Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Π.Ο.Υ: ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΨΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ MICROWAVES


Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, απώλεια μνήμης κλπ

Κρατείστε τα κινητά σας μακριά - χρησιμοποιείτε πάντα ακουστικό

Ο Π.Ο.Υ εντάσσει τώρα τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην ίδια κατηγορία ‘κινδύνου για καρκίνο’ με αυτόν που προέρχεται από τον μόλυβδο, τα καυσαέρια και το χλωροφόρμιο.

Πριν τη σημερνή ανακοίνωση, ο Π.Ο.Υ είχε καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι δεν είχαν εντοπιστεί αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Ομάδα 31 επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, έλαβε την απόφαση έχοντας εξετάσει επισκοπήσεις ερευνών σχετικά με την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε αρκετές ενδείξεις για να κατηγοριοποιήσει την προσωπική έκθεση ως ‘πιθανώς καρκινογόνο’, στους ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αρκετές μακροχρόνιες έρευνες ώστε να φτάσουμε σε σαφές συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια της ακτινοβολίας των κινητών, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν πιθανή σχέση που θα πρέπει να αφυπνίσει τους καταναλωτές.

Ο Dr. Keith Black, πρόεδρος στο νευρολογικό τμήμα του Ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai, στο Λός Άντζελες, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες χρειάζονται αρκετές δεκαετίες έκθεσης πριν φανούν οι συνέπειές τους.

Η ακτινοβολία που εκλύεται από ένα κινητό τηλέφωνο λέγεται μη ιονίζουσα. Δεν μοιάζει με τις ακτίνες Χ, αλλά περισσότερο με φούρνο μικροκυμάτων χαμηλής ισχύος.

Αυτό που κάνει η ακτινοβολία μικροκυμάτων, με απλούς όρους, είναι παρόμοιο με ότι συμβαίνει στην τροφή στο φούρνο μικροκυμάτων, δηλαδή μαγειρεύει τον εγκέφαλο. Έτσι, εκτός από το να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου και όγκων ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει και άλλες επιπτώσεις, όπως στη λειτουργία της μνήμης.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο δημοσίευμα του nextokhttp://nextok.blogspot.com/2011/05/blog-post_7951.html αναφέρει ότι από μελέτη Ισραηλινών προέκυψε ότι  οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το κινητό τους τηλέφωνο κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο στην παρωτίδα, ύστερα από πενταετή «κατάχρηση».


Πάντως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι φωνές που συνιστούν προσοχή στους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση Περιβάλλοντος καλεί σε περισσότερες έρευνες, δηλώνοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσουν το ίδιο μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία όσο και το κάπνισμα και η βενζίνη που περιέχει μόλυβδο.

Ο καθηγητής Dr. Henry Lai, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που μελετά την ακτινοβολία περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του καρκίνου - ιδιαίτερα στον εγκέφαλο - χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να εκδηλωθεί. Πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να αφυπνιστεί το κοινό, ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης διεθνούς έρευνας σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο δημοσιεύτηκαν το 2010. Έδειξαν ότι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο περισσότερα από 10 χρόνια είχαν διπλάσιο ποσοστό γλοιώματος, είδος κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με την επίπτωση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα παιδιά. Ο Black, από το Cedars-Sinai, δήλωσε ότι το κρανίο των παιδιών είναι πιο λεπτό, επομένως η ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει βαθύτερα τον εγκέφαλο παιδιών και νέων. Τα κύτταρά τους διαιρούνται με ταχύτερο ρυθμό, επομένως η επίδραση της ακτινοβολίας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι κατασκευαστές πολλών δημοφιλών κινητών τηλεφώνων ήδη προειδοποιούν τους καταναλωτές να κρατούν τη συσκευή μακριά από το σώμα τους.

Πηγή: Π.Ο.Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου