Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο
Λουξεμβούργο  δικαίωσε πλήρως το Μελέτη
Aποστολίδη στην υπόθεση του εναντίον
του ζεύγους Όραμς από τη Βρετανία.  Οι Όραμς
είχα αναγείρει κατοικία στην ιδιοκτησία
του κ. Αποστολίδη
Της Θεοδοσία Κοντζόγλου

Μια εξωφρενική αποκάλυψη έκανε ο Κύπριος  Ακαδημαϊκός Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος μετά από έρευνα, διαπίστωσε σειρά μεθοδεύσεων και δολοπλοκιών του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε βάρος της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση "Αποστολίδη κατά Όραμς".

Υπενθυμίζουμε ότι το ζεύγος Μελέτη Αποστολίδη από τη Κερύνεια, προσέφυγε αρχικά στην Κυπριακή Δικαιοσύνη και στη συνέχεια στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων, όταν διαπίστωσε ότι το ζεύγος Όραμς από τη Μεγάλη Βρετανία, έκτισαν σπίτι στην ιδιοκτησία τους που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο.


Σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε ο κ. Κώστας Μαυρίδης, πριν από πάνω ένα χρόνο και με βάση τα λεγόμενα έγγραφα Ντάουνερ, ο ίδιος υπέδειξε από τότε ότι η αισιοδοξία περί προόδου στις διαπραγματεύσεις είναι προαποφασισμένο κόλπο του Ντάουνερ, είτε υπάρχει πρόοδος είτε όχι.
Καθόλη την διάρκεια της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ο Ντάουνερ διαπίστωνε πρόοδο και διέβλεπε να οδηγούμαστε σε λύση «στο τέλος του 2009», «στο πρώτο εξάμηνο 2010» κλπ. Στην πρόσφατη συνάντηση στην Γενεύη για το Κυπριακό, ο ΓΓ/ΟΗΕ αυτή τη φορά επεσήμανε πρόοδο σε τρία κεφάλαια (οικονομία, διακυβέρνηση, θέματα Ε.Ε.).

Ο κ. Μαυρίδης προσθέτει:  Στην αρχή, όταν τα στοιχεία από τα έγγραφα αφορούσαν άλλους, ο Ντάουνερ σιωπούσε. Ο δε εκπρόσωπός του στην Κύπρο μου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα έγγραφα θα αποδείκνυαν την αμεροληψία του Ντάουνερ. Την πεποίθηση ότι τα έγγραφα τον δικαιώνουν ως αμερόληπτο, εξέφρασε ο ίδιος ο Ντάουνερ σε συνέντευξή του αργότερα. Γιατί; Διότι προφανώς, δεν γνώριζαν το εύρος και το περιεχόμενο των εγγράφων που διέρρευσαν. Όταν λοιπόν έκριναν πως τα πλέον αρνητικά στοιχεία εξαντλήθηκαν και αφορούσαν άλλους, ο Ντάουνερ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων χωρίς να καταγγέλλει για κλοπή. Μετά από μήνες, κατάγγειλε κλοπή των εγγράφων! Τι έγινε στο μεσοδιάστημα για να αλλάξει άποψη;

Συνομωσία Πάσκο - Ντάουνερ
Όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης:  Μετά την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των εγγράφων από τον ίδιο, εντατικοποίησα τα δημοσιεύματα και παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ και επικεντρώθηκα σε εκείνα τα στοιχεία που έδειχναν την συνομωσία ανάμεσα στο βρώμικο δίδυμο Πάσκο-Ντάουνερ και στον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ. Με αρθρογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές και παρουσιάσεις στο κοινό, η συνομωσία άρχισε να ξεσκεπάζεται. Το βιβλίο «Σημαδεμένη Τράπουλα» που ακολούθησε έδωσε τεράστια προβολή στο θέμα. Τα πιο κάτω είναι μερικά στοιχεία που παρατίθενται για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ. Ίσως, αυτή τη φορά τα αντιληφθεί ο αυτοδίδαχτος ιστορικός και δημοσιογράφος που δεν είδε «τίποτα το επιλήψιμο» στα έγγραφα, αλλά αντιθέτως αντιλήφθηκε την «διάχυτη ουδετερότητα» του Ντάουνερ!   Και στο σημείο αυτό ο Κώστας Μαυρίδης αποκαλύπτει:

Οι μεθοδεύσεις Ντάουνερ και ΣΙΑ...

(α) προσέγγισαν Δικαστή του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και απέκτησαν προνομιακή ενημέρωση και το πιο πιθανό, τον επηρέασαν στην υπόθεση Όραμς


(β) έλεγε ψέματα όταν δήλωνε ότι η υπόθεση Όραμς είναι «ιδιωτική υπόθεση που δεν αφορά τον ΟΗΕ», ενώ στην πραγματικότητα προέβαινε σε δολοπλοκίες για να ανατρέψει τα θετικά αποτελέσματα της απόφασης για τους Ε/κ


(γ) λειτουργώντας έξω από το πλαίσιο των όρων εντολής του, δαπάνησε κονδύλια του ΟΗΕ για να λάβει νομικές συμβουλές εναντίον της εφαρμογής του δικαιώματος ιδιοκτησίας των Ε/κ

(δ) με τον Πάσκο προσάρμοσαν την Έκθεση του ΓΓ/ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (Ιούνιο 2009) σε συνεννόηση με τους Τούρκους και ακολούθως, μεθόδευσαν την παραπλάνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διαγραφή της παραγράφου 10 από την Έκθεση που αναφερόταν στην Απόφαση Όραμς.


(ε) σε συνεργασία με τον Πάσκο και σε συμπαιγνία με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ B. Ilkin έφτιαξαν παραπλανητικές απαντήσεις που ζήτησαν από τον Τ. Zerihoun να τις προβάλει ως να είναι αλήθεια.

Κώστας Μαυρίδης
Το διαπραγματευτικό κόλπο για διαπίστωση προόδου, ακόμα και όταν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα, το επισημάναμε μελετώντας τα έγγραφα από την αρχή. Τώρα ο ΓΓ/ΟΗΕ στην ίδια γραμμή διαπιστώνει πρόοδο (!) στα ίδια κεφάλαια, χωρίς να υπάρχει κάτι νέο, παρόλον που ουσιαστικά η όποια πρόοδος οφείλεται στις παραχωρήσεις της Ε/κ πλευράς. Για την ουσία του Κυπριακού –βάσει και του Προγράμματος Διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια, εισβολή, κατοχή κ.ά.)- δεν υπάρχει πρόοδος ή ούτε καν συζητήθηκε. Μόνο που για την «πρόοδο» που αυτή την φορά ανακάλυψε ο ΓΓ/ΟΗΕ, ο Κυβ. Εκπρόσωπος εξήγησε σήμερα ότι «πρόκειται για πάγια προσέγγιση που έχει ο ΟΗΕ… τρέφει με αισιοδοξία μια διαδικασία που δεν απέδωσε για να μην καταρρεύσει». Εν ολίγοις, πρόοδος γιοκ. Αν πρόκειται για «πάγια προσέγγιση» ή κόλπο του Ντάουνερ ας το κρίνει ο καθένας. Ωστόσο και η ανάληψη ευθυνών γιοκ.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Κώστα Μαυρίδη:  mavrides@ucy.ac.cy




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου