Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

20 Ιουνίου 2011
Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με αρκετούς βουλευτές να παίρνουν το λόγο και να εκθέτουν τις απόψεις τους.

Στην ομιλία της η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι: «Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές και που
συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και σε κάθε εξέλιξη της κρίσης. Καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια να αποδεχθούν ότι η συναίνεση είναι αναγκαία σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία τα άλλα κοινοβούλια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι στον ελληνικό λαό υπάρχει αγωνία, φόβος και αγανάκτηση, ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια για το σχέδιο με το οποίο η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά».

Κεντρικό θέμα στην ομιλία του βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλου, ήταν η ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος: «Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε κουλτούρα συνεννόησης.

Αλλά για την αδυναμία αυτή την αποκλειστική ευθύνη την έχει αυτή η κυβέρνηση με τους τραγικούς χειρισμούς της. Το μόνο που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση είναι η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού που βρίσκεται τώρα στο δρόμο. Και εμείς δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μονοιάζουμε και να επιμένουμε στον ανέξοδο λαϊκισμό και τις κραυγές του παρελθόντος. Θεωρώ ότι μπροστά σε αυτά που έρχονται, έχουμε εθνική ευθύνη να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Σίγουρα δεν σας παραδώσαμε παράδεισο, αλλά και σίγουρα δεν σας παραδώσαμε αυτόν τον εφιάλτη που ζει ο τόπος».

Κριτική στη ΝΔ άσκησε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καχριμάκης, λέγοντας: «μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω μια απάντηση και στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος μας έλεγε ότι γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όχι κύριοι, δεν το γνωρίζαμε. Εσείς δηλώνατε 4% έλλειμμα, δηλαδή περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ήταν 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, αν το έλλειμμα ήταν 4%, τότε λεφτά θα υπήρχαν - θα υπήρχαν 26 δις, από αυτά τα οποία αποκρύψατε, εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό.Είστε αμετανόητοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι. Πολιτεύεστε σαν να ζείτε σε άλλη διάσταση, με την ψευδαίσθηση ότι ξοφλήσατε τους λογαριασμούς σας με την κοινωνία. Έτσι εξοφλείτε εσείς τα 170 δις που χρεώσατε το ελληνικό κράτος, σε 5,5 χρόνια; Έτσι εξοφλείτε τα 340 δις χρέος και τα 36 δις έλλειμμα, με τα οποία εγκαταλείψατε την Ελλάδα; Πολιτεύεστε σαν εξωγήινοι, υπνοβατείτε από την ψυχολογική σας αδυναμία να παραδεχτείτε ότι όλοι μας πληρώνουμε τα δικά σας σπασμένα. Γι’ αυτό και επιχειρηματολογείτε χωρίς ευθύνη απέναντι στο λαό. Χωρίς συναίσθηση απέναντι στους Ευρωπαίους, χωρίς κομματικό αυτοσεβασμό».

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή περιστατικό αποδοκιμασίας του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, λέγοντας από το βήμα του κοινοβουλίου, ότι: «Πέρασαν από τη Βουλή μεγάλες προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς και πάντοτε υπήρχε σεβασμός πέρα από τις πολιτικές μας διαφωνίες. Δεν περίμενα ποτέ ότι από αυτό το χώρο θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συγκάλυπταν και υπέθαλπαν κουτσαβάκηδες και περιθωριακά στοιχεία».

Ο κ. Σηφουνάκης επιτέθηκε, επίσης, στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τορπίλισε την ειλικρινή προσπάθεια του πρωθυπουργού για συναίνεση και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παίζει τον τιμητή το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Aπευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Σηφουνάκης σχολίασε πως: «Βρισκόμαστε σε δύσκολες στιγμές και σε τόσο πιεστικές καταστάσεις που χρειάζονται και ρήξεις. Πήραμε αποφάσεις δύσκολες και κυρίως οδυνηρές. Δώσαμε και δίνουμε μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Δεν λιποτακτούμε, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και απώλειες και ότι οι αποφάσεις μας έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος».

«Κατανοώ τον πανικό της κυβέρνησης, αλλά η τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη ανακαλεί εμφυλιακές μνήμες και ίσως τις ξεπερνά στην αντιπαράθεση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Του επιστρέφω τις συκοφαντίες, σας τις χαρίζω, σας εκφράζουν, δεν είναι δυνατόν κανείς να φτάνει σε αυτό το σημείο απόδοσης κατηγοριών», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε ότι: «Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι αλλαγές γίνονται για να αποπληρώσουμε το χρέος και δικαιολογημένα δυσφορούν με τις δυσκολίες που δημιουργούν στην καθημερινότητά μας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι αλλαγές γίνονται για να μην χρεωθεί περισσότερο η επόμενη γενιά. Η διαφορά είναι μικρή αλλά πάρα πολύ ουσιαστική: Δεν είναι απαραίτητο να απασχολεί κάθε Έλληνα στην καθημερινότητά του, πόσο και σε ποιόν χρωστάει η Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όμως όλους είναι γιατί φτάσαμε να χρωστάμε τόσα ώστε να υποθηκεύουμε τις προοπτικές της επόμενης γενιάς»;

Στην ομιλία της η Όλγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα μεγάλα λόγια, τις ανεύθυνες πράξεις και τις μηδενικές πολιτικές. Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσο λίγα πράγματα για τον Τουρισμό και δεν φάνηκε τόσο ανεπαρκής στο σύνολο της πολιτικής της σε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία».

Πηγές: ΑΠΕ - Αναδημοσίευση από ΕΡΤ
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου