Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΓΓΕΛΟΙ

Θρήνος για τους δίδυμους ήρωες της τραγωδίας στην Κύπρο


Άφησαν τις σπουδές τους στην
Αγγλία και πήγαν να υπηρετήσουν
την πατρίδα ο Μιλτιάδης και
ο Χριστάκης Χριστοφόρου, γιατί
δεν ήθελαν να λέει ο κόσμος ότι
τα ανήψια του Σωτήρη Μουστάκα
είναι φυγόστρατοι
«Μάνα, πάμε να σβήσουμε τη φωτιά, θα μιλήσουμε σε λίγο...» ήταν τα τελευταία λόγια του Μιλτιάδη και του Χριστάκη Χριστοφόρου, όταν μίλησαν  τηλεφωνικώς στην τραγική μάνα.  Εκείνη υποψιασμένη, πήρε ξημερώματα το δρόμο για να φθάσει κοντά στο σημείο της φωτιάς.  Κάτι την "έτρωγε" και ήθελε να είναι σίγουρη ότι τα παιδιά της δεν θα κινδύνευαν.

Αυτά είπε ο θείος των δύο αγοριών, προσθέτοντας.  "Ήταν λίγο πριν τις έξι το πρωί όταν βρισκόμασταν περίπου δύο τρία χιλιόμετρα μακριά από το στρατόπεδο των παιδιών μας.  Τότε ακούσαμε τον θόρυβο από μία εκκωφαντική έκρηξη.  Όταν φθάσαμε κοντά η μάνα έτρεχε πέρα δώθε ψάχνοντας τα παιδιά της".


Αυτή είναι ίσως μία  από τις τραγικότερες ανθρώπινες ιστορίες στην τραγωδία που προκάλεσε η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο και αφορά στους 19χρονους δίδυμους ναύτες οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο μαζί με άλλα δέκα άτομα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα δύο αδέλφια  είχαν κοντινή συγγένεια με τον αείμνηστο ηθοποιό Σωτήρη Μουστάκα.

Κι όμως, τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά είχαν φουσκώσει...
αλλά οι πολιτικοί της Κύπρου δεν ήξεραν ...τίποτα!

Τα αδέρφια βρίσκονταν μόλις μερικές ημέρες στη μοιραία ναυτική βάση, αφού προηγουμένως υπηρετούσαν σε άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς στην Ασγάτα και ο διοικητής της βάσης τους έβαλε και τους δύο ως πυροσβέστες εκεί, με ρόλο να ρίχνουν νερό στα επικίνδυνα, όπως αποδείχθηκε, εμπορευματοκιβώτια.  Δυστυχώς αυτές τις εντολές είχε ο διοικητής τους, αφού οι συνεχείς διαμαρτυρίες του τόσο προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς όσο και προς τον αρμόδιο Υπουργό, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον κυπριακό τύπο, τα δύο αγόρια παραπονιόνταν τις δύο τελευταίες βδομάδες για μικρές εκρήξεις στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με μαρτυρία θείου των δύο αδικοχαμένων αγοριών, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης», είχαν επίσης πει στους δικούς τους, ότι την τελευταία εβδομάδα τα εμπορευματοκιβώτια είχαν παραμορφωθεί, είχαν διασταλεί, ή είχαν "φουσκώσει" κατά την κυπριακή έκφραση.

Μόλις κλήθηκαν στην κατάσβεση χαράματα, ο Μίλτος τηλεφώνησε στη μάνα τους, ενημερώνοντάς την ότι ξέσπασε μια φωτιά και πάνε να τη σβήσουν. Την ώρα του συναγερμού οι δίδυμοι βρίσκονταν στην πύλη του στρατοπέδου, όμως, δεν ήξεραν πως πήγαιναν να σβήσουν μια φωτιά δίπλα σε 200 τόνους εκρηκτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αδέλφια σπούδαζαν στην Αγγλία και πήγαν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Εάν ήθελαν μπορούσαν να έμεναν στην Αγγλία, όπως πολλοί άλλοι Κύπριοι, χωρίς να κάνουν θητεία.

Ο Χρίστος και ο Μιλτιάδης Χριστοφόρου ήταν μάλιστα συγγενείς του μεγάλου κωμικού Σωτήρη Μουστάκα και γι΄αυτόν τον λόγο δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να ακουστεί ότι οι «ανιψιοί του Μουστάκα είναι φυγόστρατοι».


«Ήταν χρυσά παιδιά», λένε φίλοι και στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί τους. «Όποτε καλούνταν να προσφέρουν, έτρεχαν πρώτοι, όπως και χθες».

Όσο για την χαροκαμένη μάνα, τα λόγια είναι φτωχά. Με ανάμεικτα τα συναισθήματα του πόνου και της οργής, λέει πως «έχασε δύο αγγέλους»...*** *** *** *** *** ***

 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, αφήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο

*** *** *** *** *** ***