Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΒΕΝΤΟΥΡΗ Ο ΝΑΥΤΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Απ. Βεντούρης κατέθεσε  κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, ότι ναυτολογήθηκε για να αποκτήσει εμπειρία η οποία αργότερα τον βοήθησε στις διαπραγματεύσεις του με τους Γάλλους…

Άγνωστα ήταν για τον Ναυτολόγο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά τα χαρακτηριστικά της εικόνας του εφοπλιστή Απόστολου Βεντούρη, όταν διαδοχικά τον ναυτολόγησε από το πρώτο λιμάνι της χώρας.Αυτός είναι ο ισχυρισμός του Ναυτολόγου αναφορικά με το ερώτημα: Πως ναυτολογήσατε τον Απόστολο Βεντούρη στα διάφορα πλοία, αφού είναι γνωστό ότι πρόκειται για εφοπλιστή και όχι για ναυτικό.


Στις αναγκαίες ερωτήσεις του αξιωματικού στον οποίο ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, ανέθεσε την διενέργεια ΕΔΕ ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως ήσαν εικονικές οι ναυτολογήσεις του Απόστολου Βεντούρη, ο Ναυτολόγος φέρεται να απάντησε ότι δεν γνώριζε την μορφή του επιχειρηματία, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο Ναυτικό Μητρώο υπάρχουν τρεις ή τέσσερις Βεντούρηδες με το όνομα Απόστολος.  Σε γενικές γραμμές ισχυρίστηκε  επίσης ότι ο ίδιος δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει "ποιος είναι ποιος".
Προφανώς η φερόμενη ως απάντηση του Ναυτολόγου, ακούγεται αστεία έστω κι αν ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ναυτολογήσεις πολύ συχνά γίνονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του νεοπροσληφθέντος ναυτικού και πολύ περισσότερο ό,τι η παρουσία του ναυτολογημένου δεν απαιτείται, όταν πρόκειται να γίνει μεταφορά ναυτολογίου (σ.σ.: ένα από τα κενά του νόμου).
Φυσικά στο ναυτικό φυλλάδιο το οποίο απαραιτήτως προσκομίζεται στο Λιμεναρχείο, υπάρχει πάντα η φωτογραφία του υπό ναυτολόγηση ναυτικού.

Στο σημείο αυτό, αξιωματικός παρουσίασε τον ισχυρισμό ότι πολύ συχνά οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με την συντρέχουσα πραγματική εμφάνιση του υπό ναυτολόγηση ναυτικού, δεδομένου ότι συχνά, απεικονίζουν φωτογραφία μερικών δεκαετιών αφού τα ναυτικά φυλλάδια φέρουν φωτογραφία της ημερομηνίας που εκδόθηκαν για πρώτη φορά. Έτσι, ακόμα και να γνώριζε προσωπικά τον κ. Βεντούρη, ενδεχομένως να μην τον αναγνώριζε από τη φωτογραφία του ναυτικού φυλλαδίου.
Και πάλι όμως παρατηρήσαμε ότι ακόμα και του 1821(!) να είναι η φωτογραφία στο ναυτικό φυλλάδιο, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει νεότερη φωτογραφία στην κάρτα υγείας του ναυτικού η οποία επίσης επιβάλλεται να προσκομιστεί στο Λιμεναρχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η ναυτολόγηση.
Ο Ναυτολόγος της Σύρου απέλυσε τον απόντα Βεντούρη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του nextok υπόδειγμα σωστής λειτουργίας υπήρξε ο ναυτολόγος της Σύρου Απόστολος Σουλτάνης, ο οποίος το 2004 απέλυσε μία φορά τον Απόστολο Βεντούρη, όταν κατά τη διάρκεια αλλαγής ναυτολογίου, διαπίστωσε ότι μέσα στη κατάσταση πληρώματος που του προσκόμισε ο καπετάνιος (πλοίου "Χοζοβιώτισσα" ή "Παναγία Τήνου") περιελέμβανε και το όνομα του Απόστολου Βεντούρη.
- Τι είναι αυτό καπετάνιε;  Μη μου πεις ότι ήταν ναυτολογημένος στο πλοίο ο εφοπλιστής; είπε στον πλοίαρχο ο υποψιασμένος Υπαξιωματικός.
- Ναι, ήταν στο πλοίο,  δήλωσε ο πλοίαρχος. 
-  Φέρτον εδώ να τον δω, απαίτησε ο Ναυτολόγος Σύρου.
-  Έφυγε σήμερα απάντησε ο καπετάνιος ενώ ο Ναυτολόγος της Σύρου, ζήτησε αμέσως από τον συγκεκριμένο πλοίαρχο να διαγράψει αμέσως το όνομα του Απόστολου Βεντούρη από το Ναυτολόγιο αλλά και ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙ ΞΑΝΑ ΝΑΥΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ.  Αυτό και έγινε και στη Σύρο δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά ναυτολόγιο με το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία.  Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λαύριο "έκλεινε" πολύ συχνά τα μάτια σε τέτοιες καταστάσεις, όπως και ο Πειραιάς.  Η Εισαγγελία μπορεί υποθέτουμε να ζητήσει ενημέρωση από τα στελέχη του Ναυτολογίου Σύρου της τότε εποχής.
Το γεγονός ότι ο πλοίαρχος δήλωσε την αποχώρηση του Βεντούρη ήταν και η αιτία που δεν επέτρεψε τότε στον Ναυτολόγο της Σύρου να πραγματοποιήσει ταυτοπροσωπία και να συντάξει δικογραφία τόσο σε βάρος του Απόστολου Βεντούρη, όσο και εναντίον του πλοιάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «ναυτολόγηση» του κ. Βεντούρη έγινε στο Λιμεναρχείο Λαυρίου. Ερώτημα αποτελεί ποιος είχε τότε την ευθύνη του Λιμεναρχείου, ποιος ήταν ο Υπολιμενάρχης και ποιος ήταν ο ναυτολόγος. Φυσικά αυτό είναι το ποιο εύκολο να γίνει γνωστό όπως επίσης και κατά πόσον είναι αποφασισμένη η ηγεσία του Λιμενικού – του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος ουσιαστικά –  και κυρίως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να διενεργήσει έρευνα:
- Για την απόδοση ευθυνών σε όλους τους ένστολους όλων των Λιμεναρχείων που παρέβησαν τον νόμο.

- Για τον εντοπισμό όλων των εικονικά ναυτολογημένων πολιτών, τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών – με δεδομένο μάλιστα ότι μία τέτοια λίστα λέγεται από το περιβάλλον Βεντούρη ότι βρίσκεται στα χέρια του εφοπλιστή.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι – όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση – στις ναυτολογήσεις του Απόστολου Βεντούρη, σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Ιωάννη Μπατσολάκη, εμπλέκονται οι Υπηρεσίες Ναυτολογίου εκτός του Πειραιά και των λιμένων Λαυρίου,  Μυτιλήνης και Ηρακλείου. Και προφανώς, δεν αφορά η εμπλοκή σε ένα μόνον πρόσωπο από κάθε λιμεναρχείο αλλά από περισσότερα.  Διευκρινίζεται ότι η φερόμενη εμπλοκή της Σύρου, αφορά στο παραπάνω περιστατικό ενώ ουδεμία ναυτολόγηση του Απ. Βεντούρη δεν έγινε από τη Σύρο.
Χαρακτηριστικά σε ότι αφορά στο Λιμεναρχείο Πειραιά σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία είχαν διαδοχικά ναυτολογήσει τον Απόστολο Βεντούρη σε διάφορα πλοία σύμφωνα με όσα ο ίδιος φέρεται να είχε καταθέσει αλλά το ίδιο προκύπτει και από τη φερόμενη ως κατάθεση του ναυτολόγου Τριαντάφυλλου Λάμπρου.
Τίθεται δε εδώ το ερώτημα: Αν αποδεχθούμε ότι ο προϊστάμενος της Ναυτολογίας Τριαντάφυλλος Λάμπρος δεν γνώριζε την όψη του κ. Βεντούρη, απ όλους τους συνεργάτες του, κανείς άλλος δεν γνώριζε ποιος είναι ο εφοπλιστής ο οποίος τουλάχιστον από το 2008 πρωταγωνιστεί στα ακτοπλοϊκά τεκτενόμενα της χώρας – και όχι μόνον του Πειραιά;
Επίσης, ένα ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με το εάν γνώριζε την όψη του εφοπλιστή Βεντούρη ο προϊστάμενος της ναυτολογίας Πειραιά:

- Όταν πλέον μετά από το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Θ. Λαμπρόπουλου, διαπίστωσε ότι είχε ναυτολογήσει όχι κάποιον τυχαίο Απόστολο Βεντούρη αλλά τον εφοπλιστή Βεντούρη, γιατί έσπευσε αυθημερόν να απολύσει τον ναυτολογημένο στο ακινητοποιημένο πλοίο «Αίολος Κεντέρης»;

- Σε τι ενοχλούσε να παραμείνει ναυτολογημένος ακόμα κι αν ήταν ο εφοπλιστής;
- Μήπως η εσπευσμένη απόλυση έγινε ακριβώς επειδή ο κ. Βεντούρης δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στο πλοίο ως …ναυτικός;

- Μήπως λοιπόν η αυθημερόν απόλυση έγινε επειδή η ναυτολόγηση ήταν όντως εικονική;
- Ρωτάμε επίσης: Εφόσον ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα ο προϊστάμενος της Ναυτολογίας Πειραιά ό,τι η ναυτολόγηση Βεντούρη καταγγελλόταν ως εικονική τι έκανε;

- Δεν ενημέρωσε τους άμεσα προϊσταμένους του;
- Δεν όφειλε τόσο ο ίδιος όσο και οι προϊστάμενοί του να στείλουν στέλεχος της Ασφάλειας του ΚΛΠ ώστε να διαπιστώσει εάν όντως ο κ. Βεντούρης βρισκόταν στο πλοίο;
- Δεν έπρεπε ο ναυτολόγος να θέση υπό πειθαρχικό έλεγχο τον πλοίαρχο και να δεσμεύσει το ημερολόγιο του πλοίου ΑΜΕΣΩΣ;
- Ο Υπολιμενάρχης ως άμεσος προϊστάμενος του Ναυτολόγου, όταν πληροφορήθηκε για το πρώτο δημοσίευμα αλλά και για όσα ακολούθησαν, δεν έπρεπε να δώσει τις πιο πάνω οδηγίες στον Ναυτολόγο;
- Σύμφωνα με αξιωματικό του Λιμενικού, θα έπρεπε η ΕΔΕ που διενεργήθηκε για να διερευνηθεί εάν ο Απόστολος Βεντούρης του Κωνσταντίνου και της Οδηγήτριας με αριθμό ΜΕΘ 66…….(βρίσκεται στη διάθεση του nextok) και αριθμού Δελτίου ταυτότητας Ρ6…….(βρίσκεται στη διάθεση του nextok) o οποίος δηλώνει διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 116, Πειραιάς ήταν ή όχι εικονικά ναυτολογημένος, θα πρέπει να απαντάει στα ερωτήματα:
1. Ήταν παρόν στην απόλυση του ο Απόστολος Βεντούρης;
2. Είχε προσυπογράψει ο πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ» για την απόλυσή του στις 23 Νοεμβρίου 2010;
3. Για ποιο λόγο έγινε η απόλυσή του κ. Βεντούρη, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση της πρώτης δημοσίευσης που αναφερόταν σε σκάνδαλο;


*   *   *   *   *   *   *   *   *   *
Διαβάστε επίσης: ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ – ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ …ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ http://nextok.blogspot.com/2011/03/blog-post_9971.html


Στην επόμενη ανάρτηση: ΕΝΑΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΓΙΑ …ΟΛΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου