Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ

Όλη η Ελλάδα στους δρόμους, η Βουλή σε κλοιό διαδηλωτών, η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο...μέχρι την επόμενη, αφού έπεται καταιγιστική συνέχεια

Η μητέρα των απεργιακών μαχών δίνεται από το πρωί. Με το πρώτο φως. Όπως οι περισσότερες μάχες. Σε πολλά μέτωπα, ως προς την τακτική. Αλλά, σε ένα (κύριο) μέτωπο, ως προς την επιδίωξη: Να μην περάσει το αποκαλούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η δέσμη μέτρων που, κατ’ επιταγήν της τρόικας, εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών και που σημαίνει νέα φοροεπιδρομή, μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερες απολύσεις και γενικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ακόμη και ακίνητης.

Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή που αναμένεται να εκδηλωθεί με τα απεργιακά συλλαλητήρια, αλλά και τα -ανά τη χώρα- ραντεβού στις πλατείες, απειλεί πλέον ευθέως το ίδιο το πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Υπουργοί διστάζουν πλέον να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, βουλευτές δέχονται ομαδικές αγωγές από ψηφοφόρους των περιφερειών τους για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, κάποια πολιτικά στελέχη εγκαταλείπουν τα κομματικά τους οφίτσια, κάποια άλλα δυναμώνουν τους τόνους της κριτικής τους, κόμματα δηλώνουν ότι αρνούνται να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους, τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων.

Σ΄αυτό το φόντο, η ανακοίνωση της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, Τετάρτη μεσημέρι (και ενώ το κέντρο της Αθήνας θα έχει κατακλυσθεί από τα πλήθη των διαδηλωτών), πυροδότησε μπαράζ φημολογίας για επικείμενες εξελίξεις: Από αίτημα για νέο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μέχρι συζήτηση για ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Και από ανασχηματισμό με συμμετοχή προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής, μέχρι… προκήρυξη πρόωρων εκλογών!

Το βέβαιο πάντως είναι ότι σήμερα, το κράτος παραλύει. Η συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το ίδιο όμως φαίνεται να ισχύει και για τα μέτρα καταστολής από την Αστυνομία. Η εξαγγελία των πολιτών που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, για περικύκλωση της Βουλής, έχει προκαλέσει κολοσσιαία κινητοποίηση της ΕΛΑΣ προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς το κτίριο του Κοινοβουλίου και ιδίως τις εισόδους του. Αστυνομικές πηγές διαδίδουν ότι φοβούνται επεισόδια αλλά και από την πλευρά των διαδηλωτών εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Το νομοσχέδιο για Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις 4.30, χωρίς την παρουσία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην όλη διαδικασία. Περιλαμβάνει ένα και μόνο άρθρο, επί του οποίου θα γίνει και η σχετική συζήτηση. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, ο υπουργός (Οικονομικών, εν προκειμένω), ακόμη και αν η Επιτροπή υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, έχει δικαίωμα να ενσωματώσει παρατηρήσεις ή και αντιρρήσεις που θα εκφραστούν και να το ξαναφέρει στην Επιτροπή, για «δεύτερη ανάγνωση». Μπορεί όμως και να το καταθέσει προς ψήφιση, κατ’ ευθείαν στην ολομέλεια. Εκτιμάται ότι η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου ή -το αργότερο- την Τρίτη 5 Ιουλίου.

"Περικυκλώνουμε τη Βουλή"

Τις πρώτες απογευματινές ώρες εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και η… εκτός Βουλής «διαδικασία»: Οι επιτροπές των πολιτών που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα έχουν καλέσει τον κόσμο να αρχίσει να συγκεντρώνεται από το πρωί, στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος" αναφέρει: "Τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο, περικυκλώνουμε τη Βουλή, μαζευόμαστε και μένουμε στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσανε στις 25 Μάη. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Δε σταματάμε μέχρι να το πάρουν πίσω. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη Γενική Απεργία και διαδηλώνουμε ειρηνικά. Στις 15 Ιουνίου δεν εργαζόμαστε και δεν καταναλώνουμε. Συντονιζόμαστε με όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο, με τους απεργούς και τα σωματεία τους, με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την κινητοποίηση, να κατέβουν στους δρόμους μαζί μας και να δώσουν το δικό τους χρώμα. Δίνουμε τρία μεγάλα ραντεβού: Όλοι την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 7 το πρωί: 1) Μπροστά στη Βουλή 2) Στο μετρό Ευαγγελισμός 3) Στο Παναθηναϊκό Στάδιο".

Το κέντρο της Αθήνας πάντως, θα ξεχειλίσει από κόσμο γύρω στις 11 το πρωί. Για την ώρα εκείνη είναι προγραμματισμένες οι τρεις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις: Των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και των συνδικαλιστικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μπροστά στο Μουσείο. Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν ισάριθμες πορείες που θα καταλήξουν στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει τόσο οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ όσο και το ΠΑΜΕ, αλλά και το Δίκτυο Συνδικαλιστών, οι πορείες δεν πρόκειται να διαλυθούν και οι διαδηλωτές θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι αργά τη νύχτα.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Να σπάσουμε τα δεσμά του Μνημονίου

Σε ανακοίνωσή τους, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρουν: "Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, είμαστε ξανά στους δρόμους του αγώνα και των κινητοποιήσεων γιατί το νέο μνημόνιο και τα νέα κυβερνητικά μέτρα που το συνοδεύουν συνεχίζουν την ίδια άδικη, σκληρή και αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Τα δεσμά του νέου μνημονίου γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικά και εξοντωτικά, για εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους αλλά και για την ίδια την οικονομία και την προοπτική της χώρας. Με το νέο πακέτο μέτρων πραγματοποιείται η πιο βάρβαρη αναδιανομή εισοδημάτων, η πιο ακραία ανατροπή κοινωνικών δικαιωμάτων, χωρίς να εξαλείφεται κανένας απ' τους παράγοντες του χρέους και των ελλειμμάτων.

 Οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε νέες, ακόμα πιο σκληρές και άδικες περικοπές των οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ενώ οι προνομιούχες και οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες, συνεχίζουν ανενόχλητες το πάρτυ κερδοσκοπίας και όντας στο απυρόβλητο ελέγχου, διευρύνουν τα κέρδη, τα προνόμια και την εξαγωγή του πλούτου τους. Πακέτο με το μνημόνιο, προωθείται η εκποίηση των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες στη σημερινή συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και οι οποίες παραδίδονται ως λεία στους τοκογλύφους δανειστές έναντι του νέου πακέτου στήριξης.

Οι πλέον παραγωγικές και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του δημοσίου ξεπουλιούνται όσο-όσο και άρον-άρον για να ικανοποιηθεί το αιμοδιψές τέρας των «αγορών» για να βρεθεί η χώρα «γυμνή» από αναπτυξιακά εργαλεία και μέσα παρέμβασης, σ' ένα τοπίο ανεξέλεγκτης δράσης ιδιωτικών μονοπωλίων! Η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την εγκληματική επιλογή η οποία δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύει το μέλλον και τη προοπτική της χώρας".

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, λόγω των στάσεων εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι.

Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα κινηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

Το τραμ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 7 το πρωί και οι συρμοί θα αποσυρθούν στο αμαξοστάσιο στις 11 το βράδυ.

Τα λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Τα δρομολόγια των τρόλεϊ θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί και θα σταματήσουν στις 10 το βράδυ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της συμμετοχής των σιδηροδρομικών στην 24ωρη γενική απεργία.

Το μετρό θα κινηθεί κανονικά, ωστόσο, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο, λόγω της απεργίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω τροποποιήσεις σε ορισμένα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, ανάλογα με τις τροχονομικές παρεμβάσεις.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - 24ώρες χωρίς τρένα
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης η ΠΝΟ και η ΟΜΥΛΕ. Κατόπιν αυτού τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι και τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες, γεγονός που θα επηρεάσει τις εμπορευματικές μεταφορές και τα κρουαζιερόπλοια.

Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία.

Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να μη συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Ρολά κατεβάζουν καταστήματα, τράπεζες, νοσοκομεία και υπηρεσίες
Στη γενική απεργία θα συμμετάσχουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, με τρίωρη στάση εργασίας, κατά την οποία επιχειρήσεις και καταστήματα θα κατεβάσουν "ρολά" από τις 12:00 έως τις 15:00.

Απεργία εξήγγειλε και η ΟΤΟΕ καλώντας τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στον όμιλο του ΟΤΕ, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή του.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει αύριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν εξαγγείλει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας "στις βλαπτικές πολιτικές του Μνημονίου", ενώ συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία αποφάσισε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Και οι γιατροί του ΙΚΑ καλούνται να συμμετάσχουν, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ.

Λουκέτο θα βάλουν και τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία.
Τα μέσα ενημέρωσης

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των άλλων ενώσεων και σωματείων στο χώρο του Τύπου. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τρίτης το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ συνεδρίαζε συζητώντας ακόμη και αναστολή της απεργίας, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχουν οι αυριανές πανεργατικές κινητοποιήσεις, ενδεχομένως δε και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η συνεδρίαση πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα το πρωί, οπότε και θα ληφθεί οριστική απόφαση για την αναστολή ή όχι της απεργίας.

Τα σωματεία του Τύπου κήρυξαν την απεργία, ζητώντας να υπογραφούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις. Αν δεν ανασταλεί η απεργία, καμία είδηση δεν πρόκειται να μεταδοθεί από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως και τις 6 το πρωί της Πέμπτης από ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ενώ καμία εφημερίδα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία:    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=284331