Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΩ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΟΠΛΟΙΑΣ


 Στο στόχαστρο των Αρχών και αξιωματικοί του Λιμενικού

Λιμενικοί και ιδιώτες, με τις παράνομες δραστηριότητές τους, «έστησαν στα πέντε μέτρα» την ακτοπλοΐα, καταδικάζοντας τα νησιά σε απομόνωση.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πέρα από τα 16 πλοία τα οποία έπλεαν με πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του Ρωσικού Νηογνώμονα,  οι έρευνες στρέφονται σε άλλα περίπου 50 ύποπτα πλοία του ίδιου οργανισμού.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις τόσο κατά ιδιωτών που εμπλέκονται με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες όσο και κατά αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι – έναντι ποίου τιμήματος άραγε – έκλεισαν τα μάτια τους και επέτρεψαν την παράνομη εκτέλεση δρομολογίων.

Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι μετά από όλα αυτά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απαγορευθεί ο απόπλους σε δεκάδες πλοία, εφόσον διαπιστωθεί ότι επίσης φέρουν πλαστά πιστοποιητικά του Ρωσικού Νηογνώμονα ενώ οι Αρχές οφείλουν να στραφούν και σε ουσιαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και άλλοι εγκεκριμένοι από το κράτος νηογνώμονες εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διερευνάται εάν πρώην Λιμενικοί εργάζονται στον Ρωσικό Νηογνώμονα.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότ,ι – όπως αναφέρουν οι πηγές του nextok- αν και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από τον Μάιο, η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων που υπάγεται πλέον στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) αρνήθηκε να συνεργαστεί με την δικαιολογία ότι θα διαταράσσονταν η ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων.  Με άλλα λόγια οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της ΕΕΠ είχαν στη διάθεσή τους περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να προβούν σε διορθωτικές πράξεις. 

Ωστόσο από τις ανώνυμες καταγγελίες που είχαν φθάσει στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, υπήρχαν και αντίγραφα των πλαστών πιστοποιητικών τα οποία τώρα καλούνται να δικαιολογήσουν όσοι ενέκριναν με την υπογραφή τους.

Το Υπουργείο Πρ. του Πολίτη

Για το θέμα εκδόθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες περιήλθαν στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το Μάιο 2011 και αφορούν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών κλάσης από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά, για Επιβατηγά – Οχηματαγωγά και Επιβατηγά – Τουριστικά πλοία, δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Σούλη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να διερευνήσει άμεσα την εν λόγω υπόθεση.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο για το Α΄ τρίμηνο 2011, σε συνδυασμό με στοιχεία που απεστάλησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων και απάντησης του Ρωσικού Νηογνώμονα, διαπιστώθηκε η πλαστότητα πιστοποιητικών για 16 πλοία των ανωτέρω κατηγοριών.
Ο Ρωσικός Νηογνώμονας προέβη άμεσα στην άρση της εξουσιοδότησης στο γραφείο του στον Πειραιά.
Για τα ανωτέρω στοιχεία σχηματίστηκε φάκελος δικογραφίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ο οποίος διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, απ’όπου αναμένονται οδηγίες- εντολές χειρισμού της υπόθεσης.
Παράλληλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έδωσε την εντολή στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά λόγω αρμοδιότητάς του, για άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις.-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου