Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ανέλαβε ο πρώτος …Αρχηγός Ακτοφυλάκων

Μέσα σ’ ένα συγκρατημένο, άκρως μουδιασμένο και απογοητευτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.

Όταν η πίκρα και η διάθεση για "πληρωμή"
έχουν πρόσωπο ανθρώπων...

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής αν και είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος καθώς υποχρεώθηκε να ορίσει ως  Αρχηγό τον αντιναύαρχο Κωνσταντίνου Σούλη τον οποίο αρνείτο επί τρεις μήνες.  Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα ιδρυθεί Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Άφησε μάλιστα να γίνει κατανοητό από τον νέο Αρχηγό ότι οφείλει να συνεργαστεί με τα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσα από διακλαδικές συνεργασίες στα πλαίσια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να εξασφαλιστεί ο μέγιστος βαθμός για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Ο κ. Παπουτσής μίλησε επίσης και για την ανάγκη στελέχωσης του Λ.Σ. αναφέροντας ότι
«Έχουμε πολλούς στόχους μπροστά μας, σε ορισμένες περιπτώσεις και νέους στόχους για το Λιμενικό Σώμα. Από αυτή την άποψη είναι προφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση στην στελέχωση του Λ.Σ., χρειάζονται νέες κατευθύνσεις, νέες προσεγγίσεις με διαφορετική λογική».

Αρχηγός με …ημερομηνία λήξης!

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, η κυβέρνηση προόριζε για Αρχηγό κάποιον νεότερο αξιωματικό.  Ωστόσο, λίγες μόνον ώρες πριν τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, διαπιστώθηκε ότι ο νεότερος αξιωματικός δεν θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα Αρχηγού πριν τις 18 Μαρτίου 2011 αφού μόνον τότε θα συμπλήρωνε ένα έτος στον βαθμό του αντιναυάρχου όπως προβλέπει σχετικός νόμος.  Το γεγονός αυτό και ιδιαίτερα το γεγονός ότι κανείς από την ηγεσία του Λ.Σ.(Αρχηγό και Υπαρχηγούς) δεν είχε αναφέρει αυτό έγκαιρα στον υπουργό, οδήγησε  τον κ. Παπουτσή στην υποχρεωτική επιλογή του κ. Σούλη ενώ ταυτόχρονα άφησε με μία λακωνική δήλωσή του ότι κάποιοι θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους άμεσα λόγω ανικανότητας ή δολοπλοκιών. Γι’ αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι η παραμονή του κ. Σούλη στο αξίωμα του Αρχηγού θα είναι το πολύ 12 μήνες.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο υφυπουργός Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, έκανε ακόμα πιο σαφές το περιορισμένο έργο που θα αναλάβει πλέον ο λιμενικός : «Οφείλουμε λοιπόν να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, οφείλουμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας χερσαία και θαλάσσια με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουμε το ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοχύρωτη.

Οφείλουμε να δώσουμε το μήνυμα πως έχουμε την βούληση και τις δυνατότητες να διαχειριζόμαστε κρίσιμα προβλήματα που δεν αφορούν όμως μόνο εμάς αλλά και την ίδια την Ευρώπη, επιδιώκοντας και κατακτώντας την συνεργασία, την στήριξη και συμβολή των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν το νέο Λιμενικό Σώμα θα αποτελέσει τον άγρυπνο φρουρό των θαλάσσιων συνόρων μας και των πανέμορφων ακτών μας. Ένα Λιμενικό Σώμα που θα συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο Σώμα Ασφαλείας και παράδειγμα προς μίμηση»

Ο «επικήδειος» του κ. Μπούσιου

Ό απερχόμενος Αρχηγός  Λ.Σ. Ναυάρχος  Αθανάσιος Μπούσιος κυριολεκτικά εκφώνησε τον «επικήδειο» του Λιμενικού Σώματος.  Δεν παρέλειψε να αναφέρει την αντίθεσή του σε σχέση με τον διαχωρισμό του Λιμενικού από το Υπουργείο Ναυτιλίας.  Φυσικά αυτό δεν το ανέφερε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του όπως και καμία ανάλογη αναφορά δεν έκανε ο νέος αρχηγός Κωνσταντίνος Σούλης.

Αφήνοντας πολλά ανοικτά θέματα
αποχώρησε από το Λιμενικό ο
ναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος
κλείνοντας παράλληλα και το
κεφάλαιο: Λιμενικό Σώμα
Μεταξύ άλλων ο ναύαρχος Μπουσιος ανέφερε: «Οι εξελίξεις που ακολούθησαν και ειδικότερα η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 96/2010 και ύστερα του Προεδρικού Διατάγματος 127/2010 επαναοριοθέτησαν το θέμα κατά τρόπο που θεωρώ ότι δεν είναι σύμφωνο με τις παραδόσεις του Σώματος και θέτει υπό αμφισβήτηση την υφιστάμενη δομή του. Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, χρειάστηκαν επτά συνολικά Προεδρικά Διατάγματα για να ορισθεί, να καθορισθεί και να επανακαθορισθεί η ένταξη του Σώματος σε Διοικητικό φορέα. Από μόνο του το γεγονός αυτό θεωρώ ότι δεν τιμά την προσφορά του Λιμενικού Σώματος, παραγνωρίζει τα προσόντα του προσωπικού του, αντίκειται στο όραμα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που το δημιούργησε και δεν αντανακλά τη δική μου αντίληψη για τις δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος και του προσωπικού του στη Χώρα. Σημειώνω ότι κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε η παράνομη διέλευση μεταναστών από τη θάλασσα μειώθηκε κατά 80% και αυτό έγινε από το Λιμενικό Σώμα με την παραδοσιακή του μορφή. Το Λιμενικό Σώμα, που εγώ ξέρω και υπηρέτησα, είναι και Ακτοφυλακή και η κοινά αντιληπτή άμεση ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, που η μη επίτευξή της δεν οφείλεται μόνο στη δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στις διοικητικές δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν θεωρώ ότι θα επιλυθεί με την μετάλλαξη του σε έναν διαφορετικό φορέα από αυτόν που ήταν και υπηρέτησε με επιτυχία τη Χώρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η υπαγωγή του Σώματος υπό τον προϋπολογισμό διαφορετικών Υπουργείων και οι αγκυλώσεις αυτής της υπαγωγής που εξακολουθούν να υφίστανται, απέτρεψαν κάθε προσπάθεια ρεαλιστικής ανταπόκρισης στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος όπως και σε στοιχειώδεις ανάγκες του προσωπικού του»

Δίνει …γη και ύδωρ

Ο Αντιναύαρχος
Κωνσταντίνος Σούλης
ο πρώτος Αρχηγός
της Ακτοφυλακής
Ο νέος Αρχηγός Λ.Σ. – προφανώς δηλώνοντας υποταγή στις κυβερνητικές επιδιώξεις -  αντίθετα ανέφερε ότι: «Προκειμένου το Λιμενικό Σώμα, μετά την ίδρυση του Αρχηγείου του, να ανταπεξέλθει στις δικαιολογημένα αυξημένες απαιτήσεις του Έλληνα πολίτη και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην  πολυδιάστατη αποστολή του, θα επιδιώξουμε με μεθοδευμένο και λειτουργικό τρόπο την θωράκισή του σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την αναβάθμισή της κατάρτισης του στελεχιακού δυναμικού.

Παράλληλα όμως απαιτείται και η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο προσωπικό, καθώς και η άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης της διοικητικής μέριμνας και ορθολογικότερης διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων του Λιμενικού Σώματος, μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης και περαιτέρω εξειδίκευσης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της απόδοσης αλλά και της υπηρεσιακής και κοινωνικής ζωής του προσωπικού.

Απουσία Ανωμερίτη

Αξίζει να τονιστεί ότι από την τελετή απουσίαζε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ  Γιώργος Ανωμερίτης.  Υπενθυμίζεται ότι το 2006 ο κ. Σούλης ως αξιωματικός Λ.Σ., είχε καλέσει τον κ. Ανωμερίτη – βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ -  να δώσει εξηγήσεις για το πώς περιήλθαν στην κατοχή του στοιχεία από δύο υπηρεσιακούς φακέλους Λιμενικών.  Ο ένας φάκελος αφορούσε τον αξιωματικό  Μακρογιαννάκη ο  οποίος με σειρά από ποινές είχε προαχθεί, ενώ ο άλλος αφορούσε τον αξιωματικό Κωνσταντίνο Λεγάκη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι διέθετε άριστη βαθμολογία και καθαρό φάκελο αποστρατεύτηκε γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πολιτική δίωξη.  Μία δίωξη που ακόμα και σήμερα όμως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκαταστήσει καθώς ο μέχρι χθες Αρχηγός του Λιμενικού Αθανάσιος Μπούσιος αρνήθηκε  να υπογράψει με το σκεπτικό ότι θα διαταραχθεί η ιεραρχία του Σώματος.


-=-=-=-=-=-Σχόλια -=-=-=-=-=

Πολλά απέκρυπτε ο λόγος του Υπουργού.  Σε άλλη ανάρτηση θα τον αναλύσουμε καθώς πίσω από τις λέξεις και τις φράσεις κρύβονται άλλα! – για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο που προηγήθηκε.

Ό τέως Αρχηγός Αθανάσιος Μπούσιος εκφώνησε κυριολεκτικά τον «επικήδειο» του Λιμενικού Σώματος.  Φυσικά απέφυγε να ομολογήσει ότι ήταν ο ίδιος που πρώτος έδωσε τη χαριστική βολή στο Σώμα για να γίνει στο τέλος ο …νεκροθάφτης του.

Απέλπιδες ήσαν οι προσπάθειες του Αντιναύαρχου Κωνσταντίνου Σούλη, να πείσει ότι ξέρει ποιες θα είναι πλέον οι αρμοδιότητές του και ποιας Αρχής θα έχει πλέον στα χέρια του το τιμόνι.  Έπεισε… όμως λένε, ότι είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι  "ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ" – που λέει και ο EXANTAS.  Τώρα βέβαια όλοι διερωτώνται:  πως θα γίνει αυτό με «δανεικό» όραμα;

Καθαρότατα μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σημειωτέων αν τον παρατηρούσε κανείς, θα έβλεπε ότι γελούσε κάτω από τα μουστάκια και πάνω από τα γένια του.  Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Παπουτσής, «τράβηξε» το αυτί του κ. Σούλη, λέγοντας έμμεσα ότι : …αφού ήθελες σώνει και καλά να γίνεις Αρχηγός, τώρα θα κατεβάσεις τα αυτιά  και θα κάνεις ότι σου λέω.  Άλλωστε καλά τα σκέφτηκε ο Βενιζέλος πριν 90 χρόνια όταν ίδρυσε το Λ.Σ., αλλά στον καιρό του Νώε θα παραμείνουμε; Οι καιροί άλλαξαν, οι ανάγκες άλλαξαν, και από Λιμενικό Σώμα, υποβιβάζεστε πλέον σε ακτοφυλακή.  Απλά, απλούστατα θα κυνηγάτε τώρα πλέον μόνον τους λαθρομετανάστες γιατί η χώρα μας συνεχώς ξεφτιλίζει τα σύνορα της Ευρώπης.  Όσο για το σοβαρό έργο που αφορά στη στήριξη της Ναυτιλίας και το οποίο έχει ο συνάδελφός μου Διαμαντίδης, εδώ θα είμαστε και θα τον βοηθάμε… μέχρι αυτό να γίνει οικονομικό Υπουργείο.

Αυτά άκουγαν και οι εφοπλιστές που είχαν θέση αριστερά του αναλογίου, και έβραζαν  αλλά ποιος νοιάζεται τώρα γι …αυτούς;  Αυτοί άλλωστε τα έψαλλαν χθες στον Πρωθυπουργό, αλλά κι αυτός έχει τώρα άλλες έννοιες.  Προσπαθεί να σώσει το δέντρο και δεν βλέπει το δάσος της ναυτιλιακής οικονομίας που χάνεται.

1 σχόλιο:

  1. ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ"; ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ; ΠΛΩΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ -ΦΥΛΑΚΕΣ, ΦΡΑΧΤΕΣ, ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ. ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΕΙΧΕ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Λ.Σ ΩΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ.

    Άντε γεια
    Ένας διχασμένος ένστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου