Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑ... "ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ"

Σε πολλές αντιφάσεις υπέπεσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν το φορτίο ήταν ακίνδυνο γιατί να μην δεχόταν να φυλαχθεί δίπλα από την ΑΗΚ;»
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Χωρίς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει τις όποιες πολιτικές ευθύνες για την τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου αλλά να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους υπολοίπους ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της κατάθεσης του Προέδρου Χριστόφια.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στην Εθνική Φρουρά, στους Εμπειρογνώμονες, στους Δημοσίους Υπαλλήλους, στο Σύστημα, στον ΟΗΕ αλλά ως προς τις δικές του ευθύνες δήλωνε επανειλημμένα πως δεν γνώριζε.

Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αλλά και νομικών κύκλων, προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ παράλληλα σημείωσαν τις πολλές αντιφάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Προέδρου ότι αν γνώριζε ότι ο χώρος φύλαξης του φορτίου γειτνίαζε τόσο πολύ με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό δεν θα αποδεχόταν να φυλαχθεί στο συγκεκριμένο μέρος.

Όμως ο Πρόεδρος δήλωσε προηγουμένως πως η Κύπρος αποδέχτηκε να κατάσχει και να φυλάξει το φορτίο διότι ήταν ακίνδυνο. «Οπόταν αν το φορτίο ήταν ακίνδυνο γιατί ο Πρόεδρος δεν θα δεχόταν να φυλαχθεί πλησίον της ΑΗΚ;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά νομικό πρόσωπο, ώστε να καταδείξει μια από τις αντιφάσεις του Προέδρου.

Ως προς την άγνοια που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηριστικές είναι και οι πιο κάτω ερωτοαπαντήσεις μεταξύ του κ. Πολυβίου και του Προέδρου Χριστόφια:

Π - Αν σας έλεγε ο υπουργός σας κ. Παπακώστας για την επικινδυνότητα, που ήταν γνωστό αυτό, δεν το έκανε. Ο κ. Κυπριανού με το εξοργιστικό πολιτικοί λόγοι σημαίνει να μην κάνετε τίποτε, ενώ εμπόδισαν την κατάσταση φορτίου από Επιτροπή Κυρώσεως. Δεν είναι ασίγνωση αμέλεια από τους υπουργούς;

Χ. Πάφθηκαν. Εγώ δεν είχα γνώση εκ των υστέρων.

π. Τον κ. Παντελίδη τον παύσατε;

Χ. Όχι δεν είχα δικαίωμα. Είναι δημόσιος υπάλληλος.

Π - Εάν σας αποκρύβη η γνώση, είναι εξωφρενικό να μην σας το είπε. πρόκειται για ασύγνωστη αμέλεια αν δεν σας το είπε.

Χ. Δεν μου το είπε. δεν ήταν γνώστης ο πρόεδρος για τις συσκέψεις που έγιναν. Και υπήρχε υποτίμιση των κινδύνων.

Π- Ορθή η απόφαση να έρθει Κύπρο, αλλά μπορούσε η τραγωδία να αποφευχθεί εάν σας το έλεγαν.

Χ. Συμφωνώ.

Π - Έχει σοβαρή ευθύνη ο κ. κυπριανού;

Χ - Ασφαλώς.

Π - Έχει σοβαρή γνώση ο κ. παπακώστας;

Χ - Βεβαίως.

Π - Ο κ. Παντελίδης;

Χ - Όλοι αυτοί...

Π - Δεν είναι σχήμα οξύμωερο όλοι αυτοί να έχουν αυτοί ευθύνη κι ο πολιτικός τους προϊστάμενος όχι;

Χ - Αφού δεν γνώριζα. Όσες φορές έλαβα γνώση δεν μου μίλησε κανένας για την επικινδυνότητα.

ΠΗΓΗ:  http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου