Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ, ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την οποία εκφώνησε κατά τη τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ή της Ακτοφυλακής όπως είναι ουσιαστικά.  Παρακάτω, αναλύουμε κάθε παράγραφο μετά και τις τελευταίες εξελήξεις πιστεύοντας ότι όσα παραθέτουμε αποτελούν και πεποίθηση μεγάλου αριθμού αξιωματικών και στελεχών του Λ.Σ.





Σήμερα δεν είναι μία ημέρα απλής παραδοσιακής τελετής παράδοσης παραλαβής στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα είναι
το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης, γιατί η αλλαγή της ηγεσίας συμπίπτει με την νέα δομή, τη νέα λειτουργία, τη νέα αποστολή του Λιμενικού Σώματος, όπως αποφάσισε και δρομολόγησε η πολιτική ηγεσία, που εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία.  

Σ.σ.: Από την αρχή άφησε ξεκάθαρα να καταλάβουν όλοι, ότι το Λιμενικό παύει πλέον να έχει την αρμοδιότητα της ναυτιλίας.  Το λιμενικό θα έχει πλέον ως αρμοδιότητά του το κυνηγητό των λαθρομεταναστών κατά κύριο λόγο.

Ζούμε σε μία νέα εποχή, οραματική εποχή, οραματική εποχή για το Σώμα, για τους αξιωματικούς και τα στελέχη του, για τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν και αγάπησαν το Λιμενικό Σώμα. Σε μια εποχή όπου το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή θα έχει τον δικό της αξεπέραστο ρόλο στο νέο δόγμα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.  Έτσι όπως ακριβώς επιτάσσουν οι συνθήκες, οι σημερινές ανάγκες της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι σημερινές ανάγκες για τη διεθνή συνεργασία, στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας στον τομέα της ασφάλειας. 

Σ.σ.:  Το ερώτημα είναι βέβαια:  Γιατί το Λιμενικό δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο καιρό με αποτέλεσμα να χρειάζεται μετονομασία και σύσταση Αρχηγείου και αποκοπή από τη Ναυτιλία για να υπηρετήσει τον τομέα της Ασφάλειας;  Φταίει το Λιμενικό;  Φταίνε οι Λιμενικοί;  Έφταιγαν οι ηγεσίες τους;  Ή οι πολιτικές τους ηγεσίες;

Κι αν το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στις αρχές του 20ου αιώνα δικαιώθηκε με την πολύχρονη εξαιρετικά σημαντικά συμβολή του Λιμενικού Σώματος στην Υπηρεσία της Εμπορικής Ναυτιλίας συμβάλλοντας και αυτό με τον τρόπο του έτσι ώστε η χώρα να καταστεί παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της ναυτιλίας, το όραμα του σημερινού Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον 21ο αιώνα είναι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή να έχει το δικό της ρόλο, την δική της συμβολή στο δόγμα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας. Καθώς και στις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Σ.σ.:  Τώρα από το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πέσαμε στο όραμα του Γιώργου Παπανδρέου.  Υπερβολή δεν είναι αυτή η σύγκριση;  Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα, μια χαρά τα πήγαινε στο διεθνές γίγνεσθαι.  Μέχρι και Γενικό Γραμματέα στον ΙΜΟ έδωσε.  Τώρα τι θα δώσει κα πού;

Σε αυτό  το θέμα στο πέρασμα των χρόνων είναι πολλοί εκείνοι που προσέφεραν την ζωή τους στην εξέλιξη του Λιμενικού Σώματος. Προσέφεραν  την παρουσία τους και αποτέλεσαν παραδείγματα για τις επόμενες γενιές και τα επόμενα στελέχη. Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, στη χορεία αυτών των ανθρώπων θα συμπεριλαμβάνεται ο  Ναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, μέχρι σήμερα Αρχηγός του Λ.Σ.. με τον οποίο, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ πριν ακριβώς 10 χρόνια, όπως ακριβώς και με τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Εξαρχόπουλο. Είχα την ευκαιρία από τότε να διακρίνω την αφοσίωση, την συνέπεια, τον επαγγελματισμό και την ευθύνη, εξαιρετικά στοιχεία για ένα Στρατιωτικό Σώμα, δύο Αξιωματικών που προσέφεραν και προσέφεραν όλα τα επόμενα χρόνια.

Σ.σ.:  Κάψε με Αγά μου, να σ’ αλείψω μέλι!  Τι άλλο να έλεγε δηλαδή;  Ότι η σχέση τους ήταν πάντα στη κόψη του ξυραφιού;  Ότι η παραίτηση που κατέθεσε πριν τρεις μήνες ο Αρχηγός δεν έγινε λόγω της πολύ καλής τους συνεργασίας;

Γεγονός είναι βέβαια ότι η πολιτεία και το ίδιο το Σώμα τους τίμησε ακριβώς στα Αξιώματα του Αρχηγού και του Υπαρχηγού του Σώματος. Και είμαι απόλυτα βέβαιος Ναύαρχε ότι ποτέ δεν θα λείψετε από κοντά μας, ποτέ δεν θα λείψετε από το Λιμενικό Σώμα, ποτέ δεν θα λείψετε, όπως και εσείς Αντιναύαρχε, από τις υπηρεσίες που θα χρειασθεί οπωσδήποτε να προσφέρετε σε αυτή την νέα πορεία. Το Λιμενικό Σώμα έχει το δικό του μέλλον, ένα καινούργιο μέλλον, ένα καινούργιο όραμα και είναι κρίμα που σε αυτή  την περίοδο θα στερηθεί την δική σας ενεργή παρουσία.

Σ.σ.:  Ναι σφύριξε και ήρθανε!  Αλλά βεβαίως η ευγένεια του κ. Παπουτσή περίσσεψε στην τελετή.  Για λόγους αβρότητας είπε ότι είπε και όλοι το κατάλαβαν.  Το θέμα είναι τι τους έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο τηλέφωνο…

 Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΥΣΕΑ επέλεξαν στο πρόσωπο του Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Σούλη το νέο ηγέτη του Σώματος.


Η εγκατάλειψη του δρόμου της Ναυτιλίας...

Σ.σ.:  Το σωστό βέβαια είναι και όλοι γνωρίζουν : Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΥΣΕΑ επέλεξαν υποχρεωτικά λόγω νομικού κωλύματος στο πρόσωπο του Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Σούλη το νέο ηγέτη του Σώματος.  Αν τον θέλαμε πραγματικά θα τον είχαμε ορίσει ως Αρχηγό από τον Οκτώβρη, όταν παραιτήθηκε ο τότε Αρχηγός Αθ. Μπούσιος.  Αλλά, νομίζαμε πως όταν θα γύριζε ο χρόνος θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μέσα σε περισσότερους ικανούς αξιωματικούς.  Τώρα  – συγνώμη για την έκφραση – τον φάγαμε στη μάπα αλλά δεν μπορούσαμε να έχουμε το Λιμενικό χωρίς κεφάλι για άλλους δυο μήνες.  Επιπλέον η απερχόμενη ηγεσία, απέφυγε να μας ενημερώσει για το σχετικό νομικό κώλυμα.  Τυχαίο;  Δεν νομίζω!


Θα είναι ο πρώτος Αρχηγός του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Σ.σ.:  Θα είναι ο πρώτος Αρχηγός της Ακτοφυλακής Ελλάδος!

Σκυφτός από την αρχή ως το τέλος!



Ένα όραμα δεκαετιών και πολλών γενεών, αλλά το όραμα θα γίνει πραγματικότητα, στις επόμενες εβδομάδες.

Σ.σ.:  Έ όχι και όραμα δεκαετιών η υποβάθμιση του Λιμενικού σε βαρκάρηδες!

Θα προχωρήσουμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα μπροστά και θα επιβεβαιώσουμε εκείνους που πιστεύουν στην αξία της συλλογικής εργασίας για την ασφάλεια της χώρας για την προστασία των πολιτών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, στην θάλασσα και την παράκτια Ελλάδα.

Σ.σ.:  Άρα μέχρι σήμερα, ήταν τζίφος οι υπηρεσίες του Λιμενικού;  Επτά χιλιάδες στελέχη πληρώνονταν για μια αποτυχία;

 Για την συμμετοχή και την συμβολή του Λ.Σ. στην διασφάλιση της απρόσκοπτης οικονομικής λειτουργίας των λιμένων και των θαλασσών μας, των νησιών μας και των τοπικών κοινωνιών.

Σ.σ.:  Γιατί, μέχρι σήμερα ποιος δημιουργούσε προσκόμματα στην εκτέλεση της οικονομικής λειτουργίας των λιμένων και των θαλασσών μας και των νησιών μας και των τοπικών κοινωνιών;

Είμαι απόλυτα βέβαιος Αρχηγέ Κωνσταντίνε Σούλη ότι με την συνεργασία όλων των συναδέλφων σας, όλων των στελεχών του Λ.Σ., αύριο και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με τα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσα από διακλαδικές συνεργασίες στα πλαίσια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα εξασφαλίσουμε τον μέγιστο βαθμό για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Σ.σ.:  Άκουσες κ. Σούλη;  Από εδώ κι εμπρός θα κάνεις ότι λέμε.  Και όχι με τη συνοδεία φωτογράφου του Υπουργείου «Ναυτιλίας» να κάνεις  χειραψίες  με τη Ντόρα και τον Καραμανλή και με κάθε μεγαλοπαράγοντα στο Μεγάλη Βρετανία.  Το «όπου με βλέπεις να κάνω χειραψία φωτογραφίζεις», τέλος.  Τώρα θα σκύψεις το κεφάλι και θα ‘χεις τα μάτια σου δεκατέσσερα!

Έχουμε πολλούς στόχους μπροστά μας, σε ορισμένες περιπτώσεις και νέους στόχους για το Λιμενικό Σώμα.

Σ.σ:  Αυτούς τους νέους στόχους περιμένουν όλοι να ακούσουν.  Ποιοι είναι;

 Από αυτή την άποψη είναι προφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση στην στελέχωση του Λ.Σ., χρειάζονται νέες κατευθύνσεις, νέες προσεγγίσεις με διαφορετική λογική.

Σ.σ.:  Αμήν.  Αν είναι να γίνουν προσλήψεις να κάνουν αίτηση και τα παιδάκια μου;

 Και αυτή η λογική χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, χρειάζεται πολλές ώρες αφοσίωσης στο Σώμα στις λειτουργίες του και στις ανάγκες του. Πέρα από τις πολλές και διακριτές ικανότητες οι οποίες είναι πολλές στο πρόσωπο σας και καταξιωμένες στην συνείδηση όλων των στελεχών του Σώματος, η εργατικότητα και η συνέπεια είναι αδιαμφισβήτητες.

Σ.σ.:  Γιατί αν δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά κ. Σούλη, θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα, ήθελε να πει ο Υπουργός, αλλά το είπε κομψά.

Και από την άποψη αυτή είμαι απόλυτα βέβαιος για την επιτυχία του έργου σας. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο όπου το έργο του Σώματος, η αποστολή, ο ρόλος του είναι εξίσου σημαντικά για την άλλη πλευρά την οποία ούτε για μία στιγμή πρόκειται να σταματήσει να υποστηρίζει δηλαδή τις υπηρεσίες που αφορούν την θάλασσα, τα νησιά, την εμπορική ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τις παραδοσιακές δραστηριότητες, την ναυτεργασία, την εκπαίδευση. Δηλαδή όλες τις αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται από τον συνάδελφο μου τον Υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη.


Με μια τρύπα στο δρόμο που οδηγεί στο
πρώην ΥΕΝ

Σ.σ.:  Όχι δεν κάνετε εκεί στο ΠΑΣΟΚ μια προσπάθεια να εγκαταλειφθεί η Ναυτιλία από το Λιμενικό, από το μοναδικό Σώμα με στελέχη που διαθέτουν δύο και τρία και τέσσερα πτυχία, να δούμε πόσες μανούλες θα κλάψουν;  Αργά η γρήγορα – μάλλον αυτό το γνωρίζει και ο κ. Παπουτσής – το Υπουργείο Ναυτιλίας θα επανέλθει στην ενιαία του μορφή.  Με τους Λιμενικούς να υπηρετούν την ναυτιλία προκειμένου να μη κλονίζεται άλλο αυτός ο οικονομικός πυλώνας ο οποίος στηρίζει ακόμα τη χώρα.  Είναι θέμα απομάκρυνσης του Πάγκαλου από τη κυβέρνηση καθώς είναι γνωστή η περίεργη εμπάθεια που έχει για το Λιμενικό.

 Με απόλυτη προσήλωση και συνέπεια θα συνεχίσουμε - θα συνεχίσει το Λ.Σ. να υποστηρίζει με τα στελέχη του αυτές τις λειτουργίες, για τις οποίες στο βάθος του χρόνου, θα υπάρξει μετεξέλιξη σ’ ένα καθαρά αμιγές οικονομικό Υπουργείο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Σ.σ.:  Κανείς δεν πιστεύει σ’ αυτή τη προοπτική.  Απορώ με την εμμονή κάποιων.  Όσο για το «αμαρτωλό υπουργείο Ναυτιλίας» που ανέφερε ο κ. Πεταλωτής πρόσφατα, προφανώς ήξερε ακόμα και ο ίδιος ότι αμαρτωλά υπουργεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αμαρτωλά στελέχη, αμαρτωλοί Γενικοί Γραμματείς, αμαρτωλοί Υπουργοί και ενίοτε και Πρωθυπουργοί!

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όπως ο προκάτοχος σας , κ. Μπούσιος, έτσι και εσείς Αρχηγέ θα υπηρετήσετε αυτό το οποίο υπηρέτησαν όλοι οι προκάτοχοι Αρχηγοί του Λ.Σ. το νόμο, την τάξη και το συμφέρον των πολιτών.

Σ.σ.:  Γιατί τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς.  Εδώ όμως παίζει το «Γιατί ούτε τη δόξα ούτε το χρήμα θα μισήσω» Και μάλιστα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς; Ας πάει λοιπόν και το παλιάμπελο, έτσι κ. Σούλη;

 Όχι σύνθετα πράγματα, όχι σύνθετες επιδιώξεις, απλές αλλά δύσκολες που περιλαμβάνουν το μεγαλείο του ένστολου Αξιωματικού που υπηρετεί την πατρίδα. Τον νόμο, την τάξη, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.

Σ.σ.: Πω, πω, πω! Πως το είπε ο Υπουργός;  « Όχι σύνθετα πράγματα, όχι σύνθετες επιδιώξεις…» Και δηλαδή ποιος έβγαζε ασπροπρόσωπες τις κυβερνήσεις μέχρι χθες στα διεθνή φόρα.  Όταν ακόμα και Αρχηγοί Λιμενικού και Υπουργοί Ναυτιλίας πήγαιναν στο εξωτερικό χωρίς να σκαμπάζουν ούτε λέξη αγγλικά, χωρίς να γνωρίζουν τη διεθνή ναυτική και ναυτιλιακή νομοθεσία;  Τώρα βάλτε τους πτυχιούχους να κρατούν καραούλι στις ακτές και στις ακτογραμμές.  Κρίμα δεν είναι;


1 σχόλιο:

  1. Ωραία του τα χώνεις και λίγα είναι... αφού προσπαθείς να κρατήσεις το επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις...Να δω πόσοι πολιτικοί θα έχουν το κουράγιο να σε διαβάσουν...γιατί είμαι σίγουρος ότι οι Λιμενικοί ή πρώην Λιμενικοί θα μελετήσουν και θα προβληματιστούν με το περιεχόμενο των σχολίων σου.Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου