Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

H Sunday Times …προτείνει Louis Cruises

Δεν είναι να απορεί κανείς για τη νέα διάκριση που πέτυχε η εταιρία Louis Cruises  καθώς είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή τόσο για τους καταπληκτικούς συνδιασμούς ταξιδιών που περιλαμβάνει στα προγράμματά της όσο και για την μοναδική φιλικότητα των στελεχών της εντός και εκτός των πλοίων της.

Η νέα διάκριση αφορά στην  διεθνώς καταξιωμένη και παγκόσμιας κυκλοφορίας Αγγλική εφημερίδα Sunday Times η οποία αξιολογώντας τα καλύτερα διαθέσιμα δρομολόγια κρουαζιέρας κατέταξε τη Louis Cruises στην τρίτη θέση ανάμεσα σε συνολικά 25 προτάσεις προς το αναγνωστικό της κοινό.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΚΟΤΣΑΝΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Από τον  ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΣΤΕΛΛΑΤΟ  -  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ




Χρήσιμο θα ήταν να καθιερωθεί, ένας ετήσιος διαγωνισμός, για το ποια είναι η μεγαλύτερη κοτσάνα που έχει εκστομίσει ποτέ, δημόσιο πρόσωπο και δη πολιτικό πρόσωπο. Προσωπικά, θα κατέτασσα ως πρώτη, για το 2009, την περιβόητη φράση «…λεφτά υπάρχουν…»

Η φράση αυτή σηματοδότησε την αναγέννηση της ελπίδας, της μάταιης ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, κρίνοντας αποφασιστικά την έκβαση της εκλογικής μάχης του Οκτωβρίου του 2009, και καταλήγοντας στη συνέχεια, σε λιγότερο από ένα χρόνο στο ότι, όχι μόνο δεν υπήρχαν λεφτά αλλά και στο γεγονός ότι, συνεπεία αυτής της διαπίστωσης, η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας εναπόκειται στα ληστρικά «χέρια» εξωελληνικών κέντρων.
Και η περίπου αυτονόητη συνέχεια της φράσης αυτής, ότι δηλαδή λεφτά υπήρχαν αλλά «…κάποιοι τα έφαγαν…» θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη κοτσάνα του 2010, αν δεν υπήρχε ο …Πάγκαλος. Ναι ο γνωστός Πάγκαλος που με τη φράση «…μαζί τα φάγαμε…» έδωσε τα ρέστα του και που κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοτσάνα όχι μόνο του 2010, αλλά ολόκληρης της 10ετίας.

Ο άνθρωπος αυτός, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνόψισε σε τρεις λέξεις, ολόκληρη την τεράστια προσπάθεια που έχουν αναλάβει διάφοροι κύκλοι, να ενοχοποιηθεί ένας ολόκληρος λαός, μια ολόκληρη κοινωνία, κατατάσσοντας στην κατηγορία των ρουσφετιών και της κακοδιοίκησης, την βασική ανάγκη, το βασικό αίτημα για δουλειά, μιας μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού λαού, που ήταν ως τα τέλη της 10ετίας του ’70, κοινωνικά αποκλεισμένη και που το ΠΑΣΟΚ ερχόταν τότε να βγάλει στην επιφάνεια, δίνοντας ελπίδες για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες.

Όχι όμως κ. Πάγκαλε και ξανά όχι… Η «γενιά της Αλλαγής», που τόσο έχει χλευαστεί σαν όρος, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για το που πήγαν τα λεφτά, ούτε και τα έφαγε μαζί σας. Διεκδίκησε και σε πολλές περιπτώσεις πέτυχε το περίπου αυτονόητο…. Να βγει απ’ το περιθώριο, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, να δημιουργήσει έναν αρκετά σφιχτό συνεκτικό ιστό, να συνδιαμορφώσει ένα περισσότερο δημοκρατικό κράτος, να απολαύσει ένα περισσότερο κοινωνικό κράτος, να πάρει μέρος στην παραγωγική διαδικασία…

Κι αν υπήρξαν κάποιοι που συνέβαλαν στη ληστεία του υπάρχοντος πλούτου, που έφαγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, ήταν αυτοί που εσείς κατασκευάσατε, που εσείς διαμορφώσατε, που εσείς αναδείξατε, για να αποτελέσουν σήμερα το άλλοθί σας… Εσείς εκθρέψατε τη φοροδιαφυγή, εσείς υποθάλψατε την εισφοροαποφυγή, εσείς βουλιάξατε τα ταμεία και τις ΔΕΚΟ, εσείς εμπνευσθήκατε τα δομημένα ομόλογα, εσείς αναδείξατε τους διάφορους αεριτζήδες και παπατζήδες, εσείς τα πήρατε από τη SIEMENS και δεν ξέρω από πού αλλού, εσείς σκοτώνετε καθημερινά την ελπίδα…

Όχι κ. Πάγκαλε, προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι έχω φάει μαζί σας, έστω και μία δραχμή, όπως υπονοείτε… Προσλήφθηκα κι εγώ στο Δημόσιο, την περίοδο της Αλλαγής και νιώθω ότι έχω τιμήσει και με το παραπάνω τον όρκο που έδωσα όταν διορίστηκα…

Πληρώνω τους φόρους μου και η περιουσιακή μου κατάσταση, σήμερα, μετά από 25 χρόνια και πλέον, είναι η ίδια αν όχι χειρότερη…. Και είμαι υπερήφανος γι αυτό… Σε αντίθεση με κάποιους από εσάς, που η περιουσιακή σας κατάσταση απορρέει από ένα αδιευκρίνιστο «έσχες» και ένα αμφίβολο «πόθεν».

Προσωπικά, είμαι επίσης περήφανος, γιατί, ως μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1975, προσπάθησα να κάνω πράξη στην καθημερινή μου ζωή, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκα στο μεγάλο σχολείο του Κινήματος. Και που σήμερα βλέπω με θλίψη να καταπατούνται βάναυσα, στο όνομα μιας αβέβαιης σωτηρίας από την κρίση που πολιτικοί από όλα τα κόμματα δημιούργησαν…

Όχι κ. Πάγκαλε, δεν τα φάγαμε μαζί. Εσείς είστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας, για την διόγκωση της φτώχειας, για την επιστροφή του κοινωνικού αποκλεισμού. Γιατί το μόνο σας ενδιαφέρον ήταν η πολιτική σας επιβίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Γι αυτό ανεχθήκατε, αλλά και κατασκευάσατε πολλές φορές, τις διάφορες μορφές της παραοικονομίας γι αυτό εκθρέψατε τους διάφορους κύκλους της διαφθοράς που σήμερα καταδικάζετε…

Αλλά κ. Πάγκαλε, εσείς για ποιο πράγμα μπορείτε να είστε υπερήφανος; Ποια είναι η δική σας συμβολή στην κεντρική πολιτική σκηνή επί τόσα χρόνια; Για ποιο πράγμα, θα σας θυμούνται ως ιστορικό πρόσωπο μετά από 50 ας πούμε, χρόνια; Μήπως για τις αφελέστατες πολιτικές σας απόψεις όταν παρομοιάζατε τη Γερμανία ως γίγαντα με πήλινα πόδια; Μήπως για την υπόθεση Οτσαλάν; Μήπως για τη μνημειώδη περιφρόνησή σας προς το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού που σήμερα εκθειάζετε αρκούντως και ανενδοίαστα, επειδή σας έχει αναθέσει το ρόλο του bodyguard της κυβερνητικής συνοχής; Ίσως όχι… για κάτι από τα παραπάνω…

Μάλλον θα σας θυμούνται για τις περίφημες ατάκες σας, μάλλον θα σας θυμούνται για τη γραφικότητά σας… Περίπου όπως θυμούνται σήμερα τον παππού σας για το μήκος της γυναικείας φούστας…

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000428439230&ref=mf#!/note.php?note_id=415059692536p?id=100000428439230&ref=mf#!/note.php?note_id=415059692536

Το Λ.Σ. παρα θιν' αλός?

Φίλοι Πειρατές, Κουρσάροι, Λιμενικοί, Ακτοφύλακες


θυμόνται ορισμένοι ότι το είχε πεί ένστολος, από εκείνους, που αντικειμενικά διακρίνεται για την διορατικότητα του, μόλις άρχισαν τα σούρτα φέρτα του Λιμενικού Σώματος, από υπουργείο ...σε υπουργείο, οι διασπάσεις και όλες οι ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις.

"Είναι θέμα χρόνου", είπε, "δεν θα αφήσουν οι πατεράδες μας, οι εργοδότες μας, οι μέντορες μας, να αλλάξουμε υπουργείο, ούτε ρυθμούς & ρότα!! Απλά είναι θέμα χρόνου, μέχρι να κατακάτσει ο κουρνιαχτός & να είπουν την τελευταία τους λέξη".

Δυστυχώς, κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν & ..... εξετέθησαν, αφού ο Πρωθυπουργός την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, & επί ξυρού ακμής ευρισκόμενος, άλλα αποφάσισε .

Ως γνωστόν για να μιλούν μόνον είναι οι πολιτικοί στο τόπο αυτόν, αμελώντας προφανώς ότι "το μεγαλείο του ανθρώπου είναι η απέραντη σιωπή στα μεγάλα του έργα και όχι τα πολλά λόγια στα μικρά έργα".

--

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,

Exantas

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κοντά στους κατοίκους του Νέου Φαλήρου ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μίχας

Τον απευθείας διάλογο με τους πολίτες προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που τους απασχολούν, συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μίχας που περιόδευσε χθες στην περιοχή του Νέου Φαλήρου (Λ. Ειρήνης).

Ο κ. Μίχας συνομίλησε για αρκετή ώρα με πολλούς επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή, καθώς η Λεωφόρος Ειρήνης αποτελεί το τοπικό εμπορικό κέντρο, ενώ σε εγκάρδιο κλίμα ήταν και η συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους πολίτες, με τους οποίους ο κ. Μίχας αντάλλαξε απόψεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αισθητικής της πόλης.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών να συμμετάσχουν και να συζητήσουν για τα προβλήματα της περιοχής, ήταν η μεταφορά της συζήτησης σε παρακείμενο καφενείο όπου έλαβε διαστάσεις ανοικτής τράπεζας διαλόγου. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που επακολούθησε οι κάτοικοι αναφέρθηκαν ως επί το πλείστον στα προβλήματα καθημερινής φύσεως που τους απασχολούν, όπως είναι η καθαριότητα, η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η αποκατάσταση των φθορών των πεζοδρομίων και η έλλειψη χώρων πρασίνου.

Ο κ. Μίχας κάλεσε τους πολίτες σε κοινή πορεία και ενεργό συμμετοχή προκειμένου να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα της επόμενης μέρας για τον Πειραιά, χαρακτηρίζοντας για την πόλη ως ευκαιρία ιστορικού χαρακτήρα την υλοποίηση του Καλλικράτη, που θέτει βάσεις για τη χρηστή και σύγχρονη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Θ. Πάγκαλος: Τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί

Άποψη Θράσος απύθμενο θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας οφείλεται στο γεγονός ότι «φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά»! Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου και δίνοντας τη δική του εξήγηση στο ερώτημα των πολιτών «πού πήγαν τα λεφτά» ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος». Είναι προφανές ότι το «όλοι μαζί» μάλλον στον πολιτικό κόσμο της χώρας έπρεπε να απευθύνεται και σ’ όσους επέλεξαν να «πωλήσουν» τη ψήφο τους έναντι μίας θέσης στο δημόσιο. Όπως επίσης προφανές είναι ότι το «όλοι μαζί» δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των Ελλήνων αλλά μια μειοψηφία που μαζί με τους πολιτικούς όλων των χρωμάτων και σχηματισμών, έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού τα τελευταία 36 χρόνια τρώγοντας με χρυσά κουτάλια, όταν η πλειοψηφία αγωνιζόταν με νύχια και με δόντια να επιβιώσει είτε ως υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είτε ως βιοτέχνες και επαγγελματίες. Σα δεν ντρέπονται μερικοί!

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

34 δισεκατομμύρια έφερε στην Ευρωπαϊκή Οικονομία η κρουαζιέρα

Επίσημα στοιχεία από το European Cruise Council (ECC) Πέντε δισεκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν κράτηση στα κρουαζιερόπλοια μέσα στο 2009 ενώ τα ολικά έξοδα της ανερχόμενης αυτής βιομηχανίας ξεπέρασαν τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία ανακοινώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2010, όταν πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το συνέδριο του European Cruise Council (ECC). Εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, σε μέλη της Κομισιόν, αλλά και σε φορείς κρουαζιέρας Ευρωπαϊκών χωρών να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να αναλύσουν ζητήματα που αφορούν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας κρουαζιέρας πανευρωπαϊκά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και που προέκυψαν από την έρευνα των G. P. Wild (International) Limited, Business Research και Economic Advisors σχετικά με τη λειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κρουαζιέρας και τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή οικονομία για το έτος 2009. Όλα τα στοιχεία των ερευνών συγκεντρώθηκαν στη νέα έκδοση της Μελέτης Επιπτώσεων της Κρουαζιέρας του ECC με τίτλο «Η Βιομηχανία της Κρουαζιέρας – ένας συνέταιρος αξίας 34 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι μέσα στο 2009 πάνω από 4, 9 εκατομμύρια Ευρωπαίων έκαναν κράτηση εισιτηρίων κρουαζιέρας, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο κατά 12,1% σε σχέση με το 2008, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα το 29% όλων των επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως. Επίσης, περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 75% Ευρωπαίοι, επιβιβάστηκαν από ευρωπαϊκά λιμάνια, μία αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2008. Η πλειοψηφία των αναφερόμενων κρουαζιέρων επισκέφτηκαν λιμάνια της Μεσογείου και της Βαλτικής καθώς και άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. Αυτό μεταφράζεται σε 23, 8 εκατομμύρια επισκέπτες σε Ευρωπαϊκά λιμάνια, μια αύξηση 9, 4 % σε σχέση με τα στοιχεία του 2008. Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι 12,4 εκατομμύρια πληρώματος αποβιβάστηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Η οικονομική ανάλυση των παραπάνω στοιχείων σε σχέση τη βιομηχανία της κρουαζιέρας αποκαλύπτει α) 14,1 δισεκατομμύρια σε άμεσες δαπάνες από τις γραμμές κρουαζιερόπλοιων, τους επιβάτες και το πλήρωμα, β) 34, 1 δισεκατομμύρια σε ολικά έξοδα, γ) 296, 288 θέσεις εργασίας και δ), 9, 0 δισεκατομμύρια για αποζημίωση εργαζομένων. Τα έξοδα στήριξης της λειτουργίας των κρουαζιέρων από της εταιρίες κρουαζιέρας και τους ευρωπαίους συνεργάτες ανέρχονται στα 5, 4 δισεκατομμύρια ευρώ, μία αύξηση 6% σε σχέση με το 2008. Επιπλέον, 2, 9 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την κάλυψη των εξόδων πληρώματος και επιβατών. Τα συνολικά έξοδα των επιβατών αυξήθηκαν μόνο κατά 3% σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα βρέθηκε ότι α) τα άμεσα έξοδα της βιομηχανίας κρουαζιέρας για το 2009 είναι 598 εκατομμύρια ευρώ (4, 3 % του Ευρωπαϊκών ολικών εξόδων), β) 503,000 άτομα επιβιβάστηκαν από την Ελλάδα (10,4 % ) και γ) 4,973,000 άτομα προτίμησαν την Ελλάδα ως προορισμό (20, 9%). Στο συνέδριο από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, οι Κ. Λοϊζου, Γ. Κουμπενάς και Χ. Παπαχαραλάμπους της Louis Cruise Line,ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator, εκπρόσωπος του Ομίλου της Royal Caribbean International στην Ελλάδα και μέλος του European Cruise Council (ECC) η Κρύση Παλάση του γραφείου συμβούλων ανάπτυξης κρουαζιέρας CTM Hellas και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Παπαχριστοδούλου.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργείο για ...γοργόνες και καρχαρίες (Θαλασσίων θεμάτων)

Πείραμα στο πείραμα ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Την ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία όπως και οι Εφοπλιστικές Ενώσεις της χώρας. Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ επισημαίνει ότι με τα διαδοχικά πειράματα της κυβέρνησης, οδηγείται σε υποβάθμιση εντός και εκτός Ελλάδας ο αδιαφιλονίκητος πυλώνας ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει: Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας μας, η ναυτιλία μας γενικά και οι Έλληνες ναυτεργάτες ειδικότερα με εύλογη απορία εξακολουθούν να διαπιστώνουν ότι στερούνται του φυσικού και αυτονόητου φορέα τους, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), με όσα αυτό συνεπάγεται. Είναι η τρίτη φορά που η Κυβέρνηση πειραματίζεται με το παρόν και το μέλλον της πρώτης εμπορικής ναυτιλίας παγκόσμια, αλλά πρωτίστως με αυτήν την ίδια την επαγγελματική ύπαρξη των Ελλήνων ναυτεργατών, σε βαθμό που δύο περίπου εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, το νέο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας να εξακολουθεί να είναι ακέφαλο και στερούμενο αρμοδιοτήτων μέχρι σήμερα. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πείρα του διατρέξαντος ενδεκαμήνου από την τριχοτόμηση του ΥΕΝ σε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) και η στη συνέχεια ανάθεση σημαντικού μέρους των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είχε προσπορίσει αρκετά διδάγματα και εμπειρία, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η Ομοσπονδία έγκαιρα είχε επισημάνει από την 6 Οκτωβρίου 2009 με σχετικό Δελτίο Τύπου, ότι «…τυχόν απόφαση για συγχώνευση του ΥΕΝ με άλλο Υπουργείο θα είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια της αυτονομίας και αυτοτέλειας του ΥΕΝ, απόφαση που θα είναι επιζήμια για τη ναυτιλία μας και θα στερήσει από τη ναυτεργατική οικογένεια παράδοση δεκαετιών σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των ιδιαιτέρων προβλημάτων που απασχολούν τους ναυτεργάτες». Εξάλλου, η ΠΝΟ με έγγραφό της προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης την 5 Μαρτίου 2010 τόνιζε, μεταξύ άλλων : «Οι δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις στην προώθηση επίλυσης των οξυμένων και χρόνιων προβλημάτων της ναυτεργασίας που επιτείνονται και από τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση, άρχισαν να εμφανίζονται τις αμέσως επόμενες ημέρες της νέας δομής του ΥΠΟΙΑΝ, με αποτέλεσμα η ναυτιλία μας, αδιαφιλονίκητος πυλώνας ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας, σε περίοδο μάλιστα οξύτατης οικονομικής κρίσης, αντί να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση, εντός και εκτός Ελλάδος». Η απόφαση του Πρωθυπουργού να συστήσει Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας περιορίζοντας την Ελληνική εμπορική ναυτιλία στο στενό χώρο μίας από τις πολλές υποθέσεις του νέου Υπουργείου, μας επιτρέπει να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι δυστυχώς οι πειραματισμοί που προαναφέραμε δεν δίδαξαν τίποτα. Τα παραπάνω αποκτούν μια ιδιαίτερη διάσταση σε εποχή που η προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα ιεραρχείται σαν πρώτη προτεραιότητα για τη ναυτιλία μας, μια και η δεξαμενή του έμψυχου δυναμικού έχει στερέψει επικίνδυνα. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, έστω και αυτήν την ώρα ζητεί και αναμένει την ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μη χαθεί και άλλος χρόνος, εξαιρετικά πολύτιμος για το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας μας και ειδικότερα των Ελλήνων ναυτεργατών.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εικοσιπέντε τραυματίες σε ναυτικό ατύχημα τουρκικού καταμαράν στην Κώ

Απίστευτο ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε στις 11.20 όταν το υπό Τουρκική σημαία Τουριστικό Επιβατηγό καταμαράν ETZIAN CAT έπεσε με φόρα και μεγάλη ταχύτητα πάνω στο κρηπίδωμα του λιμένα της Κω. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν σοβαρά 5 επιβάτες ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Όλοι διακομίστηκαν στο τοπικό νοσοκομείο ενώ σύμφωνα με το Λιμεναρχείο της Κω, το σκάφος υπέστη στρέβλωση στη γάστρα. Να σημειωθεί ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιβάτες είναι Βρετανοί τουρίστες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στον σκάφος από το τουρκικό λιμάνι Didim.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΑΤΗ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εις γνώση του αρμόδιου υπουργείου και της ΔΕΗ εξαπατήθηκαν χιλιάδες καταναλωτές αγοράζοντας συσκευές που διατέθηκαν έως και 89 ευρώ η μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξοικονόμηση στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Η Δ/νση τεχνικού ελέγχου της Γ. Γραμματείας Καταναλωτή, σε απάντηση της στις καταγγελίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, του ΚΕΠΚΑ και άλλων καταναλωτών αναφέρει:

- Μετά από έρευνα και γνωμοδότηση της ΔΕΗ αποδείχθηκε ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών.

- Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προιόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

- Για λόγους προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, η Γ. Γ. Καταναλωτή θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με επιστολή της στη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή είχε αναφέρει μια περίπτωση παραπλανητικής διαφήμισης για συσκευές που υπόσχονται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση (http://enka-volou.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html#more). Η αρχή επί της οποίας στηρίζεται η λειτουργία της συσκευών, κατά τα λεγόμενα του αντιπροσώπου, είναι η διόρθωση του συνημίτονου (συνφ) που πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 1. Στον οικιακό τομέα όμως, δεν υπάρχουν επαγωγικά φόρτια και το συνφ είναι πάντα κοντά στο 0,96 με 0,98. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον καταναλωτή από τη χρήση της εν λόγω συσκευής

Αυτό επιβεβαιώνει και η ΔΕΗ στο πόρισμα της σύμφωνα με το οποίο:
- Οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες, δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια, αλλά μόνο ενεργή και τα αντίστοιχα τιμολόγια δεν συναρτώνται με την τιμή του συντελεστή ισχύος (συνφ).
- Οι θερμικές απώλειες τις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μειώνουν οι εν λόγω συσκευές δεν καταγράφονται από τους μετρητές και επομένως ουδεμία εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται.
- Ακόμη και αν καταγραφόταν η μείωση της θερμικής ενέργειας που ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν οι συσκευές, αυτή θα αποτελούσε ποσοστό της τάξης του 1% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα κατά των εταιρειών Marex Solutions, ECO-ROWER, Hellas energy, Economizer, Viper Energy, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να διαφημίζονται και να παραπλανούν τους καταναλωτές.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Γιατί σωπαίνουν οι  πρώην Υπουργοί - Αρχηγοί - Υπαρχηγοί - Διευθυντές και λοιποί  δακτυλοδεικτούμενοι;


Μήπως επειδή ελέω κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ανάξιας αντιπολίτευσης, έμειναν στο απυρόβλητο;  Ή μήπως νομίζουν ότι ο λαός ξεχνά;

Άποψη

«Το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι όπως λειτουργούσε -και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γινόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας, σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και τι διαμειβόταν και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις εκεί- έπρεπε να καταργηθεί».  Αυτά είπε και ελάλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θέλοντας να αιτιολογήσει το αξιοκατάκριτο λάθος με το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκε για μήνες το Υπουργείο Ναυτιλίας, της χώρα με τη μεγαλύτερη Ναυτιλία του κόσμου.

Να πούμε ότι ο κ. Πεταλωτής έχει λάθος;  Αλίμονο!  Μόνον λάθος δεν κάνει ο άνθρωπος!  Πράγματι ήταν γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, ότι οι άδειες σκοπιμότητας π.χ. - τον παλιό καλό καιρό - δίδονταν έναντι δώρων, έναντι δακτυλιδιών, έναντι διακοπών, έναντι διαμερισμάτων, έναντι μετοχών...  Αλλά εισαγγελέας δεν βρέθηκε ούτε ένας να συγκινηθεί και να ερευνήσει όσα λέγονταν στην Ακτή Μιαούλη.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, δεν ήσαν λίγοι οι εφοπλιστές που άφηναν υπονοούμενα, ή διαβολόστελλαν, Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Συμβούλους Υπουργών και Γενικών, Διευθυντές κάποιων Υπηρεσιών κλπ για τα "δωράκια" που τους έδιναν, προκειμένου να τους ευνοήσουν έναντι άλλων.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι εφοπλιστές, αρνούνταν να αποκαλύψουν τη βρωμιά, γιατί απλούστατα ήσαν  συμμέτοχοι.

Και για να μη μακρυγορούμε:  Πόσους μήνες χρειάζεται πια η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να εντοπίσει ποιος αξιωματικός του Λιμενικού πραγματοποιεί συχνά ταξίδια σε  συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί λογαριασμό offshore εταιρίας;  Όταν περιήλθε η πληροφορία στην Υπηρεσία, η διαβεβαίωση έλεγε ότι : χρειαζόμαστε 7 - 10 ημέρες.  Οι ημέρες έγιναν 20, έγιναν 30, έγιναν 40, έγιναν μήνες... Έλεος πια!

Μήπως πράγματι, τελικά το κεφάλι της βρομερής υπόθεσης είναι πολύ ψηλά;  Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η κωλυσιεργία.

Το ένα λάθος πίσω απ' τ' άλλο!

Επανερχόμαστε όμως στον κ. Πεταλωτή για να διαπιστώσουμε ότι η τελευταία κυβέρνηση, έκανε ένα σοβαρό λάθος με την κατάτμηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, και αφού απέσπασε το Λιμενικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται τώρα να τοποθετήσει έναν Υπουργό και μία Αναπληρώτρια Υπουργό Ναυτιλίας, για ποιο λόγο;  Για να ακούνε από μικρότερη απόσταση τα προβλήματα που δημιουργεί στην εξυπηρέτηση της Ναυτιλίας, η απομάκρυνση των Λιμενικών από τις Υπηρεσίες;

Δεν είναι κανείς σ' αυτή τη κυβέρνηση σε θέση,  να κατανοήσει ότι Υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς τους εξειδικευμένους Λιμενικούς δεν μπορεί να υπάρξει; 

Δεν είναι κανείς σε θέση να κατανοήσει ότι Πολιτικοί Υπάλληλοι, ικανοί για να καλύψουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα οι πτυχιούχοι Λιμενικοί είναι από ελάχιστοι έως μηδαμινοί;

Δεν είναι κανείς σε θέσει να αντιληφθεί επιτέλους ότι πρώτα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Πολιτικοί Υπάλληλοι, να αποκτήσουν την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία  και μετά να αποσπαστούν οι Λιμενικοί από τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες π.χ. Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Λιμενικών Υπηρεσιών;

Μα ένας έξυπνος άνθρωπος δεν υπάρχει σ' αυτή τη κυβέρνηση για να αντιληφθεί ότι το Λιμενικό υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι οι ένστολοι, μοιράζονται μεταξύ των Υπουργείων και αναπόφευκτα δημιουργούνται αντιπαλότητες, γαλιφιές, σπιουνιές, πισώπλατα κτυπήματα;  Διότι είναι γνωστόν ότι, οι αντιπαλότητες μεταξύ των υπουργών περνούν στους "δικούς" τους ανθρώπους!

Επειδή δηλαδή είχε "στραβολαιμιάσει" ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είχε φαγωθεί εδώ και χρόνια να φάει το Υπουργείο Ναυτιλίας, έπρεπε να του γίνει το χατήρι ελαφρά τη καρδία;

Υποψιαζόμαστε βέβαια ότι ένας λόγος που απομακρύνθηκε από τις πρωινές συσκέψεις ο κ. Πάγκαλος ήταν και ο οικονομικός όλεθρος που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες από την καταδίκη της Ελληνικής Ναυτιλίας μετά την κατάργηση του ΥΕΝ.

Η κ. Κατσέλη έκανε ότι μπορούσε για να αιτιολογήσει το 1/3 του τίτλου που είχε το Υπουργείο της. Πλην όμως, με τόσα βάρη που είχε αναλάβει και με τόσα προβλήματα που προέκυψαν στην Ακτή Βασιλειάδη, τα πράγματα γι αυτήν ήσαν αρκετά δύσκολα.

Το θέμα είναι ότι ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επιδιώκει πάση θυσία - εξ' όσων αρκετοί αντιληφθήκαμε - να διατηρήσει τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος.  Το αποτέλεσμα:  Θ' αλλάξει ο Μανολιός και θα βάλει  τα ρούχ΄ αλλιώς!

5 νέες δημοσκοπήσεις : Εκπλήξεις αλλά και ντέρμπι

(MRB, Καπα Research, Marc, Alco, Public Issue) ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ Αμφίβολη η νίκη για τον Σγουρό Σαφές προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Γιάννης Μίχας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπίσεις, πράγμα βέβαια αναμενόμενο. Αυτό που στις εκλογές του Πειραιά προκαλεί ενδιαφέρον, είναι το ενδεχόμενο να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ο Πέτρος Μαντούβαλος, αφήνοντας τρίτο και ...καταϊδρωμένο τον πρώην "συναγωνιστή" του, πλην εκλεκτο της Νέας Δημοκρατίας, Ο Γιάννης Δημαράς, παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος φαίνεται να έχει μεγάλη δυναμική στην περιφέρεια Αττικής και σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜΡΒ για την Real News μπορεί να πάει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Γ. Σγουρό τον οποίο μάλιστα δείχνει να κερδίζει την δεύτερη Κυριακή. Τα δημοσκοπικά στοιχεία φέρνουν τρίτο τον Βασίλη Κικίλια, η υποψηφιότητα του οποίου έχει δεχτεί έντονη κριτική και στο εσωτερικό της ΝΔ και είναι φυσικό να προκαλεί προβληματισμούς στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται του Μάρκου Μπόλαρη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης του Γιώργου Καμίνη για τον δήμο Αθηναίων, ο Γιάννης Μπουτάρης του Κώστα Γκιουλέκα για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά και ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο. Σε ότι αφορά στον ανασχηματισμό το 50.3% των ερωτηθέντων τον κρίνει αρνητικά ενώ θετική απάντηση δίνει το 31,9%. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 81,4% πιστεύει ότι τα πράγματα στην χώρα πάνα άσχημα ή πολύ άσχημα, ενώ στην ίδια ερώτηση την περασμένη εβδομάδα σε αντίστοιχη έρευνα της MRB(βαρόμετρο) είχε απαντήσει με τον ίδιο τρόπο το 76,4%. Δημοσκόπηση της Κάπα Research, στο Βήμα της Κυριακής. Με ποσοσστό 7,8% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ σε δημοσκόπησηςτης Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29,1%, η ΝΔ 21,3%, το ΚΚΕ 7,7% και ο ΛΑΟΣ 4,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει ψηλά, στο 28,7%. Σχετικά με την πολιτική αντιμετώπιση του μνημονίου, το 50,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει την επίθεση κατά του Μνημονίου, έναντι 39,1% που δηλώνει ότι πρέπει να συνεχίσει. Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο το Μνημόνιο θα επηρεάσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές, το 34,6% απαντά «καθόλου», το 21,2% «πολύ», το 20,4% «αρκετά» και το 15,2% «λίγο». Σε άλλες ερωτήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι ερωτηθέντες δηλώνουν: -το 71,7% ότι η ψήφος θα επηρεαστεί από τα προσωπικά χαρακτηριστικά και την ικανότητα του υποψηφίου. -το 46,7% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι το δίλημμα της κάλπης θα είναι η αποδοχή ή μη του «Καλλικράτη», έναντι 25,5% που δηλώνει ότι θα προσέλθει με βάση το δίλημμα «υπέρ ή κατά του Μνημονίου». Σχετικά με τον ανασχηματισμό η πλειονότητα των πολιτών -το 51,3%- «βλέπει» τάσεις συμβιβασμού από πλευράς Γ.Παπανδρέου. Το 35,6% δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε με αποφασιστικότητα και πυγμή, ενώ το 9,5% απαντά «τίποτε από τα δύο». Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με την προοπτική της νέας κυβέρνησης: το 46% εκτιμά ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την πτώχευση, έναντι 43,2% που εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Για την Περιφλερεια Αττικής και του δήμους Αθήνας και θεσσαλονίκης) που διενήργησε η εταιρεία «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής»: Οσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της «Marc», ο Γ. Καμίνης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση στην πρόθεση ψήφου από τον βασικό ανθυποψήφιό του και σημερινό δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη. Η απόσταση θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ακόμα και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εφόσον βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία σήμερα είναι σχετικά χαμηλή. .Στο ερώτημα ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν οι δημότες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον σημερινό δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και το 28,5% τον Γ. Καμίνη. Επίσης το 6,8% προτιμά τον Γ. Σοφιανό του ΚΚΕ, το 4,1% τον υποψήφιο που θα αποφασίσει ο Συνασπισμός, ενώ το 7,4% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κακλαμάνης αποσπά το 38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5% με ένα 5,1% αναποφάσιστων και το 14,3% να υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Οι αρνητικές γνώμες για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων είναι περισσότερες από τις θετικές. Το 49% των ψηφοφόρων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον κ. Κακλαμάνη έναντι του 47,4%, που έχει θετική και μάλλον θετική. Μάλιστα αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων και το 27,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Για τον Γ. Καμίνη οι θετικές γνώμες φτάνουν το 34,7% και οι αρνητικές το 26,3%, όμως το 39% των ψηφοφόρων δεν έχει διαμορφωμένη άποψη, αποτέλεσμα της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του. (Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι αν βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του πρώην συνηγόρου του πολίτη, η μάχη για τον δήμο Αθηναίων θα γίνει ντέρμπι). Ο κ. Κακλαμάνης έχει μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της ΝΔ, στον γυναικείο πληθυσμό και στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Ο κ. Καμίνης απολαμβάνει υποστήριξη τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ενώ καταφέρνει να διεισδύσει σχεδόν ισόρροπα σε όλες τις ομάδες ψηφοφόρων, όπως αυτές χωρίζονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία με μια κάπως μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ηλικίας 18 ως 34 ετών. Οριακή θα είναι η μάχη Γκιουλέκα - Μπουτά ρη για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc. Στον πρώτο γύρο ο Κ. Γκιουλέκας φαίνεται να συγκεντρώνει το 37,3% των ψήφων και ο Γ. Μπουτάρης το 34,5%. Στον δεύτερο γύρο ο Γ. Μπουτάρης φαίνεται να ανεβαίνει σε ποσοστό 42,7% συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας υπολείπεται ελάχιστα με 42,1%. Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον πρώτο γύρο το 41,4% των ψηφοφόρων θα επέλεγαν τον Π. Ψωμιάδη και μόλις το 17,4% τον Μ. Μπόλαρη. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Μπόλαρης καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας το 31,9% των ψήφων, αλλά παραμένει σχεδόν είκοσι μονάδες πίσω από τον κ. Ψωμιάδη αφού η αναγνωρισιμότητά του υστερεί εκείνης του νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης. Σε έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν έφτιαξε την εικόνα του πρωθυπουργού. Δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» δείχνει ότι είναι χαμηλές είναι οι προσδοκίες της κοινής γνώμης αναφορικά με τις επιδράσεις που θα έχει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός. Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα», ενώ μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η κυβέρνηση «θα γίνει καλύτερη». Το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί, ιδίως εάν δεν σηματοδοτούν αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, σπανιότατα επιδρούν θετικά στην κυβερνητική εικόνα, επιβεβαιώνεται και από άλλο εύρημα της δημοσκόπησης. Η γενική εντύπωση των πολιτών που καταγράφεται είναι, κατά πρώτο λόγο, αρνητική (36%), δευτερευόντως αδιάφορη (32%), και μόνο κατά 25% θετική. Πάντως, το 52% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «έπρεπε να γίνουν» έναντι του 27% που τις αποτιμά ως μη απαραίτητες. Πηγή: Realnews, Bήμα, Εθνος, Πρώτο θέμα, Καθημερινή

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ο κ. Γ. Πεταλωτής και η Ελληνική ναυτιλία

Άρθρο του Γ. Σκορδίλη στο The Sea Nation
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση «δεν επανασυστήνει το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά ένα άλλο διαφορετικό υπουργείο» και κυρίως το σημείο των δηλώσεων του που αναφέρονται στο παλαιό υπουργείο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν χρήσιμο να ερωτηθούν οι παλαιοί υπουργοί του παλαιού ΥΕΝ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να μας πουν αν συμφωνούν με τις παραπάνω τοποθετήσεις.
Να ερωτηθούν ο κ. Γιώργος Κατσιφάρας, ο κ. νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο κ. Σταύρος Σουμάκης, ο νυν Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά κ. Γιώργος Ανωμερίτης κ.α. να μας πουν τι εννοεί ο κ. Πεταλωτής όταν δηλώνει ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι όπως λειτουργούσε -και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γινόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και τι διαμειβόταν και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις εκεί- έπρεπε να καταργηθεί».
Εκτός αν ο κ. Πεταλωτής και εκείνοι που του υπέδειξαν τι να πει αναφορικά με το θέμα αυτό πιστεύουν ότι η διεθνής επιχειρηματική πορεία Ελλήνων εφοπλιστών όπως ο κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης, ή αυτή της οικογένειας Μαρτίνου, αλλά και πλήθους άλλων σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, είναι προϊόν διαπλοκής και συναλλαγής με το παλαιό ΥΕΝ.
Αν πιστεύει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου πως το θαύμα της Ελληνικής ναυτιλίας να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά οφείλεται στις «ειδικές» σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Σημαιοφόρος και ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος με τον Έλληνα εφοπλιστή τότε έχουμε πολύ σοβαρό θέμα.
Στη πραγματικότητα και επειδή τελικά για το Λιμενικό Σώμα γίνονται όλα, αυτό που έχει χρέος να καταγράψει κανείς είναι πως όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς καμιά διάκριση, καταχράστηκαν στον έσχατο βαθμό τη στολή του Λιμενικού Σώματος.
Για όποιον φορούσε και φοράει τη στολή του Λιμενικού Σώματος δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν αργίες. Δεν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι στα μάτια όλων των πολιτικών κάθε είδους και απόχρωσης. Υπήρχε μόνο η στολή και η αποστολή. Νύχτα – μέρα.
Και οι γυναίκες και οι άνδρες του Σώματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποδέχθηκαν εθελοντικά αυτή την αποστολή και την έκαναν τρόπο ζωής και προσέφεραν τη δική τους ζωή στη διαρκεί προσπάθεια για να είναι η ναυτιλία των Ελλήνων η πρώτη και η κυρίαρχη δύναμη παγκόσμια.
Εκτός όμως από το όραμα μιας τέτοιας ναυτιλίας που το αποδέχθηκαν χωρίς στο κάτω – κάτω της γραφής να έχουν και μερίδιο από τα οφέλη του, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος δίνουν σταθερά εδώ και δεκαετίες τη μάχη για ασφαλή λιμάνια, για ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές, για ασφαλή θαλάσσια σύνορα.
Όποια αποστολή και αν τους ανέθεσαν την έφεραν σε πέρας με θυσίες και αυταπάρνηση και αν τους αξίζει κάτι δεν είναι η απαξίωση, την οποία επιστρέφουμε πίσω στον κ. Πεταλωτή και την παρέα του, αλλά ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ.
================================================
Σχόλιο: Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Γ. Σκορδίλης, δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ λιμενικός, ούτε γόνος οικογένειας λιμενικών. Από την μέχρι σήμερα διαδρομή, παρουσία & χρήση της δημοσιογραφικής του πένας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν αληθινό δημοσιο-γράφο, με βαθειά γνώση του ναυτιλιακού ρεπορτάζ, χωρίς προσωπικές εμπάθειες & αγκυλώσεις, ελεύθερος και ανεπηρέαστος από τα ισχυρά (εσωτερικά ή διεθνή) κέντρα εξουσίας.
Δε γνωρίζουμε προσωπικά τον κ. Σκορδίλη, αλλά η πολυετής διαδρομή του στον ναυτιλιακό χώρο, έδωσε απτά δείγματα του ήθους, της βαθειάς γνώσης & της αξίας του. Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Βιογραφικό του αείμνηστου ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΛΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΤΟΥΝΗ

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
Exantas

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Λιμενικό Σώμα: Μια πολύφερνη νύφη (??)

Τελικά .... "πολύφερνη νύφη" φαντάζει πλέον το Λιμενικό Σώμα. Και σκέφτονται πολλοί ότι κάποιοι του φέρονταν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αποπαίδι, τελευταίο, στην σειρά & όλο του έταζαν, εξοπλισμούς, οργάνωση, αξιοκρατία, δίκαιη μεταχείριση, κλπ.κλπ

Τώρα, δύο τουλάχιστον Υπουργοί ερίζουν για την κηδεμονία του, καθώς είναι βέβαιοι για την αξία, την πληρότητα, αρτιότητα & ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του. (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα!). Άλλοι καθώς δούλεψαν & συνεργάστηκαν μαζί του, άλλοι ως εκπρόσωποι του κόμματος τους επί των ναυτιλιακών ζητημάτων.

Εκείνο που απομένει είναι να του δώσουν έγκαιρα, την θέση, τα απαραίτητα εφόδια & τις αρμοδιότητες που οφείλουν, δείχνοντας την εμπιστοσύνη & τις εποικοδομητικές διαθέσεις τους. Άλλωστε ο ίδιος πρωθυπουργός είχε ζητήσει να σταματήσουν τα πειράματα με την ναυτιλία.

Το Λιμενικό Σώμα, με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει σήμερα είναι ικανό να διαμορφώσει, ένα νέο, ευέλικτο, λειτουργικό, αποτελεσματικό & ασυναγώνιστο Φορέα - Οργανισμό, επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, της ελληνικής ναυτιλίας, της εθνικής ασφάλειας & γιατί όχι του κύρους, του γοήτρου και της υστεροφημίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του. Μην λησμονούμε ότι, «Την πατρότητα της νίκης την διεκδικούν πολλοί, η ήττα είναι κατά κανόνα ορφανή» και η νίκη/επιτυχία, μόνο με ένα ενδυναμωμένο, αξιόμαχο & αποτελεσματικό Λ.Σ μπορεί να εξασφαλιστεί.

Το αποδεικνύει εμπράκτως καθημερινά, στους "στίβους των μαχών του", στην "καθημερινότητα του" και έτσι άπαντες του το οφείλουν.

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,

Exantas

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Κύπρο αύριο ο Δρούτσας

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας Η απόφαση για την επίσκεψη λήφθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για να τον συγχαρεί για το διορισμό του. Ο κ. Δρούτσας φθάνει αύριο με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 13:00. Στις 13.50 θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στις 14.15 θα ξεναγηθεί και θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα ενώ στις 15.00 θα καταθέσει στεφάνι στην ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Στις 16:00 θα έχρι γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις. Στις 18.00, ο κ. Δρούρσας, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν, στη Βουλή και στις 18.30-21.15 θα έχει συναντήσεις με τους Αρχηγούς-Εκπροσώπους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στα Γραφεία των Κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 7.45 με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ενώ στις 8.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Δημήτρης Δρούτσας θα αναχωρήσει από την Κύπρο με ειδική πτήση για Αθήνα την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Τρέχει με χίλια ο Γιάννης Μίχας

Αν και η εκλογή του Γιάννη Μίχα στο πρώτο λιμάνι της χώρας θεωρείται δεδομένη καθώς οι πολίτες του Πειραιά έχουν αγανακτήσει με την απραξία των τελευταίων ετών, ωστόσο ο υποψήφιος δήμαρχος τρέχει με χίλια σε μία προσπάθεια να καλύψει όλες τις αναγκαίες υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό συνάντηση με τον - πλέον αποτυχημένο κατά γενική ομολογία - Δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα (σ.σ. αναγκαίο κακό θα έλεγαν οι κακές γλώσσες ) θα έχει αύριο το πρωί. Όπως αναγκοινώθηκε ο κ. Μίχας ζήτησε τη συνάντηση αυτή προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση (οικονομική και διοικητική), στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Πειραιά. Προφανώς ο κ. Μίχας, γνωρίζει πολύ περισσότερα απ όσα πρόκειται να του αποκαλύψει ο μπασκετμπολίστας ε.α. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο νέο Δημαρχείο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου & Κανθάρου, Πειραιάς). Μια μέρα μετά θα ακολουθήσει συνάντηση και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Δήμου. Για τον τόπο και την ακριβή ώρα της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ...

Έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών εδέησε τελικά ο πρωθυπουργός να αντιληφθεί ότι Ελλάδα χωρίς υπουργείο για τα ναυτιλιακά ή ...θαλάσσια - όπως προτίμησε να τα τιτλοφορήσει - θέματα, δεν μπορεί να υπάρξει. Η ζημιά βέβαια που προκλήθηκε από την κατάργηση του πρώην ΥΕΝ δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Σίγουρα όμως θα φανεί πολύ σύντομα όταν οι δύο νέοι υπουργοί θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη "θάλασσα". Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση στο υπουργείο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δύο ανθρώπων που ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τη ναυτιλία, είτε ώς Τομεάρχες είτε από άλλα πόστα, δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για να διορθωθούν τα πρόσφατα λάθη. Σοβαρός πολιτικός ο Γιάννης Διαμαντίδης, με θετική διαδρομή στα βουλευτικά έδρανα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέα ναυάγια. Όσο για την κ. Τσουρή, είχε αποδείξει ότι δούλεψε πάνω στον ναυτιλιακό χώρο και ξέρει να ξεχωρίζει την πλώρη από την πρύμνη σε αντίθεση με προκατόχους της του ιδίου κόμματος. H ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Πρόεδρος της κυβέρνησης και πρωθυπουργός: Παπανδρέου Γιώργος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Πάγκαλος Θόδωρος Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπουργός: Ραγκούσης Γιάννης Υφυπουργός: Ντόλιος Γιώργος Υφυπουργός.: Τζάκρη Θεοδώρα Υπουργείο Οικονομικών Υπουργός: Παπακωνσταντίνου Γιώργος Υφυπουργός: Σαχινίδης Φίλιππος Υφυπουργός: Κουσελάς Δημήτρης Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Δρούτσας Δημήτρης Αναπληρωτής υπουργός: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα Υφυπουργός: Κουβέλης Σπύρος Υφυπουργός: Δόλλης Δημήτρης Υπουργείο Εθνικής Αμυνας Υπουργός: Βενιζέλος Ευάγγελος Αναπληρωτής υπουργός: Μπεγλίτης Πάνος Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Υπουργός: Χρυσοχοΐδης Μιχάλης Αναπληρωτής υπουργός (Μακεδονίας - Θράκης): Ξυνίδης Σωκράτη Υφυπουργός: Ρήγας ΠαναγιώτηςΥφυπουργός: Ρόβλιας Ντίνος Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Υπουργός: Διαμαντίδης Γιάννης Υφυπουργός: Τσουρή Ελπίδα Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Υπουργός: Μπιρμπίλη Τίνα Αναπληρωτής υπουργός: Σηφουνάκης Νίκος Υφυπουργός: Μανιάτης Γιάννης Υφυπουργός: Μωραΐτης Θάνος Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Υπουργός: Διαμαντοπούλου Αννα Αναπληρωτής υπουργός: Γεννηματά Φώφη Υφυπουργός: Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή Υφυπουργός: Πανάρετος Γιάννης Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Υπουργός: Ρέππας Δημήτρης Υφυπουργός: Μαγκριώτης Γιάννης Υφυπουργός: Βούγιας Σπύρος Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Υπουργός: Κατσέλη Λούκα Αναπληρωτής υπουργός: Κουτρουμάνης Γιώργος Υφυπουργός: Κεγκέρογλου Βασίλης Υφυπουργός: Νταλάρα Αννα Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπουργός: Λοβέρδος Ανδρέας Υφυπουργός: Αηδόνης Χρήστος Υφυπουργός: Τιμοσίδης Μιχάλης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υπουργός: Σκανδαλίδης Κώστας Υφυπουργός: Αποστολάκη Μιλένα Υφυπουργός: Κουτσούκος Γιάννης Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργός: Καστανίδης Χάρης Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Υπουργός: Παπουτσής Χρήστος Υφυπουργός: Οθωνας Μανώλης Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Υπουργός: Γερουλάνος Παύλος Αναπληρωτής υπουργός: Χυτήρης Τηλέμαχος Υφυπουργός: Νικιτιάδης Γιώργος Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις: Παμπούκης Χαράλαμπος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Πεταλωτής Γιώργος Μιχ. Καρχιμάκης

Τελείωσαν επιτέλους τα πειράματα?

Δεδικαιωμένοι εσμέν! (??)
Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία και θάλασσα
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
Exantas

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

18 Τρόποι για να κάνεις οικονομία !


Υπάρχουν τρόποι και συμπεριφορές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, και οι οποίοι θα μας εξασφαλίσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποπληρώσουμε λ/σμούς δανείων αλλά και να αποκτήσουμε ένα καλό λ/σμό καταθέσεων;
Σας μιλάω εκ πείρας, μπορείς να κάνεις τα πάντα, να ξεκινήσεις από μεγάλα χρέη στις τράπεζες και να καταλήξεις με ένα πολύ καλό λ/σμό καταθέσεων και γιατί όχι με μία καλή επένδυση στο σπίτι των ονείρων σου.

Τρώτε λιγότερο έξω:

Βάλτε στόχο να βγαίνετε για φαγητό μόνο μία φορά το μήνα. Καλείτε τους φίλους στο σπίτι σας: είναι πολύ πιο άνετα να συζητάτε στον καναπέ μετά από ένα καλό γεύμα, παρά να κουβεντιάζετε μέσα στη φασαρία, γύρω από ένα τραπέζι που πρέπει να αδειάσετε σε λίγο.
Θέμα χρόνου δεν τίθεται: στην επιχείρηση που εργάζομαι έχω κτίσει μία πολύ καλή καριέρα και έχω πολύ καλό βαθμό: Δουλεύω πολλές ώρες είναι αλήθεια, πολύ συχνά μέχρι αργά το βράδυ αλλά μερικές φορές και Σαββατοκύριακο. Το να μαγειρεύω όμως, όπως και το να κάνω κηπουρική είναι κάτι που με χαλαρώνει αφού με αποσπά εντελώς από τα καθημερινά προβλήματα. Η μαγειρική είναι η πιο εύκολη τέχνη, και με τόσες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αξίζει και σεις να κάνετε τους πειραματισμούς σας και να καλέσετε τους φίλους σας να το απολαύσουν.

Γίνετε επιλεκτικοί στη διασκέδαση:

Το να πηγαίνει κανείς κάθε βδομάδα στο σινεμά, σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να βλέπει κάθε βδομάδα σαβούρες. Γίνετε επιλεκτικοί, αναλώστε φαιά ουσία, χρόνο και χρήματα μόνο σε ταινίες που αξίζουν. Και θέλω να σκεφτείτε πόσο διασκεδάζετε στριμωγμένοι σε ένα μπαρ, όρθιοι με ένα ποτό στο χέρι, με τον καπνό να έχει χωθεί μέχρι τα εσώρουχά σας προσπαθώντας να ακούσετε τι λέει η παρέα σας. Δεν θέλω να σχολιάσω για τα νυχτερινά μαγαζιά τύπου μπουζούκια, γιατί για εμένα προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο είδος κουλτούρας που δυστυχώς δεν με αντιπροσωπεύει.

Ψωνίστε λιγότερα ρούχα:
Ανοίξτε την ντουλάπα σας και δείτε τι πραγματικά έχετε. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα: με αυτά που έμειναν σκεφτείτε τι θα φορέσετε σε ένα πρόγραμμα 2 εβδομάδων τόσο στη δουλειά και τα απογεύματα ή σε κάποια πιθανή έξοδο. Ακόμα πιστεύετε ότι δεν σας φτάνουν αυτά που έχετε; Σκεφτείτε ακριβώς τι σας χρειάζεται και πηγαίνετε να αγοράσετε μόνο αυτό. To shopping therapy προσφέρει στιγμιαία μόνο ευτυχία. Ο φουσκωμένος λογαριασμός στη κάρτα θα σας κάνει πολύ, μα πάρα πολύ δυστυχισμένους.

Φροντίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας:

Σας έχει τύχει ποτέ να μην έχετε τι να φορέσετε ένα βράδυ γιατί η ωραία σας μπλούζα είναι ακόμα στα άπλυτα με αποτέλεσμα να τρέχετε στο εμπορικό κέντρο για να βρείτε κάτι που θα φορέσετε; Μάθετε να πλένετε και να σιδερώνετε συχνά – δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής Μάθετε να ράβετε τις ξηλωμένες ραφές, να αντικαθιστάτε τα κουμπιά που λείπουν. Καθαρίζετε τα παπούτσια σας με ένα μαλακό πανί όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Αγοράστε από το super market ένα καλό κερί και κάθε μήνα κάντε τους ένα πέρασμα. Τα βρώμικα αθλητικά παπούτσια πλένονται πολύ ωραία μαζί με τα πατάκια στο πλυντήριο – στις χαμηλές θερμοκρασίες βέβαια.
Αγνοείστε τις φίρμες και τα πανάκριβα ρούχα:

Το να κυκλοφορείς με μία πανάκριβη τσάντα Luis Vuiton δεν λέει πλέον τίποτα. Κυκλοφορούν τόσες φτηνές αλλά πολύ επιτυχημένες απομιμήσεις που θα πρέπει να παλέψετε πολύ για να πείσετε τους φίλους σας και η δική σας δεν είναι μία από αυτές και ότι την αγοράσατε 1.400 ευρώ! Έχω πραγματικά βαρεθεί να βλέπω να κυκλοφορούν παντού τέτοιες τσάντες. Από την άλλη υπάρχουν καταπληκτικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που μπορείτε να βρείτε στην αγορά χωρίς να είναι φίρμες. Απλά προσπαθήσετε να εξασκήσετε το καλό σας γούστο ή συμβουλευτείτε ένα φίλο ή φίλη που εμπιστεύεστε το δικό τους. Μην αγοράζετε παπούτσια με 150 ευρώ απλά για να τα φορέσετε στο γραφείο. Εκτός του ότι είναι γελοίο, με την καθημερινή χρήση θα τα φθείρετε και δεν αξίζει τον κόπο.

Μην αγοράζετε τον καφέ που θα πιείτε στο γραφείο ή στον δρόμο:

Είναι αστείο να βλέπω ανθρώπους να έρχονται στο γραφείο κρατώντας ένα fredo ή ένα φραπέ στο χέρι, αγορασμένο από κάποια αλυσίδα που πουλάει τέτοια πράγματα. Το λιγότερο που θα τους στοίχισε είναι 2,5 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν για αυτόν τον καφέ το λιγότερο 65 ευρώ. Με πολύ λιγότερα χρήματα έχω αγοράσει ένα μηχάνημα που χτυπάει καταπληκτικά το γάλα και τον καφέ και ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι. Φτιάνω υπέροχο fredo κάθε πρωί και το παίρνω μαζί στο δρόμο για το γραφείο.

Φροντίστε να παίρνετε το φαγητό της δουλειάς από το σπίτι:

Έχετε δει πόσες θερμίδες έχει μία τυρόπιτα του εμπορίου; Δεν μιλάω για πίτσες ή σουβλάκια, που αν κάποιος τα καταναλώνει καθημερινά θα πάρει 3 κιλά σε ένα μήνα! Βλέπω μερικούς συναδέλφους να παραγγέλνουν κάθε μέρα φαγητό απ’εξω. Αυτό τους κοστίζει το λιγότερο 5-6 ευρώ. Σε ένα μήνα δηλαδή ξοδεύουν το λιγότερο 100 ευρώ για να τρώνε στη δουλειά. Να σας πω τώρα τι άλλο παρατήρησα: έχω αρκετούς συναδέλφους με καταπληκτικά σώματα. Ανεξαιρέτως κάθε ένας από αυτούς φέρνει φαγητό από το σπίτι. Είτε αυτό είναι σάντουιτς είτε μία πίτα είτε σαλάτα είτε οτιδήποτε.

Μάθετε να τρώτε υγιεινά:

Η υγιεινή διατροφή εκτός του ότι μας κρατάει αδύνατους και σε καλή φυσική κατάσταση, προστατεύει και τις οικονομίες μας. Καθιερώστε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα. Κάντε ένα πλάνο για το τι θα φάτε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φτιάξτε τη λίστα σας και πηγαίνετε με αυτή να ψωνίστε. Δεν έχει νόημα να γεμίσετε το καλάθι σας με έτοιμα ντρέσιν για σαλάτες, σοκολάτες, κέικ, κονσέρβες κεφτεδάκια κλπ. Οι συνήθειες αυτές εκτός του ότι επιβαρύνουν πολύ τον προϋπολογισμό σας με μαθηματική ακρίβεια θα σας κάνουν υπέρβαρους.
Αγνοείστε τα brand names στο σούπερ μάρκετ.

Έχτε αναρωτηθεί πόσες φορές αγοράσατε ένα προϊόν γιατί απλά σας είναι αναγνωρίσιμη η φίρμα του; Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη χώρα μας μερικά discount super market (τύπου lidl) τα οποία προσφέρουν καταπληκτική ποιότητα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Από χαρτί τουαλέτας έως κονσέρβες ντομάτας ή ζυμαρικά. Πολλοί έχουν το επιχείρημα ότι μία συγκεκκριμένη μάρκα τους ικανοποιεί περισσότερο. Αν συμβαίνει και σε σας αυτό, απλά μία φορά δοκιμάστε μία καλή και φτηνή εναλλακτική λύση. Εάν δεν σας ικανοποιήσει στον ίδιο βαθμό μπορείτε να γυρίσετε στην παλιά σας συνήθεια.

Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με την συνδρομητική τηλεόραση:

Πόσο χρόνο θέλετε να ξοδεύετε μπροστά στην τηλεόραση; Σας χρειάζεται πραγματικά να έχετε πρόσβαση σε 5.000 κανάλια; Είμαι σίγουρη ότι ενοικιάζοντας μία ταινία από το videoclub 2 ή 3 φορές τον μήνα θα σας έρθει πολύ πιο οικονομικά. Σημειώστε σε εβδομαδιαία βάση τα προγράμματα της τηλεόρασης που σας ενδιαφέρουν. Ξέρετε πόσες καλές ταινίες μπορεί να χάσατε μόνο και μόνο επειδή απλά δεν ξέρατε οτι θα παίζονταν στη τηλεόραση;

Μάθετε να συντηρείτε μόνοι το σπίτι σας: Το να βάφεις το σπίτι είναι πραγματικά πολύ εύκολο (εγώ η ίδια με το άντρα μου βάφουμε το δικό μας, και έχουμε γίνει εξπέρ σε αυτό). Επιδιορθώστε μόνοι σας τυχόν ζημιές. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες do it your self. Επωφεληθείτε!

Περιορίστε ή διακόψτε το κάπνισμα:

Και η ίδια είμαι καπνίστρια. Έχω καταφέρει όμως εδώ και αρκετά χρόνια να περιορίσω το κάπνισμα στο 1 πακέτο την εβδομάδα. Με βοήθησε βέβαια πολύ το γεγονός ότι στη δουλειά δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, και ότι δεν ανέχομαι τη μυρωδιά του τσιγάρου μέσα στο σπίτι. Εκτός ότι βοήθησα λίγο την υγεία μου, σταμάτησα και μία σημαντική διαρροή χρημάτων (εάν δεν είχα μειώσει το κάπνισμα σήμερα θα ξόδευα για τσιγάρα περίπου 100-110 ευρώ τον μήνα).

Περιορίστε τα χρέη σας στις κάρτες και στα δάνεια:

Έχετε ποτέ υπολογίσει πόσο τόκο πληρώνετε κάθε χρόνο για να διατηρείτε ένα χρέος πχ 10.000 ευρώ; Με ένα μέσο επιτόκιο κάρτας γύρω στο 9%, η ετήσια επιβάρυνσή σας θα είναι περίπου 900 ευρώ. Δεν είναι και λίγα. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω κάτι: Να ελέγχετε πάντα τους λογαριασμούς σας των πιστωτικών καρτών. Από ίδια πείρα μπορώ να σας βεβαιώσω ότι μπορούν να γίνου τραγικά λάθη από τα συστήματα των τραπεζών ή ακόμα και να διπλοχρεωθείτε για μία αγορά που κάνατε και έχετε ήδη πληρώσει.

Οργανώστε σωστά τις διακοπές σας:

Προσωπικά δεν πάω ποτέ για διακοπές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Προτιμώ Ιούνιο ή Σεπτέμβριο και έχω πολλαπλά οφέλη: Φτηνότερα δωμάτια, λιγότερος κόσμος, καλλίτερος κόσμος, Δεν είναι υποχρεωτικό να πάτε σε κάποιο νησί και να επιβαρυνθείτε με τεράστια έξοδα μετακίνησης για την οικογένεια και το αυτοκίνητό σας. Είμαστε τυχεροί και ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από παντού από θάλασσα. Ξέρετε πόσοι υπέροχοι προορισμοί υπάρχουν στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Χαλκίδα, τη Χαλκιδική και πόσα μέρη μας είναι εντελώς άγνωστα; Μία περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρείτε ένα πανέμορφο μέρος να κάνετε τις διακοπές σας. Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, ενοικιάστε δωμάτιο με κουζίνα. Συμφέρει πραγματικά να τρώτε το πρωινό που οι ίδιοι ετοιμάσατε, και ένα πρόχειρο γεύμα στο δωμάτιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να παίρνετε τα σάντουιτς που οι ίδιοι ετοιμάσατε και ένα φρούτο στην παραλία. Αγοράστε μία μικρή ισοθερμική τσάντα και 2 παγοκυψέλες, βάλτε μέσα σάντουιτς, φρούτα και ένα μπουκάλι νερό και θα έχετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες για την ώρα που θα πεινάσετε. Αποφύγετε τις οργανωμένες παραλίες και την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που κάθε μπάνιο τους στοιχίζει σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον 50 ευρώ. Είναι αστείο!

Περιορίστε τους λογαριασμούς του κινητού σας:

Εάν τους πληρώνετε από την τσέπη σας, επαναπροσδιορίσετε τη χρήση του. Δεν χρειάζεται να μιλάτε άπειρες ώρες από το κινητό απλά και μόνο για να πείτε τα εσώψυχα σας στη κολλητή ή τον κολλητό σας. Καλέστε τον στο σπίτι σας ή πηγαίνετε στο δικό τους. Βρείτε κάποιο οικονομικό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που ταιριάζει στο προφίλ σας και γραφτείτε σε αυτό.

Μην τρέχετε να αγοράσετε ότι τελευταίο βγήκε από gadgets:

Όταν έχετε ήδη ένα καλό κινητό που σας εξυπηρετεί, γιατί θα πρέπει να πάρετε εκείνο με την οθόνη 1000 bixels, σύνδεση στο internet, οθόνης αφής ή οτιδήποτε άλλο; Εκτός του ότι στοιχίζει πανάκριβα, θα το χαρείτε πολύ λίγο, και αμφιβάλλω ότι θα κάνετε χρήση όλων των δυνατοτήτων του. Από την άλλη μεριά, φανταστείτε που πηγαίνουν όλες αυτές οι μικροσυσκευές που αποσύρονται ή πετιόνται;

Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε απλά καταναλώνοντας:

Σκεφτείτε ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζετε και πραγματικά θαυμάζετε. Είναι αυτοί που οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο, ντύνονται με πανάκριβα κοστούμια, έχουν τα πιο σύγχρονα κινητά ή είναι αυτοί που είναι πολύ καλοί και επιτυχημένοι στη δουλειά τους, με ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα, συμμετοχή στα κοινά, τεκμηριωμένη άποψη για την πολιτική, την τέχνη και τον κόσμο; Επαναπροσδιορίστε τις επιλογές σας και ξεφύγετε από τα τετριμμένα.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας με ταξί:

Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ ακριβό μέσο μεταφοράς που δυστυχώς το χρησιμοποιούν περισσότερο αυτοί που δεν έχουν χρήματα. Τι εννοώ; Βλέπω ανθρώπους από τη δουλειά οι οποίοι πηγαινοέρχονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά στο γραφείο με ταξί. Μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Έχουμε πλέον πολύ καλές συγκοινωνίες, και είναι κρίμα να πετάμε τόσα χρήματα από το παράθυρο. Ξέρω μία κοπέλα η οποία έμενε Πειραιά και ανέβαινε κάθε μέρα με ταξί στο γραφείο της στα βόρεια προάστια. Δεν είχε μεγάλη θέση στην εταιρεία και δεν κέρδιζε πολλά χρήματα. Προσπάθησα να τη συμβουλέψω να αγοράσει ένα μικρό αυτοκίνητο με χρηματοδότηση. Η δόση πλέον τα έξοδα βενζίνης, συντήρησης, ασφάλειας κλπ θα της έρχονταν σχεδόν στο ποσό που πλήρωνε κάθε μήνα στα ταξί. Θα ένιωθε πολύ πιο ανεξάρτητη και μετά από 2-3 χρόνια θα είχε ξεπληρώσει το αυτοκίνητο. Ακόμα κυκλοφορεί με ταξί!!

Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο:
Να καταγράφετε σε καθημερινή βάση τα έξοδά σας. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσετε που έχετε τις μεγαλύτερες απώλειες χρημάτων. Αφού ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας, φτιάξτε έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις σπατάλες και να βελτιώσετε τα οικονομικά σας.

πηγή: personalfinancinglessons.blogspot.com

Έβαλε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι ο Χρήστος Ντούνης

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Χρήστος Ντούνης. Μέσα σε βαρύ κλίμα θλίψης εψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία στις 4 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο Κορωπί. Ο Χρήστος Ντούνης, γεννήθηκε το 1935 και διετέλεσε Αρχηγός του Λιμενικού από τις 23 Φεβρουαρίου 1987 έως και τις 7 Μαΐου 1990. Άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά και πολυγραφότατος, άφησε σειρά βιβλίων που αποτελούν Φόρο τιμής στους έλληνες ναυτικούς όπως το βιβλίο του «Εν καιρώ πολέμου» το οποίο ανοίγει με μια συνοπτική θεώρηση της ελληνικής ναυτιλίας την περίοδο 1900-1950 για να περάσει στο δεύτερο και ουσιωδέστερο μέρος του, την καταγραφή των απολεσθέντων στους ωκεανούς ποντοπόρων ελληνικών πλοίων. «Των Ελλήνων Τα Λίμπερτυ» είναι ένα ακόμα βιβλίο του Χρήστου Ντούνη που πραγματεύεται την ταυτότητα και την ιστορία των πλοίων τα οποία έφεραν την Ελλάδα στην ηγεσία της παγκόσμιας ναυτιλίας ενώ πολύ σημαντικά για την ιστορία της Ελληνικής ναυτιλίας είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο του «Τα Ναυάγια Στις Ελληνικές Θάλασσες 1951-2000. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει Καλό σου ταξίδι Αρχηγέ.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ

Έτοιμος για κάθε αγώνα είναι ο Γιάννης Μίχας. Αντίθετα με ότι γράφεται σε διάφορα ΜΜΕ, ο σημερινός και κατά γενική ομολογία επιτυχημένος Νομάρχης Πειραιά, δηλώνει στρατιώτης στην υπηρεσία του πολίτη αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές ο Γιάννης Μίχας περιμένει τη μεγάλη πρόκληση, έστω κι αν αυτή αφορά στον Δήμο Πειραιά. Ένας λόγος παραπάνω, προσθέτει η πηγή μας, καθώς ο κ. Μίχας, γνωρίζει πολύ καλά πόσο μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για ανάπτυξη στον πολύπαθο αυτό δήμο που έμεινε στάσιμος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εξαιρετικά και ίσως μοναδικά αποτυχημένη δημαρχία του μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Φασούλα, δεν δημιουργεί παρά μόνον ορίζοντες έντονης δημιουργίας στον πάντα αποτελεσματικό νομάρχη, ο οποίος αφήνει μια εξαιρετική ιστορία στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, είτε ως διοικητικοί υπάλληλοι, είτε ως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, ο Γιάννης Μίχας υπήρξε πάντα συνετός, αλλά και άνθρωπος με πρόγραμμα και δράση. Οι παρεμβάσεις του, τόσο στην εξεύρεση πόρων όσο και στη δημιουργία έργων δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και επί κυβερνήσεων της δεξιάς, ο Γιάννης Μίχας κατάφερνε να είναι πάντα αποτελεσματικός καθώς διαθέτει έξοχο διαπραγματευτικό λόγο. Αυτό βέβαια που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι η μεγάλη ευαισθησία που τον διακρίνει και η οποία διαχεόταν πάντοτε σε διάφορα επίπεδα. Χαρακτηριστικές ήσαν οι παρεμβάσεις του για τους άστεγους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τους Ρομά που σε κάθε ευκαιρία, τους παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Όσα και να γράψουμε για τον Γιάννη Μίχα, θα είναι πολύ λίγα, μπροστά στο έργο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια που διετέλεσε νομάρχης Πειραιά. Εάν η πόλη του Πειραιά ευτυχίσει να έχει δήμαρχό της τον Γιάννη Μίχα, τότε είναι σίγουρο ότι οι πολίτες αυτής της περιοχής, θα έχουν ένα σοβαρό λόγο για να επιστρέψουν στο πρώτο λιμάνι της χώρας αλλά και ο Πειραιάς να αποκτήσει τη φήμη που του αξίζει καθώς σήμερα είναι γνωστός μόνον για τη βρωμιά και την εξαθλίωση που κυριαρχούν σε κάθε βήμα.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δώρος Λοΐζου - ο ήρωας ποιητής

Δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ εμείς… Ποτέ δε χρειάστηκε… Αρκεί να με κοιτάς… Αρκεί να σε κοιτώ… Μ’ αυτό το καθάριο βλέμμα που δανειστήκαμε για λίγο από τον ήλιο… Στην Κύπρο όλα τάσκιαζε η φοβέρα. Το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή πραγματοποιούσε τους στόχους της εισβάλλοντας ανενόχλητη στην Κύπρο, η χούντα είχε καταρρεύσει και οι λεγόμενοι «συνετοί και ρεαλιστές» ζητούσαν το συμβιβασμό, να δοθεί «γη και ύδωρ». Κάποιοι, όπως και σήμερα, «αδιόρθωτοι κι ασυμβίβαστοι» κρατούσαν ψηλά το λάβαρο της αντίστασης κι μπροστάρης ο Βάσος Λυσσαρίδης. Το πρωί της 30ης Αυγούστου 1974, οι γνωστοί-άγνωστοι οπλοφόροι έστησαν ενέδρα, στην καρδιά της Λευκωσίας κοντά στα Γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, στο Βάσο Λυσσαρίδη. Ο τόπος του μαρτυρίου, ένα... περίπτερο κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας. Ο δολοφόνος ενέδρευε για το Βάσο Λυσσαρίδη, αλλά ο δολοφόνος αστόχησε. Ο Λυσσαρίδης και η γυναίκα του Δώρου επέζησαν. Ο Δώρος κείτονταν νεκρός. Με την απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη, ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, προσδοκούσαν τον αποκεφαλισμό του αντιστασιακού κινήματος, που θα διευκόλυνε την επιβολή μιας λύσης τουρκοποίησης της Κύπρου, χωρίς την ενοχλητική αντίδραση της αντιστασιακής ηγεσίας. Οι σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους, αλλά το εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου. Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός. Με τα μαλλιά ριγμένα πίσω, με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα φυτευόταν στο χώμα για να γίνει κήρυκας και σηματοδότης στον αγώνα που θα ακολουθούσε και που ακόμα συνεχίζεται. Γέννημα θρέμμα του λαού, διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, σοσιαλιστής και πάνω απ’ όλα ποιητής. Ένας «επικίνδυνος ποιητής» για το κατεστημένο, την αδικία, τους αμερικανοτσολιάδες. Προφητικοί οι στίχοι του, «να πυροβοληθεί χωρίς προειδοποίηση». «φρουρός στις αυλάδες του κόσμου με την αγάπη για όπλο του και τους στίχους φυσέκια» Έφυγε ο Δώρος της Αντίστασης και του αγώνα, ο Δώρος της ποίησης και του οράματος. Η δολοφονία του μήνυμα και υποθήκη για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Σήμερα, μετά από 34 χρόνια, συνεχίζεται η κατοχή της μαρτυρικής Νήσου, οι κίνδυνοι για ολοκληρωτικό, εθνικό αφανισμό δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα. Σήμερα, που η κατοχή ντροπιάζει τον ελληνισμό, τους δήθεν πολιτισμένους ευρωπαίους και η θυσία του Δώρου παραμένει αδικαίωτη. Αποτελεί χρέος η συνέχιση της αντίστασης και του αγώνα. Αυτό είναι το νόημα και η επιταγή από την υπέροχη θυσία του Δώρου Λοΐζου. Αυτό είναι το πατριωτικό-δημοκρατικό-αριστερό καθήκον για το σήμερα και το αύριο. "Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε. Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί κι αν είναι" Δώρος Λοίζου ► Η ζωή του ήρωα, εδώ: Δώρος Λοΐζου: Ο ήρωας Ποιητής ► Ορισμένοι στίχοι του ήρωα, εδώ: Κι οι ποιητές να γράφουν πρέπει διαρκώς... Αναρτήθηκε από σίβυλλα στις Πέμπτη, Σεπτέμβριος 02, 2010 πηγή: sibila

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Χορεύοντας με τα μικρά νησιά Αποπνέει μια γαλήνια σιγουριά. Εμπνέει δημιουργική εμπιστοσύνη. Κινείται σαν αίλουρος ανάμεσα σε κόμματα και παρατάξεις με έναν μόνον στόχο: Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα μικρά νησιά. Οι φίλοι του είναι Αριστεροί, Δεξιοί, Κεντρώοι, Κομμουνιστές και πάει λέγοντας. Οι εχθροί του; Ποιος ξέρει! Έχει; Το σίγουρο είναι ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν: Τα σύκα: σύκα, και η σκάφη: σκάφη και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ξεσπαθώνει όπου χρειάζεται και μοιράζει «σφαλιάρες» σφάζοντας με το γάντι, Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚους και κάθε έναν που ευθύνεται για το πάγωμα του πολιτισμού, την οπισθοδρόμιση από μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ανικανότητα που έφερε μιζέρια. Δεσμεύει κάθε κομματικό δημιουργικό παράγοντα για να προωθήσει αιτήματα των μικρών νησιών. Και έχει ένα χιούμορ, μα ένα χιούμορ! Ιδανικό και σαρωτικό τόσο ώστε να κολλάει στον τοίχο με μια μόνον φράση, όποιον τολμήσει να του αντιπαρατεθεί χωρίς αποδείξεις. Είτε είναι ο δήμαρχος της Ύδρας, είτε είναι νυν ή πρώην υπουργοί όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) και ο Άρης Σπυλιωτόπουλος ή ο Αριστοτέλης Παυλίδης(Ν.Δ). Αυτός είναι ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ο οποίος διαθέτει ένα πλούσιο – πλουσιότατο βιογραφικό. Ένα βιογραφικό που κινείται ανάμεσα σε θεατρικές παραστάσεις όπου έπαιζε μουσική ή χόρευε , με γνωστά αστέρια του θεάτρου μέχρι το στήσιμο εκατοντάδων – ναι εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων, έως και τις πολύπλευρες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες του που κινούνται μεταξύ Ύδρας και Βρυξελλών, και Γαλλίας, και Γερμανίας και Σουηδίας και….. * * * * * Τον συναντήσαμε έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Μ’ ένα πλατύ χαμόγελο. Και είχε κάθε δικαίωμα γι αυτό. Ήταν η ημέρα που παραδόθηκε στους βουλευτές το προσχέδιο νόμου για τη θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη χώρα μας, με το οποίο θα εξισωθεί το χιλιομετρικό ακτοπλοϊκό κόστος μεταφοράς με το αντίστοιχης απόστασης κόστος μεταφοράς με τρένο. Για να φθάσει το θέμα αυτό έως εδώ – στη Βουλή – έβαλε και εκείνος το χέρι του. Και στήριξε τον δήμαρχο του λιλιπούτειου νησιού, της Τήλου, τον κ. Τάσο Αλιφέρη που δέκα χρόνια τώρα αγωνίζεται για να πετύχει ένα ανεκτό ακτοπλοϊκό εισιτήριο αλλά και τακτική ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση για όλα τα νησιά. Κάτι που συμβαίνει από το 1976 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ λιγότερα νησιά και για το οποίο οι μέχρι σήμερα υπουργοί ναυτιλίας της χώρας μας κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου. Ακόμα και ο κ. Βουλγαράκης σ’ ένα διάλειμμα της ενασχόλησής του με το Real estate office, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι δεν ήταν και πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει να εφαρμοστεί και εδώ το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πέρασε όμως ο κ. Βουλγαράκης στην …ιστορία και ήρθε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να βάλει πόδι και να μείνει χάρη σε μερικούς ρομαντικούς της δημιουργικής πολιτικής όπως είναι ο δήμαρχος της Τήλου, τρεις ευρωβουλευτές μας, και ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου. Ε: Μεταφορικό ισοδύναμο λοιπόν. Πού βρισκόμαστε; Ε. Κ.: Μόλις παραδόθηκε στους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Το θέμα είναι πολύ λεπτό με την έννοια ότι πρέπει να τους σεβαστούμε να έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο, και στις διορθώσεις και στις παρεμβάσεις και σ’ αυτό που τελικά θα περάσει. Εκεί που γίνεται η μάχη από εμάς είναι να είναι όσο γίνεται περισσότερο ομόφωνη η διαδικασία. Να το χαρούν να το νιώσουν οι βουλευτές. Γιατί πιστεύω ότι είναι ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τη χώρα μας, δίνει την αίσθηση ότι μιλάμε για ένα άλλο Αιγαίο από εδώ και μπρος. Μπορεί να θέλουμε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια να γίνει ακόμα, μπορεί κάποιοι από τους σημερινούς βουλευτές να μην βρίσκονται μέσα στη τότε Βουλή για να δούνε χειροπιαστά τα αποτελέσματα αλλά δεν μειώνει την αξία αυτής της κίνησης που κάνουν τώρα οι σημερινοί βουλευτές. Εμείς έχουμε την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον τα μεγάλα κόμματα - αν όχι όλα - είναι υπέρ αυτής της διαδικασίας. Έχουν γίνει μερικές διαβουλεύσεις με βουλευτές αλλά τίποτα επίσημο ακόμα. Θεσμικά και επίσημα θα γίνει μέσω της διαδικασίας που θα γίνει μέσα στη Βουλή. Ε: Η κ. Ντ. Χούπνερ (Ευρωπαία Επίτροπος η οποία προίσταται της Διεύθυνσης Περιφερικής Πολιτικής ) έστειλε πρόσφατα μια νέα επιστολή; Ενωμένοι οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας Ε. Κ.: Ναι. Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δουλεύουνε πατριωτικά και όχι κομματικά. Όλοι το ομολογούν, ότι στο εξωτερικό η Ελλάδα μας ενώνει. Και μπορώ να σας πω ότι οι Ευρωβουλευτές όπως είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Βακάλης, ο Γιάννης Γκλαβάκης από τη Ν.Δ., είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές και έχουν στηρίξει όλη αυτή τη προσπάθεια. Είναι από αυτούς που πήραν στη πλάτη τους την όλη διαδικασία. Ε : Από πλευράς ΣΥΝ; Ε. Κ.: Είναι ο Παπαδημούλης, μας βοηθάει και τον έχουμε κοντά μας. Από το Λαός δεν έχουμε καμία ανταπόκριση μέχρι στιγμής, ίσως επειδή ο Γιώργος Γεωργίου είναι μόνος του και ασχολείται με πολλά άλλα πράγματα. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, είχε κάνει μια ερώτηση προ μηνών στον Ιταλό επίτροπο Μεταφορών, τον Τατζιάνι, εάν το θεωρεί σωστό ο καθορισμός του εισιτηρίου του πλοίου να εναρμονιστεί με τη φιλοσοφία που έχει το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα τρένα. Και η απάντηση του επιτρόπου ήταν «ναι είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα». Ο ίδιος ευρωβουλευτής έκανε δεύτερη επερώτηση στην επίτροπο της Περιφερειακής Ανάπτυξης τη κ. Χούπνερ. Και τη ρώτησε ξεκάθαρα εάν μπορεί μέσα από το ΕΤΠΑ (Εθνικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από το Ταμείο Συνοχής να επιδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με το συγκοινωνιακό. Η απάντησή της ήταν θετική ενώ μας υπέδειξε και έναν άλλο δρόμο που εδώ στην Ελλάδα δεν τον έχουμε εκμεταλλευτεί σωστά. Ότι χρήματα για τα πλοία μπορούμε να πάρουμε και από άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές, με τη διακίνηση προϊόντων. Να πούμε ότι όταν οι Ισπανοί πέτυχαν για τα υπερπόντιά τους νησιά τη αεροπορική τους σύνδεση δεν το πέτυχαν βάζοντας ως κριτήριο την απαίτηση που έχει ο κάτοικος των μακρινών νησιών να βρεθεί στις Βρυξέλες σε χρόνο ντε-τε! Αλλά τα προϊόντα των νησιών να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες σε χρόνο ντε-τε. Άρα θα μπορούσε η Ελλάδα να διεκδικήσει χρήματα μέσα από τα διάφορα διαρθρωτικά Ταμεία, που να λέει ότι «…θέλω να πετύχω τις καλύτερες συνθήκες για τη μεταφορά προϊόντων με τις νταλίκες από τα μεγάλα κέντρα στα μικρά νησιά που έχω στα σύνορά μου». Έτσι να μπορέσει να επιδοτηθεί η κατασκευή ενός καραβιού και μπαίνοντας στη φιλοσοφία της Ευρώπης, να πάρουμε πέντε ευρώ από εδώ για το καράβι, τρία από εκεί για τη δυναμική του καραβιού, δύο ευρώ από άλλη πηγή για το στιλ του καραβιού, ένα από εδώ για την υποδομή του, ένα από αλλού για το στόχο του, ώστε έτσι να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Πάρα πολύ καλό παράδειγμα είναι το μετρό. Από αλλού επιδοτήθηκαν οι ράγες, από άλλο Ταμείο επιδοτήθηκαν οι μελέτες, από άλλο τα βαγόνια, από διαφορετικό η εκπαίδευση του προσωπικού. Ακόμα και τα κλιματιστικά από διαφορετικό Ταμείο εκταμιεύτηκαν. Φθηνά εισιτήρια από το 2010 Ε.: Με ρεαλιστικούς υπολογισμούς πότε θα έχουμε στο χέρι το πρώτο φθηνό ακτοπλοϊκό εισιτήριο; Ε. Κ.: Αν απαντήσω απαισιόδοξα, ποτέ! Το θέμα θα κολλήσει στις αιώνιες ενστάσεις. Παρενθετικά θα σας πω ότι μία αεροπορική εταιρία διαφημίζει σήμερα ναύλο για τη Κρήτη με 49 ευρώ. Με το ιπτάμενο δελφίνι για να πας σήμερα στην Ύδρα καταβάλλεις 30 ευρώ. Και δεν υπάρχουν και θέσεις. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό. Αν το δούμε θετικά και με την προϋπόθεση ότι ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων, μέχρι τις ερχόμενες ευρωεκλογές, οι τεχνοκράτες των Βρυξελών θα έχουν ετοιμάσει-ωριμάσει την όλη ιδέα στο χαρτί. Με τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φεύγει από τις Επιτροπές και οδηγείται για ψήφιση στην Ευρωβουλή. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να βγουν οι νέοι επίτροποι, να καταρτιστούν οι νέες επιτροπές, να αναλάβουν τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν προτεραιότητα να δούμε εάν η χώρα που θα προεδρεύει θα τα βοηθάει αυτά τα θέματα, άρα σε ένα περίπου χρόνο θα αρχίσει το θέμα να συζητιέται στις Βρυξέλλες. Θα χρειαστεί και περίπου ένας χρόνος για να περάσει από τις επιτροπές Σοφών, να γίνουν οι παρατηρήσεις κλπ και φθάνουμε στο 2010 ή 2011. Αν δοθούν και δύο χρόνια προθεσμία σε κάθε χώρα για να εναρμονίσει την εσωτερική της νομοθεσία με την ευρωπαϊκή θα φθάσουμε στο 2013. Από αυτή τη χρονική περίοδο, θα αρχίσει η Ελλάδα να ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα και να το εντάσσει στις χρηματοδοτήσεις της. Δηλαδή με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, εξαντλώντας και τις «ουρές» του ΕΣΠΑ θα μπούμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε από πού θα βρούμε λεφτά για να φτιάξουμε καράβια. Ε: Σήμερα, μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ για να κτίσει καράβια; Ε. Κ.: Πολύ καλή ερώτηση. Εδώ όμως θέλω να εκφράσω τη προσωπική μου και όχι τη θεσμική μου θέση. Εάν ρωτήσεις κάποιους θα σου πούνε ότι η πρόθεση και η επιστολές που έχω από τη Χούπνερ και από τον Τατζιάνι μου λύνουν τα χέρια. Έρχεται όμως ή άλλη πλευρά και λέει: Εμένα δεν μου αρκεί η πρόθεση και αυτό που μου λένε οι επίτροποι συμβουλευτικά γιατί εάν βάλω 5 εκ. ευρώ για να κτίσω ένα καράβι για την χ-ψ γραμμή, θα έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μου το κόψει. Δεν θα μου το εγκρίνει. Αυτή είναι η πλευρά που εκτιμά ότι το έργο αυτό, δηλαδή το πλοίο δεν μπορεί να τύχει επιδότησης. Επιδοτούνται οι κατασκευές, επιδοτούνται τα έργα στα λιμάνια, αλλά όχι – έτσι πιστεύουν – τα πλοία. Ε: Άλλες χώρες πως το πέτυχαν. Π.χ. η Σουηδία, η Φιλλανδία η Ισπανία; Νομοσχέδιο των 15 ευρώ! Ε. Κ.: Στη Σουηδία το ακτοπλοϊκό εισιτήριο παρέχεται δωρεάν. Το ίδιο περίπου ισχύει και στη Φιλανδία. Στη Φιλανδία υπάρχει ένα ελάχιστο κόστος για τον τουρίστα που είναι σχεδόν μηδαμινό. Στη χώρα αυτή, τα χρήματα για τα πλοία, τα βγάζει από τα καύσιμα. Στη βενζίνη που πληρώνει ο κάτοικος έχει υπολογιστεί και καλύπτεται όλη η μεταφορική ικανότητα της χώρας. Όχι μόνον της ξηράς. Με άλλα λόγια, οι Βορειοευρωπαϊκές χώρες δεν ξεχωρίζουν τη συγκοινωνία της ξηράς από της θάλασσας. Όταν π.χ. επιδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το καράβι με 80%, όταν έρθει και η χώρα μου και επιδοτήσει το ΦΠΑ, και ένα καράβι των 5 εκ. ευρώ μου κοστίσει 500.000 μόνον, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το εισιτήριο θα κοστίζει τόσο όσο επιβάλλουν τα τρέχοντα καθημερινά έξοδα της λειτουργίας του πλοίου και κάποιες αποσβέσεις. Δεν θα έχουμε τα κόστη τα σημερινά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βγάλαμε ότι εάν σήμερα εφαρμοζόταν στη χώρα μας το Μεταφορικό Ισοδύναμο τότε το ακριβότερο ακτοπλοϊκό εισιτήριο δεν θα ξεπερνούσε τα 15 ευρώ. Και αυτό γιατί αφαιρέθηκε από το εισιτήριο το κόστος κατασκευής του πλοίου. Ε: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για τα μικρά νησιά; Ε. Κ.: Σίγουρα η εφαρμογή του Μ.Ι. είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη των νησιών όλης της χώρας. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα και όχι ως την υποχρέωση της χώρας να μεταφέρει εκατό κατοίκους. Με την ίδια λογική δεν θα έχει κανένα νόημα να συντηρούμε την Ακρόπολη γιατί κανείς δεν κατοικεί εκεί. Και δεν έχει και νόημα να «πουλάμε» Ακρόπολη. Όμως τη σεβόμαστε και καμαρώνουμε γι αυτό που έφτιαξαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και ακόμα και σήμερα ζούμε κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα νησιά. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιαίτερη τους δυναμική. Ότι δηλαδή είναι το εξωτερικό όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες δύο ηπείρους. Σε μια επερώτηση που έκανε ο ευρωβουλευτής του Λαός τον περασμένο Μάρτιο, έλαβε απάντηση ότι η Ελλάδα θα λάβει 27 εκ. ευρώ για θέματα εξωτερικής πολιτικής συνόρων της Ε.Ε. Άρα και από εκεί μπορούν να αντληθούν κονδύλια. Ε: Τι «κρύβει» λοιπόν το σχέδιο νόμου που ετοίμασαν τα μικρά νησιά για το Μ.Ι.; Ε. Κ.: Το πρώτο βασικό του στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη φιλοσοφία του Μ.Ι. Ίσως να καθορίζει και το κόστος ανά μίλι – ανεπίσημα εκτιμήθηκε το κόστος σε 30 λεπτά ανά μίλι. Αν γίνει αυτό για παράδειγμα το εισιτήριο στον Αργοσαρωνικό μειώνεται αυτομάτως κατά 50%. Επίσης θα δίνει τη δυνατότητα να επιδοτούνται και εταιρίες λαϊκής βάσης, ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) ή δήμων για την αγορά του πλοίου. Ένα έργο ΣΔΙΤ π.χ. είναι η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου. Δημοτικές ακτοπλοϊκές λαϊκής βάσης Ε: Τι άλλο θα μας αποκαλύψετε σήμερα; Ε. Κ.: Θα μιλήσουμε σύντομα στην Ελλάδα για τη δημιουργία των πρώτων δημοτικών ακτοπλοϊκών εταιριών λαϊκής βάσης. Ήδη υπάρχει μία κίνηση από την Αλόννησο να ενωθεί με τη Σκύρο που διαθέτει πλοίο, να γίνει μεγαλύτερη εταιρία, να αγοραστεί ακόμα ένα πλοίο. Υπάρχει το προηγούμενο της Τήλου όπου εδώ ο δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης στη κυριολεξία σήκωσε στη πλάτη του το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου και με κόντρα τον τότε υπουργό Αιγαίου. Και εδώ τον βρίζουμε άνετα τον Παυλίδη και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είναι ένας άνθρωπος που μάλλον πήγε πίσω το Αιγαίο σ’ όλα τα επίπεδα. Πήγαινε ο Παυλίδης στη Τήλο και όταν αναφερόταν σ’ αυτόν ο δήμαρχος τον αποκαλούσε: ο ακατονόμαστος. Ο ακατονόμαστος έκανε αυτό, ο ακατονόμαστος αποφάσισε εκείνο και όλοι οι Τηλιακοί ήξεραν ποιόν ο Τάσος Αλιφέρης χαρακτήριζε ακατονόμαστο. Ε: Τι κακό έκανε στον κ. Παυλίδη ο κ. Αλιφέρης; Ε. Κ.: Ο δήμαρχος της Τήλου έβαλε χρήματα και αγόρασε ένα καράβι για το νησί. Μετά από λίγο καιρό διαπίστωσε ότι αυτή η ενέργεια ήταν η πιο έξυπνη αναπτυξιακή επένδυση που έγινε στο νησί του. Επειδή όμως τα χρήματα είχαν διατεθεί στο νησί για καράβι και όχι για κάποιο άλλο έργο για το οποίο εκταμιεύθηκαν, ο Παυλίδης τον πήγε στα δικαστήρια, του καταλόγισε το ποσόν και δεσμεύθηκαν οι περιουσίες των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου. Ε: Τι απέγινε η υπόθεση αυτή; Ε. Κ.: Σιγά - σιγά οδεύει προς το αρχείο. Επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση στις 2 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή κατέβηκαν στο νησί μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές έδειξαν την συμπαράστασή τους προς τον Αλιφέρη με αυτή τη κίνηση και απλά δεν έφθασε στη δικαιοσύνη η υπόθεση. Ε: Το πλέον κρίσιμο σημείο του Μ.Ι. θα λέγατε ότι είναι η δυνατότητα του κτισίματος ή της αγοράς πλοίου. Ε. Κ.: Ακριβώς η δυνατότητα κατασκευής ή αγοράς πλοίου μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτό που επίσης πιστεύω είναι ότι θα είναι από τα καλύτερα κερδοφόρα επενδυτικά προγράμματα στη χώρα μας. Καλές και άγιες οι ‘μπουτίκ» που φτιάχνουμε σήμερα στο Αιγαίο και με τις οποίες στοχεύουμε στον ακριβό τουρισμό (σ.σ. μπουτίκ= δωμάτιο με όλες τις υπηρεσίες π.χ. κομμωτής, μασέρ, μανικιούρ πεντικιούρ, φαγητό, κλπ). Αυτός όμως ο τουρισμός θα προσελκύσεις 100-200 άτομα. Αν όμως αναλογιστούμε τη προσέλκυση τουριστών που θα επιτύχουμε με τη επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση, τότε θα δούμε τεράστια μεγέθη. Ας θυμηθούμε μόνον τι είπε ο δήμαρχος Λειψών ο κ. Μπενέτος Σπύρου. Είπε λοιπόν ότι πρέπει να φτιάξουμε κοινωνίες των 365 ημερών και κοινωνίες που θα είναι ανάλογες με την φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πνίξουμε με τουρίστες τους Λειψούς. Άρα κάθε νησί, έχοντας το καράβι του, θα έχει τον γιατρό του, τον εκπαιδευτικό του, την ανάπτυξή του. Θα πάει στην δυναμική των 365 ημερών και θα βρει την ανάλογη ανάπτυξή του. Γιατί τα νησιά μας αξίζουν της υποστήριξης των 365 ημερών ανά έτος. Θα δείτε σε λίγα χρόνια ότι οι ίδιοι οι νησιώτες θα διορθώνουν τα κακώς κείμενα. Ήδη τα πρώτα νησιά άρχισαν να σπάνε τα τσιμέντα και να βάζουνε πέτρες. Σπάνε ασφάλτους και φτιάχνουν καλντερίμια. Η Χάλκη για παράδειγμα προγραμματίζει να γεμίσει το νησί με γαϊδουράκια. Τα Κύθηρα ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα αξιοποίησης του μελιού που παράγουν με αποκλειστική διάθεση μόνον από το νησί. Άλλα νησιά ετοιμάζουν ειδικά προγράμματα αποκλειστικής διάθεσης της κρεατοπαραγωγής τους ώστε να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας που έχει τα τελευταία χρόνια παραμεληθεί. Στη Πάτμο, η καλύτερη εικόνα που αποκόμισα, προέρχεται από ένα εστιατόριο που όλα τα προϊόντα του προέρχονται από τη δική του παραγωγή. Κρέας, τυριά, χορταρικά, φρούτα. Τα πάντα παράγονται μέσα στην ίδια τη μονάδα διάθεσης. Έτσι λοιπόν το κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, θα είναι να επιτραπεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η κατασκευή πλοίων ή η αγορά. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού Ε: Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε πλοίαρχος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού; Ήταν συνειδητή επιλογή; Ε. Κ.: Αγαπούσα πολύ τη θάλασσα και είχα στόχο τότε και την εισαγωγή μου στο Λιμενικό. Ε: Πως αξιολογείτε τις σημερινές συνθήκες στη Σχολή της Ύδρας. Ε. Κ.: Όχι καλές. Και δυστυχώς το πλέον αδύναμο σημείο είναι ότι οι δόκιμοι που μπαίνουν σήμερα στα πλοία, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν πάνω στη σημερινή τεχνολογία. Χωρίς σωστά συγγράμματα, χωρίς καταρτισμένους καθηγητές, χωρίς κατάλληλα εργαστήρια… Και κάτι ακόμα, όταν αναζητά το υπουργείο Μετεωρολόγο για τις Οινούσσες, για να κάνει 15 ώρες μάθημα τον μήνα, δεν πρόκειται να βρει τον καταλληλότερο. Μπορεί να βρει έναν «τρελό» που έχει κέφι και μεράκι, αλλά αυτό είναι τόσο σπάνιο. Να προσθέσω όμως κάτι. Στη τάξη μου ήμασταν τότε 70 σπουδαστές. Από το σύνολο αυτό μόνον δύο σήμερα υπηρετούν την Εμπορική Ναυτιλία. Είτε γιατί αξιοποιήθηκαν σε άλλους τομείς, είτε γιατί πήραν το καπελάκι τους και αποχαιρέτησαν την Ελληνική Ναυτιλία. Ε: Πως βρεθήκατε στη Σχολή Εθελοντών για παροχή Α βοηθειών το 1985. Ε. Κ.: Θίγεις άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εμπορική Ναυτιλία. Ήταν η εποχή που θα γινόμουν υποπλοίαρχος. Και με απασχόλησε το πώς θα αντιμετωπίσω ένα ατύχημα μέσα στο πλοίο αφού στη σχολή Ε.Ν. δεν μας δόθηκαν τα απαραίτητα εφόδια. Να φανταστείτε ότι μέσα στη σχολή απλά κάναμε ενέσεις σε πορτοκάλια και σφουγγάρια…Είχαμε μία ώρα μάθημα ιατρικής την εβδομάδα και δεν μάθαμε ούτε πώς να παίρνουμε τη πίεση. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα 6μηνης διάρκεια μάθημα Α βοηθειών. Μέσα σε πλοίο του Νιάρχου που ταξίδευα, μου έτυχε να ράψω άνθρωπο στο σαγόνι και στο γόνατο. Πως θα το έκανα εάν δεν είχα την εκπαίδευση; Και να σας πω επίσης ότι στη σχολή αυτή, μόνον δύο άτομα ήμασταν από το εμπορικό ναυτικό. Ο δεύτερος ήταν ένας ασυρματιστής που τον πήρα μαζί μου γιατί ντρεπόμουν να πηγαίνω μόνος μου. Ε: Higher Advanced school of Fire Fighting", Σχολή πυρόσβεσης; Πως προέκυψε; Ε. Κ.: Η μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτιά. Ε: Νέρωνας; Ε. Κ.: Νέρωνας με τη καλή έννοια και εδώ μου βγαίνει το Υδραίϊκο DNA. To έχω πει πολλές φορές. Εάν άλλαζα ξανά επάγγελμα, θα γινόμουν ή πυροσβέστης ή πιλότος σε πολύ μικρά αεροπλανάκια. Όσο για τη σχολή πυρόσβεσης, ήταν ένα παράρτημα στον Πειραιά. Και πρακτική κάναμε σε κάποια πλοία του Λάτση. Μπαίναμε μέσα, βάζαμε φωτιές, τις σβήναμε και σώζαμε κόσμο. Ήταν ένα training που ζητούσε η εταιρία του Νιάρχου με την οποία ταξίδευα. Ε: Και Επιθεωρητής σε θέματα Ασφαλείας Εμπορικών Πλοίων; Ε. Κ.: Είχα προσληφθεί για τις επιθεωρήσεις των πλοίων υπό σημαία Παναμά. Το πώς παραιτήθηκα έχει ενδιαφέρον. Είχα «κόψει» ένα πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι της Ελευσίνας. Δεν του έδωσα άδεια απόπλου. Ήταν Ινδικών συμφερόντων και δεν πληρούσε κανένα από τα μέτρα ασφαλείας. Μέχρι να φθάσω στο γραφείο μου στον Πειραιά, οι προϊστάμενοί μου του έδωσαν τα έγγραφα για τον απόπλου. Αμέσως αντέδρασα. Δεν μπορούσα να πληρώνομαι για να με χρησιμοποιούν για τέτοια εγκλήματα. Ε: Η τύχη του πλοίου; Ε. Κ.: Δεν έμαθα ποτέ και δεν θέλω να μάθω. Πολύ αργότερα σκέφθηκα ότι έπρεπε να είχα καταγγείλει και την εταιρία. Ο Βενιζέλος σιχαινόταν τον πολιτισμό - Διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμων 1987 ως σήμερα. Αυτό πως προέκυψε; Ε. Κ.: Τώρα μπαίνουμε στα «χούγια» μας. Μ’ αρέσει πάρα πολύ η ενασχόληση με τον πολιτισμό. Παίζω κρουστά από πολύ μικρός. Έχω περάσει και από το σανίδι ως χορευτής. Πέρασα σχεδόν από όλα τα ελληνικά θέατρα είτε ως μουσικός είτε ως χορευτής: Ηρώδειο, Βεάκειο, θέατρα στη Τουρκία, στην Ιταλία, με διάφορες παραστάσεις. Στο Ηρώδειο συμμετείχα σε θεατρική παράσταση του Νίκου Παρίκου, με Παύλο Κοντογιαννίδη, Τζέση Παπουτσή. Ε: Και μετά Εκδότης της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Εφημερίδας "Πολιτιστικό Περισκόπιο" . Αυτό ήταν το «χούϊ» με άλλο τρόπο; Ε. Κ.: Ακριβώς. Είχα μαζέψει όλους τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της χώρας και για κάποια χρόνια κυκλοφορήσαμε αυτή την εφημερίδα ενημερώνοντας όλους τους φορείς για ότι τους ενδιέφερε την εποχή εκείνη. Τότε είχα και την πρώτη μου κόντρα με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ε: Κόντρα γιατί; Ε. Κ.: Γιατί έζησα στο πετσί μου τη σχέση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού με τον Πολιτισμό. Τόσα χρόνια έχουν περάσει και ακόμα δεν μπορούμε να συμφιλιώσουμε. Και έχω την εντύπωση ότι μέχρι και σήμερα ούτε ο Πολιτισμός θέλει να ξέρει τι σημαίνει Ευ. Βενιζέλος αλλά ούτε κι ο Βενιζέλος θέλει να ξέρει τι σημαίνει Πολιτισμός. Για παράδειγμα: Ως υπουργός Πολιτισμού είχε μια φοβερή ευαισθησία να απαντήσει σ΄ οποιοδήποτε σχόλιο, οποιουδήποτε άλλου υπουργού, για οποιοδήποτε άλλο θέμα, ενώ σιχαινόταν τον λαϊκό πολιτισμό. Η λέξη «σιχαινόταν» είναι η πιο κατάλληλη που μπορώ να πω χωρίς να έχω ποινικές διώξεις. Ε: Κάτι περισσότερο; Ε. Κ.: Δεν είχε βγει ποτέ να πει: δίνω τόσα χρήματα για τον πολιτισμό και ορίζω μια επιτροπή για να τα διαχειριστεί. Έβαζε ανθρώπους εντελώς άσχετους με τον πολιτισμό, δεν έγινε τίποτα στη χώρα επί δικής του θητείας, ενώ επί Μελίνας Μερκούρη έγιναν πολλά. Αλλά και πριν, ο κ. Ανδριανόπουλος ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό. Ακόμα και ο Θάνος ο Μικρούτσικος που έδωσε την αίσθηση ότι ήταν λίγο πιο σκληρός, ωστόσο φάνηκε ότι προσπάθησε να βάλει μία τάξη. Ο Βενιζέλος δεν ασχολήθηκε με τη τάξη αλλά με την αταξία. Ακόμα και τώρα ακούμε για υποθέσεις Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη που εκκρεμούν που δεν έχουν εκκαθαριστεί ενώ από την άλλη δεν είχαμε δει κανένα απολύτως έργο. Ακόμα και ο Σιφουνάκης, πήγε να κάνει τη χάρτα των εθνολογικών στοιχείων της χώρας μας, μια καταγραφή των ηθών και των εθίμων. Ενώ ο Βενιζέλος δεν έκανε τίποτα, μα τίποτα. Το μεγάλο λάθος που έκανε ο Βενιζέλος ήταν ότι υποτίμησε τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό θεωρώντας τους ότι είναι χαζοί. Ξέχασε – όπως λέει και ο Μπρεχτ – ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού ξέρουν να σκέφτονται. Ε: Πότε ιδρύθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών; Ε. Κ.: Αρχές του 2007. Και το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να στρέψουμε τη προσοχή μας στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αν δεν τους είχαμε δίπλα μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Ε: Και ο ρόλος του Δικτύου; Ε. Κ.: Είναι να βοηθά τους δήμους εκεί που υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Δηλαδή στην επαφή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ομολογώ ότι η σημερινή κυβέρνηση μας έδωσε και λόγο και ρόλο. Έτσι το Δίκτυο συμμετέχει στις επιτροπές παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες : Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά και δυτική Ελλάδα. Επίσης συμμετέχει και στο υπουργείο Ανάπτυξης – στο ΕΠΑΝ – για την ανταγωνιστικότητα. Ο Καμένος θέλει να βοηθήσει , ο Παυλίδης δεν ήθελε Ε: Μέχρι σήμερα τι πετύχατε; Ε. Κ.: Κατ’ αρχήν δημιουργήσαμε ένα πολύ ισχυρό λόμπυ στις Βρυξέλλες για σχεδιασμό και ανάπτυξη της επόμενης 5ετίας και 10ετίας. Έτσι δεν θα χρειαστεί μετά από 5 χρόνια να πληρώσουμε «αμαρτίες γονέων» όπως γίνεται σήμερα. Ένα παράδειγμα είναι ότι σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να πληρώσει για τα καράβια. Εγώ κατανοώ ότι ο σημερινός υφυπουργός ο Πάνος Καμένος, θέλει πραγματικά να βοηθήσει. Θέλει. Ο Παυλίδης δεν ήθελε. Υπάρχει και το θέμα : Κοινωνία των νησιών και πως μπορούμε να βοηθήσουμε σήμερα. Έτσι έχουμε τραβήξει αρκετά ψηλά το θέμα: Καταδυτικά πάρκα. Τέρμα πια στην άποψη ότι τα καταδυτικά πάρκα είναι ένας χώρος όπου βουτάμε και καταστρέφουμε το περιβάλλον. Φωτεινό παράδειγμα είναι ο Στέφανος Κουμανούδης που τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών και που δυστυχώς δεν ζει σήμερα, ο οποίος έσωσε αρχαία Ελληνικά αντικείμενα από Ιταλούς αρχαιοκάπηλους. Όπως ή εγγύηση για τα δάση μας είναι οι κυνηγοί μας, έτσι και για τη προστασία των βυθών μας η εγγύησή για τη προστασία τους είναι οι καταδύτες μας. Έγινε πλέον κτήμα των ελλήνων ότι αυτοί οι άνθρωποι μόνον καλό κάνουν στη χώρα. Για μας όμως το καταδυτικό πάρκο είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης των ελληνικών νησιών. Όταν μιλάμε για ένα προϊόν που έχει αποκορύφωση της σαιζόν του το Δεκέμβρη, κι αυτό γιατί η θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 14 βαθμούς κελσίου. Δεύτερον: Μιλάμε για έναν τουρισμό εβδομάδας. Ο καταδύτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα της κατάδυσης. Επίσης πάντα συνοδεύεται τουλάχιστον από ένα άτομο. Ανήκει στα μεσαία και άνω εισοδήματα, είναι ο πελάτης της αστακομακαρονάδας, και για το ελάχιστο μοντέλο μιλάμε για πενήντα άτομα. Όταν λοιπόν, φτιάξουμε στους Λειψούς ένα καταδυτικό κέντρο δημιουργείς αυτομάτως έντεκα θέσεις εργασίας για να λειτουργήσει. Αφήνουμε τη μεταποίηση που θα φέρουμε στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία της περιοχής. Και πηγαίνουν εκεί Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη, πενήντα καταδύτες, άρα το λιγότερο 100 άτομα (με τους συνοδούς τους) έκλεισαν αμέσως 50 ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί, για χειμώνα καλοκαίρι, έχουν δουλειά τέσσερα εστιατόρια, τρεις καφετέριες, και δημιουργούνται και εναλλακτικοί χώροι για να περάσουν τον χρόνο τους όταν δεν βουτάει ο καταδύτης και ο συνοδός του. Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σκάφος με γυάλινο βυθό ή συμμετοχή δημιουργίας σε κάποιο προϊόν. Έτσι βλέπουμε τον καταδυτικό τουρισμό και γι αυτό παλεύουμε και ο Πάνος Καμένος είναι μαζί μας λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί ένα πριμ για να χρηματοδοτηθούν αρχικά τα μικρής κλίμακας καταδυτικά πάρκα και όχι τα μεγάλα. Το να φτιάξουμε ένα καταδυτικό πάρκο από το Σούνιο μέχρι το αεροδρόμιο όπου θα βουτάνε 1500 καταδύτες την ημέρα δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα. Αν αντίθετα, πάρουμε τους 500 και τους μοιράσουμε σε δέκα μικρά νησιά ελάτε να δείτε τι θα πετύχουμε σε μερικά χρόνια. Και κάτι ακόμα. Καταδυτικά πάρκα Μπορεί να υπάρχουν και πιο σύγχρονα καταδυτικά κέντρα σε όλη τον κόσμο. Την ιστορία του τόπου που βουτάει ο καταδύτης δεν την έχουν ούτε οι Σεϋχέλλες, ούτε η Ισπανία, ούτε η Καραϊβική, ούτε η Μάλτα. Το να βουτάς στα νερά που πέρασε ο Θησέας, ο Οδυσσέας, ο Ίκαρος, ή στα νησί που βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στο κόσμο, στη Δοκό, όπου μάλιστα το σκάφος 2200 ετών π.Χ., είναι γεμάτο με αγγεία που δείχνει την οικονομική ευμάρεια της εποχής αυτό δεν θα το βρει κανείς πουθενά παρά μόνον στις Ελληνικές θάλασσες. (σ.σ. Η νήσος Δοκός βρίσκεται ανάμεσα στην Ύδρα και την Αργολική Ακτή. Το ενάλιο εύρημα του Δοκού αποτελεί πολυτιμότατη απτή μαρτυρία για τη ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο ανταλλακτικό εμπόριο, το τεχνολογικό επίπεδο και την οικονομία στο Αιγαίο κατά τους ύστερους χρόνους της 3 ης χιλιετίας π.Χ.) Μιλάμε για περίπου τρία εκατομμύρια καταδύτες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Άρα μιλάμε για αξιόλογη εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος, για μόνιμες θέσεις εργασίας στα νησιά, για παραμονή των νέων στα νησιά, για ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των νησιωτών κλπ. Μπορεί να δημιουργηθεί συστάδα καταδυτικών κέντρων ώστε κανείς να μη μένει μόνον σε ένα νησί, αλλά να επισκέπτεται τη Τήλο, τους Λειψούς, τη Σύμη, στη Νίσυρο. Μέχρι σήμερα έχουμε δύο καταδυτικά πάρκα στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο όπως μας είπε ο Π. Καμένος, ο νόμος θα περάσει τον Ιανουάριο. Καταδυτικά κέντρα όμως έχουμε 170 σε όλη τη χώρα. Στα κέντρα αυτά εκπαιδεύονται οι καταδύτες. Όμως για να επιτραπεί σε κάποιον να καταδυθεί, θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχει εξασφαλίσει άδεια από το Υπουργείο Αιγαίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού, και το υπουργείο Τουρισμού. Αυτό το τετραμερές θέμα, με την συμβολή του Πάνου Καμένου είχε αίσιο τέλος πριν μερικές εβδομάδες και αφού έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας ότι τον Ιανουάριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καταδυτικά πάρκα. Συζητούν ακόμα για το πώς θα λέγονται τα πάρκα αυτά και αυτό είναι πολύ ωραίο γιατί θέλουν να δώσουν έναν όρο που θα προβάλλει τη διάθεσή μας για προστασία του περιβάλλοντος και όχι τη δραστηριότητα της κατάδυσης. Ε: Με τι άλλο ασχολείται το Δίκτυο Μικρών Νησιών; Ε. Κ.: Έχουμε τρία θέματα: Υγεία, Ανεργία και Εκπαίδευση. Σε ότι αφορά στην ανεργία. Φωνάζουμε διαρκώς στον ΟΑΕΔ να σταματήσει να ψάχνει για δείκτες ανεργίας στα μικρά νησιά. Δεν βλέπει λέει ανεργία στα νησιά. Δεν μπορεί να επενδύσει στα μικρά νησιά. Ε: Μα που να βρει τους ανέργους αφού οι νέοι φεύγουν μη έχοντας αντικείμενο απασχόλησης. Ε. Κ.: Ακριβώς. Αυτό που ο καθένας καταλαβαίνει και γνωρίζει δεν το κατανοεί ο ΟΑΕΔ. Άραγε είναι τυχαίο που στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας δεν του μειώνεται ο δείκτης ανεργίας; Είναι προφανές ότι αυτό από κάπου τροφοδοτείται. Αν περιμένει ο ΟΑΕΔ να δει ποσοστά ανεργίας στα νησιά, θα τα δει όταν πεθάνει και ο τελευταίος νησιώτης. Δυστυχώς δεν μπορούν οι αρμόδιοι του ΟΑΕΔ να κατανοήσουν τι σημαίνει ανεργία στο μικρό νησί. Ε: Προφανώς γι αυτό και δεν δημιουργούνται υποκαταστήματα του οργανισμού στα νησιά. Ε. Κ.: Και όχι μόνον αυτό αλλά ακόμα και η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ένα σωρό άλλοι οργανισμοί, αποσύρουν τα υποκαταστήματά τους από τα νησιά. Το ζήσαμε στην Ιθάκη, τώρα το ζούμε στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Και το πρόβλημά μας δεν είναι πού θα πάμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό του ΟΤΕ. Αλλά ο νησιώτης που έχει πατέρα καρδιοπαθή πάνω στο νησί, πότε θα του στείλει ο ΟΤΕ τον τεχνικό να συνδέσει το τηλέφωνο που δεν λειτουργεί από τη Παρασκευή το απόγευμα. Ενώ όσο το υποκατάστημα λειτουργούσε, ο ένας με τον άλλον γνωρίζονται στο νησί, και ο τεχνικός θα κάνει την υπέρβαση να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε ώρα κάποιον που έχει απόλυτη ανάγκη. Για να είμαστε δίκαιοι, η πρώτη ευθύνη βαραίνει τους ΟΤΑ που δεν ενεργοποιήθηκαν. Ενώ υπάρχουν νησιά που έκαναν πολλά βήματα μπροστά. Είναι η Σκύρος, οι Λειψοί, η Κύθνος, η Ιθάκη, η Τήλος. Είναι αυτά νησιά που βγήκαν μπροστά. Όταν η Σκύρος αγόραζε καράβι, δεν μπορούσε η Ύδρα να φανταστεί ότι θα έφθανε η μέρα που μόνον τη Κυριακή θα δεχόταν μόνον με ιπτάμενο δελφίνι 50 άτομα. Γι αυτό και είναι άδικο να λέμε τώρα ότι πρέπει να κρεμάσουμε τον υπουργό. Γιατί κρεμάλα στον υπουργό για την Ύδρα και όχι μπράβο στον υπουργό για τη Σκύρο. Πληρώνουμε λοιπόν και λάθη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – αυτό μην το κόψεις. Ο Π. Καμένος ξέρει να σηκώνει τα μανίκια Ε: Πρόσφατα ο κ. Καμένος μου είπε ότι εξασφάλισε την ευρυζωνικότητα για τα μικρά νησιά ώστε και τα παιδιά εκεί να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μέσω ιντερνέτ τα φροντιστηριακά τους μαθήματα και ξένες γλώσσες. Ε. Κ.: Είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι η ευρυζωνικότητα πάει καλά. Αλλά να πω πιο κομμάτι πάει καλά; Πάει καλά λοιπόν το κομμάτι που πήρε ο Καμένος στη πλάτη του. Το κομμάτι που πήρε η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει πάει κατά διαόλου. Γιατί ο Καμένος σηκώνει μανίκια και ξέρει τι σημαίνει μικρό νησί, ενώ η Κοινωνία της Πληροφορίας κρύβεται πίσω από ένα εναλλακτικό συνέδριο και δεν κάνει τίποτα. Καταστρέφει έργα… Ε: Ποιος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Κοινωνίας της Πληροφορίας; Ε. Κ.: Η Κοινωνία της Πληροφορίας. Δεν θα τα ρίξω εγώ στον υπουργό. Δεν μπορώ να ζητήσω από τον υπουργό να παρανομήσει επειδή ο υφιστάμενος δεν σηκώνει μανίκια. Δεν μπορεί η ΚτΠ να βάζει όρους για να «κτυπήσει» ένα πρόγραμμα επιλέγοντας τη Λαμία αντί τα Κύθηρα. Ε: Τι πέτυχε μέχρι σήμερα λοιπόν ο κ. Καμένος; Ε. Κ.: Έχουνε ήδη γίνει οι πρώτες εφαρμογές, ώστε να μπορεί ο νησιώτης κάτοικος της Αθήνας να πάρει ένα πιστοποιητικό χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί στο νησί. Σύντομα θα μπορέσει ο Αυστραλός που έκανε το γάμο του στα Κύθηρα, να πάρει τα πιστοποιητικά του μέσω του διαδικτύου χωρίς να πάει στα Κύθηρα. Επίσης κάποια δημαρχεία έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε τηλεδιασκέψεις. Η ΚτΠ δυστυχώς τα «κτυπάει» αυτά τα προγράμματα για να μην προχωρήσουν. Ενώ θα μπορούσε να καθίσει με τον υπουργό και να βρεθεί λύση ώστε μέσα στο 2009 και τα παιδιά στα απομακρυσμένα νησιά να κάνουν και τα πρώτα τους φροντιστηριακά μαθήματα. Και έτσι κάτι που αποτελεί πρόβλημα λόγω κόστους στην Αθήνα, δυστυχώς στα νησιά είναι ακόμα χειρότερο γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των παιδιών. Ποιος θα πάει στους Αρκιούς για να διδάξει αγγλικά σε 7 παιδιά; Ε: Πάμε σε άλλο θέμα: Πραγματοποιήσατε τετρακόσιες εκδηλώσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ; Ε. Κ.: Ναι. Τρεις ευρωβουλευτές φύλακες άγγελοι Ε: Και αυτή η European Small Islands Network Federation πότε ιδρύθηκε; Ε. Κ.: Ιδρύθηκε το 2000. Τότε πέντε χώρες κατέβασαν ένα πρόγραμμα interrg, στη διάρκεια του οποίου τους γνωρίσαμε κι εμείς και γίναμε το 5ο μέλος. (σ.σ. Τα προγράμματα της Κοινοτικής πρωτοβουλίας interreg συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτά).Τ Ακολούθησαν οι Ιταλοί, οι Εσθονοί και τώρα μπαίνουν οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, και σιγά – σιγά ετοιμάζουμε και τη Κροατία. Μιλάμε για χώρες που έχουν νησιωτικό πληθυσμό κάτω των 5.000 εκτός μερικών εξαιρέσεων όπως είναι η Γαλλία με νησί πληθυσμού των 20.000. Τώρα ετοιμάζουμε ένα νέο πρόγραμμα inerreg όπου θα συμμετάσχουν και νέες χώρες. Πέρυσι έγινε το 7ο συνέδριό μας στην Ύδρα. Εκεί έγινε το μεγάλο βήμα της ένωσης των χωρών μελών και της δημιουργίας λόμπυ στις Βρυξέλες, φέτος ιδρύσαμε Γραμματεία που την δώσαμε στους Γάλλους, γιατί ο πρόεδρος είναι Σουηδός, και στο 9ο συνέδριό μας που θα γίνει στην Ιταλία, ενώ το 2010 θα είναι έτος Νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις αρχές του 2010 σχεδιάζουμε κάποιες παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων θα είναι να κάνουμε φασαρία μέσα στο Κοινοβούλιο, κάποιες εκθέσεις, κάποια χάπενινγκ και να κάνουμε και κάποιες θεματικές συναντήσεις ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ευρωβουλευτές τι σημαίνει Ευρωπαϊκό μικρό νησί. Γιατί κακά τα ψέματα, πολλοί δεν γνωρίζουν. Ε: Πανό θα σηκώσετε μέσα στην Ευρωβουλή; Ε. Κ.: Αυτό θα είναι το ελάχιστο. Εμείς θέλουμε να τους μάθουμε να τρώνε και να σκέφτονται και ως μικρονησιώτες. Και εδώ θα πρέπει να μνημονεύσω τον Έλληνα ευρωβουλευτή τον Νίκο Βακάλη ο οποίος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί φωνάζει στους ευρωβουλευτές : Δεστε τα μικρά νησιά της Ευρώπης ως τους τόπους που θα κάνουμε τις διακοπές μας όταν συνταξιοδοτηθούμε. Οι Ιωάννης Γλαβάκης, Νίκος Βακάλης και Σταύρος Αρναουτάκης είναι οι τρεις φύλακες άγγελοι που έχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης δίπλα μας έχουμε το Λευτέρη Σταυρόπουλο (Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΠΑΝ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας) ο οποίος υπήρξε γραμματέας στην πρεσβεία μας στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες και στήριξε πάρα πολύ τα ελληνικά μικρά νησιά. Εάν σήμερα μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το ΕΣΠΟΝ ώστε να καθίσει η Ευρ.Ένωση να μελετήσει και να προτείνει τη νέα οικονομική πολιτική, ο Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο Γιάννης Βαλινάκης, ο Γιάννης Παπαθανασίου (σημερινός υφυπουργός Οικονομίας) είναι από αυτούς που στήριξαν την Ελληνική πρωτοβουλία, για να γίνει αυτό το πρόγραμμα. (σ.σ. ΕΣΠΟΝ : ευρωπαϊκό πρόγραμμα για πραγματοποίηση μελέτης στα νησιά ώστε να εναρμονιστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με τις ανάγκες των νησιών μετά το Δ΄ ΚΠΣ. Η μελέτη θα αρχίσει το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2011 και θα εισαχθεί στο ευρωκοινοβούλιο το 1012). Ε: Πόσο επηρεάζουν την οικονομική εξέλιξη κάθε χώρας αυτά τα Δίκτυα; Ε. Κ.: Μέχρι σήμερα η ΕΕ μοίραζε τα χρήματα ανά χώρα. Αυτή η διαδικασία τελειώνει με το Δ΄ ΚΠΣ. Και πλέον τα χρήματα θα διατίθενται βάσει τομέων. Π.χ. συγκοινωνίες, εκπαίδευση κλπ. Οπότε πρέπει να αρχίσει η χώρα μας να ετοιμάζει νέες συμμαχίες. Κάποτε είχαμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε τις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά εκπαιδευτικά προβλήματα, κοινά ακτοπλοϊκά προβλήματα, κοινά προβλήματα ανάπτυξης μικρών νησιών κλπ. Σπάει πλέον το κριτήριο του συνόρου, της χώρας κράτος. Και προχωρούμε σε μία Ευρώπη των πολιτών και όχι των χωρών. Ε: Πρόταση προς Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με θέμα: Κίνητρα Ανάπτυξης στα ελληνικά Μικρά Νησιά. Τι έγινε με τη πρόταση αυτή; Ε: Την άκουσε τη πρότασή μας ο υπουργός και μας ευχαρίστησε πολύ για τις ιδέες μας…. Ε: Και εκεί σταμάτησε; Ε. Κ.: Ναι βέβαια; Ε: Γιατί; Ε. Κ.: Αυτός θα μας το πει ο τότε υπουργός. Ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων είχαμε ζητήσει από τον τότε κρατικό ακόμα ΟΤΕ, να περάσει στα μικρά νησιά, μερικά από τα παιδιά που απαντούν στα τηλέφωνα. Δηλαδή π.χ. όσα τηλέφωνα για πληροφορίες γίνονταν από τη Ρόδο, να βγαίνανε στη Τήλο. Δεν κόστιζε τίποτε. Μιλούσαμε για την αλλαγή του ΦΠΑ, για τη δημιουργία καλύτερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στα νησιά. Τέτοια πραγματάκια. Δυστυχώς αγνοηθήκαμε εντελώς. Ε: Πρόταση προς Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής με θέμα: Κίνητρα Βιώσιμης ανάπτυξης στα Ελληνικά Μικρά Νησιά. Υπουργός τότε ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης. Πως σας αντιμετώπισε; Πως άκουσε τις προτάσεις σας; Ε. Κ.: Μας συμπαραστάθηκε απόλυτα, ήτανε κοντά μας και εάν θέλαμε να βγάλει και κανέναν επικήδειο θα ερχόταν με μεγάλη χαρά. Ε: Σχήμα λόγου ή αλήθεια; Ε. Κ.: Δεν έκανα λάθος ούτε υπερέβαλα με τον «επικήδειο». «Μη μου ζητάς λεφτά, θες να έρθω να μιλήσω και να κάνω το ακροατήριο να βάλει τα κλάματα; Θα στο κάνω». Τάδε έφη : Αριστοτέλης Παυλίδης. Ε: Χιούμορ κάνετε ή το είπε αλήθεια; Ε. Κ.: Το είπε. Μπορεί βέβαια να το είπε επειδή τον πιέσαμε να ζητήσει χρήματα. Τα λόγια πάντως είναι δικά του. Είχε μάλιστα μια φιλοσοφία: «Το υπουργείο δεν πληρώνει. Το υπουργείο συμπληρώνει. Πρώτα θα βάλουνε οι δήμαρχοι και μετά θα βάλει το υπουργείο». Δηλαδή, εάν ήθελαν ο Καστός, ο Κάλαμος, το Μαθράκι, το Μεγανήσι, η Ερικούσα και οι Οθωνοί να κάνουν κάτι, να βάλουν πρώτα οι κοινοτάρχες τα μισά και μετά να έρθει αυτός να βάλει τα υπόλοιπα μισά. Τώρα βέβαια, η Δονούσα και η Σχοινούσα των 40 – 50 κατοίκων και το Μαθράκι των πέντε που να βρουν λεφτά και πόσα, αυτό για τον κ. Παυλίδη ήταν λεπτομέρεια. Κακώς βέβαια κτυπάω τώρα τον Παυλίδη γιατί πέρασαν χρόνια και ο αγώνας του …δικαιώθηκε αλλά του είχα πει τότε: Υπουργέ μου, θα σου πω για τη κατάσταση που επικρατεί στη Γαύδο. Για να στείλουμε ένα φαξ στον κοινοτάρχη της Γαύδου, παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία που βρίσκεται στην απέναντι μεριά, στη Κρήτη. Μιλάει με τον λιμενικό σταθμό πάνω στο νησί. Είναι εκεί ένας λιμενικός που πάει και βάζει μπροστά τη γεννήτρια και εάν το φαξ έχει μελάνι και ρολό χαρτί μας παρακαλούν το κείμενο που θα στείλουμε να το γράψουμε «ρεζουμέ» ώστε να γίνει οικονομία στο χαρτί και στο μελάνι. Αυτό είναι Ελλάδα του δύο χιλιάδες…πέρσι. (!) -Πω, πω! Α π ί σ τ ε υ το! Ε. Κ.: Από τα Ψαρά, για μια γυναίκα που ήταν έγκυος, χρειάστηκαν να φύγουν με το φαξ κάποιες εξετάσεις της. Γολγοθάς η διαδικασία. Δεν υπήρχε καμία άλλη υποδομή. Πέρσι στην Ιθάκη, ένα σκυλί δάγκωσε τουρίστα. Έγινε ολόκληρο διπλωματικό θέμα με την Ιταλία γιατί δεν μπορούσε ό άνθρωπος όχι μόνον να βρει γιατρό αλλά ούτε και το δίκιο του. Γιατί ένας γιατρός που βρισκόταν στο νησί, είχε φύγει πριν γίνει η αντικατάστασή του. Και έτσι δεν υπήρχε γιατρός πάνω στο νησί για να πει στον Ιταλό εάν με το δάγκωμα κινδύνευε να …λυσσάξει ή όχι. Τελικά ο άνθρωπος έφυγε για την Ιταλία για να τον δει γιατρός. Το θετικό ήταν ότι με την πίεση, έπεισε ο δήμαρχος τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας και έστειλαν έναν ειδικευόμενο γιατρό στο νησί ώστε να βλέπουμε τουλάχιστον μία άσπρη μπλούζα και να λέμε: εντάξει έχουμε γιατρό. Αυτό πάντως που φωνάζουμε και πιστεύω θα μπορούσε να το δει το υπουργείο Παιδείας, είναι να στείλει μερικά από τα τμήματά των πανεπιστημίων σε κάποια νησιά. Από τα παράκτια πανεπιστήμια. Αλλά όχι από τις σχολές που κλείνουν! Ε: Και προφανώς θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστούν κάποιες ανάγκες. Εάν π.χ. δεν υπάρχει γιατρός στο νησί, πως θα μεταφερθούν εκεί πανεπιστημιακά τμήματα. Ε. Κ.: Και για να υπάρχει γιατρός πρέπει να υπάρχει καράβι. Να λοιπόν που πάλι εδώ καταλήξαμε. Ε: Αυτή η κυβέρνηση – για να λέμε και κάποιες αλήθειες – είναι η μοναδική που έκλεισε σχολές και μάλιστα σχολές τουριστικών επαγγελμάτων – που να το πεις αυτό για την Ελλάδα; Αλλά επίσης η αλήθεια να λέγεται: Άνοιξε νέες φυλακές. Κάτι έκανε λοιπόν! Σσς! Ας μη το λέμε αυτό… Ε. Κ.: Για τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων καλό είναι να μην το λέμε και το μάθουν και οι άλλες χώρες και από αυτό και μόνο μας κάνουν τοοο… σαμποτάζ στον τουρισμό. Δεν έχουμε δυστυχώς ακόμα καταλάβει ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προϊόντα που εξάγουμε. Τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Έζησα από κοντά όταν η Μελίνα Μερκούρη έκανε στην Ύδρα ένα συνέδριο «Η Μεσόγειος του χθες του πάντα και του σήμερα». Το έκανε στις 25 Μαΐου 1982. Ήταν υπουργός μόλις πέντε μηνών. Μάζεψε στην Ύδρα όλες τις πολιτικές προσωπικότητες της Μεσογείου. Έκανε και μία διαβούλευση μαζί τους και ενάμισι μήνα μετά στο Μεξικό – αφού είχε πάρει το οκ. – έθεσε θέμα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι ο καημός της ξεκίνησε από τη στιγμή που βρέθηκε για τα γυρίσματα του έργου «Φαίδρα» στο Βρετανικό μουσείο, όπου οι Εγγλέζοι της ζήτησαν να πληρώσει. Ήρθε λοιπόν στην Ύδρα και γύρισε το υπόλοιπο έργο από το «Φαίδρα» και έκανε μία βολιδοσκόπηση. Τότε είχε φέρει στην Ελλάδα προέδρους και πρωθυπουργούς από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία. Και κατέβηκαν και από το Μεξικό κάποιοι διανοούμενοι. Και εκεί λοιπόν έβαλε το θέμα και πήρε τη διαβεβαίωση ότι όταν θα θέσει το θέμα στη διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Μεξικό, θα την στήριζαν. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησε το θέμα της επιστροφής των Ελληνικών μαρμάρων. Το συνέδριο αυτό κόστιζε κάποιο ποσό. Έκανε τέτοιο σπάσιμο του κονδυλίου προς τα κάτω όπου το 99,99% των χρημάτων έμεινε πάνω στο νησί. Στον ξενοδόχο, στον εστιάτορα, τον επιχειρηματία, στον αγωγιάτη, στον βαρκάρη, σε όλο το νησί. Σήμερα όταν το Υπ. Πολιτισμού κάνει μία εκδήλωση, φεύγει όλο το πακέτο το «project» όπως λέμε, και πάει σε μία Α.Ε. δύο ατόμων, δεν μένει φράγκο εδώ στο νησί ή όπου αλλού, και όλο το παραγόμενο υλικό είναι και αντιπολιτιστικό σε όλα τα επίπεδά του. Δηλαδή ο πολιτισμός σήμερα δεν δίνει χρήματα στη κοινωνία. Τίποτα! Όλο το παραγόμενο προϊόν θα είναι πλαστικό και κάποια χρήματα θα φύγουν για το εξωτερικό. Τίποτε άλλο. Ο Σπυλιωτόπουλος δεν έκανε τι-πο-τα Ε: Να μη ρωτήσω τι θα κάνατε εάν ήσασταν υπουργός πολιτισμού. Ρωτάω ποια θα ήταν τα πρώτα τρία πράγματα που θα περιμένατε από έναν υπουργό Πολιτισμού να κάνει. Ε. Κ.: Κατ’ αρχήν οποιοδήποτε υπουργείο, θέλει ανθρώπους «τρελούς». Θέλει ανθρώπους που θα κάνουν την επανάστασή τους και θα σκεφθούν απλά: Ποια είναι τα εργαλεία μας και αν τα έχουμε χρησιμοποιήσει σωστά. Τι έχει κάνει το υπουργείο Τουρισμού για τα μικρά νησιά; Εγώ δεν θα πω ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Αλλά θα παρακαλέσω τον υπουργό να μου πει ο ίδιος τι έχει κάνει. Γιατί εγώ δεν βλέπω τίποτα. ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Σε κανένα επίπεδο. Ακόμα και τις επιδοτήσεις που δίνουν, μια ξενοδοχειακή μονάδα στις Σπέτσες ή στον Πόρο, δεν μπορούν να τις διεκδικήσουν. Πόσο έχει σκύψει το υπουργείο Τουρισμού σ’ αυτά τα θέματα. Εκτός και αν πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ένα brand name που λέγεται Αθήνα, Πειραιά, Ακρόπολη και Όλυμπος οπότε να μη σκεφτόμαστε καθόλου τα μικρά νησιά. Επειδή έχω επισκεφθεί τα περισσότερα μικρά νησιά των Ευρωπαϊκών χωρών, η θέση μου είναι ότι πάμε λάθος. Ο Πειραιάς, δεν είναι τερματικός τουριστικός σταθμός της χώρας. Είναι ενδιάμεσος. Για τον Αργοσαρωνικό και για τις Κυκλάδες. Όταν αυτό το αντιληφθεί ο υπουργός, τότε θα μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στα νησιά μας. Ε: Για το ακτοπλοϊκό της Ύδρας τι έχουμε; Πρόταση για την Ύδρα Ε. Κ.: Μάλιστα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κάποια ιδιωτική εταιρία να βάλει βαπόρι για το νησί. Το πρώτο που πρέπει κάποιος να κάνει, είναι να ρωτήσει τον επιχειρηματία που έχει τα πλοία, τι θέλει. Αυτό δεν είχε γίνει. Η δημοτική Αρχή, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της ώστε να μη γίνει τίποτα. Σε ένα κείμενό μου τους χαρακτηρίζω «πολιτικούς οσφυοκάμπτες και κοτζαμπάσηδες». Αυτό που κατάφερε μέχρι τώρα είναι να είναι παράγοντας αλλά με μηδέ αποτέλεσμα. Η Ύδρα θα έπρεπε να είχε λυμένο το ακτοπλοϊκό θέμα, με σύνδεση με Πειραιά και με Μετόχι απέναντι, ώστε σε 20 λεπτά να είσαι στη Πελοπόννησο, φτιαγμένο το δρόμο Μετόχι-Γαλατάς, το ΚΤΕΛ του Γαλατά να κάνει τέρμα απέναντι από την …….. και ΄ όχι τον Γαλατά, πλωτό ελικοδρόμιο για όποια ανάγκη έχει το νησί και διάδρομο προσνείωσης υδροπλάνων. Εκεί έπρεπε να είναι η Ύδρα και ευθύνες έχουν όλοι. Αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει τις περισσότερες ευθύνες για ότι δεν έγινε στο νησί. Δεν είναι τυχαίο που το Αγκίστρι, έβαλε ιπτάμενο, έβαλε συμβατικό καράβι και μέσα σ’ ένα χρόνο έφτιαξε προβλήτα. Έφτιαξε σχολεία και έλυσε ένα σωρό προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι Σπέτσες σε σχέση με την Ύδρα έχει περίπου 4 εκ. ευρώ απορρόφηση σε έργα ενώ η Ύδρα έχει μηδέν. Δεν είναι τυχαίο που οι Σπέτσες είναι έτοιμη να πιστοποιηθεί ως δήμος και θα μπορεί να εκτελέσει έργα ενώ η Ύδρα δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ύδρα δεν έχει νερό να πιεί σήμερα. Ε: Πόσα χρόνια δήμαρχος είναι ο κ. Αναστόπουλος; Ε. Κ.: Ζωή να έχει είναι 14 χρόνια δήμαρχος (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε το 2008) Ε: Και πως εκλέγεται χωρίς να έχει κάνει έργο; Ε. Κ.: Είναι ταλέντο. Ε: Πως βλέπετε να λύνεται το ακτοπλοϊκό τελικά. Ε. Κ.: Ενδεχομένως δεν μπορούσαν οι δήμοι να παίξουν το ρόλο του συντονιστή για να μαζευτούν τα χρήματα που ενδεχομένως απαιτεί ο πλοιοκτήτης για να βάλει συμβατικό πλοίο στη γραμμή. Θα μπορούσε όμως αυτό να το κάνει μία αναπτυξιακή εταιρία. Μπορεί να το κάνει το Δίκτυο Μικρών Νησιών. Εάν λοιπόν η Χ-Ψ εταιρία απαιτεί κάλυψη συγκεκριμένου αριθμού εισιτηρίων καθημερινά, θα μπορούσε να βγει ένα φορέας μπροστά, να ψάξει να βρει τα χρήματα, να τα δώσει στην εταιρία, να μπει το καράβι, και δέστε τι κοινωνική πολιτική θα μπορούσαν να κάνουν τα νησιά στη συνέχεια με πενήντα π.χ. δωρεάν εισιτήρια που θα τα διέθετε σε κατοίκους που τα έχουν ανάγκη. Τώρα όσο αφορά στα χρήματα, μπορούν να βρεθούν από διάφορα άλλα υπουργεία. Και το Υπ. Εθνικής Οικονομίας, και το Εσωτερικών, και οι Περιφερειάρχες μπορούν να βοηθήσουν, και οι Νομάρχες, και οι ίδιοι οι δήμοι. Σύντομα μέσα στον δήμο της Ύδρας θα κατατεθεί μία πρόταση που θα βρει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο δήμος. Να τα πρώτα χρήματα αν θέλει να ξεκινήσει για να εξασφαλίσει πλοίο συμβατικό έστω και μέρα παρά μέρα. Η Συνέντευξη μου παραχωρήθηκε για το περιοδικό ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ τον Νοέμβριο του 2008