Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ - Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου


Έδωσε μια σκληρή μάχη για 23 ολόκληρα χρόνια στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Υπέμενε τα πάνδεινα, για να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και για να δίνει κουράγιο στους χιλιοταλαιπωρημένους συγχωριανούς της. Σήμερα, ζει με τις μνήμες της, σ’ ένα προάστιο της Λευκωσίας όπου ακόμα και το προσφυγικό λιτό σπιτάκι της, το απαίτησε, γιατί κυβερνητικοί παράγοντες της είπαν ότι δεν το δικαιούται!

Η Ελένη Φωκά, μια πραγματική Κυρία, μια ζωντανή ηρωίδα, μεγάλωσε στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας στο Ριζοκάρπασο. Ήταν η μεγαλύτερη από τα εννέα παιδιά της Λουκίας και του Λύσανδρου Φωκά (πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια). Αγροτική οικογένεια. Αγροτικές εργασίες, καπνά, ελιές , χαρούπια, σιτηρά. Τα παιδιά βοηθούσαν κάθε μέρα στις δουλειές αλλά ο πατέρας είχε μεγάλη επιθυμία να μορφώσει στα παιδιά του.

Διαβάστε εδώ http://nextok.blogspot.com/2010/08/blog-post_7055.html τη συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά και αποκλειστικά στο nextok η ηρωίδα δασκάλα.  Περιγράφει τις τραγικές ιστορίες που βίωσε στα χέρια των Τούρκων, τη σκληρότητα και τις ανώμαλες δραστηριότητες των κατακτητών σε βάρος των ανυπεράσπιστων εγκλωβισμένων αλλά και την επιμονή της να παρέχει ελληνική παιδεία στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα της Καρπασίας επί 23 ολόκληρα χρόνια.

Αποκαλύπτει επίσης τον παραπλανητικό ρόλο του τότε Προέδρου της Κύπρου και την εξαπάτησή της που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η ίδια το σπίτι της και να υποχρεωθούν να ξεριζωθούν και όλα τα μαθητούδια της.

Διαβάστε επίσης τις αντιδράσεις από τη συνέντευξη : http://nextok.blogspot.com/2010/11/blog-post_9447.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου