Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ...ΦΙΑΣΚΟ

Μετά το φιάσκο με την μετάβαση δεκάδων οικονομικών μεταναστών με το πλοίο ΛΑΤΩ από τη Κρήτη προς τον Πειραιά, οι οποίοι κατέληξαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πλοίων εσωτερικών γραμμών.


Έτσι, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης
απέστειλε διαταγή σε όλες τις Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές προς όλες τις εταιρείες έκδοσης εισιτηρίων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις εταιρείες επιβατηγών πλοίων, ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωση τους να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία των επιβατών με τον έλεγχο των προβλεπόμενων αποδεικτικών μέσων ταυτότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι Λιμενικές Αρχές θα προβαίνουν σε συνεχείς και επισταμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση εκ μέρους των υπόχρεων (εταιρειών – πλοίων – ναυτικών πρακτόρων) των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεών τους, αναφορικά με την καταγραφή - επιβεβαίωση των στοιχείων των επιβατών που επιβιβάζονται στα πλοία. Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά εισιτήρια που εκδίδονται.

Αξίζει πάντως να τονιστεί, ότι οι ναυτικοί πράκτορες είχαν την υποχρέωση της έκδοσης ονομαστικών εισιτηρίων, αμέσως μετά το ναυάγιο του πλοίου ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ (Σεπτέμβριος 2000). Ωστόσο, ποτέ οι πλοιοκτήτριες εταιρίες δεν προέβαιναν στην ταυτοπροσωπία των επιβατών.