Αναμένεται το πρωθυπουργικό διάγγελμα
Η παραίτηση Γ. Παπανδρέου και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης κοινής αποδοχής, είναι το επικρατέστερο σενάριο που επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά και την τελευταία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δεμμένος με την καρέκλα του.
Στο μεταξύ εν μέσω σεναρίων για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είτε με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, είτε με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους κομματάρχες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα τις επόμενες ώρες. Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με την Αστυνομία να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές, άρχισαν να απομακρύνονται από το κέντρο, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί η ρίψη χημικών.
Νωρίτερα, στην πλατεία Συντάγματος, ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 400,000 πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η Κυβέρνηση.
Η χώρα, παρουσιάζει από το πρωί εικόνα παράλυσης λόγω της πανελλαδικής απεργίας. Οι δημοσιογράφοι ανέστειλαν την απεργία τους, προκειμένου να παρέχουν συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.
Δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας Κάρολο Παπούλια. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα της, και θα αναζητά την συναίνεση και των άλλων κομμάτων.
H συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε στις 4.30, προς συζητηση του μεοσπρόθεσμου προγράμματος.
Πλημμυρισμένη από τουλάχιστον 400.000 πολίτες ήταν η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι της Αθήνας, καθώς η προσέλευση του κόσμου, που διαμαρτύρεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προωθείται, ήταν μαζική. Με τους συγκεντρωμένους στην πλατεία, είχαν ενωθεί νωρίτερα και οι πολυπληθείς πορείες των συνδικάτων που κήρυξαν για σήμερα 24ωρη γενική απεργία. Ωστόσο, αμέσως μετά και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων αγνώστων. Νωρίτερα σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, τόσο μεταξύ ταραχοποιών και διαδηλωτών που επιχείρησαν να τους απωθήσουν, όσο και με τις «δρακόντειες» δυνάμεις της αστυνομίας, που απάντησαν με ρίψη χημικών. Αυτή την ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταλάβει όλο το χώρο της πλατείας Συντάγματος.
Στην κάτω πλευρά του Συντάγματος και στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών.
Εκκλήσεις για παύση των συμπλοκών απευθύνουν, μέσω μεγαφώνων, οι «Ανανακτισμένοι», που παραμένουν στην περιοχή.
Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά οχτώ διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στον Ερυθρό Σταυρό. Νωρίτερα, ένας τραυματισμένος αστυνομικός διακομίσθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ άλλος ένας έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία.
Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ομάδες νεαρών, στην έξοδο της Σταδίου με το Σύνταγμα, οι οποίοι, αν και συνυπήρχαν αρχικά με τους αστυνομικούς, ξαφνικά μεταβλήθηκαν σε κουκουλοφόρους και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους κυνηγούν.
Η ένταση ξεκίνησε νωρίτερα, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ περνούσαν μπροστά από τους διαδηλωτές προκειμένου να πάρουν θέσεις μπροστά από τον χώρο του Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια έστησαν ένα σιδερένιο φράχτη μπροστά από τη Βουλή απαγορεύοντας την κίνηση των διαδηλωτών στη Βασιλίσσης Σοφίας. Κλειστοί είναι και οι γύρω δρόμοι. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη στη Βασιλίσσης Σοφίας στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, ενώ πετούσαν μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι, προκειμένου να τους απομακρύνουν έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.
Συμπλοκές σημειώθηκαν και μεταξύ διαδηλωτών και ταραχοποιών οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στο πλήθος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ο κόσμος που συμμετείχε στις πορείες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ και είχε ενωθεί νωρίτερα με τους διαδηλωτές στην πλατεία, άρχισε σταδιακά να αποχωρεί. Η ένταση μεταφέρθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας, στις αρχές της Καραγιώργη Σερβίας όπου ξεκίνησε πετροπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Παράλληλα, διαδηλωτές που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από το σημείο, δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου.
Η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές και δύο συλλήψεις, μία στην Καραγιώργη Σερβίας και μία στο Σύνταγμα. Από τους προσαχθέντες, οι 12, οι οποίοι είχαν προσαχθεί από τα πρώτα επεισόδια στη Βασιλέως Γεωργίου, έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι έξι εξετάζονται ακόμη.
Η πλατεία Συντάγματος ξεχείλισε το πρωί από κόσμο, με τις οδούς Πανεπιστημίου, Ερμού και Μητροπόλεως να είναι κατακλυσμένες από διαδηλωτές, καθώς όσοι μετείχαν στις πορείες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ενώθηκαν με το πλήθος κόσμου που έφτασε στην πλατεία μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου.
Οι πορείες είχαν προγραμματισθεί για τις 11 στο κέντρο της Αθήνας, με τη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ να έχουν το ραντεβού τους στο Πεδίον του Άρεως, το ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα στην Ομόνοια και το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Μουσείο.
Από νωρίς το πρωί οι «Αγανακτισμένοι», προσπαθούσαν να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο όπως είχαν προγραμματίσει, προκειμένου να εμποδίσουν τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο που αρχίζει σήμερα στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής. Το συγκεντρωμένο πλήθος τραγουδούσε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και φώναζε συνθήματα όπως «Από πού θα φύγετε έτσι και ψηφίσετε».
Σημειώνεται ότι ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό δεν λειτουργεί ενώ όσοι επιθυμούν να μεταβούν στο κέντρο μπορούν έκτος από το Σύνταγμα να χρησιμοποιήσουν τους σταθμούς Ακρόπολη, Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και, λίγο πιο μακριά, Μέγαρο Μουσικής.
LIVE STREAMING: Η Αγανάκτηση των Ελλήνων by News247
Επαφές Παπανδρέου
Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε εκτάκτως το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή αποφάσεων, που όπως είπε θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και επανέλαβε το αίτημα για συναίνεση.
Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή και στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι απαιτείται "πανεθνική προσπάθεια" και επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
"Όπως ξέρετε, πιστεύω και θεωρώ ότι είναι και ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας η εθνική συνεννόηση. Εγώ, ακόμα και σήμερα, είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε.
"Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και εμείς έχουμε, και εγώ έχω, επίγνωση των ευθυνών των δικών μου, της Κυβέρνησής μου, απέναντι στον Ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα. Και γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις, για να βγει η χώρα από την κρίση", κατέληξε στη δήλωσή του.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα. Κατά την έξοδό του, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον του προτίθεται να απευθυνθεί στο λαό το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό, πριν τη συνάντηση του τελευταίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ΛΑΟΣ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Τις αντιδράσεις των κομμάτων πυροδότησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς δεν διευκρινιζόταν πότε και με ποιους από τους επικεφαλής των κομμάτων μίλησε πριν συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια.
Επαφές με τους αρχηγούς
Περίπου 20 λεπτά κράτησε το τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά. Η Συγγρού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, καθώς περιμένει τις δηλώσεις Παπανδρέου πριν τοποθετηθεί.
Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με την Αλέκα Παπαρήγα εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο και συζήτησε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Αρνήθηκε την άρνηση του ΚΚΕ, το οποίο ζητάει προσφυγή στις κάλπες.
Πηγές του ΚΚΕ ανέφεραν ότι δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ σχολίασε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι "οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα".
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του πριν επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του γνωστοποίησε την πρόθεσή του "να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρόσθεσε ότι θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, επειδή πιστεύει ότι "ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος".
Όργιο φημών
Η έιδηση της συνάντησης Παπανδρέου-Παπούλια προκάλεσε έξαρση της φημολογίας.
Στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί τις περασμένες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε είχε ενημερωθεί από την πρωθυπουργό για τις εξελίξεις των συμβουλίων κορυφής της Ε.Ε. ή για την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.
Tις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας είδαν σενάρια περί νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αντ. Σαμαρά, ως μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης της συναίνεσης στο Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε ουσιαστικό νόημα, από τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο έχει κατατεθεί στη Βουλή από τη περασμένη Πέμπτη.
Ως εκ τούτου, αν και το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης παραμένει άγνωστο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει από τυχόν σκέψεις του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό έως και προσφυγή στις κάλπες, ενδεχόμενο που σε κάθε περίπτωση διέψευδε μέχρι χθες ο Γ. Παπανδρέου.
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της συνάντησης και ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις.
Οι εξελίξεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το ζήτημα δεν ετέθη στις επαφές του πρωθυπουργού με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή: Ράδιο 107,6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου