Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

ΣΦΑΓΕΙΟ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ του Θάνου Δραγούμη

Ένα πολύ σκληρό βιβλίο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Σκληρή γλώσσα, μαύρο χιούμορ και σαρκασμός, κυριαρχούν στο ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο του Θάνου Δραγούμη «Σφαγείο Σαλονίκης».


Ο τίτλος και μόνον είναι αρκετός για να προσελκύσει το μάτι του αναγνώστη ενώ οι ιστορικές αναφορές στις μέρες του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, στην κατοχική Θεσσαλονίκη, αλλά και η διείσδυση του συγγραφέα στον αδελφοκτόνο πόλεμο που είχε ξεκινήσει, δημιουργούν πολλαπλές εικόνες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται αποκλειστικά για αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα ιστορικό και πολιτικό μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή, έντονα συναισθήματα και με διαρκή ένταση.


Η μυθιστορία


Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου τα κοιτάει ανέκφραστος.

Γύρω απ’ το λιμάνι, στο κέντρο και στις συνοικίες της Σαλονίκης, κόλαση.

 Μουλωχτοί φόνοι και βόμβες που σκάνε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση.

Σφαίρες σε σβέρκους στα καλά καθούμενα μες στη μέση του δρόμου κι εκτελέσεις εν ψυχρώ με μια απόφαση κομματικής ολομέλειας.

Κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες σφάζονται στους δρόμους. Το ΚΚΕ δημιουργεί την οργάνωση εκτελεστών του, την ΟΠΛΑ.

Οι ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν, βασανίζουν κι εκτελούν αδιακρίτως, αρκεί να υπάρχει λεία.

Τα Ες Ες τραβάνε τους Εβραίους στα γκέτο και τους φορτώνουν στα τρένα για τα κρεματόρια. Ξύλο και βασανιστήρια, λειψό φαγητό κι ελάχιστος ύπνος. Πλιάτσικα και λεηλασίες σε συναγωγές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε νεκροταφεία.

Φόβος, φόβος παντού κι ένας προγραμμένος έρωτας που προσπαθεί να αντέξει, να κρυφτεί, να ζήσει.

Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου απορεί: Τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να τηρήσει το νόμο μέσα σ' ένα ρημαγμένο κόσμο ομαδικής παραφροσύνης;
Ο συγγραφέας

Ο Θάνος Δραγούμης γεννήθηκε το 1965. Έχει γράψει εννιά μυθιστορήματα ενηλίκων και τρία παιδικά. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Εσχάτως θητεύει και ως κειμενογράφος σε εφημερίδες και διαφημιστικές εταιρίες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.