Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ 98 ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ CONTEINERS ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

*  Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών

* Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα

*  Τα 98 conteiners κατασχέθηκαν από Αμερικανούς στις αρχές του 2009 από το ρωσσικό πλοίο "ΜΟΡΤΣΕΚΟΡΒ"

*  Καίριο πλήγμα για την οικονομία της κύπρου προκαλεί η έκρηξη λόγω καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού


*  Χάθηκε το 60% της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος της Κύπρου

*  Νερό για 12 ώρες ανά δύο ημέρες θα έχουν πλέον οι κάτοικοι

*  Περικοπές και στη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος

*  'Εξι μήνες χρειάζονται  για την επαναλειτουργία της παραγωγής ηλεκτρισμού*  Κλείνουν οι μονάδες αφαλάτωσης

*  Αναζητούνται πλοία για την παραγωγή ρεύματος και τη μεταφορά νερού

*  Αγανάκτιση επικρατεί στον πληθυσμό κατά των Αμερικανών και της Κυπριακής Κυβέρνησης

* Οι κυβερνώντες αναζητούν τους ...αποδιοπομπαίους τράγους εκτός της "οικίας" τους

Κρανίου τόπος, βιβλική καταστροφή, ημέρα πένθους... είναι μερικές από τις φράσεις που συνοδεύουν την απίστευτη έκρηξη από 98  εμπορευματοκιβώτια με κατασχεμένα εκρηκτικά, η οποία σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τις 6.00 το πρωί στην Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι Λεμεσού.

Μέχρι αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για 16 νεκρούς. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να δημιουργηθεί κρατήρας βάθους περίπου 100 μέτρων, να καταστραφεί ολοσχερώς ο παραπλήσιος κεντρικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Κύπρου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 12 ή κατά άλλες πληροφορίες 16 νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες ανάμεσα στους οποίους είναι εθνοφρουροί και πυροσβέστες.
*  Μανάδες κατέκλεισαν τα στρατόπεδα ζητώντας τα παιδιά τους, χαρακτηρίζοντας "άχρηστους" τους κυβερνώντες


Από τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτει ότι τα εκρηκτικά είχαν δεσμεύσει Αμερικανοί από το Ρωσικό πλοίο "Μορτσέκοβ" στις αρχές του 2009.  Το πλοίο είχε εντοπιστεί από Αμερικανικά αεροσκάφη στην Ερυρθά θάλασσα και δυστυχώς για την Κύπρο η κυβέρνηση συναίνεση ώστε τα 98 εμπορευματοκιβώτια που έφεραν πυρίτιδα, να τοποθετηθούν στην ναυτική βάση του νησιού.

Απορίας άξιο είναι γιατί δεν τοποθετήθηκαν για παράδειγμα στις Αγγλικές βάσεις.  Εάν για πάράδειγμα είχαν δοθεί ανταλλάγματα στην κυβέρνηση για την αποδοχή φύλαξης του επικίνδυνου φορτίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το πλοίο μετέφερε Ιρανικό εμπόρευμα και προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους ή για τη Συρία κάτι για το οποίο η κυβέρνηση του Ιράν είχε διαψεύσει.

Υπήρχαν προειδοποιήσεις

Παρά το γεγονός ότι κατ' επανάληψη, είχαν γίνει έγγραφες αναφορές για την ακαταλληλότητα της τοποθεσίας όπου είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία μέριμνα για την ελεγχόμενη αχρήστευση του επικίνδυνου φορτίου.

Σήμερα το πρωί, λέγεται ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη περιοχή και δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν για την κατάσβεση ενώ σε βοήθειά τους έσπευσαν και εθνοφρουροί από τη ναυτική βάση.

Η μοιραία έκρηξη έστειλε στο θάνατο όλους τους συμμετέχοντες στη κατάσβεση καθώς και άλλα στελέχη της ναυτικής βάσης αλλά και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που κυριολεκτικά έχουν διαλυθεί.

Αμοντάριστα πλάνα

Ένα τεράστιο μανιτάρι σκόνης, σκέπαζε για ώρες τη περιοχή ενώ κατά τη στιγμή της έκρηξης, ξεριζώθηκαν τα κιγκλιδώματα του κεντρικού αυτοκινητόδρομου και κτύπησαν διερχόμενα αυτοκίνητα. (δείτε την μαρτυρία στο βίντεο).

Παράλληλα, από τους ανταποκριτές του νησιού, αναφέρεται ότι ακατοίκητο κατέστη το χωριό Μαρί που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ναυτική Βάση, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν και εγκαταστάσεις και οικίες που βρίσκονται σε πιο μακρινές περιοχές.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι και τη Λευκωσία η οποία βρίσκεται σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων από την περιοχή.

Σε ανάρτηση του    http://www.newsit.gr/   αναφέρονται σε τίτλους τα ακόλουθα:

- Από την Τετάρτη είχε ειδοποιηθεί το ΓΕΕΦ ότι τα κοντέινερ έπρεπε να απομακρυνθούν

- Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές του νησιού. Κίνδυνος για μπλακ άουτ
- Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή. Σκηνές του 1974 λένε οι κάτοικοι
- Ψάχνουν τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου

Βομβαρδισμένο τοπίο με μανιτάρι σκόνης και καπνού

Για την ιστορία, ο περιβάλλων χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.  Ολόγυρα υπάρχουν διάφορα θραύσματα, κομμάτια από σίδερα, μπετόν, δέντρα, σωλίνες, τζάμια κλπ.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί, ενώ πάνω από τη βάση πετάει συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπουν  την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Εξαιτίας της έκρηξης έχει προκληθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου.  Μοναδικές πηγές ηλεκτρισμού πλέον για το νησί είναι οι μικρότεροι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί Βασιλικού και Μονής οι οποίες τέθηκαν από το πρωί - γύρω στις 06:00 σε  λειτουργίας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο επικοινωνιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε το nextok, κατά τη στιγμή της έκρηξης, σημειώθηκαν προβλήματα στην παροχή ρεύματος στη Λευκωσία.  Οι πολίτες παρατήρησαν τον φωτισμό να αναβοσβήνει και αμέσως μετά σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε ορισμένες συνοικίες.

Εκατοντάδες στα κέντρα αιμοδοσίας

Συγκλονιστική υπήρξε η αντίδραση των πολιτών στην έκκληση του κέντρου αιμοδοσίας για δωρεά αίματος.  Αμέσως εκατοντάδες  άτομα, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας προσέτρεξαν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού και συνοστίζονταν στις Τράπεζες Αίματος, παρακαλώντας να γίνουν αμέσως αιμοδότες.

Στις 11.30 π.μ. η τερματίστηκε η ραδιοτηλεοπτική έκκληση, καθώς ήδη είχαν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες για το περιστατικό μονάδες και πλέον δεν υπήρχε χώρος για την αποθήκευση περισσότερου αίματος.

Δώστε μας τώρα τα παιδιά μας

Επίσης, τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται από νωρίς έξω από τα στρατόπεδα της ελεύθερης Κύπρου, ζητώντας από τους διοικητές να τους παραδώσουν αμέσως τα παιδιά τους, φωνάζοντας ότι "όλοι οι αρμόδιοι είναι άχρηστοι".

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν μερικές ώρες εκατοντάδες παιδιά, Κυπριόπουλα, ηλικίας 17 και 18 χρόνων, παιδιά που τον Ιούνιο ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάστηκαν στον στρατό για να υπηρετήσουν την πατρίδα.  Μία πατρίδα της οποίας η γη βρίσκεται κατά 33% υπό κατοχή για 37 χρόνια.

Τραγική σύμπτωση:  Σαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια, είχε σκοτωθεί ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης, από τον οποίο και έλαβε το όνομά της η Ναυτική Βάση.  Μαζί του είχαν σκοτωθεί  σε αεροπορικό δυστύχημα άλλα τέσσερα στελέχη της εθνικής Φρουράς.  Ήταν ο Διοικητής της Αεροπορίας  Στυλιανός Δεμέναγας, οι δύο χειριστές του αεροσκάφους Πάρης Αθανασιάδης και Μιχάλης Σιακαλλής και ο υπασπιστής του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Νικόλας  Γεωργίου.

Εξελίξεις θα δημοσιεύσουμε σε λίγα λεπτά.


Στο ρεπορτάζ προστέθηκε φωτογραφικό υλικό από : http://www.newsit.gr/ και   http://www.madata.gr/

*** *** *** *** *** ***
 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο

*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου