Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δραματική έκκληση και στο παρά πέντε από τον διοικητή του Ναυτικού

*  Του απάντησαν ότι έπρεπε να ψεκάζει με νερό τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά 

*  Ο διοικητής έχασε τη ζωή του - οργή από την οικογένειά του

*  Μικρή έκρηξη προηγήθηκε τη περασμένη Δευτέρα


Στην κυβέρνηση και απευθείας στον Δημήτρη Χριστόφια, άφησε να εννοηθεί ότι αποδίδει τις ευθύνες για την τραγωδία που έπληξε σήμερα την Κύπρο, ο γιος του αδικοχαμένου πλοίαραχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Διοικητή του Ναυτικού της Κύπρου, Νικόλας Ιωαννίδης.  Ο ίδιος χαρακτήρισε το σημερινό γεγονός ως "έκρηξη στα θεμέλια της Κύπρου".

Ο κ. Ιωαννίδης, παρενέβη σε τηλεοπτικό σταθμό, οργισμένος από την αναφορά του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι οι ευθύνες για την πολύνεκρη έκρηξη ανελήφθησαν από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του ΓΕΦ και ότι δεν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε άλλα άτομα.


Μόνο συντρίμια απέμειναν από τη
Ναυτική Βάση Βασιλικού της Κύπρου
Ο κ. Ιωαννίδης, συγκλονισμένος αλλά και οργισμένος μεταξύ άλλων δήλωσε:  "Πολλές φορές ο πατέρας μου ζήτησε να μετακινηθούν αυτά τα εκρηκτικά, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.  Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ ανήσυχος.  Την προηγούμενη Δευτέρα είχε γίνει μια μικροέκρηξη στα κοντέινερ και αυτό τον είχε πολύ ανησυχήσει.  Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι κάποια κοντέϊνερ είχαν φουσκώσει (σ.σ. προφανώς από την μικρή έκρηξη).  Αυτός ήταν και ο λόγος που σήμερα μπήκε μπροστά όταν ενημερώθηκε για τη φωτιά και για τις μικροεκρήξεις που σημειώνονταν.  Δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός εθνοφρουρού.  Μπήκε μπροστά και έχασε ο ίδιος τη ζωή του".

Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε:  Όλοι εμείς που αποχαιρετούμε τους αδικοχαμένους συγγενείς μας, θα έχουμε στο μυαλό μας ένα "γιατί".

Θα κυνηγήσει τους ενόχους

Με  ένα "γιατί"  όχι "γιατί έγινε η έκρηξη", - αυτά τα ξέρουμε πλέον - αλλά γιατί αμέλησαν ενώ ήξεραν.  Γιατί, αγνόησαν επιδεικτικά τις εκκλήσεις και τις αναφορές του πατέρα μου.  Όλοι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν.  Δεν θα περάσει ούτε μία ώρα χωρίς να το κυνηγήσουμε αυτό.   Δεν με ενδιαφέρει η κομματική καταβολή των κρατούντων.  Όποιος και να ήταν αυτό θα έκανα.  Αν έβαζαν δίπλα από το Προεδρικό τα εκρηκτικά τι θα γινόταν;

ο Νικόλας Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν στην αλληλογραφία του στρατεύματος, τα ντοκουμέντα των εκκλήσεων του πατέρα του για την απομάκρυνση των εκρηκτικών.  Με σκοπτικοτητα μάλιστα το γεγονός ότι μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων, χρεώθηκε με την φύλαξη των εκρηκτικών.

Επιβεβαίωση από βουλευτή

Όλα όσα δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης, επιβεβαίωσε ο κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ (πρώην δημοσιογράφος του ANT1 Κύπρου).  Όπως είπε στο ΡΙΚ -sat ήταν μεταξύ άλλων:  Ο διοικητής του Ναυτικού εκτός από τις επανειλημμένες οχλήσεις και έγγραφά του για την απομάκρυνση των εκρηκτικών είχε λάβει μέρος και σε μία σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.  Στο αίτημά του η  απάντηση που είχε λάβει ο Ανδρέας Ιωαννίδης, ήταν ότι λόγω οικονομικών περικοπών, δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί σήμερα  ούτε στέγαστρο για τα κοντέινερ.

Ο διοικητής του Ναυτικού ζητούσε επίσης να μετακινηθούν τα κοντέϊνερς.
Ωστόσο εγκατέλειψε τη σύσκεψη ο Ανδρέας Ιωαννίδης γιατί δεν είχε εισακουστεί τόσο από τον Υπαρχηγό και τον Αρχηγό γιατί του είπαν ότι με βυτιοφόρα θα έπρεπε να ρίχνει νερό πάνω στα εμπορευματοκιβώτια. 

Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι τα κοντέϊνερ είχαν φουσκώσει, είχαν διασταλεί λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δραματική έκκληση και στο παρα πέντε

  Στις 4.00 τα ξημερώματα ειδοποιήθηκε ο διοικητής από τους εθνοφρουρούς ότι υπήρχε φωτιά στη περιοχή των εμπορευματοκιβωτίων.

Στις 5.00 η φωτιά είχε σχεδόν περιοριστεί.

Στις 5.10 ο διοικητής ζήτησε από τον Αρχηγό να έρθουν τα ελικόπτερα  να ρίξουν νερό γιατί υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.  Ευτυχώς που δεν είχαν έρθει τα ελικόπτερα γιατί η τραγωδία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.  Έπίσης τραγικότερες θα ήταν η κατάσταση σε ανθρώπινες απώλειες εάν η έκρηξη γινόταν 30 λεπτά αργότερα όταν όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στην Βάση.

'Ολα αυτά ανέφερε ο βουλευτής ενώ πρόσθεσε ότι σύζυγος αξιωματικού ξεκίνησε απο Λευκωσία για να έρθει στο νοσοκομείο Λεμεσού αφού δεν είχε τύχει καμίας ενημέρωσης για τον σύζυγό της που ήταν μεταξύ των νεκρών.

Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωση δεν είχε ούτε και η οικογένεια του Διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη.  Μόνον κάποιος απλά και ψυχρά της ανήγγειλε τηλεφωνικά ότι ο σύζυγός της είχε χαθεί, κατήγγειλε ο

Ούτε και τη σύζυγο του Ανδρέα Ιωαννίδη ενημέρωσε κάποιος.  Κάποιος μόνον κάποιος ψυχρά την ενημέρωσε ότι ο σύζυγός της έχει χαθεί.

Το ίδιο πρόβλημα είχαμε πριν μερικά χρόνια με την τραγωδία στο Γραμματικό είπε ο Βουλευτής ενώ παρατήρησε:  Για δυόμιση χρόνια τα εκρηκτικά ήταν εκεί. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονταν ολόγυρα.  Επισκεφθηκα τον τόπο της τραγωδίας.  Ήταν συγκλονιστικό αυτό που είδαμε με τα πτώματα να είναι σκορπισμένα δεξιά και αριστερά.

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκα εκεί σε άσκηση.  Τότε έγινε πάλι λόγος από τον διοικητή για μετακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων που ήταν στοιβαγμένα ανα τρία.

Ο βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στις φρικτές εικόνες που αντίκρυσε με τα διαμελισμένα σώματα ενώ σημείωσε με έμφαση:  Ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.  Ολόκληρη σκοπιά έχει καταστραφεί.  σάρκες, διαμελισμένα σώματα.  Απαράδεκτο εν καιρό ειρήνης να χάνουμε ανθρώπους.


*** *** *** *** *** ***
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο
*** *** *** *** *** ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου