Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

ΕΦΥΓΕ Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΕΡ

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε χθες από τη ζωή η Eλενα Μπόνερ, ακτιβίστρια και χήρα του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Αντρέι Ζαχάροφ.

Η Ελενα Μπόνερ ήταν η χήρα του μεγάλου Ρώσου φυσικού Αντρέι Ζαχάροφ και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία από το '60

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε χθες από τη ζωή η Eλενα Μπόνερ, ακτιβίστρια και χήρα του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Αντρέι Ζαχάροφ. Oπως ανακοίνωσε η κόρη της, Τατιάνα
Γιανκέλεβιτς, η Μπόνερ πέθανε το περασμένο Σάββατο στη Βοστόνη, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και επρόκειτο να ταφεί πλάι στον Ζαχάροφ στο κοιμητήριο Βοστριάκοβο της Μόσχας. Η οικογένειά της ζήτησε από τον κόσμο αντί για λουλούδια να πραγματοποιήσει δωρεές στο Ιδρυμα Αντρέι Ζαχάροφ, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύζυγος του Ζαχάροφ

Η Ελενα Μπόνερ, σύζυγος του μεγάλου Ρώσου φυσικού, "πατέρα της σοβιετικής ατομικής βόμβας", από το 1972, και παιδίατρος στο επάγγελμα, έδωσε αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη σκληρή κριτική της ήρθε σε αντιπαράθεση με το σοβιετικό καθεστώς από τα τέλη της δεκαετίας του '60. Το 1975 παρέλαβε στο Οσλο το Νόμπελ αντί του συζύγου της, στον οποίο οι σοβιετικές αρχές δεν επέτρεψαν να ταξιδέψει στη Νορβηγία, ενώ λίγα χρόνια μετά ο Ζαχάροφ και εκτοπίστηκε στο Γκόρκι, από όπου επέστρεψε το 1986. Η Μπόνερ, μητέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο, μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1989, σε ηλικία 68 ετών, συνέχισε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άσκηση κριτικής και στις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις της Ρωσίας.