Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΧΙΣΤΟΥ

Κόλαφος για του συκοφάντες!

Στη  δικαιοσύνη θα προσφύγει η διοίκηση του Κέντρου Αδέσποτων Ζώων του Σχιστού κατά εκείνων που συκοφαντούν το έργο του.

Για μια ακόμη φορά, το κέντρο ελέγχθηκε από κτηνιάτρους από τους οποίους απέσπασε τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά τους, σε αντίθεση με κάποια φιλοζωϊκά σωματεία που από τη πρώτη μέρα της λειτουργίας του κέντρου, επιδιώκουν να το κλείσουν.

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, μετά από έγγραφη παραγγελία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κλιμάκιο κτηνιάτρων πραγματοποίησε έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) την Δευτέρα 09/05/11.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία «φιλοζωικών» σωματείων, που αφορούσαν στις συνθήκες μεταχείρισης των φιλοξενούμενων στο ΔΙΚΕΠΑΖ αδέσποτων σκύλων.


Μετά την πραγματοποίηση του ελέγχου η ομάδα των κτηνιάτρων ομόφωνα συνέταξε σχετική γραπτή αναφορά (ολόκληρη η αναφορά βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΠΕΣΥΔΑΠ: www.pesydap.gr).

Η αναφορά που κατακεραυνώνει τους συκοφάντες της αυτοδιοίκησης (το ΔΙΚΕΠΑΖ ανήκει στην αυτοδιοίκηση και διοικείται από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά) καταλήγει ως εξής:

«Συμπερασματικά, διαπιστώσαμε ότι στο ΔΙΚΕΠΑΖ η παρεχόμενη κτηνιατρική περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου και το παραγόμενο έργο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων είναι σημαντικό».

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε: «Η αναφορά δικαιώνει τις καθημερινές προσπάθειες των εργαζόμενων του ΔΙΚΕΠΑΖ, της Διοίκησης και των Δήμων – μελών μας για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Ελπίζουμε ότι μετά από αυτό θα σταματήσουν οι επιθέσεις λάσπης και συκοφαντίας. Αυτοί που τις κάνουν πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ουδέποτε η αυτοδιοίκηση θα τους επιτρέψει να αναλάβουν τον έλεγχο του ΔΙΚΕΠΑΖ, ώστε να εφαρμόσουν τις ανεύθυνες και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία απόψεις τους. Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη, στην οποία και θα απολογηθούν για τις προσβλητικές και συκοφαντικές πράξεις και ισχυρισμούς τους.»

Το πόρισμα των ελεγκτών

Θέμα: Διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Σχετ: 1) Το υπ΄αριθμ. 134169-19/04-2011 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής

Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2) Η από 4-4-2011 επιστολή 9 Φιλοζωικών σωματείων προς τον πρόεδρο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 και ώρα 10.00 οι υπογράφοντες κτηνίατροι Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Σωτηρία Μπούρμπου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και Κωνσταντίνος Σταματίου και Όλγα Μυζάλη του Τμήματος Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, κατόπιν καταγγελίας που αφορούσε στις συνθήκες μεταχείρισης των φιλοξενούμενων αδέσποτων σκύλων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) και λήψης του (1) σχετικού εγγράφου, μεταβήκαμε στο κέντρο στο Σχιστό Περάματος, με σκοπό τη διερεύνηση της καταγγελίας.

Κατά την επίσκεψη μας πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο χώρο και τις εγκαταστάσεις του κέντρου (κτηνιατρείο, κλωβοί φιλοξενίας των σκύλων, και τους λοιπούς χώρους όπως τα γραφεία, την αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, καθώς και τον βιολογικό καθαρισμό), ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από τον Πρόεδρο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κο Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, το Συντονιστή ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κο Γεώργιο Κατσαντώνη και το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου τις κτηνιάτρους Ευαγγελία Πατέλη και Ελένη Φωτοπούλου και διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:

- Οι κλωβοί φιλοξενίας των αδέσποτων σκύλων είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τη φιλοξενία σκύλων σε ενδιαιτήματα δηλ. διαθέτουν ατομικό κλουβί για τη διαμονή και ατομικό προαύλιο για την άσκηση τους (Υπ. Απόφαση 280262-3/12/2003, άρθρο 2).

- Για τη κτηνιατρική φροντίδα των σκύλων υπεύθυνες είναι οι δύο προαναφερόμενες κτηνίατροι.

- Για τη φροντίδα των σκύλων (προσφορά τροφής & νερού, καθαρισμός των κελιών) υπεύθυνοι είναι δύο εργαζόμενοι του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Κατά την επιθεώρησή μας, μία υπάλληλος καθάριζε τους χώρους των κλωβών, οι οποίοι ήσαν ιδιαιτέρως καθαροί .

-Οι ευθανασίες πραγματοποιούνται με μεγάλη φειδώ, με σεβασμό στη ζωή των ζώων και τηρώντας πιστά τα όσα ορίζει ο νόμος για τα ζώα που εμπίπτουν στις δύο κατηγορίες που οδηγούνται σε ευθανασία δηλ. των πασχόντων από ανίατα νοσήματα και των επιθετικών (Νόμος 3170/2003 άρθρο 7 παρ. 57 Υπ. Απόφαση 280239-12/11/2003 άρθρο7). Για μεν τα πάσχοντα από λεϊσμανίαση, οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από σύγκληση της επιτροπής παρακολούθησης προγράμματος και εργαστηριακής επιβεβαίωσης της ασθένειας απ? το επίσημο κρατικό εργαστήριο Κ.Κ.Ι.Α (Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών), για δε τα επιθετικά, μετά από παραμονή τους στα κλουβιά, παρακολούθησης της συμπεριφοράς τους από τους κτηνιάτρους και μόνο αφού αποτύχουν οι προσπάθειες υιοθεσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν μόνο 2 ευθανασίες επιθετικών σκύλων.

Τρία θέματα λειτουργίας του κέντρου που χρήζουν διόρθωσης είναι:
-η τοποθέτηση σίτας σε περισσότερα των δύο κλουβιών, που μέχρι σήμερα διαθέτουν,
-η προσφορά καλύτερης ποιότητας τροφής στα ζώα, ώστε να περιορισθεί όσο είναι δυνατό η απώλεια βάρους τους κατά την παραμονή τους στα κλουβιά και
-η αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με την περιποίηση των ζώων.

Οι υπεύθυνοι αποδέχθηκαν τις συστάσεις μας και δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

Επιπλέον, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει, σύμφωνα με τις προφορικές καταγγελίες του συνόλου του προσωπικού του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. (των κτηνιάτρων και των υπόλοιπων εργαζομένων), το φαινόμενο της παρέμβασης στον τρόπο μεταχείρισης των φιλοξενούμενων σκύλων και κτηνιατρικής αντιμετώπισης τους, από άτομα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό του κέντρου και δεν δύνανται να έχουν άποψη για ένα εξειδικευμένο επιστημονικό θέμα, αφού δεν είναι κτηνίατροι. Οι παρεμβάσεις αυτές με τη μορφή υποδείξεων στους κτηνιάτρους, εισόδου στα κλουβιά φιλοξενίας και στο κτηνιατρείο, ακόμα και κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων, θεωρούμε ότι δυσχεραίνουν τη λειτουργία του κέντρου.

Συμπερασματικά, διαπιστώσαμε ότι στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. η παρεχόμενη κτηνιατρική περίθαλψη είναι υψηλού επιπέδου, και το παραγόμενο έργο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων είναι σημαντικό.

ΤΑ πιο πάνω υπογράφουν οι κτηνίατροι:  Π. Ανδριόπουλος , Σ. Μπούρμπου, Κ. Σταματίου και Ο. Μυζάλη






1 σχόλιο:

  1. το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν εχει το δικαιωμα να αναφερει τις εξαθλιωτικες και απαραδεκτες συνθηκες των ζωων προς πωληση απο τους "ανθρωπους" στο παζαρι της Κυριακης εκει στη λεωφορο Σχιστου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου