Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αγριος εκβιασμός στη Μέρκελ


Merkel:   "Η Γερμανία είναι έτοιμη να χάσει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου..."

Σχηματίζεται νέα "σέχτα" με ηγέτη τον Γιούνκερ. Χτύπημα στην καρδιά της Γερμανίας από τη Moody's

Πέμπτη, 17 Νοέμβριου 11,   14:26 
Ενώ η κρίση έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και τα όρια του ευρωπαϊκού νότου και αγγίζει πλέον την Ιταλία και τη Γαλλία το πολιτικό σκηνικό δείχνει να μεταβάλλεται ραγδαία. Οι ΗΠΑ βλέποντας την αβεβαιότητα να οδηγεί σε ντόμινο απροσδιόριστων διαστάσεων και συνεπειών σύρονται σε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας πλέον νέους μοχλούς πίεσης, στοχεύοντας σε άμεση πολιτική λύση.


Αντί του Γ. Παπανδρέου -τον οποίο θεωρούσαν βασικό εκφραστή των αμερικανικών θέσεων στους κόλπους της ΕΕ- προβάλλει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που είναι πιο υψηλόβαθμος και είχε θεωρηθεί άνθρωπος της Αγκελα Μέρκελ, όταν προτάθηκε για επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά Γιούνκερ ξεκινούν δυο βασικές των τελευταίων ημερών που οδήγησαν την Αγκελα Μέρκελ να κάνει δηλώσεις εξευμενισμού και σύμπλευσης.

Παράλληλα η Μέρκελ αντιλαμβανόμενη ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι κινδυνεύει να χάσει στήριξη και ερείσματα εντός της ΕΕ και διεθνώς αναγκάζεται να κάνει αρκετά βήματα πίσω, δηλώνοντας ότι "Η Γερμανία είναι έτοιμη να χάσει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου να στηριχθεί και να σωθεί το ευρώ και η Ευρωζώνη"

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες από όλα τα μέτωπα καθώς και η Αγκελα Μέρκελ θα επιχειρήσει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να επιτεθεί. Φαίνεται όμως ότι παράλληλα δημιουργείται ένα δεύτερο ισχυρό μπλοκ το οποίο δεν εξαρτάται από τη Γαλλία και συνεπώς είναι δύσκολο να χτυπηθεί.

Αρχικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε -και εν συνεχεία ανασκεύασε- ότι αρκεί μια επιστολή από τον Λουκά Παπαδήμο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της 6ης δόσης και της εφαρμογής της συμφωνίας της 27η Οκτωβρίου.

Παράλληλα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τη στάση της Γερμανίας ενώ άνοιξε και το θέμα της διόγκωσης του Γερμανικού χρέους και των κινδύνων που εγείρονται.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε πως ανησυχεί για το ύψος του γερμανικού χρέους, καθώς το 80% τους χρέους της Γερμανίας δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις από ότι το 60% της Ισπανίας.

Όλοι κάνουν τα "στραβά μάτια" για το γερμανικό χρέος

Συμβούλεψε μάλιστα τους Γερμανούς και τη Μέρκελ να είναι προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές δηλώνοντας «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».

Οι υποβαθμίσεις

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν τυχαία την υποβάθμιση 10 γερμανικών τραπεζών από τη Moody's χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση ούτε για τον κλάδο ούτε για τη χώρα. Ο οίκος αναθεώρησε επί τα χείρω μία βαθμίδα την Dekabank και δύο βαθμίδες από τις Helaba, SaarLB και HSH Nordbank. Κατά τρείς βαθμίδες υποβαθμίστηκαν οι τράπεζες BayernLB, Deutsche Hypothekenbank AG, LBBW, NordLB, NordLB Luxembourg και BremerLB.

Ως αιτία για την υποβάθμιση ο οίκος προβάλει το γεγονός ότι η κρατική στήριξη των γερμανικών δημόσιων τραπεζών έχει γίνει λιγότερο βέβαιη, εν μέρει λόγω του νέου καθεστώτος εξυγίανσης των τραπεζών που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές εκτός της εκκαθάρισης.

Ο Ομπάμα απειλεί να τραβήξει το χαλί στη Γαλλία

Η απαίτηση των αρχών προς όλες τις τράπεζες και τις επενδυτικές να περιορίσουν άμεσα την έκθεσή τους στο ευρωπαϊκό χρέος αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, άνοδο των αποδόσεων και κραδασμούς στο σύστημα, οδηγώντας χώρες που βρίσκονται σε οριακό σημείο στο γκρεμό... Η άμεση και έμμεση έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Ευρώπη υπολογίζεται στα $4 τρισ. και περίπου το 25% εξ αυτών εκτιμάται ότι σε τοποθετήσεις που είναι πλέον υψηλού ρίσκου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι πολιτικοί λόγω της αστάθειας που παρατηρείται στην Ελλάδα και την Ιταλία και των φόβων για ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αποστείλει σχετικές εγκυκλίους και non-papers στις τράπεζες ζητώντας τους να αναλάβουν άμεσα δράση για τη βελτίωση των χαρτοφυλακίων τους. Παράλληλα τους ζητά τη μείωση της άμεσης έκθεσης σε χρεόγραφα χωρών που είτε λαμβάνουν βοήθεια είτε είναι πολύ κοντά σε αυτή. Τους ζητά να περιορίσουν και την έμμεση έκθεσή τους μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές τράπεζες, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε επαναλαμβανόμενα sell-off στα χρηματιστήρια προκαλώντας πανικό είτε θα μπορούσε να βάλει σε bear market πολλές αγορές στη Γηραιά Ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια ομόλογα αξίας περί τα 180,9 δισ. δολάρια, από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, με στοιχεία που φτάνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως οι αμερικανικές τράπεζες είχαν περί τα $250 δισ. σε ιταλικά ομόλογα.

Τα ευρωπαϊκά CDS και τα παράγωγα στα ομόλογα ανέρχονταν στα $586 δισ. σύμφωνα με το IIF, ανεβάζοντας τη συνολική έκθεση στα $767,5 δισ.

Ενώ η Moody's χτυπά 10 γερμανικές τράπεζες, ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την κρίση χρέους είναι πολύ μεγάλη, ερωτηματικό όμως αποτελούν τα CDS και ειδικά αυτά τα οποία έχουν εκδώσει για τις προβληματικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και JPMorgan. Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως αρνούνται να δώσουν το ακριβές άνοιγμα στα CDS για αυτές τις χώρες. Οι δύο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες κοινοποιούν μόνο τα καθαρά ανοίγματά τους ή και αποκλείουν από τις δημοσιεύσεις συγκεκριμένα παράγωγα. Το μόνο που έχει αποκαλυφθεί είναι πως οι δύο αυτοί κολοσσοί έχουν πουλήσει προστασία-ασφάλιστρα σε χρέος συνολικής αξίας άνω των 5 τρισ. δολαρίων. Είναι προφανές λοιπόν πως η "πυροδότηση" των CDS θα αποφέρει αμύθητα κέρδη...

Πιέζονται τα γερμανικά ομόλογα

Ανεβαίνουν και τα επιτόκια στα γερμανικά ομόλογα σήμερα μετά την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις. Στο υψηλό 15 ημερών σκαρφάλωσε ξαφνικά η απόδοση- επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (bund) με τιμή 1,875%. Φυσικά η τιμή είναι αστεία, αλλά δεν είναι καθόλου αστείο το γεγονός, ότι το κόστος δανεισμού των Γερμανών , έχει υποχωρήσει κατά 50% μέσα σε λίγους μόνον μήνες. Τον Απρίλιο οι Γερμανοί δανείζονταν με επιτόκια περίπου 4,9% στη δεκαετία.
Πηγή: SofokleousIn.gr




*** *** *** *** *** ***
Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο.
Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα.
Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία.
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου