Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες συλλαλητήριο των
μουσουλμάνων της Βόρειας Κύπρου, διαδηλώνει την
αποστροφή του στην πολιτική Ερτογάν και απαιτεί την
άμεση αποχώρηση των ΄"ξένων" όπως χαρακτηρίζουν
τους έποικους, από το νησί.
Δεκάδες χιλιάδες Τ/κ από 30 περίπου συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έδωσαν το παρόν τους στο δεύτερο συλλαλητήριο  στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Λευκωσία: Με συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους», «έξω οι ξένοι», «πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας» και «αυτή η χώρα είναι δική μας», χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν την Τετάρτη το μεσημέρι στα κατεχόμενα, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και των οικονομικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί.
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε μία πρωτόγνωρη για τα τουρκοκυπριακά δεδομένα εκδήλωση διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στις 40.000 με 50.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.
Στο συλλαλητήριο, που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κυριάρχησαν πολιτικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα εναντίον της Τουρκίας με ορισμένα από αυτά να απευθύνονται ιδιαίτερα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως «εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσείς ποιος είστε κύριε;» και και «πάρτε το πακέτο σας και ξεκουμπιστείτε». Συνθήματα ακούστηκαν και εναντίον της ψευδοκυβέρνησης.
Παρά τις προειδοποιήσεις του κατοχικού καθεστώτος, αναρτήθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, έξω απο τα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Afrika» περίπου 150 διαληλωτές που κρατούσαν κυπριακές σημαίες, ανακόπηκαν και κτυπήθηκαν από λεγόμενους αστυνομικούς. Η ψευδοκυβέρνηση σε συνεργασία με την Άγκυρα είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχαν ανακληθεί όλες οι άδειες των μελών της λεγόμενης Αστυνομίας για αντιμετώπιση της κατάστασης

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε, μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στο τέλος Ιανουαρίου -που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας-, αλλά και από τον σάλο που προκάλεσε η επίθεση την περασμένη Παρασκευή κατά της εφημερίδας «Afrika» και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατάγγειλε ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Πηγές: Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr