Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΝΕΧΤΟΚ και άλλες προσπάθειες παραπληροφόρησης από τον Γιάννη Διαμαντίδη!


Επιβεβαίωσε πλήρως το nextok ο Υπουργός Χρήστος Παπουτσής όταν γράφαμε: Πόσα ψέματα είπε στις 20 Ιανουαρίου ο Γιάννης Διαμαντίδης (http://nextok.blogspot.com/2011/02/20-2011.html).
Εξέθεσε κανονικότατα τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και αλιείας ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής όταν στη Βουλή δημοσίως δήλωσε: "Όσον αφορά το άρθρο 20, το δικό μας Υπουργείο δεν έκανε απολύτως τίποτα πέραν του να υιοθετήσει και να ενσωματώσει τη νέα βελτιωμένη προσέγγιση του ΥΘΥΝΑΛ που είναι αρμόδιο υπουργείο".


Υπενθυμίζεται ότι στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο κ. Διαμαντίδης, προσπάθησε να αποφύγει τις προσωπικές του ευθύνες για την διάταξη αυτή, η οποία αφορά στην μή υποχρέωση όλων των ναυτολογημένων στην ακτοπλοία να γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα λέγοντας σε δημοσιογράφο:

Δεν έχω εισηγηθεί τέτοια άρθρα, κάνετε λάθος.

Για του λόγου το …αναληθές επαναδημοσιεύουμε τον επίμαχο διάλογο που είχε ο κ. Διαμαντίδης με τους δημοσιογράφους.

Λ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Κύριε Υπουργέ συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα καλά τι ακριβώς λέει με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά συγκεκριμένα το άρθρο 20 που αναφέρεται σε θέματα δρομολόγησης πλοίων και ελληνομάθειας. Είναι πλέον αρμόδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δρομολόγηση των πλοίων; Ένα. Γιατί δεν έχει πουθενά μέσα τη λέξη «ασφάλεια» δεν βλέπω πουθενά εδώ να λέει τη λέξη «ασφάλεια».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τη δρομολόγηση των πλοίων η αρμοδιότητα είναι του δικού μας Υπουργείου. Είναι ξεκάθαρο. Τώρα το τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, όταν έρθει στην ολοκληρωμένη του μορφή, στην τελική του μάλλον μορφή, αυτό που διαβάζει το Υπουργείο ήταν σε μια αρχική μορφή. Ένα σχέδιο νόμου από τη στιγμή που κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τροπολογία είναι δική σας; Αυτό εννοώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό, έχουν συζητηθεί μέσα στη Βουλή, αλλά περιμένουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Θα δούμε την τελική μορφή και εκεί θα πούμε την άποψή μας.

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Συγνώμη κ. Υπουργέ, στην αρχή δηλώσατε παντελή άγνοια, «δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα του Υπουργείου», αυτό καταλάβαμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το νομοσχέδιο είπα δεν είναι δικό μου.

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ναι, ναι. Και η σχετική διάταξη; Από τη στιγμή που δεν έχει σχέση..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αθανασίου, όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή και έχει 10, 20, 50 άρθρα, αυτά τα καθορίζει ο Υπουργός που καταθέτει το νομοσχέδιο. Εάν κάποιο άρθρο εμπλέκεται μ’ ένα Υπουργείο με τον α’ ή β’ τρόπο, όταν θα φτάσει το Υπουργείο στην τελική μορφή, ο Υπουργός ο οποίος εμπλέκεται θα πει την άποψή του και θα πει «συμφωνώ» ή «διαφωνώ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη κ. Υπουργέ, βλέπουμε σ’ ένα νομοσχέδιο ότι υπάρχουν θέματα που σας αφορούν. Είναι δυνατόν εσείς να μην έχετε εισηγηθεί αυτά τα άρθρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω εισηγηθεί τέτοια άρθρα, κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή συγνώμη, ο κ. Παπουτσής σας παρέκαμψε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δε με παρέκαμψε. Ο κ. Παπουτσής έφτιαξε ένα νομοσχέδιο το οποίο το εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν θα έρθει στην τελική του μορφή θα έρθει εδώ, θα πούμε τις παρατηρήσεις μας και όταν κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Παπουτσής και η κυβέρνηση θα έχει λάβει υπ' όψιν τις παρατηρήσεις όλων των Υπουργών.

Διότι μπορεί ένα νομοσχέδιο να έχει παρατηρήσεις ή να έχει κάποια άρθρα στα οποία εμπλέκονται πολλά Υπουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ δεν είναι πολλά Υπουργεία, είναι το δικό σας Υπουργείο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, όταν θα έρθει στην τελική του μορφή.. Γιατί βιάζεστε; Περιμένετε, σε λίγο διάστημα θα δείτε. Δεν καταλαβαίνω, θα δείτε το νομοσχέδιο και τότε θα έχουμε πάλι την ευκαιρία να μιλήσουμε να τα συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπουτσής έχει κάνει εισπήδηση σε άλλες αρμοδιότητες ή όχι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχει κάνει καμία εισπήδηση. Είναι ξεκάθαρο τι αρμοδιότητες έχει ο κ. Παπουτσής, το Υπουργείο Προστασίας για να μην προσωποποιούμε τα πράγματα και το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Οι αρμοδιότητες είναι αυτές που απορρέουν μέσα από το 127 Προεδρικό Διάταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντηση που δόθηκε είναι αυτή, αν σας ικανοποιεί ή όχι. Περιμένετε, όταν θα έχει την τελική μορφή θα δούμε.

Μετά από αυτά, και μετά και από άλλες προσπάθειες παραπληροφόρησης που έκανε …μαζικά ο κ. Διαμαντίδης, άραγε ποιος θα τον εμπιστεύεται πλέον;