον συμφέρει κε Πρωθυπουργέ να γίνει βουλευτής ..ας ασχοληθεί με κάτι άλλο, κανέναν δεν υποχρεώνουμε..Εκλέγεστε από εμάς για μας και το μετατρέψατε στο από εμάς για τη τσέπη σας!Τι περιορισμό δαπανών έχετε κάνει στον κρατικό τομέα;; Εκτός από κάποιες μειώσεις μισθών που εξαγγείλατε υπάρχουν πλείστα όσα που προκαλούν, π.χ Γιατί υπάρχουν τόσοι -120 περίπου;-μόνιμοι αντιπρόσωποι στην ΕΕ; Η Γερμανία κε Παπανδρέου έχει 130 περίπου με τόσο πληθυσμό και τόσο καλή οικονομία.. Άλλες χώρες έχουν 50-70 άτομα .Όλοι αυτοί αμείβονται αδρά και έχουν πολλά προνόμια την ώρα που τα προνόμια του λαού κόβονται στο όνομα της πατρίδας!
    ΜΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου