Ρεπορτάζ, Ειδήσεις, Άρθρα, Σκέψεις, Σχόλια, για σκεπτόμενους πολίτες Χειροτεχνήματα, πλεκτά με βελόνες και βελονάκι, κοσμήματα, δεντράκια με σύρμα και πέτρα
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Ψήφος στα 16: η νέα μεταπολίτευση
Η κρίση που διέρχεται τους τελευταίους μήνες το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μετά την ανάδυση φαινομένων ευρείας διαφθοράς και την προσφυγή της χώρας σε διαδικασίες διεθνούς οικονομικού ελέγχου (στήριξη ΕΕ-ΔΝΤ), έχει δρομολογήσει μια συζήτηση για την αδήριτη αναγκαιότητα ανανέωσης του.
Η ανανέωση της δημοκρατίας μας θα χρειαζόταν την αναζωογονητική συνεισφορά του νεανικού εκλογικού σώματος, το οποίο συνήθως τηρεί παθητική στάση αποστασιοποίησης από τα κοινά.
Το τμήμα του πληθυσμού που ανήκει στις ηλικιακές κλάσεις των 16 και 17 χρόνων είναι άφθαρτο, δεν έχει μολυνθεί από άκαιρες κομματικές εξαρτήσεις, δεν έχει κατά κανόνα χρησιμοποιήσει πολιτικές μεσολαβήσεις προς το δημόσιο, Επιπλέον, οι νέοι αυτής της κατηγορίας διαθέτουν πολύ περισσότερες παραστάσεις και ερεθίσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του τηλεοπτικού πλουραλισμού και της επέλασης του Ίντερνετ.
Άλλωστε, μετά τα 15 οι νέοι μπορούν να νυμφευθούν, να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, να εγκαταλείψουν το σχολείο, να υποστούν τις συνέπειες του ποινικού δικαίου κι επομένως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να στερούνται της πρόσβασης στους μηχανισμούς πολιτικής συμμετοχής.
Σε άλλες χώρες οι νέοι διαθέτουν το δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν). Την ίδια στιγμή ψήφο στις τοπικές εκλογές διαθέτουν οι νέοι στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φλάνδρα, σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Συγκεφαλαιώνοντας προτείνουμε την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό για τους νέους μας θα μπορούσε να επεκταθεί πρώτα στις ευρωεκλογές και σε μια επόμενη φάση στις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής των νέων σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα εθνικής εμβέλειας (που άλλωστε σπάνια προκηρύσσονται στη χώρα μας) θα πρέπει ενδεχομένως να τύχει περαιτέρω μελέτης και συζήτησης.
Με αυτό τον τρόπο το πολιτικό σύστημα πιθανώς θα βοηθηθεί στην υπέρβαση των παθογενειών του, οι οποίες θα απαιτούσαν μια νέα μεταπολίτευση.
* Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι Επίκουρος καθηγητής Οικονομικής των Ανθρωπίνων Πόρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μεσολαβητής Διαιτητής ΟΜΕΔ
Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε. (Ε.Ν.) Τέρμα η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
και 3.500 σκάφη αναψυχής
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του nextok το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τις τελευταίες διαδοχικές παρατάσεις "ζωής" που έλαβε ο Ελληνικός Νηογνώμονας σε σχέση με την επιθεώρηση κοινοτικών πλοίων και την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
ΣΤο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι η διακοπή της δυνατότητας έκδοσης πιστοποιητικών από τον Ε.Ν., δεν επηρεάζει παρά μόνον 23 πλοία τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν στην κλάση του. Για πρώτη φορά όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφαιρεί από τον ιδιωτικοποιημένο Οργανισμό τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών, ακόμα και για τα σκάφης αναψυχής με κοινοτική σημαία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε δυνατό κτύπημα για το διοικητικό συμβούλιο ενώ περίπου 80 εργαζόμενοι διοικητικοί υπάλληλοι και επιθεωρητές που απασχολούνται στην επιχείρηση, άρχισαν να προβληματίζονται για τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για τον Ελληνικό Νηογνώμονα ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Αρχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε με απόφασή της, κατ’ αρχήν στις 22.04.1998, περιορισμένη αναγνώριση στον Ε.Ν. για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης και έκδοσης πιστοποιητικών των πλοίων διάρκειας τριών (3) ετών, τα αποτελέσματα της οποίας περιορίζονταν στην Ελλάδα.
Μετά την λήξη της ανωτέρω αναγνώρισης και νέας αίτησης της Ελληνικής Αρχής χορηγήθηκε νέα περιορισμένη αναγνώριση για δεύτερη περίοδο τριών (03) ετών από την 13.12.2001.
Η αναγνώριση του Οργανισμού παρατάθηκε εκ νέου με Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 03.08.2005 για τρίτη περίοδο, τριών (3) ετών. Τα αποτελέσματα της εν λόγω Απόφασης περιορίζονταν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ κατόπιν αίτησης της Μάλτας η αναγνώριση επεκτάθηκε και στην Μάλτα το 2006.
Η εν λόγω περιορισμένη αναγνώριση του Ελληνικού Νηογνώμονα έληξε την 03/08/2008. Κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής COSS (23/02/2009), εγκρίθηκε η αριθμ.: Ε(2009) 2130/30.03.2009 Απόφαση της Ε. Επιτροπής για την παράταση της αναγνώρισης του Ε.Ν. επί 17μηνο, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο Παράρτημα αυτής, η οποία έληξε την 30.08.2010.
Στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και της κοινοτικής αναγνώρισης συνάφθηκε η από 15.03.2004 διμερής συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αρχής και του ΕΝ για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης και πιστοποίησης των υπό Ελληνική σημαία πλοίων.
Κατόπιν ολοκλήρωσης των ελέγχων του Ελληνικού Νηογνώμονα (Ε.Ν.) από την αρμόδια Κοινοτική Υπηρεσία (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την 10.08.2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 391/2009/ΕΚ δεν δύναται να προβεί σε παράταση αναγνώρισης του Ε.Ν.
Κατόπιν αυτών, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου με γνώμονα την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού επιπέδου ασφάλειας των υπό Ελληνική σημαία πλοίων και την χορήγηση δυνατότητας μεταβατικής περιόδου στις ναυτιλιακές εταιρείες, εξέδωσαν σχετική εγκύκλιο (Α.Π.4124.1/22/2010/27-08-2010), σύμφωνα με την οποία:
• Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι την 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης αυτών ή την ημερομηνία θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.
• Σε περιπτώσεις βλάβης/ ζημιάς πλοίου ο ΕΝ δύναται να διενεργεί τις αναγκαίες επιθεωρήσεις και να εκδίδει τα προβλεπόμενα βεβαιωτικά μόνο υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αρχής.
• Μετά τις 30/8/2010 ο Οργανισμός δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει νέα πιστοποιητικά πλοίων, σύμφωνα με την εθνική, διεθνή και κοινοτική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα εν λόγω μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από την Ε. Επιτροπή επί του αιτήματος χορήγησης αναγνώρισης στον Οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Πάντως πηγές από τον Ε.Ν., υποστηρίζουν ότι δεν θα συνεδριάσει η Επιτροπή και ότι ο Ε.Ν. θα πετύχει νέα παράταση τουλάχιστον έξι μηνών. Η απορία όλων βέβαια είναι, τι θα επιτύχουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού μέσα σε έξι μήνες, απ όσα απέτυχαν μέσα στα τελευταία 12 χρόνια στη διάρκεια των οποίων ο Ελληνικός Νηογνώμονας δεχόταν "καρδιοτονωτικές" ενέσεις!
Ψεύτικες λύσεις
Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*
Το κράτος έχει ανάγκη από αναδιοργάνωση. Η μη πληρωμή υποχρεώσεων και η μείωση μισθών είναι προσωρινή και ψεύτικη λύση για τη μείωση του ελλείμματος. Για να υπάρξουν μόνιμα οφέλη πρέπει να γίνει οργάνωση του δημόσιου τομέα από την αρχή. Αυτή την οργάνωση δεν μπορούν να την κάνουν πολιτικοί, που βέβαια τη θεωρούν αναγκαία αφού έχουν υποσχεθεί επανίδρυση. Πρέπει να έρθουν ειδικοί που θα δημιουργήσουν διαγράμματα ροής, θα καταγράψουν τα τωρινά βήματα, θα απλοποιήσουν διαδικασίες, θα καταργήσουν γραφειοκρατικές περιττές διατυπώσεις, θα μετρήσουν βάσει διεθνών προκαθορισμένων χρόνων αντικειμενικά την ποσότητα και την ποιότητα εργασίας καθώς και την παραγωγικότητα, θα ξαναμοιράσουν αρμοδιότητες, θα μετακινήσουν υπαλλήλους και θα σουλουπώσουν τον δημόσιο τομέα, δημιουργώντας τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και περιορίζοντας παράλληλα αισθητά το κόστος λειτουργίας του. Βάσει παρόμοιας παρελθούσης εμπειρίας μου η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 30-50% χωρίς απολύσεις. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στις απαραίτητες αλλαγές, δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, δε συλλαμβάνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές εταιρείες και το μόνο που πετυχαίνει είναι εξάρθρωση της μεσαίας τάξης. Η τάξη αυτή αγωνιά για το μέλλον της και το ίδιο πράττει αυτήν την περίοδο όποιος είναι εργαζόμενος ή έχει μία μικρή ή μεγάλη επιχείρηση της οποίας τα έξοδα είναι σταθερά, ενώ ο τζίρος καταρρέει. Όμως δεν αγωνιούν οι πολιτικοί. Ο αριθμός των βουλευτών δε μειώθηκε και τα προνόμιά τους παραμένουν υψηλά. Όποιος αγωνιά και αναζητά τρόπους να παράξει έργο ή/και να κρατήσει την επιχείρησή του σήμερα, βρίσκεται στο γραφείο του, όχι σε διακοπές. Όμως και η Τρόικα, «εάν έχει καλούς σκοπούς», θα πρέπει να πιέσει προκειμένου να γίνει αναδιοργάνωση στο δημόσιο τομέα άμεσα. Δεν μπορεί να μη βλέπει ότι μία μείωση μισθών και συντάξεων και μία αναβολή πληρωμών λύνει ψεύτικα το πρόβλημα. Πρέπει να απαιτήσει την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Πρέπει επιπλέον και η Κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της τρόικας να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της. Θέλει για παράδειγμα οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν θυγατρικές τραπεζών του εξωτερικού; Αν αυτό θέλει τότε ακολουθεί σωστή πολιτική. Αν όμως τις θέλει στα χέρια Ελλήνων, θα πρέπει να δει ποιους θα προσλάβει για να τις αξιολογήσουν και ποιοι επιχειρηματίες έχουν την οικονομική επιφάνεια να τις στηρίξουν, έναντι των καραδοκούντων ξένων. Αυτούς όμως, όπως π.χ. τους πλοιοκτήτες, αντί να τους στηρίζει τους πολεμά… Οι λόγοι άραγε είναι επικοινωνιακοί ή έχουν σκοπιμότητα; Δεν γίνεται αντιληπτό ότι τα κεφάλαια μεταφέρονται στην Ε.Ε. πιο εύκολα από τα πλοία;
* Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος της ΣΜΕΧΑ & της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς
Exantas
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ: ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ
Λουκέτο... βάζει από σήμερα η Ευρώπη στον Ε.Ν.
Τίτλοι τέλους… πέφτουν σήμερα για τον Ελληνικό Νηογνώμονα. Ο οργανισμός που ιδρύθηκε το 1919 βυθίστηκε ολοκληρωτικά μετά τη φουρτούνα στην οποία περιέπεσε από το 1990 όταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε από το κράτος σε ιδιωτικά χέρια και μάλιστα σε χέρια ανθρώπων που μέχρι τότε τον υπηρετούσαν από διευθυντικές θέσεις και θέσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Οργανισμού δέχθηκε κατ’ επανάληψη παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA). Στις 30 Μαρτίου 2009 δόθηκε η τελευταία 17μηνη παράταση ζωής στον Ελληνικό Νηογνώμονα προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και την απόδοσή του στα θέματα μηχανογράφησης, εκπαίδευσης και κανονισμών. (Σ.σ. Στην πραγματικότητα η παράταση είχε δοθεί προκειμένου τα πλοία κοινοτικών νηολογίων που βρίσκονταν στην κλάση του Ε.Ν. να μεταπηδήσουν ομαλά σε άλλους νηογνώμονες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιθεωρήσεις που υποβλήθηκε ο Ε.Ν., μέσα στο 17μηνο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική εξέλιξη και έτσι σήμερα 31 Αυγούστου 2010 τερματίζεται η δυνατότητα του να εκδίδει πιστοποιητικά για τα Ελληνικά πλοία αλλά φυσικά και για τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στα κοινοτικά νηολόγια. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρει την εμπιστοσύνη της στον Ελληνικό Νηογνώμονα.
Τι σημαίνει αυτό για τα πλοία που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην κλάση του Ελληνικού Νηογνώμονα;
Αναγκαστικά θα πρέπει οι πλοιοκτήτριες εταιρίες πλοίων, των οποίων τα πιστοποιητικά λήγουν από σήμερα, να αναζητήσουν άλλους νηογνώμονες προκειμένου τα πλοία τους να έχουν πιστοποιητικά για να τους επιτραπεί ο απόπλους και η εκτέλεση ναύλων (για τα εμπορικά πλοία) και δρομολογίων για τα επιβατηγά.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα, πολύ λίγα Ελληνικά πλοία παρέμειναν στην κλάση του Ελληνικού Νηογνώμονα, καθώς οι εταιρίες είχαν διαβλέψει ότι η διοίκηση του Οργανισμού βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επιθεωρητών είχαν παραιτηθεί και βρήκαν εργασιακή στέγη σε άλλους νηογνώμονες. Να σημειωθεί ότι ή διοίκηση κατά τα τελευταία 15 χρόνια, απέλυσε μερικούς επιθεωρητές που ύψωσαν ανάστημα και αρνήθηκαν να παρέχουν τηλεγραφικώς τις υπηρεσίες τους σε ορισμένες εταιρίες.
Σε επιστολή που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι:
α) Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που θα εκδοθούν ή θεωρηθούν ή παραταθούν στις 31.08.2010 και αργότερα δεν θα γίνονται δεκτά.
β) Τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.
γ. Σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης πλοίου της παρ.2 της παρούσης ο Ελληνικός Νηογνώμονας μπορεί να βεβαιώνει τη διατήρηση κλάσης και τη συνέχιση ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχει εκδώσει για το χρονικό διάστημα της παραγράφου 3 (β) υπό την άμεση εποπτεία του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.
Συναγερμός... στα Λιμεναρχεία
Με αφορμή την επιστολή αυτή, σχετικό έγγραφο εστάλη στον Ελληνικό Νηογνώμονα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με την εντολή να ενημερώσει σχετικά τους πελάτες του, ενώ ανάλογο έγγραφο εστάλη και στις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να φροντίσουν ώστε κανένα πλέον πιστοποιητικό να μην εκδίδει από σήμερα ο Ελληνικός Νηογνώμονας.
Παράλληλα, οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λιμενικού Σώματος, έλαβαν εντολή ώστε από σήμερα τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, να εποπτεύουν την εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελευταία της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, αφαίρεσε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα ακόμα και τη δυνατότητα να επιθεωρεί και να εκδίδει πιστοποιητικά στα σκάφη αναψυχής, δημιουργώντας έτσι προβλήματα σε περίπου από 3,500 γιότ.
Η αρμόδια επιτροπή (EMSA) πρόκειται να συνεδριάσει στις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει το οριστικό λουκέτο στον Ελληνικό Νηογνώμονα.
Άγνωστο είναι μέχρι αυτή τη στιγμή, πόσα πλοία της ακτοπλοΐας επηρεάζονται. Σίγουρα ο αριθμός δεν είναι ανησυχητικός δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα τους για να αποφύγουν ένα σοκ της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι εάν υπάρχουν πλοία που βρίσκονταν στην κλάση του Ελληνικού Νηογνώμονα τα οποία ανανέωσαν τα πιστοποιητικά τους ακόμα και χθες 30 Αυγούστου, τότε αυτά έχουν περιθώριο να αναζητήσουν νέο νηογνώμονα έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Φυσικά κάθε μεταπήδηση σε άλλον νηογνώμονα, συνεπάγεται μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για κάθε πλοιοκτήτη.
Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Ε.Ε., εξαιτίας των ναυαγίων και άλλων ναυτικών ατυχημάτων που σημειώθηκαν και αφορούσαν πλοία που βρίσκονταν στην κλάση του. Μάλιστα, μνημονεύονται οι περιπτώσεις των πλοίων «IRON ANTONIS», το οποίο βυθίστηκε αύτανδρο στις 3 Σεπτεμβρίου 1994 (μόλις 5 ημέρες μετά τον απόπλου του και δύο μήνες μετά την έκδοση των πιστοποιητικών του), «ΔΥΣΤΟΣ», αλλά και «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που έφεραν πιστοποιητικά του Ελληνικού Νηογνώμονα.
-=-=-=-=-=-=
Σχόλιο:
…KAI δεν είναι μόνον αυτά τα «ανομήματα» του έκπτωτου πλέον «ΚΤΕΟ» των πλοίων. Σειρά από άλλες υποθέσεις θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας για τις οποίες έχει γνώση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά περιέργως σωπαίνει αντί να κινητοποιήσει την εισαγγελία και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη όσοι εκμεταλλεύτηκαν θέσεις και καταστάσεις για παράνομο πλουτισμό. Όσο για εκείνους που στέκονται αρωγοί στον Ε.Ν. καταδικάζοντας τους «απέναντι» και κατηγορώντας τους ως «πράκτορες των ξένων νηογνωμόνων» ένα έχουμε να συμπληρώσουμε: Ας μην υπήρχαν οι «απέναντι» και θα βλέπαμε πόσα ακόμα ορφανά θα έκαναν επισκέψεις σε τάφους και κενοτάφια εντός και εκτός Ελλάδας!
Ο αγώνας επιβίωσης της δεινοπαθούσης Ακτοπλοΐας,
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Η Anastacia ακύρωσε τη συναυλία της στα Κατεχόμενα
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Μέγα θαλάσσιο κράτος χωρίς υπουργείο!!
Πόσο καταρτισμένες είναι οι δικαστικές Αρχές επί των ναυτικών ατυχημάτων?
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Στον «κατά Κτησιφώντος» λόγο του Αισχύνη, μας δίνεται μια εικόνα, των πρώτων διατάξεων «Νόμων» σε θέματα Ναυτικού Δικαίου, που αφορούν τις υποχρεώσεις των πορθμέων Σαλαμίνας. Με αυστηρές για την εποχή τους διατάξεις προβλέπεται η δια βίου στέρηση του δικαιώματος των κυβερνητών πορθμείων, εάν, έστω και ακουσίως, γίνονταν υπαίτιοι ανατροπής των σκαφών τους. Σκοπός του νόμου, ήταν η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των διακινουμένων επιβατών, από επιπόλαιες ενέργειες. Η συγκεκριμένη διάταξη, προφανώς απέβλεπε εις το να μην αναλαμβάνει κανείς την εκτέλεση πλου, εάν δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες.
Από το Αττικό ή Αθηναϊκό δίκαιο, στο οποίο περιέχονται πολλές ναυτικές συνήθειες, πληροφορούμεθα την ύπαρξη αξιόλογων διατάξεων ναυτικού δικαίου, που περιλαμβάνονταν στο εμπορικό δίκαιο της εποχής, κατά την οποία φαίνεται σχεδόν πλήρως διαμορφωμένος ο θεσμός του ναυτικού δανείου και εν μέρει ο θεσμός της κοινής αβαρίας. Το ναυτικό δίκαιο πραγματικά, αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα του εμπορικού δικαίου και πολλοί θεσμοί του τελευταίου προέρχονται από το ναυτικό δίκαιο. Το δίκαιο, το οποίο ρύθμιζε το εξωτερικό εμπόριο, ήταν ουσιαστικά και τυπικά διεθνές, αφού δεν προερχόταν από τα νομοθετικά όργανα των πόλεων, «δίκαιον του άστεως» – αστικό δίκαιο, αλλά από την εμπορική δράση όλων των ασχολουμένων με τη ναυτιλία. Για την εκδίκαση των διαφορών που προέκυπταν από το ναυτικό εμπόριο, υπήρχαν ειδικοί δικαστές, οι ναυτοδίκες, οι οποίοι αργότερα, τους χρόνους του Δημοσθένη, ονομάσθηκαν θεσμοθέτες. Οι ναυτοδίκες εκδίκαζαν ταχύτατα τις υποθέσεις στα εμποροδικεία, ειδικά δικαστήρια που λειτουργούσαν σε ναυτικές πόλεις.
Από τους λόγους του Δημοσθένη, αντλούμε στοιχεία ναυτικού δικαίου για την πρόληψη και τον έλεγχο των ναυτικών ατυχημάτων. Συγκεκριμένα στους «Προς Πολυκλέα» (χ. 10) και «Κατά Στεφάνου» (χ. 107) λόγους του, αναφέρονται οι «Αποστολείς», οι οποίοι ήταν ένδεκα άρχοντες, δημόσιοι υπηρέτες, με καθήκον να ελέγχουν εάν τα πλοία ήταν καλά εξοπλισμένα και εφοδιασμένα πριν τον απόπλου τους. Είχαν δε και δικαίωμα επιβολής κυρώσεων, απαγόρευσης απόπλου από τον ναύσταθμο, μέχρι και φυλακίσεως. Ο έλεγχος αυτός, πραγματοποιείτο μόνο στα πολεμικά πλοία (τριήρεις), καθώς από πουθενά δεν προκύπτει, ότι επεκτεινόταν και στα εμπορικά. Στον «Προς Φορμίωνα περί δανείου» λόγο, περιγράφεται το ναυάγιο αθηναϊκού πλοίου που συνέβη μετά τον απόπλου του από το λιμένα της Κριμαίας και αποδόθηκε σε υπερφόρτωση του πλοίου από τον πλοίαρχο Λάμπη με χίλια δέματα δερμάτων. Σε άλλο χωρίο, του «Κατά Στεφάνου» λόγου, γίνεται αναφορά για την ευθύνη πλοιοκτήτη, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει για το ναυάγιο του πλοίου του, παρότι είχε πράξει τα πάντα για τη σωτηρία του και παρά τον πλήρη εφοδιασμό αυτού με τον απαραίτητο εξοπλισμό.Τέλος στο Ε 209 χωρίον του Αθηναίου, στους «Δειπνοσοφιστές», αναφέρεται η λειτουργία δικαστηρίου αρμόδιου για την εκδίκαση αδικημάτων στα πλοία, ανάμεσα στα οποία πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνονταν και αδικήματα, τα οποία θα είχαν σχέση με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Από τα διασωθέντα αυτά κείμενα, διαπιστώνουμε ότι προληπτικός έλεγχος στα εμπορικά πλοία, δεν διενεργείτο την εποχή εκείνη. Εφαρμόζετο μόνον κατασταλτικός και οι υπεύθυνοι προκλήσεως ναυτικών ατυχημάτων τιμωρούντο, η δε υπερφόρτωση του πλοίου θεωρείτο παράβαση που συνεπάγετο κυρώσεις, εάν προκαλούσε τη βύθιση του.
Σημαντική ανάπτυξη από τον 8ο π.Χ αιώνα, παρουσιάζει και το θαλάσσιο εμπόριο της Ρόδου, για το ναυτικό δίκαιο της οποίας εκφράζονται με θαυμασμό πολλοί ιστορικοί της αρχαιότητας. Μνημείο της ακμής αυτής αποτελούν οι περίφημοι «Ναυτικοί νόμοι της Ρόδου», των οποίων τα πρωτότυπα δεν διασώθηκαν και πληροφορίες αντλούμε μόνο από τους ιστορικούς της αρχαιότητας. Από τους κανόνες αυτούς, οι οποίοι περιέχουν συλλογή των ναυτικών εθίμων της εποχής, αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές στο θεσμό της κοινής αβαρίας. Αν και τελικά δεν διασώθηκαν αρκετές πληροφορίες για κάθε έναν από τους κανόνες αυτούς, αποτελούν πηγή μεγάλης σημασίας για το ναυτικό δίκαιο διεθνώς.
Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Η εξέταση ζητημάτων που αναφέρονται στη ναυτιλία, παρουσιάζουν κατά κανόνα μία ιδιαιτερότητα, είτε τούτο ανάγεται στη επίλυση διαφορών από πολιτικά δικαστήρια, είτε καταλογισμό ποινικής ευθύνης, είτε ακόμη στο διοικητικό έλεγχο των ναυτικών ατυχημάτων . Η ιδιαιτερότητα αυτή, συγκρινόμενη με άλλες νομικές υποθέσεις, απαιτεί εκ μέρους των δικαστών ειδικές γνώσεις του νομικού πλαισίου του ναυτικού δικαίου, ενημέρωση στις ρυθμίσεις αλλοδαπών νομοθεσιών αλλά και γνώση των διεθνών συνθηκών κινήσεως του πλοίου, επειδή ότι αναφέρεται στη ναυτιλία έχει διεθνή, κατά κανόνα, χαρακτήρα.
Η σύσταση ειδικών ναυτικών δικαστηρίων μικτής συνθέσεως, από τακτικούς δικαστές ειδικευμένους στα θέματα ναυτιλίας και άλλα πρόσωπα με αυξημένα τυπικά προσόντα και γνώσεις, -που προτείνεται από πολλούς ως ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος-, δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη, γιατί θα προσέκρουε σε συνταγματικές διατάξεις.
Η λύση που προσπάθησε να δώσει ο νομοθέτης με τη σύσταση ειδικών ναυτικών δικαστηρίων στον Πειραιά, δυνάμει του άρθ.51 του Ν.2172/1993, δεν μπορεί να θεωρηθεί, μέχρι σήμερα, ότι έχει επιτύχει τους στόχους της, αφού ελάχιστοι εξακολουθούν να είναι οι δικαστές με ειδίκευση σε ζητήματα ναυτικού δικαίου και οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν όσοι στελεχώνουν τα τμήματα αυτά, δεν είναι αρκετές για να καταστήσουν τον Πειραιά διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, όπως στόχευαν οι συντάκτες των σχετικών διατάξεων του πιο πάνω νόμου.
Παρά τις καινοτομίες που εισήγαγε το ν.δ.712/1970 ως προς το νομικό ορισμό του ναυτικού ατυχήματος, τα όργανα ελέγχου και τη διαδικασία, η εφαρμογή τους στην πράξη εμφανίζει ζητήματα και αδυναμίες, η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με τροποποιήσεις του σχετικού νόμου.
--
Πλοίο των Μινωικών ρίχνει τα απόβλητά του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας;
Άδικη δίωξη συναδέλφων για διάπραξη υποτιθέμενων ποινικών αδικημάτων, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
SOS ΕΚΛΑΠΗ ΔΙΚΥΚΛΗ ΜΗΧΑΝΗ TRIUMPH SPEED TRIP απο τον χώρο στάθμευσης του COPA COPANA
Πρόκειται για καινούρια μηχανή μόλις δύο μηνών. Βρισκόταν στον χώρο στάθμευσης του Copa Copana το απόγευμα της Τρίτης 24 Αυγούστου 2010, όταν οι παρκαδόροι είδαν τον δράστη να φεύγει με μεγάλη ταχύτητα, ημίγυμνος και χωρίς κράνος. Το μόνο που συγκράτησαν είναι ότι επρόκειτο για άτομο μελαχροινό. Όποιος γνωρίζει κάτι που θα μας βοηθήσει θα λάβει αμοιβή.
Παρακαλώ διαδώστε αυτό το μήνυμα. Ο ιδιοκτήτης του είναι μόλις 26 ετών και εργάζεται σκληρά για το μεροκάματο.
Τηλ. επικοινωνίας: 6945107168
NOCTURNAL RITES - Fools Never Die (OFFICIAL VIDEO)
Ειδική αφιέρωση σε ασπόνδυλο πειραϊκό ηλεκτρονικό που νομίζει ότι ανήκει στα ΜΜΕ!
Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
Εισαγγελικό λάθος για το «HIGHSPEED I»
Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Επιτακτική ανάγκη η επανασύσταση του ΥΕΝ
Γενικού Διευθυντή της Majestic International Cruises, αντιπροέδρου ΣΕΕΝ κλάδου κρουαζιεροπλοίων.
Δημοσιεύθηκε στη Ναυτεμπορική
23-08-2010
Το τελευταίο διάστημα έχουμε όλοι γίνει αποδέκτες είτε μέσω του καθημερινού τύπου είτε μέσω των σχολίων των Μέσων μαζικής ενημερώσης, ψιθύρων και διαδόσεων για επικείμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου άλλοτε σε περιορισμένη έκταση άλλοτε σε μεγαλύτερη σε αλλαγές προσώπων όμως πουθενά δεν έχουμε ακούσει λέξη για επανασύσταση του πρώην ΥΕΝ.
Δικαιολογημένα διερωτώμεθα εάν εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των Ναυτιλιακών κύκλων του Πειραιά και του Λονδίνου η αρχική άποψη όλων που διατυπώθηκε αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές που συνοδεύτηκαν από την κατάργηση του ΥΕΝ και εάν οι αρχικές αρνητικές αντιδράσεις έχουν αλλάξει ή εάν σιωπηρά οι Ναυτιλιακοί φορείς άρχισαν να αποδέχονται τη λειτουργία των υπηρεσιών του πρώην ΥΕΝ με τη σημερινή μορφή της διάσπασης σε δύο κύρια υπουργεία και σε ορισμένες υπηρεσίες να υπάγονται και σε τρίτο υπουργείο.
Δυστυχώς διαπιστώνω με λύπη ότι χάθηκε ή ατόνησε η αρχική θαρραλέα θέση και αντίδραση των φορέων του Ναυτιλιακού κόσμου του Πειραιά και του Committe του Λονδίνου για άμεση επαναφορά όλων των Υπηρεσιών στον Πειραιά με επαναλειτουργία του ΥΕΝ. Αυτή η σιωπή των φορέων δημιουργεί έκπληξη και συγχρόνως απορία.
Οι τελευταίες δημόσιες χλιαρές αντιδράσεις για την κατάργηση του ΥΕΝ ακουστήκαν κατά τη διάρκεια των «Ποσειδωνίων» το μήνα Ιούνιο. Από τότε επικρατεί απόλυτη πλην όμως ανησυχητική ηρεμία.
Αλήθεια λύθηκαν διά μαγείας τα τόσα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών του πρώην ΥΕΝ, προχώρησαν καθόλου οι λύσεις των τεράστιων προβλημάτων που απασχολούν ζωτικούς κλάδους της Ελληνικής Ναυτιλίας όπως είναι η Ακτοπλοΐα, οι γραμμές οχηματαγωγών της Ιταλίας και το ανύπαρκτο Ελληνικό Κρουαζιερόπλοιο.
Ποιος νοιάστηκε πραγματικά για την κατρακύλα που έχει πάρει η Ακτοπλοΐα για την ανησυχητική μείωση του αριθμού των επιβατών για την υπέρογκη αύξηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων με αποτέλεσμα να οδεύουν στην καταστροφή τα οικονομικά αποτελέσματα των Ακτοπλοϊκών Εταιρειών και να συσσωρεύονται οι τεράστιες ζημίες σε σημείο τόσο ανησυχητικό ώστε να έχουν φτάσει οι χρηματιστηριακές τιμές των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ακτοπλοϊκών Εταιρειών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Ποιος νοιάστηκε αν οι αξίες αυτών των εταιρειών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο βαθμό που αν θεωρητικά αθροίσει κανείς το ενεργητικό των μεγαλύτερων Ακτοπλοϊκών Εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών θα διαπιστώσει με λύπη και απογοήτευση ότι η τωρινή συνολική αξία ήταν πενταπλάσια πριν από λίγα χρόνια.
Παράλληλα τα μηνύματα που φτάνουν από τις γραμμές των οχηματαγωγών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Ιταλίας είναι εξ ίσου απογοητευτικά. Αδύνατος ο ανταγωνισμός των Ελλήνων με το ξένο και ιδιαίτερα με το ιταλικό οχηματαγωγό. Ποιος σκέφτηκε όλα αυτά τα προβλήματα; Ποιο από τα δύο υπουργεία που υποτίθεται ότι έχουν διαδεχτεί το πρώην ΥΕΝ ασχολήθηκε πραγματικά για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων; Δυστυχώς κανένα.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, αλλά τα δυσεπίλυτα χρόνια προβλήματα όλων των κλάδων της Ελληνικής Ναυτιλίας δεν εξαντλούνται μόνο στην Ακτοπλοΐα τα οχηματαγωγά Ιταλίας και στα κρουαζιερόπλοια. Υπάρχουν δυστυχώς καθημερινά χίλια τόσα προβλήματα για την επίλυση των οποίων δεν νοιάζεται κανείς.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο τιμόνι και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ευρίσκονται δύο καταξιωμένα στελέχη όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του Πολιτικού μας κόσμου.
Όμως οι τεράστιες και πολυσχιδείς αρμοδιότητες που σηκώνουν στους ώμους τους αλλά και η έλλειψη της απαραίτητης εξειδίκευσης και εμπειρίας που απαιτούνται για την επιτυχή αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων της μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας λειτουργούν ως τροχοπέδη με τα γνωστά αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.
Ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση και η εν συνεχεία κατάτμηση του ΥΕΝ ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά από τη διεθνή οικονομική ύφεση. Όμως τα λάθη είναι ανθρώπινα και αξίζει πραγματικά έπαινος σ΄εκείνον που διορθώνει τα λάθη του.
Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ σ΄αυτό το σημείο την ξεκάθαρη δήλωση πάνω σ΄αυτό το θέμα του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών του αξιότιμου κυρίου Βενιάμη. «Φαντάζεστε», είπε ο κύριος Βενιάμης «τη Σαουδική Αραβία να καταργεί το υπουργείο Πετρελαίων; Για την πατρίδα μας το αντίστοιχο υπουργείο Πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας είναι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».
Κάποιος ή κάποιοι πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να εισηγηθούν στον πανάξιο Πρωθυπουργό μας την άμεση επανασύσταση του ΥΕΝ.
Σίγουρα μια ανώδυνη ευκαιρία είναι ο πολυσυζητημένος επερχόμενος ανασχηματισμός. Κύριε πρωθυπουργέ στο μικρό διάστημα που έχετε στα χέρια σας τις τύχες του ελληνικού έθνους έχετε λάβει πολλές θαρραλέες και ιστορικές αποφάσεις. Πάρτε άλλη μία πραγματικά αναγκαία απόφαση που θα δώσει νέα φτερά στην Ελληνική Ναυτιλία και θα ηρεμήσει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα του Πειραιά και της Ακτής Μιαούλη.
Κύριε Πρωθυπουργέ στον επόμενο ανασχηματισμό μη ξεχάσετε την επανασύσταση του ΥΕΝ.
Είναι επιτακτική ανάγκη, παράκληση και απαίτηση ολοκλήρου του Ναυτιλιακού χώρου της πατρίδας μας.
Νέα πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του «HIGHSPEED I»
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗς ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ
Tη γλώσσα μου έδωσαν Eλληνική
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Ζητείται επειγόντως επανασύσταση του Υ.Ε.Ναυτιλίας
Η ελληνική εμπορική ναυτιλία αποτελεί τη μοναδική θετική πρωτιά και μάλιστα παγκόσμια, στις αμέτρητες αρνητικές που μαστίζουν την πατρίδα μας, και είναι φυσικά η μεγαλύτερη, όπως κι ο τουρισμός, συναλλαγματοφόρος βιομηχανία της χώρας! Υπενθυμίζεται ότι το σπουδαίο αυτό υπουργείο ιδρύθηκε, ως υφυπουργείο αρχικά, από τον Ιωάννη Μεταξά, την 5η Αυγούστου 1936, την επομένη δηλαδή της ανάληψης των καθηκόντων του, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή κυβέρνηση που το πρώτο νομοσχέδιο μετά την ορκωμοσία της ήταν η κατάργησή του και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς».
Φρίξος Δήμου
Πλοίαρχος Ε.Ν.
_______________________
Σχόλιο Exantas: Σε όλες οι τελευταίες δημοσιεύσεις, συζητήσεις & κουτσομπολιά περί ανασχηματισμού, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ακούσαμε να γίνεται ουσιαστικός λόγος για την επανασύσταση του ΥΕΝ. Όσοι ασχολούμαστε όμως σοβαρά με την Ναυτιλία, είχαμε εγκαίρως διαγνώσει την σημασία και την ανάγκη, ώστε ο Διοικητικός φορέας αυτής να είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές Υπουργείο, που να λειτουργεί ως ένα ενιαίο και συμπαγές σύνολο και να καλύπτει όλες τις υποδομές και δραστηριότητες της εμπορικής μας ναυτιλίας. Ότι είναι επίσης απολύτως αναγκαίο, το αυτοτελές αυτό Υπουργείο (Εμπορικής Ναυτιλίας), να το λειτουργεί ένα εξίσου ενιαίο και συμπαγές Οργανωμένο σύνολο, που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και που θα στηρίζει την απαιτουμένη εμπιστοσύνη.