Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Παπανδρέου επιμένει στο χαρτί της συναίνεσης-επεισόδια με τραυματίες στη βουλή

Κορυφώνεται η αγωνια για την έκβαση της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η εφαρμογή του Μνημονίου τίθενται εν αμφιβόλω, λόγω της πιθανολογούμενης άμεσης προσφυγής στις κάλπες, εν μέσω διογκούμενης λαϊκής δυσφορίας και έντονων αντιδράσεων.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε
επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων σε μια ακόμη απόπειρα να προκαλέσει τη συναίνεση τους στα μέτρα που έχει αποφασίσει.  Ωστόσο, και με την παρουσία των εκατοντάδων χιλιάδων λαού γύρω από τη Βουλή, αναμένεται ότι αυτή η και αυτή η απόπειρα του κ. Παπανδρέου θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία.

Ως εναλλακτική λύση προβάλλεται το σενάριο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Εντονη είναι από το πρωι η φημολογία ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή για το χειρισμό της κρίσης, ή θα προτείνει το σχηματισμό οικουμενικής.

Οπως αναφέρεται από πηγές στο ΠΑΣΟΚ, το σενάριο οικουμενικής προβλέπει την παραίτηση όλων των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης και εν συνεχεία διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση νέου υπουργικού συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων, καθώς και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.

Επιμένουν πάντως ότι πρώτη επιλογή και βασική κατευθυντήρια γραμμή του κ. Παπανδρέου είναι η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης. Γιαυτό θα επιμείνει στο διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ηδη, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη. Αναμένεται ότι θα επικοινωνήσει και με τους άλλους πολιτικόυς αρχηγούς τις επόμενες ώρες, πριν κάνει δηλώσεις για τους περαιτέρω πολιτικούς χειρισμούς και για το περιεχόμενο της συζήτησης του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η φημολογία για εκλογές προκάλεσε δραματική υποχώρηση των τιμών στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ σημείωσε νέο χαμηλό έτους, υποχωρώντας σχεδόν κατά 4%, κοντά στις 1.215 μονάδες, υπό την πίεση επιταχυχνόμενων ρευστοποιήσεων. Εν συνεχεία οι απώλειες περιορίστηκαν σε 2,5%, όταν από τα ΜΜΕ μεταδόθηκαν πληροφορίες-εκτιμήσεις ότι το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι το επικρατέστερο.

Η  ΕΣΗΕΑ

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και των διαφαινόμενων εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα στις 12.00 την απεργία των δημοσιογράφων, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται μπαράζ πληροφοριών, φημών και εκτιμήσεων, που θα θολώσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Με αγωνία αναμένεται η συνάντηση των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Τραυματίες

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Τάσος Τέλογλου με αποτέλεσμα να χάσει για λίγο τις αισθήσεις του μετά από κτυπήματα.  Ο δημοσιογράφος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από μηχανοκίνητη μονάδα του ΕΚΑΒ και αμέσως μετά διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλα έξι άτομα αναφέρθηκαν ως ελαφρά τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι κατ' επανάληψη κουκουλοφόροι προσπάθησαν να επιτεθούν στους αστυνομικούς ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους εμποδίσουν με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έντασης επεισόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου