Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΑΡΩΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ MADE IN GREECE


Κύπριοι υποψήφιοι βουλευτές που ζουν στην Ελλάδα μίλησαν στον «Φ» και μεταφέρουν τα μηνύματά τους

Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για τη μεγάλη μέρα των εκλογών. Υποψήφιοι και αντιπρόσωποι κομμάτων είναι στις επάλξεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής.

Ο «Φιλελεύθερος» μίλησε με τους Κύπριους πρωταγωνιστές που ζουν στην Ελλάδα και μεταφέρει τα μηνύματά τους.

Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας
Παρόν σε κάθε εκδήλωση που αφορά στην
Κύπρο και ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Κερύνεια
είναι πάντα, εδώ και χρόνια ο ακούραστος
Γρηγόρης Κουναμάς που ζει στην Ελλάδα.
Στη φωτογραφία βρίσκεται δίπλα στη δήμαρχο
Κερύνειας Μαρία Ιωάννου όταν και οι δύο
τίμησαν με την παρουσία τους τη παρουσίαση του
βιβλίου της Νοέλ Μπάξερ "Από Δρυ παλιά και
από πέτρα"  το οποίο αναφέρεται στα καλά χαρα-
κτηριστικά των φιλόξενων και
συμπονετικών Κυπρίων.
 Γρηγόρης Κουνναμάς - υποψήφιος Κερύνειας – ΕΔΕΚ



ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗτου προς τους Κερυνειώτες ο Γρηγόρης Κουνναμάς ανεφέρει τς εξής: Μικρός που ήμουν κι έπαιζα αμέριμνος στις αλάνες της γειτονιάς μου στην Κερύνεια, αντιμετώπιζα με αισιοδοξία και θετική προδιάθεση τη ζωή, διότι ζούσα σ’ έναν τόπο ευλογημένο και ευημερούντα. Ξαφνικά, όμως, προέκυψε η βίαια εκτόπισή μου και της οικογένειάς μου, εξαιτίας της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάσταση αυτή ανακόπηκε απότομα και πολύ σκληρά. Το ίδιο, βέβαια, έγινε και μ’ όλους τους κατοίκους των κατεχομένων και σήμερα εδαφών. Και τα χρόνια πέρασαν. Κι εμείς εξακολουθούμε να ζούμε μακριά από τους τόπους και τις περιουσίες μας, που μόνο ως τουρίστες μπορούμε σήμερα να επισκεπτόμαστε.


Σήμερα, είμαι πλέον 59 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά και εργάζομαι ως ναυπηγός στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά στην Αθήνα. Διατήρησα, ωστόσο, τους δεσμούς μου με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, συμπαραστεκόμενος ενεργά στον αγώνα όσων παρέμειναν πίσω, επιδιώκοντας πάντα την επιστροφή μας στην Κερύνεια.

Ο ακούραστος Γρηγόρης Κουναμάς
με τη συγγραφέα Νοέλ Μπάξερ
Γι’ αυτό, όταν η ΕΔΕΚ μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιό της ως υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας, αποδέχτηκα την πρόταση αμέσως και με μεγάλη χαρά, διότι η ΕΔΕΚ εξακολουθεί να θεωρεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να επιδιώκει αγωνιστικά την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες και στις περιουσίες τους και διότι πρέπει όλοι να συστρατευτούμε στον αντικατοχικό αγώνα, αναμφίβολα, μαζί με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Η προάσπιση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Κύπρου δεν είναι μόνο πράξη γεωπολιτικής αναγκαιότητας, αλλά αποτελεί και ενέργεια ιστορικής αυθυπαρξίας αυτού τούτου του ελληνισμού της Κύπρου και όχι μόνο.

Υποχρέωσή μας είναι να μην περάσουμε σκυφτοί στην ιστορία, αλλά με το κεφάλι ψηλά, όπως έπραξαν οι μαχητές που πολέμησαν για την ελευθερία της Κύπρου, το 1974, το 1955 και παλιότερα.

Και όπως πράττουν όλοι εκείνοι που μπορούν να πλάθουν τολμηρά όνειρα και να τα πραγματοποιούν. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Είμαστε, ακόμα, αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην αποτροπή των απαράδεκτων συμβιβασμών, που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά ως δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις, ενώ περικλείουν το σπέρμα της ολοκληρωτικής υποδούλωσης και βαθμιαίας εξαφάνισης της ιθαγένειάς μας. Με ρεαλισμό και μετριοπάθεια, όχι όμως με ηττοπάθεια.

Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη επιστολή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείξουμε με την ψήφο μας ότι δεν ξεχνούμε και τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων των μαχητών που έπεσαν στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου μας και ότι αναλογιζόμαστε, με σεβασμό και συμπόνια, τους χαροκαμένους συγγενείς τους.

Ότι συναισθανόμαστε, μαζί με τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, το δράμα και την αγωνία για την τύχη των προσφιλών προσώπων τους. Ότι στεκόμαστε, με σεβασμό, μπροστά σε όλους εκείνους τους ζώντες αντιστασιακούς και πολεμιστές, που υπερασπίστηκαν, τότε, τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, καθώς και την αξιοπρέπεια του λαού μας, αψηφώντας κινδύνους και θάνατο. Και ότι καταδικάζουμε, τέλος, και καταγγέλλουμε όλους εκείνους που εξύφαναν, οργάνωσαν και καθοδήγησαν τη διπλή συνωμοσία του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Λεωνίδας Μασσοστασής - ΕΔΕΚ

Η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν περίπλοκη και γραφειοκρατική. Χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπορούν περισσότεροι ψηφοφόροι να δηλώσουν συμμετοχή... Υπάρχουν αρκετοί που δεν τα κατάφεραν.

Από τις επερχόμενες εκλογές περιμένουμε ότι θα έχουμε άνοδο σε αυτές τις εκλογές, ότι η ΕΔΕΚ θα είναι ενισχυμένη με αυξημένα ποσοστά και θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων της Κύπρου, για λογαριασμό και προς όφελος πολιτών.

Ενισχυμένη ΕΔΕΚ σημαίνει εγγύηση λύσης, που θα είναι συμφωνημένη με πλειοψηφία πολιτών. Όχι σταθμισμένη ψήφο, όχι παραμονή 50.000 εποίκων και ούτε εκ περιτροπής προεδρία. Ενισχυμένη ΕΔΕΚ σημαίνει εγγύηση για οικονομική πολιτική που διασφαλίζει ανάπτυξη για όλους, προστασία για αδύναμες ομάδες συμπολιτών μας. Η ΕΔΕΚ έχει δείξει την συνέπειά της στις θέσεις και τις αρχές που υποστηρίζει στο Κυπριακό και τον πολίτη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα μας εμπιστευτούν.


Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να μένει απαθής

Ζαχαρίας Τσίρτος - υποψήφιος Αμμοχώστου – ΕΔΕΚ

ΜΕ ΜΙΑεπιστολή στον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή επέλεξε να απευθυνθεί στους υποψήφιους ψηφοφόρους του ο Ζαχαρίας Τσίρτος:

Όταν τον Δεκέμβρη του 1976 ο πατέρας και η μάνα αποχαιρετούσαν για τελευταία φορά τη Γιαλούσα, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Καρπασία της Κύπρου, μετά από δυόμισι χρόνια εγκλωβισμού, δεν ήμουν εκεί. Είχαν προλάβει οι Τούρκοι να μας διώξουν εμάς τα παιδιά από τον Ιούνιο του 1975. Μπορώ όμως να διακρίνω την έκφραση στα μάτια τους. Όπως το βλέμμα χάιδευε το σπίτι, την αυλή, την κληματαριά. Και εκείνο το δάκρυ που μάταια προσπαθούσαν να κρύψουν… Σας απευθύνω σήμερα αυτή την επιστολή, γιατί ως πολίτης χώρας μέλος της Ε.Ε., στερούμαι του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης, κατοχής και νομής της περιουσίας μου, στον τόπο που γεννήθηκα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ενέργειες ή και τις παραλείψεις της, δεν ενεργεί αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αποκατάστασης των δικαιωμάτων μου, που αποτελούν την πεμπτουσία συγκρότησης και ύπαρξης της Ε.Ε.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παραμερίζοντας το γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι η αιτία αποστέρησης των δικαιωμάτων μου, η προώθηση κανονισμού για το ελεύθερο εμπόριο με τα κατεχόμενα -δηλαδή η νομιμοποίηση της κλοπής και του σφετερισμού της περιουσίας μου-, μου δημιουργούν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζομαι ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας της Ε.Ε. και θίγουν την ανθρώπινή μου αξιοπρέπεια.

Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο.


Τα στρατεύματα της, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, δολοφόνησαν αμάχους και αιχμαλώτους, βίασαν, λεηλάτησαν και εκδίωξαν βίαια από τις εστίες τους 200.000 Ε/κ και εξανάγκασαν τους μισούς Τ/κ να εγκαταλείψουν τα χωριά και τις πόλεις τους. Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ότι και να μην υπήρχαν Τ/κ η Τουρκία θα έπρεπε να τους ανακαλύψει, διώχνουν και το τελευταίο φύλλο συκής, ότι τάχατες εισέβαλε στην Κύπρο για να προστατέψει τους Τ/κ.

Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανέχεται εδώ και 37 χρόνια την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο της πλειοψηφίας του 82% αλλά στην ουσία ολόκληρου του λαού της Κύπρου, στο όνομα δήθεν της προστασίας του 18%.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου να συνεχίζει να μένει απαθής στην παρατεινόμενη αδικία. Οι αξιωματούχοι της δεν νομιμοποιούνται να μέμφονται και να απειλούν με τιμωρία τον λαό της Κύπρου -όπως συνέβη μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν- επειδή αρνήθηκε να ξεγράψει τους τόπους που γεννήθηκε, να αποδεχτεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ρατσιστικές διατάξεις και διαχωρισμούς στο Σύνταγμα και εγγυητικά δικαιώματα επέμβασης τρίτων χωρών. Αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτό το σχέδιο και αυτοί που θύμωσαν με την απόρριψή του, θα ψήφιζαν «ναι» αν αφορούσε την δική τους πατρίδα; Η ΕΕ έχει τις δομές, τους θεσμούς, τη νομική αλλά πρωτίστως την ηθική υποχρέωση να εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Έντιμε κύριε διαμεσολαβητή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μου αυτές γίνονται στην προσπάθειά μου να απαντήσω στο ερώτημα των μικρών παιδιών μου: «Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε στη Γιαλούσα και το σπίτι μας;» Θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Κορυφής, του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωκοινοβουλίου, που θα λάβουν γνώση με τη δική σας μέριμνα, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για μια ελπιδοφόρα απάντηση στα παιδιά όλης της Κύπρου.

Γιατί όταν η Ευρώπη μιλά για δικαιοσύνη στα παιδιά της, πρέπει να μπορεί να τα κοιτάζει στα μάτια.
Γιάννης Τριταίος - ΔΗΚΟ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣστην Ελλάδα είναι μια καλή αρχή για τη διευκόλυνση του κόσμου, ώστε να μην έχουμε τη δοκιμασία μεταφοράς των ψηφοφόρων. Μπορεί η ανταπόκριση να είναι ακόμα μικρή, καθώς ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, αλλά είναι σημαντικό.

Σε αυτές τις εκλογές, το ΔΗΚΟ θα δώσει δυναμικό παρών. Πάντα το ΔΗΚΟ ήταν και είναι παρών, σε όλους τους αγώνες από το 1976 που ιδρύθηκε. Αυτό θα κάνει και τώρα σταθερά και αδιαπραγμάτευτα. Οι θέσεις του ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα είναι άλλωστε γνωστές και σταθερές, στηρίζουμε την Κυβέρνηση και την πορεία των συνομιλιών, αλλά πάντα το δικό μας πρόγραμμα και τις θέσεις μας.

Κακκουλής Θεοδούλου - ΑΚΕΛ

Η εγγραφή στους κυπριακούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή δουλειά, με την έννοια ότι οι ψηφοφόροι χρειάζονται μια σχετική βοήθεια, ώστε έγκαιρα να εγγραφούν στους καταλόγους. Η ενημέρωση δεν είχε φτάσει παντού και οι συντοπίτες μας δεν ήξεραν όλη τη διαδικασία. Η αίτηση ήταν και αρκετά μεγάλη και αυτό απαιτούσε και δουλειά και κινητοποίηση. Προσπαθήσαμε με τις δυνάμεις μας να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με τη διαδικασία. Υπήρξε και το πρόβλημα των εκλογικών κέντρων. Στήθηκαν τελικά τρία, στα οποία θα μεταφερθούν με το μηχανισμό του ΑΚΕΛ ψηφοφόροι από τα κοντινά μέρη. Ένας ψηφοφόρος από την Κέρκυρα, για παράδειγμα, θα πάει στην Θεσσαλονίκη. Κάποιος από τα νησιά, στην Αθήνα θα ψηφίσει. Ευτυχώς, έχουμε συμπαράσταση και συνδρομή από τη νεολαία.

Όσο για το τι προσδοκάμε από το αποτέλεσμα, είναι εύκολο: την πρωτιά προσδοκάμε...

Σωτήρης Αντωνίου - ΔΗΣΥ
Βρίσκουμε θετικό το γεγονός ότι δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στους Κύπριους του εξωτερικού από τον τόπο όπου διαμένουν, αλλά έχουμε κάποιες αντιρρήσεις γιατί δεν παρέχεται σε όλους τους διαμένοντες εκτός Κύπρου...

Από τις επερχόμενες εκλογές, περιμένουμε μια ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και στηρίζω αυτή την προσδοκία στο γεγονός ότι η πολιτική Χριστόφια -το αντιλήφθηκε ο κυπριακός λαός και εμείς από το εξωτερικό πολύ περισσότερο- οδηγεί στην παγίωση των ήδη τετελεσμένων. Δυστυχώς, ο πρόεδρος έχει ξεχάσει ότι είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων, της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή, και όχι απλώς γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει φτάσει στο σημείο για τους δικούς του λόγους να αναφερθεί σε κάποια δήλωσή του ότι και η Ελλάδα είναι εισβολέας στην Κύπρο. Δήλωση που μας έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που συμπαραστέκεται στον αγώνα και τις επιδιώξεις των Κυπρίων.

Στις εκλογές αυτές, το προέχον για εμάς δεν είναι οι όποιες κομματικές διαφορές ή οι διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων, αλλά η επίλυση του Κυπριακού, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη και με τα ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα της ΕΕ.

Κώστας Διάκος - Οικολόγοι
ΕΚΤΙΜΩότι σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολύ σοβαρές επιλογές για την παραπέρα πορεία και επιβίωση του κυπριακού κράτους. Θεωρούμε ότι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική, είτε μέσω διεθνοποίησης του Κυπριακού, είτε μέσω διακοινοτικών συνομιλιών, δεν έφερε αποτέλεσμα. Χρειάζεται κατά συνέπεια λοιπόν μία επικοινωνία κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού -ε/κ και τ/κ- με ανοχή σε γλώσσα, θρησκεία και επιλογές, με κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με συναίνεση εκεί που υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικότητα και σύνθεση και επιλογές για πρόοδο του νησιού. Προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι ιδιαίτερα θετικά δύο πράγματα: η συμμετοχή πολιτών διότι η αποχή ουσιαστικά ευνοεί τα αρνητικά αποτελέσματα και δεύτερον να στηριχθούν καινούργιες λογικές και καινούργιες πολιτικές επιλογές που εκφράζονται κυρίως από το χώρο της πολιτικής οικολογίας και ειδικότερα στην Κύπρο από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές.

Ένας δεύτερος οικολόγος περιβαλλοντιστής στη Βουλή θα έδινε στην Κύπρο μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στα τεκταινόμενα του νησιού. Θεωρώ ότι προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η θεσμική αναπροσαρμογή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί που να αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τέτοια αλλαγή, η εμπλοκή και εναλλαγή Ε/κ και Τ/κ θα τους φέρει πολύ πιο κοντά και θα συρρικνώσει διαμορφωμένες από τρίτους αντιθέσεις μεταξύ τους.

Παναγώτης Μίτας - ΕΥΡΩΚΟ

Υπήρξε πρόβλημα στην ενημέρωση των ψηφοφόρων, κυρίως στην επαρχία και παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα επί της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Κάποιοι δεν είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ, άλλοι δεν είχαν emailκαι για να δηλώσουν τα παιδιά τους έπρεπε να έχουν αντίστοιχα email, προβλήματα που δεν υπήρξαν επαρκείς απαντήσεις και δυνατότητα επίλυσης. Οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν ΕΥΡΩΚΟ είναι του «όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Σταθερές αξίες. Θέλουν ευρωπαϊκή προοπτική, όλα τα άλλα τα μεσοβέζικα δεν τους ταιριάζουν. Η αλήθεια είναι πως είμαστε λίγοι. Ξέρουμε όμως πως αν η νεολαία μπορούσε να ψηφίσει θα πήγαινε στο ΕΥΡΩΚΟ, όχι στα άλλα κόμματα, γιατί στην Κύπρο υπάρχει διπολισμός, εδώ όμως όχι. Μας ανησυχεί που η νεολαία έχει νιώσει στο πετσί της το πρόβλημα της οικονομικής καταστροφής και ανησυχούν μήπως αυτό πάει και στην Κύπρο... Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στους νέους μας

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Αρ. Φύλλου:

Σελίδα: Σελίς 62

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online, στο http://www.philenews.com/digital/PrintForm.aspx?nid=3376477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου