Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΟΙ 300 ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΙ... ΕΜΕΙΣ - Τα Προνόμια των Βουλευτών μας…

Πρίγκιπες με «δημοκρατικό μανδύα»!

Του Κλέαρχου Μαυριλάκου,

Αν και η θεμελιώδης συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) επιτάσσει πως τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης δεν απονέμονται και δεν αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, και πως οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, ο θεσμός των προνομίων των βουλευτών, τα οποία συνιστούν οι κάθε λογής παροχές, επιδόματα και ατέλειες που τους προσφέρονται, προφανώς δεν συνάδει με τις ως άνω συνταγματικές επιταγές…


Ας δούμε, λοιπόν, τα προνόμια που απολάμβαναν διαχρονικά και συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές που διάβηκαν εσχάτως το κατώφλι του Κοινοβουλίου…

Σε μια εποχή πρωτοφανούς λιτότητος, που ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα» των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, οι «εθνοπατέρες» απολαμβάνουν προνομίων που εκκινούν από τη βουλευτική αποζημίωση και τις φορολογικές «διευκολύνσεις» και φθάνουν ως το επίδομα οικογενειακών βαρών, τα έξοδα μίσθωσης κατοικιών και ξενοδοχείων, την ατέλεια των κινητών τηλεφώνων και τη χρονομίσθωση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού… Απλά πρόκληση ή γενικευμένη πολιτική αλητεία ;!
Η βουλευτική αποζημίωση

Αν άκουγε κανείς τους «πύρινους» λόγους που..... εκφωνήθηκαν από το βήμα της Βουλής τις περασμένες μέρες, μπορεί να έμενε και με την εντύπωση ότι ορισμένοι ομιλούντες ήταν «πένητες συμβασιούχοι» που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Αρκετοί από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο επιδόθηκαν σε μύδρους κατά του «λαϊκισμού των μέσων ενημέρωσης» – που, κατά την άποψη τους, «απαξιώνουν τον κοινοβουλευτισμό» – και σε περιγραφές με τα πλέον μελανά χρώματα της οικονομικής κατάστασης των μελών του Κοινοβουλίου.
* Απολαβές… πείνας, 6.350 ευρώ!!

Σε απόλυτους αριθμούς, μετά την «γενναία» μείωση του 5% για το 2010 και του 10% για τα επόμενα έτη, οι απολαβές των μελών της Βουλής των Ελλήνων μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στις 6.350 ευρώ μηνιαίως (σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση Πετσάλνικου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ).

Αυτό «πολυδιαφημίστηκε», μάλιστα, από τον κ. Πετσάλνικο… Αυτό το οποίο όμως αποφεύγει να σχολιάσει ο πρόεδρος της Βουλής είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των επιτροπών (!), κι έτσι οι βουλευτές αναπληρώνουν ουσιαστικά το χαμένο τους εισόδημα. Υπήρξε μέρα που λειτούργησαν στη Βουλή ούτε μία ούτε δύο, αλλά εννέα επιτροπές (!), οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν τα εύλογα σχόλια των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Η απάντηση την οποία πήραν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπέβαλαν το σχετικό ερώτημα, είναι πως επρόκειτο για «επιτροπές απαραίτητες». Σύμφωνοι. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο «απαραίτητα» θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί το Κοινοβούλιο: από τους Ρομά μέχρι τις κυνηγημένες από τους συζύγους τους γυναίκες, οι οποίες βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας -αναφέρομαι σε συνεδριάσεις επιτροπών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Θέματα πάντα υπάρχουν, αλλά δεν υπήρχε πάντα αυτή η εργασιοθεραπεία! Κι εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να αμείβονται έξτρα για εργασία την οποία παρέχουν στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων…;!

Κατά τα λοιπά  όταν οι συναταξιούχοι των 600 ευρώ παίρνουν δώρο Χριστουγέννων 200 ευρώ μόνον οι εθνικοί αντιπρόσωποι λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ύψος των μηνιαίων απολαβών τους, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας κατά το ήμισυ.  Συμπερασματικά, τα μηνιαία έσοδα ενός βουλευτή κυμαίνονται από 6.500 ως 7.500 ευρώ, κατά μέσο όρο (καθαρές απολαβές), αναλόγως των συμμετοχών του στις επιτροπές, των χρημάτων που παρακρατούνται υπέρ του κόμματος, κ.ο.κ. Τέλος οι απολαβές του βουλευτή ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 100.000 – 120.000 ευρώ.

Επίσης τους παρέχεται επίδομα οικογενειακών βαρών βάσει δήλωσης για την οικογενειακή κατάστασή τους (ισχύει ό,τι για τους δημόσιους υπαλλήλους: 10% για τον έγγαμο και 5% για κάθε παιδί).

Όσον αφορά τη φορολογία της βουλευτικής αποζημίωσης γίνεται αυτοτελώς και σε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή το εισόδημά τους αυτό δεν προστίθεται κατά την εκκαθάριση στα άλλα εισοδήματα που έχουν και για τα οποία φορολογούνται.

Σχετικά με τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής προβλέπονται τα εξής: οι παρόντες στις συνεδριάσεις των επιτροπών αλλά και τα μέλη των αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 1/20 των απολαβών τους ανά παρουσία, δίχως να φορολογούνται τα ποσά αυτά. Δηλαδή για τη συμμετοχή του σε κάθε συνεδρίαση επιτροπής ο βουλευτής λαμβάνει 300 ευρώ με μικρές κρατήσεις.

Επίσης σε όσους βουλευτές έχουν αναστείλει την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως επιβάλλει άλλωστε το ασυμβίβαστο, καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας τους για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια στους ασφαλιστικούς φορείς που υπάγονταν (από 1.1.2003) προτού εκλεγούν και μάλιστα με χρήματα που βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό της Βουλής(!), δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο.

Οι ατέλειες και οι παροχές για τα έξοδα

Οι βουλευτές λαμβάνουν επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο κατανέμεται ως εξής: για τους βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ). Ποσά τα οποία είναι αφορολόγητα.

Αναφορικά με τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.

Για τις μετακινήσεις τους με τον σιδηρόδρομο ή τα υπεραστικά λεωφορεία ή τα πλοία των εσωτερικών γραμμών υπάρχει ατέλεια. Για τους βουλευτές της περιφέρειας διατίθενται ετησίως 104 εντολές μετακίνησής τους αεροπορικώς.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα που παρέχονται στους βουλευτές, αυτό γίνεται μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με εταιρεία Leasing. Μάλιστα το προηγούμενο έτος μετά τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν κυρίως υβριδικά αυτοκίνητα «ως ένδειξη συμμετοχής του Κοινοβουλίου στην πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας». Τα αυτοκίνητα που επελέγησαν ήταν κυρίως τα «ταπεινά» Lexus των 3.700 κυβικών(!), που κοστίζουν 72.000 ευρώ έκαστο…

Για τις γνωστές επιστολές που λαμβάνουν οι πολίτες από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους καταβάλλεται στους βουλευτές κάθε μήνα ποσό που αντιστοιχεί σε 1.000 επιστολές και διπλασιάζεται φυσικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Όσον αφορά τα (σταθερά) τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ατελώς, υπάρχουν και εδώ κάποιες διαβαθμίσεις: στους βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς παρέχονται επτά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ στους υπολοίπους, οκτώ. Η ατέλεια βαρύνει βεβαίως τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet. Σχετικά με την κινητή τηλεφωνία κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.

Οι εξ επαρχίας βουλευτές για τη στέγασή τους δικαιούνται να μένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν οικία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και να λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.

Τέλος, η Βουλή μισθοδοτεί και έναν επιστημονικό συνεργάτη για κάθε βουλευτή, ο οποίος και τον προσλαμβάνει με την προϋπόθεση ότι θα απασχολείται πλήρως. Θα πρέπει, δε, να διαθέτει «αυξημένα προσόντα» – διδακτορικό, μεταπτυχιακό ή τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ, και να κατέχει επαρκώς κάποια ξένη γλώσσα. Επίσης κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να αποσπά τρεις συνεργάτες από το Δημόσιο, ενώ του διατίθεται και ένας αστυνομικός για την προσωπική φρούρησή του.

Ο διακανονισμός 35 εκατομμύρια ευρώ για τηλεφωνικά τέλη!

Μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα η οποία οδεύει προς ευνοϊκή για τους «μπαταχτσήδες» βουλευτές ρύθμιση είναι τα τηλεφωνικά χρέη που άφησαν κατά την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο. Πρόκειται για υπέρογκα ποσά που το 2005, επί Προεδρίας της κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα, έφθαναν στα 35.000.000 ευρώ(!) τα οποία αναλαμβάνει να ξεχρεώσει η Βουλή με διακανονισμό.Πρόκειται φυσικά για χρήματα που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Βουλής, δηλαδή τους Έλληνες φορολογουμένους.

Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα στους βουλευτές να προμηθευτούν με χρήματα της Βουλής τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής. Μάλιστα πριν λίγους μήνες εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής συνολικό επίδομα 1.500.000 ευρώ(!) για την αγορά εξοπλισμού γραφείου…
Οι συντάξεις των Βουλευτών !!!

Βέβαια η μεγαλύτερη πρόκληση έναντι του μέσου εργαζόμενου δεν βρίσκεται σε όσα αναφέρονται παραπάνω αλλά στο γεγονός ότι κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης με 48 μήνες κοινοβουλευτικής θητείας για την κατώτερη σύνταξη (η οποία κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ μηνιαίως) και με 17 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας για πλήρη σύνταξη, η οποία είναι το 80% της εν ενεργεία αποζημιώσεώς τους!

Στο γεγονός, επίσης, ότι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δύο και τρεις συντάξεις -μία ως πρώην κοινοβουλευτικοί, μία από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα και μία τρίτη υπό μορφήν χορηγίας, εάν έχουν διατελέσει συνδικαλιστές, νομάρχες ή δήμαρχοι.

Στο γεγονός, ακόμη, ότι οι βουλευτές που επέλεξαν να μην εργαστούν μετά την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου παίρνουν διπλή σύνταξη από τη Βουλή. Στο γεγονός, τέλος, ότι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι από ποια εισοδήματά τους θα εκπέσουν οι δαπάνες που δικαιολογούνται από την Εφορία, ώστε τελικά να πληρώσουν το λιγότερο δυνατό φόρο!

Και τα προνόμια των «δικών» τους παιδιών…

Δεν είναι μόνον οι βουλευτές οι οποίοι κοιτούν να μη θίξουν τα δικά τους «κεκτημένα», αλλά πολύ εύκολα θα εγκρίνουν μεθαύριο την πλήρη κατάργηση όλων των κοινωνικών κεκτημένων και του Κράτους Πρόνοιας. Είναι και τα «δικά τους παιδιά», δηλαδή οι υπάλληλοι της Βουλής. Και όταν μιλάμε για «υπαλλήλους της Βουλής» μην πάει το μυαλό σας μόνο σε εκείνους που πραγματικά εργάζονται. Να πηγαίνει το μυαλό σας σε όλους εκείνους που κατείχαν κορυφαίες κρατικές θέσεις δίπλα στους εκάστοτε προέδρους κομμάτων και πρωθυπουργούς και οι οποίοι διορίστηκαν ως μόνιμοι στη Βουλή.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, εργαζόμενοι και «πρίγκιπες», έχουν, ως γνωστόν, προνομιακό καθεστώς εργασίας. Έχουν υψηλούς μισθούς σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους, λαμβάνουν 16 μισθούς αντί για 14, πληρώνονται το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος σε υπερωρίες, είτε τις δουλέψουν είτε όχι, έχουν επιδόματα κίνησης και άλλα πολλά.

Πριν λίγο καιρό ενόψει της δεινής οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα εξής «σκληρά» μέτρα:

Μειώθηκαν κατά 10% τα επιδόματά τους, και μόνο το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης
Μειώθηκε κατά 15%, όταν αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά μήνα! Παραμύθια, δηλαδή. Με προνομιακό καθεστώς εργάζονταν τα «δικά τους παιδιά» προ των μέτρων, με προνομιακό καθεστώς εργάζονται και σήμερα. Τώρα θα μου πείτε, εάν ήταν να μπαίνουν και αυτοί στο ίδιο «τσουβάλι» με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τι «δικά τους παιδιά» θα ήταν; Σωστό και αυτό.

Αγριεύει ο κόσμος και καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν αυτό οι τριακόσιοι της Βουλής. Και βέβαια εκείνοι είναι που τον περασμένο Δεκέμβριο διόρισαν άλλα 230 «δικά τους παιδιά» σε μια βουλή που έφτασε να έχει 1.800 υπαλλήλους(!)

Ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε τότε ότι δεν υπήρχε τρόπος να μη γίνουν αυτές οι προσλήψεις, γιατί είχαν εγκριθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Σοβαρά, κύριε πρόεδρε; Και οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών; Οι προσλήψεις των γιατρών; Οι προσλήψεις των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ; Όλες αυτές οι προσλήψεις, που είναι και απαραίτητες και όχι κομματικά ρουσφέτια, δεν είχαν εγκριθεί πριν από τα μέτρα; Μήπως έχετε ακούσει, κύριε πρόεδρε, και για κάποιον ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, ο οποίος έχει κριθεί αντισυνταγματικός και όμως επανέρχεται;!

Την στιγμή που οι κ.βουλευτές ευαγγελίζονται την ανάγκη μείωσης των ήδη πενιχρών μισθών, σε μια χώρα που τα παιχνίδια κερδοσκοπίας οργιάζουν και το κόστος ζωής ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο της Ευρώπης, την στιγμή που μειώνονται έτι περαιτέρω οι ήδη εξευτελιστικές συντάξεις για τον απλό εργαζόμενο, την στιγμή που περιστέλλεται άνευ κάθε προηγουμένου κάθε εργατικό κεκτημένο, καλό θα ήταν πρώτα να αρχίσουν από τα δικά τους «αριστοκρατικά» προνόμια…. Πώς άραγε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε μια σύγχρονη δημοκρατία με δημοκράτες πολιτικούς ενυπάρχουν τέτοιου είδους θεσμοί που μονό δημοκρατία(έστω και κατ’ επίφασιν…) δεν θυμίζουν…;! Πώς είναι δυνατόν να επικαλούνται οι δημοκράτες πολιτικοί μας το Σύνταγμα και την ίδια στιγμή να παραβιάζουν όχι μόνο το πνεύμα του Συντάγματος αλλά προδήλως και το γράμμα του… ;!

Αν λοιπόν οι αντιπρόσωποί μας στη Βουλή(ας μην το ξεχνάμε αυτό…) θέλουν να νομιμοποιούνται να ομιλούν για ευνομία και να έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τον απλό πολίτη «θυσίες», θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να δώσουν το παράδειγμα και να θυμηθούν ,έστω και τώρα, τα λόγια του Ι.Καποδίστρια προς την Δ. Εθνοσυνέλευση: «Ελπίζω ότι όσοι εξ’ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλά ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.» «.εφ’όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Πηγές:
1.Προυπολογισμός δαπανών της Βουλής για το έτος 2010
2.Εφημερίδες: «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία»
Δημοσιεύθηκε τη  Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011:   http://aetoshal.blogspot.com/2011/05/blog-post_6076.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου