Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ


Παραδόθηκε στο ΚΛΠ το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση της εικονικής ναυτολόγησης Βεντούρη
-  Τι λέει το πόρισμα;
- Τι λέει στη κατάθεση ο Απόστολος Βεντούρης;
- Τι λέει ο Ναυτολόγος;



Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να ναυτολογηθεί σε πλοίο και να μην εμφανίζεται στο πόστο του. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε το Λιμενικό Σώμα, μετά την …ξαφνική απόλυση του εφοπλιστή Απόστολου Βεντούρη από το ακινητοποιημένο πλοίο «Αιολος Κεντέρης».



Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ενώ η ΕΔΕ ακολούθησε το γράμμα του νόμου, προκύπτει ότι το σύστημα διαθέτει τόσα «παράθυρα» και «τρύπες» ώστε ο να μπορεί ο κάθε πολίτης να πάρει την ειδικότητα του «ναυτόπαις» όπως ο κ. Βεντούρης και οποτεδήποτε το θελήσει, να έχει την δυνατότητα να ναυτολογηθεί σε κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας,  είτε είναι εν ενεργεία, είτε τελεί σε ακινησία ή παροπλισμό, δεδομένου προφανώς ότι ο ίδιος θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές – όπως και κάθε εργαζόμενος άλλωστε – αλλά ταυτόχρονα θα έχει τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα :

1) να εισπράττει το οικογενειακό επίδομα από τον ΕΛΟΕΝ πχ. Εάν έχει και τέσσερα ανήλικα (π.χ. στη περίπτωση του Απόστολου Βεντούρη με ημερομηνία γέννησης 1995, 1996, και 1999(δίδυμα):

- 3.686,40 € το 2006


- 3.927,60 € το 2007


- 4.171,58 € το 2008


- 4.291,20 € το 2009

2) Να έχει μειωμένο συντελεστή φορολογίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταβάλλει το 1/3 των εισοδημάτων τους σε φόρους, ο ...ναυτόπαις πληρώνει μόνον το 3%,

3) Να εισπράξει σύνταξη από το ΝΑΤ (προφανώς επιπλέον σύνταξη)

4) Και φυσικά σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας (…λέμε τώρα) θα έχει ο καθένας ένα συγκλονιστικό άλλοθι! (π.χ. :Μα τι λέτε; Ορίστε το ναυτολόγιό μου. Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν ναυτολογημένος στο πλοίο «Αιολος Κεντέρης» και βρισκόμουν στη Μυτιλήνη…. Δεν βρισκόμουν στην Αθήνα!)

Για αυτό προφανώς και ο νόμος έχει προβλέψει ότι «Η εικονική ναυτολόγηση επισύρει ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη».

Παραδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ στο ΚΛΠ

Σε ότι αφορά στην ΕΔΕ που διέταξε ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Δημήτριος Τσιαδής, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ολοκληρώθηκε και πρόσφατα παραδόθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Προφανώς το γεγονός ότι μόλις τη προηγούμενη Δευτέρα παρέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Λιμενάρχης Ιωάννης Μπατσολάκης και ο Υπολιμενάρχης, Χρήστος Ζησιμάτος συνέβαλε στη καθυστέρηση της αποστολής του πορίσματος στην Ηγεσία του Λιμενικού. Όπως μας εξήγησε ο Κεντρικός Λιμενάρχης είναι απλά θέμα τυπικών διαδικασιών αλλά το πόρισμα μέσα στις επόμενες ώρες θα βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας.

Τι λέει το πόρισμα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Nextok στο πόρισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:

- Δεν μπορούσε ο ναυτολόγος του Πειραιά ή οποιουδήποτε άλλου λιμένα, να αρνηθεί στον Απόστολο Βεντούρη την ναυτολόγησή του όταν είτε ο ίδιος, είτε εκπρόσωπος της εταιρίας ή ναυτικός πράκτορας, παρουσιάσει στη Ναυτολογία το ναυτικό φυλλάδιο του ενδιαφερόμενου, το πιστοποιητικό Σωστικών Μέσων και την επικυρωμένη Κάρτα Υγείας του ναυτικού.

- Οι πιο πολλές ναυτολογήσεις του Απόστολου Βεντούρη, εμφανίζονται να έγιναν από αντικατάσταση του πληρώματος

- Στις ναυτολογήσεις και απολύσεις του Απόστολου Βεντούρη εμπλέκονται τα λιμεναρχεία: Πειραιά, Λαυρίου, Σύρου, Μυτιλήνης και Ηρακλείου.

- Θεσμική ευθύνη προκύπτει για τους πλοιάρχους των πλοίων όπου ο Απόστολος Βεντούρης ερευνάται εάν έκανε εικονικές ναυτολογήσεις, καθώς έπρεπε όταν διαπίστωναν την απουσία του ...«ναυτόπαις» να συντάξουν ειδική έκθεση και να την υποβάλουν στο αρμόδιο Λιμεναρχείο. Έπρεπε μάλιστα ο κάθε πλοίαρχος να καταχωρήσει στο Ναυτολόγιο την απουσία του «ναυτικού».


Τι λέει στη κατάθεσή του ο Απόστολος Βεντούρης
Στη κατάθεσή του ο Απόστολος Βεντούρης, καταθέτει μεταξύ άλλων ότι εργάστηκε όλες τις ημέρες που αναφέρονται στο ναυτικό του μητώο. Έτσι για παράδειγμα:

• το 2006 ήταν ναυτολογημένος από 1ης Ιανουαρίου 2006 έως και 31 Δεκεμβρίου 2006 (Σύνολο 360 ημέρες)


• Το 2007 ήταν ναυτολογημένος από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως και 31 Δεκεμβρίου 2007 (Σύνολο 360 ημέρες)


• Το 2008 ήταν ναυτολογημένος από 1ης Ιανουαρίου 2008 έως 5 Νοεμβρίου 2008 και από 7ης Νοεμβρίου 2008 έως 31 Δεκεμβρίου 2008 (σύνολο 359 ημέρες)


• Το 2009 ήταν ναυτολογημένος από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως και 31 Δεκεμβρίου 2009 (Σύνολο 360 ημέρες).

Δηλαδή, ΟΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΣ οι προσλήψεις του κ. Βεντούρη γίνονταν κάθε 1η Ιανουαρίου και η απόλυσή του κάθε 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.  (σ.σ. Υπάρχει άραγε άλλος ναυτικός με παρόμοιες συμπτώσεις στις ημερομηνίες πρόσληψης και απόλυσης;  Προφανώς αυτό και μόνον ισως αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι έγιναν εικονικές ναυτολογήσεις).
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Απόστολος Βεντούρης, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (άλλοτε Ακτοπλοΐας) στις αρχές Ιουνίου το 2008 καθώς στις 28 Μαΐου του 2008 ο μέχρι τότε πρόεδρος της Ένωσης, Μιχάλης Σακέλης, υπέβαλε την παραίτηση του μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τη ΝΕΛ κατά του προσώπου του, ύστερα από την απόφαση της Blue Star Ferries να παγώσει τις τιμές των ναύλων για τη θερινή περίοδο.

Επίσης μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2009 ο κ. Βεντούρης κατείχε το αξίωμα του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (NΕΛ) οπότε και παραιτήθηκε για να αντικατασταθεί από τον κ. Μιλτιάδης-Μιχαήλ Βάγγερ.

Διαβάστε σε επόμενη ανάρτηση:
-  Ποιος Ναυτολόγος απέλυσε τον Απόστολο Βεντούρη όταν διαπίστωσε την απουσία του από πλοίο της γραμμής.
- Τι κατέθεσε ο Ναυτολόγος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου