Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Φιλμογραφία


- Μαγική πόλις 1954
- Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955)
- Ο δράκος (1956)
- Κυριακάτικοι ήρωες (1956)
- Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)
- Το κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
- Το κορίτσι της αμαρτίας (1957)
- Έχει θείο το κορίτσι (1957)
- Μαρία Πενταγιώτισσα(1957)
- Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν(1957)
- Της τύχης τα γραμμένα (1957)
- Για το ψωμί και τον έρωτα, ή Συννεφιασμένη
Κυριακή (1957)
- Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958)
- Κάθε εμπόδιο για καλό (1958)
- Χαρούμενοι αλήτες (1958)
- Η φτώχεια θέλει καλοπέραση (1958)
- Διακοπές στην Αίγινα (1958)
- Το εισπρακτοράκι(1958)
- Ο θείος από τον Καναδά (1959)
- Δοσατζήδες (1959)
- Η μουσίτσα(1959)
- Γαμήλιες περιπέτειες (1959)
- Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής (1959)
- Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
- Το αγοροκόριτσο (1959)
- Ο Ηλίας του 16ου (1959)
- Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (1959)
- Τα ντερβισόπαιδα (1960)
- Τυφλός άγγελος (1960)
- Το ραντεβού της Κυριακής (1960)
- Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα (1960)
- Το κλοτσοσκούφι (1960)
- Ποτέ την Κυριακή (1960)
- Η αυγή του θριάμβου (1960)
- Ερωτικά παιχνίδια (1960)
- Για σένα την αγάπη μου (1960)
- Οι 900 της Μαρίνας (1960)
- Μια του κλέφτη (1960)
- Μανταλένα (1960)
- Ζητείται ψεύτης (1961)
- Χαμένα όνειρα (1961)
- Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961)
- Οικογένεια Παπαδοπούλου (1961)
- Λάθος στον έρωτα (1961)
- Η Λίζα και η άλλη (1961)
- Η κατάρα της μάνας (1961)
- Δούλεψε για να φας (1961)
- Ευτυχώς τρελάθηκα (1961)
- Το πιθάρι (1962)
- Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
- Το πιθάρι (1962)
- Ζήτω η τρέλα (1962)
- Ο βασιλιάς της γκάφας (1962)
- Αστροναύτες για δέσιμο (1962)
- Μην είδατε τον Παναή (1962)
- Γαμπρός για κλάματα (1962)
- Η νύφη το 'σκασε (1962)
- Δουλειές του ποδαριού (1962)
- Ο ατσίδας (1962)
- Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963)
- Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)
- Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης (1963)
- Ο τρελάρας (1963)
- Το τυχερό πανταλόνι (1963)
- Σχολή για σωφερίνες (1964)
- Οι φτωχοδιάβολοι (1964)
- Ο καταφερτζής (1964)
- Ο πολύτεκνος (1964)
- Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
- Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964)
- Τα δίδυμα (1964)
- Είναι ένας τρελός, τρελός, τρελός Βέγγος (1965)
- Ευτυχώς τρελάθηκα (1966)
- Ο παπατρέχας (1966)
- Φανερός πράκτωρ 000 (1967)
- Πάρε κόσμε (1967)
- Τρελός, παλαβός και Βέγγος (1967)
- Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)
- Ποιός Θανάσης (1968)
- Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969)
- Θου-Βου: φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ (1969)
- Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)
- Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα (1970)
- Διακοπές στο Βιετνάμ (1971)
- Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)
- Ξένοιαστος παλαβιάρης (1971)
- Θανάση, πάρε τ' όπλο σου (1972)
- Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)
- Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1974)
- Ο τσαρλατάνος (1975)
- Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976)
- Από πού πάνε για τη χαβούζα; (1978)
- Βέγγος ο υπέροχος (1978)
- Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
- Ο φαλακρός μαθητής (1979)
- Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980)
- Βέγγος, ο τρελός καμικάζι (1980)
- Το μεγάλο κανόνι (1981)
- Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982)
- Τρελός και πάσης Ελλάδος (1983)
- Ο Θανάσης στη χώρα του «Θα» (1988, βίντεο)
- Made in Greece (1988)
- Τρελοκομείον η Ελλάς (βίντεο)
- Θανάσης ο αισιόδοξος (1989, βίντεο)
- Το δίδυμο της συμφοράς (1989, βίντεο)
- Κρεβάτι για πέντε (1989, βίντεο)
- Ο πρωταθλητής (1989, βίντεο)
- Θανάσης ο βομβιστής (1990, βίντεο)
- Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991)
- Ζωή χαρισάμενη (1993)
- Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
- Βήματα (1996, τηλεταινία)
- Όλα είναι δρόμος (1998)
- Το αίνιγμα (1998)
- Η ιστορία της Λίλυ (2002)
- Ψυχή Βαθειά (2009)
- Το πέταγμα του κύκνου (2010)



Τηλεόραση

- Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988)
- Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990)
- Έρωτας, όπως έρημος (NET, 2003)
- Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002)
- Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006)
- Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας(ΕΤ3, 2009)


Θέατρο


Ο Θανάσης Βέγγος απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού και έγινε μέλος του Σ.Ε.Η. στις 11 Απριλίου 1959.

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε την ίδια χρονιά, στο θέατρο Περοκέ, στην επιθεώρηση των Δημήτρη Βασιλειάδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου "Ομόνοια πλατς-πλουτς".

Θίασοι:

(1959-60): Δημήτρη Βασιλειάδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου "Μαντουμπάλα και Καινούργια Αθήνα" , Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου "Ανθρωποι του 60".

Θέατρο Ακροπολ (1963): Γ. Ασημακόπουλου - Β. Σπυρόπουλου - Π.Παπαδούκα "Οκτώ άνδρες κατηγορούνται" Ασημ. Γιαλαμά - Κ. Πρετεντέρη - Ναπ. Ελευθερίου "Κόκκινα Τριαντάφυλλα"

Θέατρο Εθνικού Κήπου (1963) : Ασημ. Γιαλαμά - Κ. Πρετεντέρη "Οι φτωχοδιάβολοι" ρόλος Φρίξος

Θέατρο Ακροπόλ (1963-64) συνθιασάρχης με τους Ρένα Βλαχοπούλου , Γ. Δάνη : Γ. Γιαννακόπουλου - Κ. Νικολαίδη - Γ. Οικονομίδη "Αρχοντορεμπέτισσα" και "Κύπρος γιοκ"

Συνθιασάρχης με την Σμαρούλα Γιούλη (1969-1970) : Γ. Λαζαρίδη "Ο τρελλός του Λούνα Παρκ και η ατσίδα" (ρόλος Θανάσης)

Από το 1970 και επί σειρά ετών συγκρότησε επανειλλημένως δικούς του θιάσους σε διάφορες περιόδους. Αναφέρονται τα έργα:

Γ. Λαζαρίδη "Ο τρελλός του Λούνα Παρκ" στο θέατρο Παρκ (λεωφόρος Αλεξάνδρας) ως Θανάσης ο Απόλας. Επαιξε το ίδιο έργο σε πολλές παραστάσεις και το παρουσίασε επίσης μεταξύ άλλων σε περιοδεία του στις Η.Π.Α.

Αλ. Σακελλάριου "Τι έκανες στον Τρωικό πόλεμο , Θανάση" (Μενέλαος)

Γ. Λαζαρίδη " Το βλήμα" (Θανάσης Μουρλός)

Γ. Μιχαηλίδη - Γιαν. Ξανθούλη "Μαμ , κακά κοκό και νάνι" θέατρο Ριάλτο ( στην Κυψέλη)

Το 1976-77 συνεργάζεται με τον θεατρικό επιχειρηματία του θεάτρου Ακροπόλ Βασίλη Μπουρνέλλη και εμφανίζεται στο μονόπρακτο του Ηλία Λυμπερόπουλου «Τα μεταξωτά βρακιά...» (δεύτερο μέρος της επιθεώρησης «Έξω απ' τα δόντια») σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη.

Ανοιχτό Θέατρο Γ. Μιχαηλίδη (1995 - Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κλπ) Αριστοφάνη "Ειρήνη" (Τρυγαίος)

Θέατρο Δελφινάριο (1997): Λάκη Μιχαηλίδη - Γιώργου Σκούρτη - Μήτσου Ευθυμιάδη "Ελλην Εξασθενητής" Επιθεώρηση

Ανοιχτό Θέατρο (1998 - Φεστιβάλ Επιδαύρου κλπ) Αριστοφάνη "Αχαρνης" (Δικαιόπολις)

Θέατρο Ακροπολ (1998-99 έκτακτη συμμετοχή ) "Ελληνες είστε και φαίνεστε" Επιθεώρηση σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλύνν, χειμώνας 1998-99, με τους: Χάρρυ Κλυνν - Θανάση Βέγγο - Στάθη Ψάλτη - Παύλο Κοντογιαννίδη - Γιάννη Καπετάνιο...

Στην Επίδαυρο επανεμφανίζεται το 2001 με την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη και συνεχίζει σε περιοδεία με τεράστια επιτυχία.
Βραβεύσεις


Ο Θανάσης Βέγγος έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:
1962
Ένωση Ελλήνων κριτικών
1971
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Α' Ανδρικού Ρόλου
Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;



1971
Ένωση Ελλήνων κριτικών
Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;

1972
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Α' Ανδρικού Ρόλου*
Θανάση, πάρε τ' όπλο σου

1991
Κρατικό βραβείο
Β' Ανδρικού Ρόλου
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

1993
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του

2008
Πρόσωπα 2008
Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του

2010
Άνδρες της χρονιάς 2009
Βραβείο ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ

2010
Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
*Το βραβείο αυτό του δόθηκε και ως αντίδραση στο τότε καθεστώς.

- Το 2002 ο Δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον καταξιωμένο ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο 1.900 θέσεων, δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής.

- Τον Οκτώβριο του 2008 ο Δήμος Πειραιά μετονομάζει, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., την πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο, γενέτειρα του ηθοποιού, σε πλατεία Θανάση Βέγγου.


Oι σταθμοί του

1927
Γεννιέται στο Νέο Φάληρο, μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου.

1948 - 1950
Εξορία στη Μακρόνησο και γνωριμία με τον Νίκο Κούνδουρο.

1954
Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στη «Μαγική πόλη».

1962
«Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» του Πάνου Γλυκοφρύδη. Η πρώτη πολιτική ταινία (μαύρη κωμωδία για την περίοδο της Κατοχής) στην οποία πρωταγωνιστεί.

1971
Αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη. Αποσπά το Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

1972
Η επιτυχία και το βραβείο επαναλαμβάνονται με το «Θανάση, πάρε τ' όπλο σου».

1991
Κρατικό Βραβείο για τη συμμετοχή του στις «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη. Μετά απουσία 8 χρόνων επιστρέφει στις οθόνες ένας «άλλος» Βέγγος, χαμηλών τόνων, μεγάλης λιτότητας και ωριμότητας.

1993
Ειδικό Βραβείο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο του έργου του.

1995
Εμφανίζεται στην Επίδαυρο στο ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.

2008
Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του η απονομή του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: ως3 Μηνιαίο Περιοδικό Πολιτισμού