Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Εμφύλιος στο πρώην ΥΕΝ με ...άνωθεν εντολές

Η εντολή για διαχωρισμό των "εριφίων" από τους "αμνούς" είχε δοθεί από εβδομάδες τώρα.  Πληροφορίες μάλιστα έφεραν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να είχε δώσει σαφέστατες εντολές - βδομάδες πριν την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας - προκειμένου στις 17 Νοεμβρίου όλες οι Υπηρεσίες που υπάγονται στο Λιμενικό να διαχωριστούν ολοκληρωτικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ναυτιλίας του κ. Χρυσοχοΐδη.  Όλως περιέργως η συντριπτική πλειοψηφία των Λιμενικών  όπως και των πολιτικών υπαλλήλων αγνοούσε τις εντολές αυτές, αλλά ήρθε η "αποφράδα" μέρα και όσοι πήρα την εντολή "πατριωτικά", έδωσαν στην εθνική επέτειο - ευτυχώς μόνο - μια νότα από τις αξέχαστες ημέρες του εμφυλίου.


Υπερβολή θα πει ίσως κάποιος.  Κι όμως, οι απειλές για συλλήψεις και χειροπέδες ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να επικαλεστεί ένας ένστολος προκειμένου να εκφοβίσει τους πολιτικούς υπαλλήλους του πρώην ΥΕΝ να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους ώστε να ...απλωθούν οι λιμενικοί και οι "παραλιμένιοι".

Το θέμα είναι ότι με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι ντροπή οι ένστολοι να χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους στα παιχνιδάκια τους και να ζούμε ξανά - ευτυχώς ως κακόγουστη φάρσα - εικόνες "μάχης" με Έλληνες εναντίον Ελλήνων.

Δεν μας φτάνουν τα συχνά πυκνά επεισόδια μεταξύ ποδοσφαιρικών αντιπάλων, δεν μας φτάνουν οι ζημιές και οι τραυματισμοί που προκαλούν οι ανεγκέφαλοι τραμπούκοι  ενδο-εξωκοινοβουλευτικών ομάδων, είναι δυνατόν να έχουμε και εμπλοκές μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων ενός πρώην ενοποιημένου Υπουργείου; 

Δουλειά δεν έχουμε να κάνουμε;  Θέματα άλλα δεν έχουμε για να ασχοληθούμε;  Προβλήματα σοβαρά δεν έχουμε να λύσουμε;  Υπουργούς δεν διαθέτει αυτή η χώρα ώστε να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τον χωροταξικό διαχωρισμό των Υπηρεσιών τους;  Μα σε τόσο απλό θέμα τα κάνουμε γυαλιά καρφιά και μετά περιμένουμε να δώσουμε λύση στην απειλή  χρεοκοπίας της χώρας;

Για τα ευτράπελα που σημειώθηκαν ανήμερα της Εθνικής επετείου αποκαθήλωσης της χούντας, λάβαμε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο του τέως Υπουργείου Ναυτιλίας την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ «ΠΣΥΥΕΝ»
Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1-Ε2, 18510 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Πειραιάς, 17/11/2011
Αρ. Πρωτ.:179/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μία εποχή, όπου οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα της κρίσης, με απολύσεις, εφεδρείες, εργασιακά δικαιώματα, αυξημένο κόστος ζωής, οι εργαζόμενοι στον Διοικητικό Φορέα της Ναυτιλίας αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετα και προσβολή της αξιοπρέπειας στον εργασιακό μας χώρο.

Η βίαιη αντιμετώπιση υπαλλήλων που εργάζονται στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη (Κτίριο στο οποίο συστεγάζονται δύο Υπουργεία)  από συγκεκριμένο στέλεχος του Λ.Σ. και η προτροπή του σε συναδέλφους του να προβούν σε ακραίες ενέργειες, όπως συλλήψεις με χειροπέδες,  με αφορμή την σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών Απόφαση μετακίνησής τους, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που κανείς μας δεν θέλει να θυμάται.

Η ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί ανήκει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό του Λ.Σ., τις εντολές των οποίων για βίαιη μετακίνηση των πολιτικών υπαλλήλων διατάχθει να υλοποιήσει το ένστολο προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαφωνεί με τις απαράδεκτες και φασίζουσες αυτές εντολές, βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με εμάς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν χρειάζεται χώρους για τις Υπηρεσίες του,
ας φροντίσει να πάρει πίσω τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε απόστρατους του Λ.Σ.  Όπως είναι γνωστό, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής αποτελούν πλέον τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας , με έδρα τους το κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη όπου συστεγάζονται με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει ως αρμοδιότητα την αστυνόμευση - φύλαξη και διάσωση.

Το προτεινόμενο σχέδιο διαχωρισμού του κτιρίου δεν έχει γίνει με μελέτη ορθολογιστική και με γνώμονα την αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά με μόνο κριτήριο την εύρεση χώρων για τους πλέον 160 περίπου Κλαδάρχες – Διευθυντές με τις γραμματείες τους, Τμηματάρχες και Αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι προέκυψαν μετά το νέο Οργανισμό του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., ο οποίος Οργανισμός έρχεται σε αντίθεση με τη προγραμματιζόμενη μείωση των οργανικών μονάδων σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα και την άμεση θετική παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρμοδιότητας Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη, δεν θα γίνει καμία μετακίνηση Υπηρεσιών, αλλά αναμένεται η επανεξέταση του ζητήματος από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως άλλωστε είχε επιχειρηθεί και παλαιότερα από τον Γενικό Γραμματέα κ. Λίτινα.

Η τελευταία απόφαση παραχώρησης του κτιρίου η οποία συμπτωματικά υπεγράφη την ημέρα της παραίτησης της κυβέρνησης (09.11.2011), εκτός των τυπικών προβλημάτων (αναφορά σε νόμους που έχουν καταργηθεί) και της μη δημοσίευσής της σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, εξετάζεται και ως προς τη νομιμότητά της, γιατί η παραχώρηση του κτιρίου στο πρώην ΥΕΝ έχει γίνει με νόμο και συνεπώς απαιτείται τροποποιητική νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβασή του.

Έχουμε διάθεση για ισότιμη συνεργασία με στόχο τη διευθέτηση του κτιριακού προβλήματος, ενώ παράλληλα δηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εάν επαναληφθούν τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, που θίγουν κυρίως την αξιοπρέπειά μας, την οποία κάθε μέσο προσπαθούν να καταρρακώσουν, ώστε να μας παρουσιάσουν τελείως περιττούς.

Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπουτσής πρέπει να καταλάβουν ότι ο διοικητικός φορέας της Ναυτιλίας δεν μπορεί να λειτουργήσει με στρατιωτική δομή και ότι το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη δεν θα γίνει παράρτημα της FRONTEX.

Καλούμε τους Συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε εφαρμογή της τελευταίας Απόφασης του Υφυπουργού κ. Γεωργιάδη για αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γεν. Γραμματέας
Ευτυχία ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ


Την ίδια ημέρα όμως είχε εκδοθεί και ανακοίνωση από το άλλο "στρατόπεδο":

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τις χωροταξικές διευθετήσεις Υπηρεσιών
Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Με αφορμή σχόλια και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά με τις χωροταξικές διευθετήσεις στο κτίριο του Αρχηγείου του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. στην Ακτή Βασιλειάδη, από το Γραφείο Τύπου του Λ.Σ. , διευκρινίζεται:

Η ανάγκη χωροταξικής κατανομής των Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. προέκυψε σαν αποτέλεσμα της σύστασής του με το ν. 3922/2011 (Μάρτιος 2011) και του π.δ. 67/2011 που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του υπόψη νόμου (Ιούνιος 2011) και αφορούσε την οργάνωση των Υπηρεσιών του.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2011 ειδική επιτροπή αποτελούμενη και από Αξιωματικούς Τεχνικούς Λ.Σ. ΕΜΠ με σκοπό την υποβολή εμπεριστατωμένης εισήγησης επί της χωροταξικής διάταξης των νέων Υπηρεσιών.

Από την ενδελεχή εξέταση του ζητήματος, διαπιστώθηκε ότι, με βάση τον αριθμό των στεγαζομένων σήμερα στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη Υπηρεσιών ,η ορθολογική και δίκαιη κατανομή των χώρου του θα πρέπει να είναι 73% για το Αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και 27% για το ΥΠΑΑΝ. Η σημερινή δε ισχύουσα κατανομή των χώρων είναι για τις Υπηρεσίες του αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ ποσοστό 63,3 % του κτιρίου ενώ οι αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ καταλαμβάνουν επιφάνεια ποσοστού 36,7%. Ως εκ τούτου αβίαστα προκύπτει ότι οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ χρησιμοποιούν μεγαλύτερο ποσοστό χώρου και με σαφώς λιγότερο προσωπικό από αυτό που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα την πραγματική συρρίκνωση των χώρων που αντιστοιχούν στο Αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι εκτός του Κεντρικού Κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη λειτουργεί και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενοίκιο και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η λογική εξέλιξη θα ήταν η μεταφορά της στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη για λόγους ασφαλείας και μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΝ για στέγαση βρίσκονται 3 κτίρια στον Πειραιά μεταξύ των οποίων το παραδοσιακό για την εμπορική ναυτιλία κτίριο της οδού Γρ. Λαμπράκη όπου βρίσκονται προς άμεση διάθεση τόσο τα υπουργικά γραφεία πλήρως ανανεωμένα όσο και οι ενδιάμεσοι όροφοι, στα οποία παραμένουν πολλοί ανεκμετάλλευτοι χώροι.

Το σύνολο της τεκμηριωμένης πρότασης του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ γνωστοποιήθηκε με την από 27.07.2011 επιστολή του Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Χριστόπουλου στον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας κ. Λίτινα .

Ακολούθησαν σχετικές συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και συμφωνήθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΝ και του ΥΠτΠ η χρήση του ισογείου και 1ου ορόφου αποκλειστικά από όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ που στεγάζονται στο κτίριο και, αντίστοιχα, η αποκλειστική χρήση όλων των λοιπών ορόφων του κτιρίου από τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Τονίζεται ότι η διευθέτηση αυτή υπαγορεύτηκε και από τις απαιτήσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας του κτιρίου , σύμφωνα με το σχετικό Σχέδιο ασφάλειας του κτιρίου που έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται .

Υπενθυμίζεται επίσης, ο στρατιωτικός χαρακτήρας των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και των Υπηρεσιών του καθώς και η στέγαση εντός αυτού εθνικά ευαίσθητων χώρων (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, γραφείο Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX).

Με την από 21.10.2011 κοινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας κ. Λίτινα και του Γενικού Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής κ. Πάλλη δόθηκαν εντολές στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ για μετακίνησή τους σε συγκεκριμένους χώρους του ισογείου και 1ου ορόφου του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό, θα καταλαμβάνονταν χώροι που είχαν εκκενωθεί από τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου ή βρίσκονταν σε διαδικασία εκκένωσης, η οποία έχει πλέον ήδη ολοκληρωθεί.

Τονίζεται ότι την 9-11-2011 ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη παραχωρήθηκε στο Αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, αφού είχε προηγηθεί η ΑΠ 89/2-06-2011 επιστολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον ομόλογό του Υπουργό Οικονομικών με την οποία είχε ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης και προώθησης της παραπάνω ΚΥΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το Αρχηγείο του Λ.Σ. έχει πλέον την απόλυτη αρμοδιότητα και τελική ευθύνη ρύθμισης του συνόλου των ζητημάτων που αφορούν τη στέγαση υπηρεσιών και την ασφάλεια του κτιρίου.

Η καθυστέρηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην λειτουργία σημαντικού αριθμού Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίες, μολονότι συσταθείσες και στελεχωθείσες, εξακολουθούν να παραμένουν σε μη επαρκείς χώρους, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετεγκατάστασής τους.
*** *** *** *** *** *** Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο. Γράφετε μόνον στην ελληνική γλώσσα. Μη χρησιμοποιείται γκρίγκλις και κεφαλαία. *** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου