Νινα Κασιμάτη, υποψήφια βουλευτής
ΣΥΡΙΖΑ  Β΄ Περιφέρειας Πειραιά
 1) Μέρα με τη μέρα η πλατιά αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Λέγεται πολλές φορές ότι το πολιτικό κλίμα είναι τιμωρητικό. Να φύγουν αυτοί. Η διάσταση οργής ήταν πιο έντονη το 2012. Τώρα υπάρχουν προσδοκίες. Η ελπίδα που έρχεται είναι ο αγώνας για μια αξιοβίωτη ζωή. Η Β΄ Πειραιά κινείται ανάμεσα στην ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία, τον φασισμό, τη μετανάστευση των νέων και τη φτωχοποίηση. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Σε εμάς διακρίνεται η αγωνιστικότητα, το πάθος, η ελπίδα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας, περήφανοι και αξιοπρεπείς. Δεν είναι το πεπρωμένο αυτής της χώρας η βαρβαρότητα του Μνημονίου. Γι' αυτό οι πολίτες θα είναι πολύ αυστηροί με εμάς. Δεν θέλουν να προδοθούν. Ξανά. Εμείς τους λέμε: ενωνόμαστε, νικάμε για τα παιδιά, τη ζωή μας, την πατρίδα μας.

2) Η μνημονιακή νομοθεσία θα ξηλωθεί. Αυτή είναι η λαϊκή επιταγή και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει την εργατική νομοθεσία. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ και κυρίως ολόκληρο το πλέγμα των συλλογικών συμβάσεων, όπως ακριβώς αυτό ίσχυε πριν τη μνημονιακή επέλαση. Η αποκατάσταση των μισθών θα συμβάλει άμεσα στην τόνωση της ζήτησης, αλλά και στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Αναγκαία είναι η εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος, που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός επιβολής οικονομικής λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αποτέλεσε το εργαλείο επιβολής του Μνημονίου και των αποικιακών όρων των δανειακών συμβάσεων από τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου - Παπαδήμου - Σαμαρά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΔΕ, μαζί με τους μισθούς, είναι τα πρώτα θύματα κάθε νεοφιλελεύθερου προγράμματος λιτότητας. Στη χώρα μας ήδη από το «σταθεροποιητικό» του '85-'87 συμβαίνει αυτό. Η καταπολέμηση της ανεργίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επομένως η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση του λόγου δημοσίου χρέους/ΑΕΠ, περνά μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς η εξαίρεσή του από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικηθεί η εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων από την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Η συγκεκριμένη αντινεοφιλελεύθερη πολιτική θέση μπορεί να βρει πολλούς συνομιλητές στην Ευρώπη. Τέλος, από την επομένη ημέρα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και θα ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών -σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες- απέναντι στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. 
3) Μέσα από τις γραμμές του Νέου Αγωνιστή περάσαμε από τη συμμετοχή στο πλατύ αντιμνημονιακό κίνημα στη συγκρότηση του συμμαχικού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στη συνέχεια στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην οικοδόμηση των Ο.Μ. Στην πορεία αυτή, την περίοδο 2012-2013 ήμουν μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αναπληρωματικό μέλος της Π.Γ. Από την περίοδο του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είμαι μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχω εκλεγεί συντονίστρια στην Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Περάματος.
Η διαδρομή αυτή προσέφερε μια πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία ενότητας θεωρίας και πράξης. Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο προφανώς να αποτιμήσω τη δική μου παρουσία μέσα από την ανωτέρω δραστηριοποίηση. Κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό συλλογικό αποτέλεσμα. Και θα το έχουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυβέρνηση των εργαζομένων αυτής της χώρας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πηγή:  http://www.avgi.gr/article/5225669/nina-kasimati-ethniki-axioprepeia-dimokratia-koinoniki-dikaiosuni