Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ

Τι θα Γίνει Μετά τον Δεκ 2011;

Του Κώστα Μαυρίδη

Ο Ακαδημαϊκός
Κώστας Μαυρίδης
Πρόσφατα (Ιανουάριο 2011), ο επικεφαλής ενός Μη Κυβερνητικού Οργανισμού σε ευθυγράμμιση με άλλους (ιδίως, δικηγόρους και δημοσιογράφους), με άρθρο του παραπλανεί για τις κατεχόμενες περιουσίες. Ο εν λόγω «φωστήρας» ισχυρίζεται ότι οι Ε/κ ιδιοκτήτες που δεν θα καταφύγουν μέχρι τον Δεκ 2011 στην «Επιτροπή» -οπόταν παύει να λειτουργεί- για τις περιουσίες που στήθηκε στα κατεχόμενα, θα αντιμετωπίσουν ως «πιθανότερο σενάριο την οριστική απώλεια των περιουσιών τους». Ταυτοχρόνως, υποδεικνύει ότι «σε περίπτωση εκδίκασης [από την «Επιτροπή»], ο Ε/κ χάνει οριστικά την κυριότητα έναντι αποζημίωσης». Εν ολίγοις, με βάση την εν λόγω «ανάλυση», κάθε Ε/κ ιδιοκτήτης είτε πάει στην «Επιτροπή», είτε δεν πάει, είναι περίπου χαμένος. Τ
α πιο πάνω είναι αυθαίρετα και παραπλανητικά και το κυριότερο, λειτουργούν εκβιαστικά για να υποκύψουμε στην «Επιτροπή» ως τον Δεκέμβριο 2011, διαφορετικά χάνουμε δήθεν την περιουσία μας. Εδώ θα είμαστε την επόμενη του Δεκέμβρη 2011 για να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί. Κι εύχομαι, κάποιος που επηρεάστηκε από τον εν λόγω εκβιασμό και υπέκυψε στην «Επιτροπή» ξεπουλώντας την περιουσία του, να κινηθεί με αγωγή εναντίον του όποιου «φωστήρα» τον παραπλάνησε.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα συμβεί μετά τον Δεκέμβριο του 2011. Απέναντι όμως στα ψέματα, ιδού μερικές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. Στην σχετική απόφασή του το ΕΔΑΔ, με δηκτικό τρόπο, κατέστησε σαφές ότι, δεν υποχρεώνει κάποιον Ε/κ να πάει στην «Επιτροπή», ούτε αμφισβήτησε το δικαίωμα της περιουσίας. Η Τουρκία είναι που επιδιώκει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή». Αλλά, γιατί η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή», εφόσον -σύμφωνα με την πιο πάνω «γνωμάτευση»- μπορεί να πάρει τις περιουσίες μας χωρίς να πληρώσει οτιδήποτε;

Στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έγινε στην Άγκυρα μια «ιστορική σύνοδος κορυφής» (όπως περιγράφηκε στα τουρκικά μέσα) με θέμα την «Επιτροπή» που λειτουργεί στα κατεχόμενα για τις Ε/κ περιουσίες. Στην «σύνοδο» παρέστησαν ο Γκιούλ (Πρόεδρος Τουρκίας), ο Έρογλου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και άλλοι. Όπως δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2010 (εφημερίδα «Χουριέτ»), λήφθηκε απόφαση να διοχετευτούν χρήματα στην «Επιτροπή» των κατεχομένων από διάφορες τουρκικές τράπεζες για να εξαγοραστούν οι Ε/κ περιουσίες και να τουρκοποιηθούν. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, η «Επιτροπή» ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για διευθέτηση που θα έχει αποτέλεσμα την οριστική απώλεια της περιουσίας. Όχι αποκατάσταση! Ανεξάρτητα από το εάν θα χρηματοδοτηθεί ή όχι η «Επιτροπή», είναι φανερό ότι η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ ιδιοκτήτες στην «Επιτροπή». Εφόσον όμως σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των «φωστήρων», οι Ε/κ ιδιοκτήτες χάνουν τις περιουσίες τους μετά τον Δεκέμβριο 2011, γιατί καίγεται η Τουρκία να πάμε στην «Επιτροπή»; Θέλει να μας πληρώσει αποζημιώσεις προτού εκπνεύσει το 2011, την στιγμή που μπορεί να πάρει όλες τις περιουσίες δωρεάν; Ας απαντήσει ορθολογιστικά κάποιος. Και ας το ξεκαθαρίσουμε: Η προσφυγή στην «Επιτροπή» σημαίνει τεράστιους και απροσδιόριστους κινδύνους.

Μια άλλη εξέλιξη είναι δικαστική απόφαση-ορόσημο που κέρδισε ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Α. Τσιμπίδης στις ΗΠΑ. Με το σκεπτικό εκείνης της απόφασης κατατέθηκε πρόσφατα αγωγή από Αρμένιους στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, από ιδιοκτήτη γης (κατέχει τον τίτλο) την οποία γη του αφαίρεσε η Τουρκία. Σήμερα, πάνω στην γη του βρίσκεται η αμερικανική αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία. Η αγωγή στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και μιας σειράς πολυεθνικών εταιρειών (Pizza Hut, Starbucks, AT&T κ.ά.) που δραστηριοποιούνται πάνω στην γη του νόμιμου ιδιοκτήτη σύμφωνα με την αγωγή. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που περιλαμβάνονται στην αγωγή ξεχωρίζω μια φράση μόνο: «το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αφαίρεση περιουσίας όταν γίνεται με τρόπο που συνιστά διάκριση ή που οφείλεται σε κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ως εάν να γράφτηκε για εμάς στην Κύπρο! Αίτηση για παρόμοια ομαδική αγωγή υποβλήθηκε στις ΗΠΑ και είναι ανοιχτή για Ε/κ ιδιοκτήτες. Σύντομα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο δικηγόρος Α. Τσιμπίδης για ενημέρωση του κοινού.

O Κώστας Μαυρίδης είναι  ακαδημαϊκός - mavrides@ucy.ac.cy