Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: ΤΟ ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΤΟΥΡΗ


«Δεν θα παρακολουθήσω το ντελίριο του κ.Βεντούρη και της παρέας του. Άλλωστε όλοι έχουμε την ιστορία και τη διαδρομή μας, τόσο στον Πειραιά όσο και στη δημόσια ζωή του τόπου. Μας γνωρίζουν καλά οι πολίτες.

Αυτά αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ε.Ε.Ν. και πρόσθεσε:  Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες είναι ότι υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχουν νόμοι που οφείλουν όλοι να σέβονται και να υπακούν. Εάν
κάποιοι θέλουν να πορευτούν διαφορετικά, να είναι βέβαιοι ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας είναι εδώ για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Τα υπόλοιπα τα χαρίζω στον κ.Βεντούρη, για να…χαρεί την…προεδρία του».

DUMPING...

Προηγήθηκε δελτίο τύπου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας στις 18 Μαΐου με τα ακόλουθα: Το ότι θα ερχόταν η ημέρα που η ελληνόκτητη επιβατηγός ναυτιλίας θα δεχόταν τις επιπτώσεις «dumping» από το ίδιο το κράτος ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το περιμέναμε.

Είχαμε κατηγορήσει τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη για απραξία και για απάθεια. Ίσως όμως τότε να ήταν καλύτερα γιατί από τότε που αποφάσισε να δράσει, δρα μόνο υπέρ της ΠΝΟ και υπέρ των πλοίων εξωτερικού, καταδικάζοντας για μια ακόμη φορά τις Ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες σε μαρασμό και θάνατο.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Διαμαντίδης τα θαλασσώνει επίτηδες προκειμένου να δικαιώσει τον τίτλο του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να καυτηριάσουμε τα εξής:

α) Ενώ την μία μέρα ανακοίνωσε ορθά μείωση των παρανόμων υπέρ τρίτων μη ανταποδοτικών κρατήσεων προκειμένου να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων για τον επιβάτη, την επόμενη μέρα βρήκε τρόπο να την πάρει πίσω. Θεωρώντας προφανώς κορόιδα όλους τους άλλους Έλληνες που υπέστησαν μείωση μισθών, επιδομάτων και δώρων, ο κ. Διαμαντίδης ενέκρινε μισθολογική αύξηση στους ναυτικούς και μάλιστα αναδρομικά για το 2010 και για το 2011 επιπλέον νέα αύξηση, αναγκάζοντάς μας να μην υλοποιήσουμε την εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 10%.

Εμείς θα θέλαμε να δώσουμε αυξήσεις στους ναυτικούς μας αλλά οι ζημιές των εταιρειών μας τα δύο τελευταία έτη μας το απαγορεύουν ρητά, νομικά, ηθικά και επιχειρηματικά.

β) Αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στη διαχείριση των ελληνόκτητων επιβατηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εξωτερικού και επιτρέπει την παράνομη κατάληψη των καταπελτών των πλοίων από επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους που μεταφέρονται αριστερά δεξιά με μισθωμένα πούλμαν και παριστάνουν τους αδικημένους. Σημειωτέον ότι αυτό συμβαίνει μόνο για τα πλοία Ελληνικών συμφερόντων και όχι σε πλοία Ιταλικών συμφερόντων. Στην πράξη δηλαδή ακυρώνει όλα τα πιστοποιητικά των πλοίων και την άδεια απόπλου επειδή έτσι κρίνουν κάποιοι. Οι δε Λιμενικές Αρχές δηλώνουν αδυναμία να επέμβουν, προφανώς μετά από συνεννόηση και λόγω άνωθεν εντολών. O κ. Διαμαντίδης λοιπόν παρακολουθεί ως απαθής θεατής την πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικότητος, παρόλο που γνωρίζει την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων υπέρ της πλοιοκτησίας.

γ) Νομοθετεί γενικά με μόνο σκοπό να τονώσει τις αγαθές σχέσεις ΠΝΟ και Εαυτού (κου Διαμαντίδη) ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη στην εκλογική του περιφέρεια ενώ γνωρίζει καλά ότι ο κρατικός αυτός παρεμβατισμός οδηγεί την Επιβατηγό Ναυτιλία σε πτώχευση άμεσα, οπότε το Κράτος ό,τι σήμερα απολαμβάνει δωρεάν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα κληθεί να το επιδοτήσει με 1 και πλέον ΔΙΣ ΕΥΡΩ ετησίως για να έχουν τα νησιά μας στοιχειώδη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Διερωτώμεθα τελικά:

- Ο κ. Διαμαντίδης εκπροσωπεί το κράτος και εφαρμόζει κυβερνητική πολιτική ή λειτουργεί αυτόνομα εγκρίνοντας την κατάλυση της εννόμου τάξεως για ψηφοθηρικούς λόγους;

- Σε ποιο κράτος κ. Διαμαντίδη θα γίνουν οι νέες επενδύσεις που επαγγέλλεσθε και οραματίζεσθε όταν διώχνετε Ευρωπαίους πλοιοκτήτες από την ελληνικό θαλάσσιο επιχειρηματικό χώρο;

- Που είναι η «συμφωνία Κυρίων»;

- Πώς θα επιβιώσει η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία;

- Μόνο ο Όμιλος Grimaldi έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή σημαία, όπως εκείνος ερμηνεύει τα πλεονεκτήματά της;

- Μόνο ο Όμιλος Grimaldi μέσα στην Ευρώπη μπορεί να απασχολεί μη Έλληνες καθώς και εργαζόμενους από τον Τρίτο Κόσμο;

Απάντηση 1η  του ΥΘΥΝΑΛ

Στα πιο πάνω, αντέδρασε ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων με ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία ο κ. Διαμαντίδης απάντησε: «Ο επικεφαλής της ΕΕΝ κ.Α.Βεντούρης καλό θα ήταν πριν…κατηγορήσει την κυβέρνηση για φιλεργατική πολιτική προκειμένου εκείνος να μην υλοποιήσει τις νόμιμες αυξήσεις που συναποφάσισαν οι επιχειρηματίες της επιβατηγού ναυτιλίας και οι ναυτεργάτες μετά από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να δει το ναυάγιο ενός αποτυχημένου συνδικαλιστή.

Επίσης καλό θα ήταν και οι επιχειρηματίες της ΕΕΝ να αποφασίσουν να είναι σοβαροί συνομιλητές. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός από τέτοιου είδους συμπεριφορές, τους χρεώνεται στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση το ΥΘΥΝΑΛ προασπίζει το δημόσιο συμφέρον».

Απαξιωμένος και από τη ΠΝΟ ο κ. Βεντούρης
Σιωπηλή όμως δεν έμεινε και η ΠΝΟ που με ανακοίνωσή της, δηλώνει ξεκάθαρα την απαξίωσή της προς το πρόσωπο του Απόστολου Βεντούρη.  Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:

Παρά το γεγονός ότι κατά παγία τακτική η ΠΝΟ δεν ασχολείται με Δελτία Τύπου που κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας, το ύφος των οποίων και το ήθος ήταν επιεικώς ανεπίτρεπτο, στην προκείμενη περίπτωση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να τοποθετηθεί στο περιεχόμενο του παραπάνω Δελτίου Τύπου της Ένωσης, χωρίς βέβαια να την ακολουθήσει στο ύφος και τους χαρακτηρισμούς της, οι οποίοι είναι ανάξιοι σχολιασμού.
Η Ένωση, στην αρχή του Δελτίου της, εκτοξεύει την κατηγορία ότι «ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δρα μόνο υπέρ της ΠΝΟ», αγνοώντας δήθεν ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες εξακολουθούν να τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικής εργασίας ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιστράτευσης που τους επεβλήθη πριν από έξι μήνες και διατηρείται ακόμη από τον νυν Υπουργό ΘΥΝΑΛ.
Αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στη συνέχεια ότι «ο κ. Υπουργός επιτρέπει την παράνομη κατάληψη των καταπελτών των πλοίων από επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους που μεταφέρονται αριστερά δεξιά με μισθωμένα πούλμαν και παριστάνουν τους αδικημένους και ότι αυτό συμβαίνει μόνο για τα πλοία Ελληνικών συμφερόντων και όχι σε πλοία Ιταλικών συμφερόντων».
Πέραν του γεγονότος ότι είναι απαξιωτικός ο χαρακτηρισμός των ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών ως «επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους που παριστάνουν τους αδικημένους», η ΠΝΟ επιθυμεί να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το δικαίωμα για εργασία είναι ιερό – την υπεράσπιση του οποίου δεν πρόκειται να απεμπολήσει – και δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο χλευασμού από οποιονδήποτε και να χρησιμοποιείται ως δήθεν επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα υπονοούμενα του Δελτίου Τύπου για δήθεν μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος πλοίων Ελληνικών συμφερόντων και όχι Ιταλικών, η ΠΝΟ αρκείται και μόνο να υπενθυμίσει στην ΕΕΝ ότι ο αγώνας της Ομοσπονδίας για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών είναι πολυεπίπεδος και προς πάσα κατεύθυνση και δεν επιτρέπει διακρίσεις ή εξαιρέσεις και - σε κάθε περίπτωση - άλλου είδους σκοπιμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου