Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Συνέντευξη του συγγραφέα για το "Σφαγείο Θεσσαλονίκης"


Μετά το  ΣφαγείοΣαλονίκης»http://nextok.blogspot.com/2011/05/blog-post_3388.html   ο συγγραφέας Θάνος Δραγούμης ετοιμάζει το «Σφαγείο Συντάγματος».

Στο μεταξύ δηλώνει στο nextok: Τα περί «σύγχρονης κατοχής» που ακούγονται κυρίως από αριστερά, είναι ανιστόρητες υπερβολές για να μην πω καταφανείς ανοησίες".


 Γιατί το λέει αυτό; Διαβάστε τη συνέντευξη που ο εξαίρετος συγγραφέας παραχώρησε αποκλειστικά για το nextok.blogspot.com

Nextok:   Κύριε Δραγούμη, θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τη ζωή σας; Τα παιδικά σας χρόνια, τη ζωή σας σήμερα;

Θάνος Δραγούμης:   Η ζωή μου δεν έχει κάτι το ξεχωριστό ώστε να χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και μνείας. Είναι μια ζωή σε εποχή κρίσης. Κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, αλλά κυρίως συλλογικών αξιών. Συνεπώς είναι μια ζωή που βρίσκεται «υπό αναδιαπραγμάτευση». Σαν τις αυτάρεσκες, υπερκαταναλωτικές, μεταπολιτευτικές ζωές όλων μας.

Nextok: Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου «Σφαγείο Σαλονίκης»;

Θάνος Δραγούμης:   Όπως γεννιούνται όλες οι ιδέες. Αναπάντεχα. Σε μία από τις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου προ ετών, είχα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και είχα εντυπωσιαστεί, αφενός από την ευμάρεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης πριν από την κατοχή η οποία αριθμούσε πάνω από 50.000 ανθρώπους και αφετέρου από την πλήρη εξολόθρευσή της το 1943 εφόσον μετά τον πόλεμο απέμειναν ζωντανοί μόλις 2.000 άνθρωποι. Τότε λοιπόν άρχισα να ερευνώ το θέμα της κατοχικής συμπρωτεύουσας και προέκυψαν τα Ες Ες, οι ταγματασφαλίτες, οι χαφιέδες, οι εκτελεστές του ΚΚΕ, οι μαυραγορίτες, τα  πλιάτσικα, και οι καταπατήσεις περιουσιών, δηλαδή μια πόλη κανονικό Σφαγείο.

Nextok: Θα έλεγα ότι το «μαύρο χιούμορ» και ο σαρκασμός κυριαρχούν στις σελίδες σας με μια πολύ «λιμανίσια»;  να την πω γλώσσα; Αυτό πως προέκυψε;

Θάνος Δραγούμης:    Εξ ανάγκης. Όλοι οι παραπάνω «φερέλπιδες» δεν ήταν απόφοιτοι του Αρσακείου. Ήταν κατακάθια, μαχαιροβγάλτες, πόρνες και κουτσαβάκηδες οι περισσότεροι.   Όσον αναφορά στους Έλληνες.  Οι Γερμανοί ήταν σαφώς χειρότεροι.  Γιατί δεν ήταν ερασιτέχνες εκτελεστές σαν τους μαχαιροβγάλτες του λιμανιού, ήταν επιστήμονες οι «άνθρωποι».

Nextok: Είχατε κάποιες αναφορές-μαρτυρίες πάνω στην ερωτική ιστορία του πρωταγωνιστή σας ή πρόκειται αποκλειστικά μυθοπλασία;

Θάνος Δραγούμης:   Ναι είχα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να μη σας αναφέρω ονόματα. Φυσικά έγιναν διάφορες παραλλαγές και εμβόλιμες εκτροπές πάνω στην πραγματική ιστορία για λόγους οικονομίας και πλοκής του μυθιστορήματος.

Nextok: Κι αν σήμερα ζούμε σ’ ένα ρημαγμένο κόσμο, το βιβλίο σας δίνει μια πρόταση για συνέχιση του αγώνα. Αυτό είναι το μήνυμά σας;

Θάνος Δραγούμης:   Δε μου αρέσει γενικά να δίνω μηνύματα και διδαχές, αλλά ο επονομαζόμενος «ρημαγμένος» δικός μας κόσμος είναι παράδεισος μπροστά στον πραγματικά ρημαγμένο κόσμο που έζησαν οι παππούδες μας κατά τη γερμανική κατοχική περίοδο. Γιατί είναι άλλο να δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα οικονομικά κι άλλο να ανοίγει η πόρτα τα μεσάνυχτα, να σε βουτάνε, να σε σέρνουν στο πεζοδρόμιο και να σου φυτεύουν μια σφαίρα στο κεφάλι χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τα περί «σύγχρονης κατοχής» που ακούγονται δεξιά αριστερά, κυρίως αριστερά, είναι ανιστόρητες υπερβολές για να μην πω καταφανείς ανοησίες.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Δραγούμης έχει γράψει μέχρι σήμερα εννιά μυθιστορήματα ενηλίκων και τρία παιδικά.  Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων ενώ τελευταία θητεύει και ως κειμενογράφος σε εφημερίδες και διαφημιστικές εταιρίες.

Nextok:  Όταν δεν γράφετε, με τι ασχολείστε;

Θάνος Δραγούμης:    Πρωτίστως με το διάβασμα, με τους φίλους και την οικογένειά μου.

Nextok: Πως λειτουργείτε ως συγγραφέας; Δηλαδή πως εργάζεστε για τη συγγραφή ενός βιβλίου; Έχετε στο μυαλό σας διαρκώς και όλες τις ώρες την ανάπτυξη του σεναρίου, κρατάτε σημειώσεις διαρκώς;

Θάνος Δραγούμης:   Ακριβώς. Δεν μπορώ να βγω από την ατμόσφαιρα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ εύκολα μετά να ξαναμπώ και να τη μεταφέρω όπως θέλω στα βιβλία μου. Και η ατμόσφαιρα, η υποβολή του κλίματος στον αναγνώστη, είναι σημαντικότερη ακόμη κι από την πλοκή. Στην μια περίπτωση ο αναγνώστης διαβάζει, στην άλλη ζει. Μ’ ενδιαφέρει, όσο μπορώ, να πετυχαίνω το δεύτερο.

Nextok:   Κύριε Δραγούμη, θα γράφατε ένα μυθιστόρημα με βάση την Ελλάδα του 2011; Την Ελλάδα του μνημονίου, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κλπ ή προτιμάτε ότι έχει περάσει στην ιστορία;

Θάνος Δραγούμης:   Ασφαλώς και θα το έγραφα και μπορεί να το κάνω κιόλας, στη σκέψη μου είναι. Απλώς θέλω λίγο να κατακαθίσει η οργή μέσα μου για να μπορώ να σκεφτώ πιο ήρεμα και σωστά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δραγούμης, γεννήθηκε το 1965.  Όπως γνωρίζουμε συνεργάζεται με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ από τις οποίες εκδόθηκε το εξαιρετικό μυθιστόρημά του  "Σφαγή  Θεσσαλονίκης" ενώ ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  

Nextok:  Ποίοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει;

Θάνος Δραγούμης:     Από τους Έλληνες είναι οι Καραγάτσης, Τσιφόρος, Σκαμπαρδώνης, Καρυστιάνη.  Από τους ξένους, είναι οι συγγραφείς  Κόου, Αλλιέντε, Τσαβαρία, Αττιά, Μάνκελ.

Nextok:  Σήμερα γράφετε νέο βιβλίο; Ποιο είναι το στίγμα του;

Θάνος Δραγούμης:    Γράφω το «Σφαγείο Συντάγματος». Είναι η συνέχεια του «Σφαγείου Σαλονίκης», διαδραματίζεται την περίοδο των Δεκεμβριανών συγκρούσεων στην Αθήνα αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς κι έχει για πρωταγωνιστή και πάλι τον Αστυνόμο Ασλάνογλου.

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

*  Η παρουσίαση του βιβλίου "Σφαγείο Σαλονίκης"  και η άποψη του  nextok για το έργο αυτό βρίσκεται εδώ: http://nextok.blogspot.com/2011/05/blog-post_3388.html

*  Εάν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα απευθυνθείτε: thanosdragoumis@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου