Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ξύπνησαν οι μουσουλμάνοι της κατεχόμενης Κύπρου
Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Τουρκίας από τη μεγάλη διαδήλωση της 28ης Ιανουαρίου με την οποία οι  αποκαλούμενοι Τουρκοκύπριοι (σ.σ. μουσουλμάνοι της Κύπρου) διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να τερματιστεί η κηδεμονία τους από την Άγκυρα ώστε να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την τύχη του ψευδοκράτους.

Απηυδήσαμε, αυτό ήταν το κυριότερο σύνθημα των διαδηλωτών της Κερύνειας και αρκετοί μίλησαν για την προσβλητική συμπεριφορά της
τουρκικής ηγεσίας εναντίον τους  ενώ αναφέρθηκαν και στις προσπάθειες της Άγκυρας να φέρει την οικονομία των κατεχομένων στα δικά της επίπεδα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση του Ερτογάν - ενώπιον δημοσιογράφων - προς τον Κουτσιούκ τον οποίον προκάλεσε να γνωστοποιόησει τον ...μισθός του.

Τονίζεται μάλιστα ότι ακόμα και ο  υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ εξέφρασε την έκπληξή του όταν, από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στα κατεχόμενα, είδε μεγάλο αριθμό σπιτιών να διαθέτουν πισίνες και συνέκρινε τους μισθούς των Τ/κ εργατών, λέγοντας ότι είναι ανάλογοι με αυτούς των διευθυντών στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι ...ζηλεύουν τους μουσουλμάνους της κατεχόμενης Κύπρου

Μεγάλος αριθμός Τούρκων αρθρογράφων, οι οποίοι θεωρούν μεγάλο λάθος να υποφέρει ο φορολογούμενος Τούρκος πολίτης και το υστέρημά του να εμβάζεται στην κατεχόμενη Κύπρο προκειμένου οι Τ/κ και οι έποικοι να διάγουν μια άνετη και χλιδάτη ζωή. Ο μόνος τρόπος να φέρει την οικονομία των κατεχομένων στα μέτρα της η Άγκυρα ήταν να επιβάλει δέσμη οικονομικών μέτρων και να υποχρεώσει τους Τ/κ να σφίξουν τα ζωνάρια. Αυτό επιχείρησε και το 2009 αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τη λεγόμενη κυβέρνηση Σογιέρ.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του "Φιλελεύθερου"  Σπύρος Αθανασιάδης, ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Έρογλου υποσχέθηκε να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα στην περίπτωση που επικρατούσε στην εκλογική αναμέτρηση. Παρά τη νίκη του στις «βουλευτικές» και στις «προεδρικές εκλογές» η κατάσταση επιδεινώθηκε και το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε. Και πώς να μην ξεχειλίσει από τη στιγμή που η δέσμη των οικονομικών μέτρων περιλάμβανε τη φορολόγηση των συντάξεων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, την κατάργηση της ΑΤΑ, την επιβολή αυξήσεων σε όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης, την απαίτηση ιδιωτικοποιήσεων «ημικρατικών οργανισμών».

Ήδη οι Τ/κ Αερογραμμές χρεοκόπησαν και στον νέο αερομεταφορέα η συμμετοχή του ψευδοκράτους θα είναι 30%, με τη μερίδα του λέοντος να την έχουν οι Τούρκοι (5 από τα 8 μέλη του Δ.Σ. της νέας εταιρείας).

Η τυφλή υπακοή της ψευδοκυβέρνησης στις εντολές της Άγκυρας για τα οικονομικά μέτρα ανάγκασε την «Συντεχνιακή Πλατφόρμα» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός του κόμματος του Αβτζί, του κόμματος Ελευθερίας -Μεταρρύθμισης) να κινητοποιηθούν. Εξήγγειλαν απεργία διαρκείας ενώ προειδοποιούσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έως ότου ψευδοκυβέρνηση και Άγκυρα πάρουν τα μηνύματα. Η μη καταβολή του 13ου μισθού ήταν το κερασάκι στην τούρτα. (Ο 13ος καταβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου.) Από την μέρα που εξαγγέλθηκε η ημερομηνία του συλλαλητηρίου της 28ης Ιανουαρίου όλο και περισσότερα οργανωμένα σύνολα δήλωναν συμμετοχή. Όλοι έβλεπαν το συλλαλητήριο ως ευκαιρία διαμαρτυρίας, αφού οι όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις περνούσαν στα ψιλά του Τύπου. Το συλλαλητήριο έφερε την ονομασία «συλλαλητήριο κοινοτικής ύπαρξης-επιβίωσης», καθ’ ότι είναι πλέον φανερό ότι κινδυνεύει η παρουσία των Τ/κ στο νησί με τη μεταφορά χιλιάδων εποίκων και την αλλοίωση της δημογραφικής δομής του ψευδοκράτους.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΡΤΚ, επισκέφθηκε όλες τις κατεχόμενες πόλεις για να προετοιμάσει το κοινό για το συλλαλητήριο. Το σύνθημα του ΡΤΚ ήταν «Φτάνει πια». Η νεολαία του ΡΤΚ, σε ανακοίνωσή της με την οποία εξήγγειλε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ανέφερε ότι σέβεται τους αγώνες των δημοκρατικών δυνάμεων ενώ επέκρινε το ΚΕΕ επειδή εξαπάτησε τους πολίτες, δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που του έδωσε, υπέκυψε στις απαιτήσεις της Άγκυρας με την επιβολή της δέσμης οικονομικών μέτρων και τσαλαπάτησε την βούληση των τ/κυπρίων.

Για την επιτυχή έκβαση του συλλαλητηρίου της 28ης Ιανουαρίου είχαν απεργήσει όλες οι «δημόσιες υπηρεσίες», μέχρι και οι πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων, οι υπάλληλοι της ψευδοβουλής, τα φαρμακεία… Η μόνη υπηρεσία που δεν κατήλθε σε απεργία ήταν το αεροδρόμιο Τύμπου και αυτό λόγω του απαγορευτικού διατάγματος που εξέδωσε η ψευδοκυβέρνηση.

Για μέρες πριν από το συλλαλητήριο ο Κουτσιούκ και οι «υπουργοί» του προσπαθούσαν να πείσουν το κοινό ότι το συλλαλητήριο διοργανώνεται από μερίδα συντεχνιακών και στρέφεται κατά της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, την Κυβέρνησή της και την «πρεσβεία» της στην Κύπρο. Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας περιττεύει, αφού η ψευδοκυβέρνηση έχει πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην θιγεί η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων προσθέτοντας μάλιστα ότι τα όποια μέτρα που ελήφθησαν αποσκοπούσαν στο καλό του ψευδοκράτους και στο μέλλον της νεολαίας.

Γνωστοί Τ/κ αρθρογράφοι διασκέδαζαν τις δηλώσεις των αξιωματούχων του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και διεμήνυαν ότι το όποιο σύνθημα κατά της Τουρκίας δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού και της χώρας αλλά κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν, που ευθύνεται για την οικονομική εξαθλίωση των Τ/κ. Μια κίνηση που θεωρούν ότι στοχεύει να γεμίσει τα κατεχόμενα με τζαμιά και μιναρέδες και να αλλοιώσει τη δημογραφική δομή του ψευδοκράτους με τις δεκάδες χιλιάδες κουβαλητούς.

Παραμονές του συλλαλητηρίου το Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα, μέλη του Κινήματος Γιασεμιού και η εφημερίδα Μπαρικάτ πραγματοποίησαν πορεία προς τη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας όπου φώναζαν συνθήματα όπως «Άγκυρα κάτω τα χέρια σου από πάνω μας». Για να εκδικηθούν την ενέργεια του Κέντρου Μπαράκα, την ημέρα του συλλαλητηρίου μέλη της νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος επιχείρησαν να σχίσουν πανό του που απευθύνονταν στην Τουρκία και την επέκριναν για την πολιτική της. Την παραμονή επίσης πραγματοποιήθηκε και άλλη πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατφόρμα Νεολαίας Κύπρου και τους φοιτητές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Περίπου 300 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική πολιτική της ψευδοκυβέρνησης και όταν έφθασαν μπροστά στην είσοδο του «Υπουργείου» Δημοσιονομικών σφράγισαν με κορδέλα την είσοδο και ανάρτησαν πινακίδα που έγραφε «Το υπουργείο αυτό σφραγίστηκε από τους φοιτητές λόγω οφειλών». Επίσης μπροστά στην είσοδο άφησαν ένα μιναρέ από χαρτόνι για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να ανεγείρει μεγάλο τζαμί στην καρδιά της κατεχόμενης Λευκωσίας. Τα ίδια έπραξαν και μπροστά στο «Υπουργείο» Παιδείας. Οι διαδηλωτές φώναζαν ότι δεν θέλουν να μεταναστεύσουν, σύνθημα που ακούστηκε και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της 28ης Ιανουαρίου, Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έφθασαν στην πλατεία Ινονού αψήφησαν τα μηνύματα κάποιων εθνικιστών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (ΚΕΕ) που προσπαθούσαν να διαμηνύσουν ότι η εκδήλωση ήταν έργο μιας χούφτας ξενοκίνητων συνδικαλιστών οι οποίοι στόχευαν να οδηγήσουν τα κατεχόμενα στο χάος.

Ο Κουτσιούκ απέφυγε να αναφερθεί στον μεγάλο όγκο του συλλαλητηρίου και περιορίστηκε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους «δημοσίους υπαλλήλους» επειδή συμμετείχαν μόνο κατά 20%, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε. Επίσης απέφυγε να αναφερθεί στα πανό εναντίον της ψευδοκυβέρνησής του και της Τουρκίας και σχολίασε μόνο κάποια που έφεραν κυπριακές σημαίες. Η Βολκάν δημοσίευσε φωτογραφία μιας νεαρής, η οποία κάλυψε το σώμα της με κυπριακή σημαία και στο πανό που κρατούσε υπήρχε άλλη κυπριακή σημαία και καλούσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Περισσότερο σόκαραν τα συνθήματα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν, αν και υπήρχαν και αυτά που καλούσαν την ψευδοκυβέρνηση σε παραίτηση και τον Κουτσιούκ να αξιολογήσει κατάλληλα τις προειδοποιήσεις και να παύσει να άγεται και φέρεται από την Άγκυρα.

Συστάσεις προς την Πλατφόρμα

Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σινάν Ντιρλίκ, γράφει ότι οι Τ/κ θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το Διαδίκτυο για ενημέρωση της διεθνούς και κυρίως της τουρκικής κοινής γνώμης και εκφράζει παράπονα επειδή ο Τύπος της Τουρκίας προβάλλει μόνο τις καθόδους αστεριών του τουρκικού πενταγράμμου στο νησί, τα νυχτοκάματά τους και τη ζωή στα καζίνο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση της τουρκικής κοινής γνώμης γιατί μόνο έτσι θα βρεθεί στο πλευρό των Τ/κυπρίων. Υποδεικνύει ότι θα πρέπει επίσης η συντεχνιακή πλατφόρμα να αποφύγει τη διάσπαση και να ενεργεί ομαδικά, όπως στο συλλαλητήριο. Να προσπαθήσει να απομακρύνει από τους κόλπους της κάποια οργανωμένα σύνολα που θέτουν όρους για τη δράση της. Κόμματα σαν αυτό του Σερντάρ Ντενκτάς δεν έχουν θέση στις κινητοποιήσεις της Πλατφόρμας.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων Ασλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι αν η ψευδοκυβέρνηση δεν πάρει τα μηνύματα από το συλλαλητήριο, θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το Βιομηχανικό Επιμελητήριο απειλεί με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που η ψευδοκυβέρνηση δεν μειώσει τον ΦΠΑ σε τ/κ προϊόντα και επιμένει όπως ο αυτός συντελεστής ισχύει τόσο για τα τ/κ όσο και τα εισαγόμενα.

Εθνικιστές:  είστε παιδιά πορνών... 
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ που σημείωσε το συλλαλητήριο ενόχλησε τους εθνικιστές, οι οποίοι την εβδομάδα που μας πέρασε προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να ισχυριστούν ότι άσχετα με τα συνθήματα και τα πανό, οι Τ/κ δεν πρόκειται να προδώσουν τη «Μητέρα Πατρίδα», τις αρχές και μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ παρά τις προσπάθειες ΕΕ-ΗΠΑ, Ε/κ-Ελλάδας και των συνεργατών τους στα κατεχόμενα. Οργανωμένα σύνολα εποίκων καταδίκασαν τα συνθήματα που στρέφονταν κατά της Τουρκίας, ενώ η εφημερίδα Βολκάν ισχυρίστηκε ότι αυτοί που φώναζαν κατά της Άγκυρας ήταν τα άτομα τα όποια έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό με χρήματα της Κάρεν Φογκ, που εργάστηκαν για τον κυπριωτισμό, που διοργάνωσαν συλλαλητήρια και απεργίες με πολιτικό υπόβαθρο, που στις παραμονές των «βουλευτικών εκλογών» του 2003 συναντήθηκαν με τους Χόλμπρουκ, Φερχόιγκεν, Γουέστον, τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Δημητρίου, τον πρόεδρο Χριστόφια και αποκαλούσαν τον τουρκικό στρατό «στρατό κατοχής». Τα συνθήματα καταδίκασε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι δεν περίμενε στην ηλικία που βρίσκεται (87) να ακούσει τέτοια επίθεση κατά της Τουρκίας.

Δυναμική ήταν η αντίδραση των εθνικιστών εποίκων «Νέοι Αγωνιστές», οι οποίοι στην περασμένη Δευτέρα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα και με αποσπάσματα από το Κοράνι και το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει», καταδίκασαν το συλλαλητήριο και συνθήματα που τα ανέδειξαν τα μέλη του Κέντρου. Στο κτήριο ανάρτησαν τεράστιο πανό με τις λέξεις «Είστε παιδιά πορνων».

Στόχος ο ίδιος ο Ερτογάν
- Ο Ερντογάν έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που έγινε στόχος σε ογκώδες συλλαλητήριο στα κατεχόμενα. Ένας άλλος ηγέτης που κατέβασε τους Τ/κ στις πλατείες ήταν ο Ετζεβίτ το 1974. όταν επισκέφθηκε το νησί. Τότε οι Τ/κ συγκεντρώθηκαν όχι για να διαμαρτυρηθούν αλλά για να τον αποθέωσαν. Αν ζούσε ο Ετζεβίτ, τα συνθήματα που θα ακούγονταν στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου θα ήταν χειρότερα, αφού πολλά συνθήματα και πανό του συλλαλητηρίου είχαν στόχο τα αποτελέσματα της εισβολής. Πολλά αναφερόταν στην «Αϊσέ», όνομα που χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα για έναρξη της εισβολής «Η Αϊσε μπορεί να πάει διακοπές».

- Στο συλλαλητήριο οι Τ/κ καλούσαν την «Αϊσέ» να επιστρέψει από τις διακοπές της στο σπίτι της. Μάλιστα δεν προθυμοποιείτο να της πληρώσουν το εισιτήριο. Ένα άλλο σύνθημα, που έμμεσα αναφερόταν και στην εγκληματικότητα των εποίκων, ήταν αυτό και έλεγε «Τέλειωσαν τα χρήματα της Αϊσε και τώρα επιδίδεται σε κλοπές».

Αντιπολίτευση: Ξύπνησε το θηρίο και δεν δαμάζεται…
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και πιστεύουν ότι τώρα που έγινε η αρχή και ξύπνησε το θηρίο -λέγε πολίτες-, είναι δύσκολο πλέον να το δαμάσουν οι κρατούντες. Δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι από τα κατεχόμενα συνέκριναν τα συλλαλητήρια του 2003 και 2004 και έγραψαν ότι αυτό της 28ης Ιανουαρίου διέφερε αρκετά, αφού στα προηγούμενα οι Τ/κ είχαν στο πλευρό τους την κυβέρνηση της Άγκυρας, την Αγγλία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ (ο τότε ειδικός συντονιστής Τόμας Γουέστον παρέστη στο συλλαλητήριο), ενώ στο τελευταίο ήταν μόνοι και η εκδήλωση δεν αφορούσε ούτε το “ναι” ή “όχι” στο δημοψήφισμα , ούτε την αντικατάσταση του Ντενκτάς, ούτε την επίλυση του Κυπριακού. Απαίτηση των διαδηλωτών ήταν η αλλαγή της στάσης της τουρκικής Κυβέρνησης απέναντι στους Τ/κ και η μη άρνηση της ψευδοκυβέρνησης να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που εισηγείται η Άγκυρα. Εάν η υπό τον Κουτσιούκ ψευδοκυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια πολιτική υποταγής στην Άγκυρα προκειμένου να εξασφαλίζει κονδύλια, το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα συλλαλητήρια θα είναι πιο ογκώδη και ίσως ασκηθεί βία και επιθέσεις κατά γραφείων του καθεστώτος. Όπως έγραφε σε άρθρο του στην Γενί Ντουζέν ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ, την επομένη του συλλαλητηρίου, το μήνυμα των διαδηλωτών ήταν «Παύσατε να παίζετε μαζί μας, θα το μετανιώσετε».

Ο λεγόμενος βουλευτής του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργαντζίογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν έως ότου οι Τ/κ ανακτήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τ/κ δασκαων, Σενέρ Ελτσίλ, δήλωσε ότι το συλλαλητήριο ήταν η πρώτη σπίθα.

Ο Κουτσιούκ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι απαιτήσεις των διαμαρτυρομένων είναι πολλές, πέρα από τα οικονομικά. Πώς θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους αν στερείται των εμβασμάτων της Τουρκίας; Πώς θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίες σε χιλιάδες Τ/κ και έποικους νέους, μετά μάλιστα και την οικονομική κρίση στις οικοδομές στις ελεύθερες περιοχές που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση πολλών Τ/κ; Πού θα απασχοληθούν οι άνθρωποι αυτοί από τη στιγμή που η οικοδομική βιομηχανία στα κατεχόμενα πνέει τα λοίσθια; Πώς θα αναχαιτίσει την κάθοδο των Τούρκων από τη στιγμή που αυτοί εισέρχονται στο νησί με επίδειξη μόνο της ταυτότητάς τους; Και το κυριότερο: Πώς θα περιορίσει τον ξεσηκωμό των Τ/κ κατά της Τουρκίας από τη στιγμή που για δεκαετίες κάθε οδηγία της ήταν διαταγή και νόμος για της εκάστοτε ψευδοκυβέρνηση;

Με στοιχεία από : "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011
Σελίδα: Σελίς 56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου