Συνεχεια από προηγούμενο.../...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκτιμώ πως πρέπει να απαντήσουμε σε δυο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής: Πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές; Ακούσαμε από τα Κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμμία αλλαγή και ότι τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Βεβαίως, οι αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και εξελίξεις και όταν οι βασικές παράμετροι ενός προβλήματος παραμένουν σταθερές. Γι’ αυτούς τους λόγους, βεβαίως, δεν πρέπει κατ’ αρχήν να κάνουμε καμμία αλλαγή.
Όμως, ας δούμε τι κάνει το Λιμενικό Σώμα μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχάς, αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, τη λαθρομετανάστευση, τη θαλάσσια ρύπανση. Όλα αυτά σήμερα έχουν παραμείνει σταθερά σε σχέση με το παρελθόν; Δηλαδή, τα χαρακτηριστικά της λαθρομετανάστευσης είναι τα ίδια σήμερα, όπως ήταν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια; Το πρόβλημα της τρομοκρατίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σήμερα;
Η απάντηση είναι «δυστυχώς, όχι». Όσον αφορά στη χώρα μας, με τη γεωγραφική θέση που της δίνει ένα μοναδικό γεωστρατηγικό χαρακτήρα, έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών. Και, ασφαλώς, είναι περιττό να μιλήσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλαδή τη λαθρομετανάστευση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ)
Η τρομοκρατία έχει εξελιχθεί διεθνώς σε Λερναία Ύδρα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ρύπανση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος από θαλάσσια ατυχήματα, από διαρροές πετρελαιοειδών, από την έκλυση αποβλήτων σε θαλάσσιους αποδέκτες, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επιπλέον, αυτά τα προβλήματα έχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς προεκτάσεις που απαιτούν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να αναζητήσουμε νέες λύσεις, νέες οργανωτικές δομές, νέες τεχνικές που θα θωρακίζουν τη χώρα απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους που απειλούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Το δεύτερο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι γιατί το Λιμενικό Σώμα μεταφέρεται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και εντάσσεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι. Πρώτον, το Λιμενικό Σώμα επιτελεί ομοειδή καθήκοντα με την Αστυνομία, με τη μόνη διαφορά ότι αυτά τα καθήκοντα επιτελούνται στο θαλάσσιο χώρο. Άρα, τα φυσικά αντικείμενα του έργου του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας είναι ταυτόσημα. Μ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, είναι λογικό για την καλύτερη οργάνωση και συγκρότηση, αυτά τα δυο Σώματα να εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, ας μη ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει καταργηθεί και έχει συσταθεί ένα νέο Υπουργείο, αυτό των Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Πρόκειται για ένα καθαρά αναπτυξιακό Υπουργείο, το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη των νησιών μας, των λιμανιών μας, της ελληνικής ναυτιλίας. Άρα, λοιπόν, είναι λογικό να μην έχει ένα τέτοιο αναπτυξιακό Υπουργείο ενσωματωμένες υπηρεσίες για την αστυνόμευση και την ασφάλεια της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί αναγκαιότητα ο πολίτης να νιώθει ασφαλής στην καθημερινότητά του.
(XS)
(AD)
Πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ειρήνη, να αναπτυχθεί ένα αίσθημα προστασίας του πολίτη από το κράτος.
Γι’ αυτό, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ιδρύεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή με δικό του Αρχηγείο, δικό του προϋπολογισμό και θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικώς οργανωμένο. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά; Λειτουργεί με τους οργανικούς και ασφαλιστικούς νόμους που ισχύουν στο Λιμενικό Σώμα, εφοδιάζεται με αναγκαία μέσα και εξοπλισμό και χρησιμοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους διερεύνησης εγκλημάτων. Συνεργάζεται με αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες του εσωτερικού ή και άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.
Συμμετέχει επίσης στην πολεμική και επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρεί όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων, αλλά και σε διεθνείς αποστολές και ύδατα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις.
Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι το Λιμενικό Σώμα σε καμμία περίπτωση δεν απαξιώνεται, αντίθετα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του αναβαθμίζεται. Το Λιμενικό Σώμα βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό, την εμπειρία, τις ικανότητες, την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν την εμπειρία, αυτά τα πτυχία εμείς δεν θα τα βάλουμε στο περιθώριο, θα τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Με όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις ενσωματώνουμε σε ένα κεντρικό φορέα συναφών αρμοδιοτήτων το Ελληνικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη οργανική συνοχή και λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά και να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη, η προστασία, η ασφάλεια των πολιτών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε σύγχρονου οργανωμένου κράτους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Ο συνάδελφος, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την επανίδρυση του Λιμενικού Σώματος. Αν επανιδρύσετε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας το Λιμενικό Σώμα, όπως επανίδρυσε ο κ. Καραμανλής το κράτος το 2004, τότε αλλοίμονο στο Λιμενικό Σώμα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ.
Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Μπεκίρης, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Μπεκίρη έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές η Ελλάδα καθημερινά βουλιάζει στους δείκτες της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας, εξαιτίας των πρόχειρων και επικίνδυνων χειρισμών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τα χτυπήματα πλέον είναι αλλεπάλληλα. Ο κ. Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, το νούμερο δύο δηλαδή μετά τον Πρωθυπουργό, παραδέχεται δημοσίως ότι η Κυβέρνηση στερείται συντονισμού και συνοχής. Και πότε όλα αυτά; Στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ο κ. Στρος Καν αποκαλύπτει ότι όσα προεκλογικά και μετεκλογικά έκανε και έπραττε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήσαν όλα προσχεδιασμένα.
Η Τρόικα, οι δανειστές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσα στην ίδια μας τη χώρα με συνέντευξη κατώτερων υπαλλήλων της, προσέβαλε βάναυσα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για να επιβεβαιώσουν τι; Τη συνέπεια των λόγων του Πρωθυπουργού που μιλούσε για εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Εκτός του ότι άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά, εκτός του ότι εγκλωβίσατε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού και ζητώντας λευκή επιταγή από τη Βουλή, εκτός του ότι δεν κυβερνάτε εσείς, όπως παραδέχεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά οι δανειστές σας, ούτε διάθεση για συνεννόηση έχετε, ούτε διάθεση να ακούσετε έχετε, παρά μόνο χωρίς σχέδιο, χωρίς προσανατολισμό άγεστε και φέρεστε από τα γεγονότα.
Αλλάζετε γνώμη συνέχεια, σαφές δείγμα της ασυνεννοησίας και της έλλειψης προγράμματος που σας διακρίνει. Και ό,τι κάνατε με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και την απόσυρση των αυτοκινήτων, πολιτικές έτοιμες από την κυβέρνηση Καραμανλή όσο κι αν θέλετε να τη μέμφεστε και να την κατηγορείτε, χαρακτηρίζει συνολικά τη μέχρι σήμερα πορεία σας.
(KO)
(03XS)
Αρέσκεστε σε μεταρρυθμίσεις της πλάκας, που αντί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των οργάνων της πολιτείας, ενώ δεν εμπνέουν καμμία απολύτως ασφάλεια στους πολίτες. Την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, εσείς αδιαφορείτε με μόνο γνώμονα να αλλάξετε τις ταμπέλες και τις ονομασίες Υπουργείων, επιτροπών και αρχών που είχαν γίνει επί Νέας Δημοκρατίας. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η σημερινή. Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, χωρίς να καλύπτετε καμμιά αναγκαιότητα και κανένα έλλειμμα, αλλά αντίθετα με προχειρότητα και στο όνομα της δήθεν μεταρρύθμισης, προκαλείτε σοβαρή βλάβη στο νούμερο «ένα» τροφοδότη του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος, που δεν είναι άλλος από τη ναυτιλία μας.
Δεκαέξι μήνες που βρίσκεστε στην εξουσία, παίζετε με έναν κρίσιμο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα εμπαίζετε αυτόν τον κλάδο της χώρας μας, αδιαφορώντας και για τις συνέπειες των πράξεών σας, που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν τραγικές.
Η πορεία του Λιμενικού Σώματος και της Εμπορικής Ναυτιλίας τους μήνες που βρίσκεστε στην εξουσία και εξαιτίας της τακτικής σας, μόνο κωμικοτραγική μπορεί να χαρακτηριστεί: Μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο και καταμερισμός αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το χάος! Χάος στις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χάος στο Λιμενικό Σώμα. Για να πετύχετε τι; Αυτό αναρωτιούνται όλοι. Λυπούμαστε πολύ. Δυστυχώς, πειραματίζεστε με την Ελλάδα, αλλά και με το μέλλον αυτού του τόπου. Και αυτό που κάνετε δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά είναι κυρίως άδικο.
Προσπαθήσαμε ειλικρινά μέσα από την αιτιολογική έκθεση, αλλά και από τις επαφές που είχαμε με τα στελέχη που απαρτίζουν το χώρο του Λιμενικού Σώματος και της Εμπορικής μας Ναυτιλίας να δώσουμε μία λογική εξήγηση στα όσα επιδιώκει η Κυβέρνησή σας. Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί ούτε να αιτιολογήσει ούτε να δικαιολογήσει την αψυχολόγητη ενέργειά σας να προκαλέσετε σοβαρό ρήγμα στη Ναυτιλία μας και στο Λιμενικό Σώμα, με τις συνέπειας που αυτή η κίνησή σας ήδη έχει και είναι βέβαιο πως θα έχει και στο μέλλον.
Η μόνη δικαιολογία που ακούστηκε από τον κ. Παπουτσή, από τον κύριο Υπουργό και ασφαλώς δεν ανήκει στη σφαίρα της λογικής, αλλά κυρίως στη σφαίρα της μεταφυσικής, είναι η εκπλήρωση, όπως λέει, του οράματος που έχει ο Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο τομέα.
Τη μια μας είπατε ότι προχωρήσατε στην απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική Ναυτιλία, γιατί η χώρα χρειάζεται Ακτοφυλακή. Μα, το Λιμενικό Σώμα δεν ασκεί ούτως ή άλλως καθήκοντα Ακτοφυλακής;
Μας είπατε ότι καθοδηγείστε στις ενέργειες, στις προτάσεις σας και στις αποφάσεις σας από τα παραδείγματα του εξωτερικού. Μα, ενώ εμείς είμαστε η πρώτη παγκόσμια δύναμη στην Εμπορική Ναυτιλία ακολουθώντας ένα πετυχημένο κατά κοινή ομολογία μοντέλο διοίκησης, όπως δείχνουν τα ίδια τα αποτελέσματα, χρειάζεται να αντιγράψουμε πολιτικές από το εξωτερικό που δεν ταιριάζουν στα δικά μας δεδομένα; Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί, να κάνουμε δηλαδή εμείς εξαγωγή της τεχνογνωσίας μας.
Μας είπατε ότι το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα πλωτά και τα εναέριο μέσα που διαθέτει. Μάλιστα. Κι εμείς ρωτάμε το εξής: Μα, αν το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε και όχι να διαλύσουμε το Λιμενικό Σώμα.
Μας είπατε ότι με την ένταξη του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα υπάρξει τάχα καλύτερος συντονισμός της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος. Μα, όμως, ο συντονισμός, όπως σας εξηγήσαμε και στην Επιτροπή, είναι απαραίτητος μόνο σε περιόδους κρίσης, όπως ξέρετε, κάτι που εύκολα θα μπορούσε να γίνει μέσω της δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου. Όχι, όμως, ότι αυτό αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι μεγάλο λάθος και η απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική Ναυτιλία, αλλά και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το αποτέλεσμα της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας θα είναι να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στην Εμπορική μας Ναυτιλία. Όλοι, μα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαφωνούν και με την επιχειρηματολογία και με τις θέσεις που αναπτύξατε. Αυτό δεν σας προβληματίζει;
Αντίθετα, με αοριστολογίες που διακρίνουν τον πολιτικό λόγο της Κυβέρνησης, προσπαθείτε να υποτιμήσετε το Λιμενικό Σώμα, χωρίς όμως, να γίνεστε συγκεκριμένοι. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεστε άδικοι με φράσεις όπως: «κάποιοι επιμένουν να κρατούν το Λιμενικό Σώμα σε ομηρία των δικών τους επιδιώξεων, καθηλωμένοι στην υπηρεσία της Εμπορικής Ναυτιλίας». Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Υπουργέ; Γιατί δεν τους αναφέρετε;
Επίσης, υποστηρίζετε ότι θα αποκαταστήσετε τη φήμη και το κύρος του. Ποια φήμη και ποιο κύρος; Αυτά που με το αίμα τους πολλές φορές, με τον ιδρώτα τους και με τα ελάχιστα μέσα που ασφαλώς τους διαθέτουμε ως πολιτεία, έχουν χτίσει οι ίδιοι; Είναι κρίμα και να τους υποτιμάτε και να τους προσβάλλετε με άδικο τρόπο.
(FT)
(3KO)
Πέρα απ’ αυτά, θα καταλήξετε ως Κυβέρνηση να έχετε ένα ένστολο Σώμα με δύο φορείς διαχείρισης. Μα, εδώ υποστηρίζετε ότι ό,τι κάνετε το κάνετε για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος. Δηλαδή, ενώ παραδέχεστε ότι ένα Υπουργείο δεν μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά το Σώμα, αυτό θα το κάνετε διαιρώντας τις αρμοδιότητες σε δύο Υπουργεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ξέρετε τι θα προκαλέσετε; Ένα μπάχαλο με απρόβλεπτες συνέπειες. Και το χειρότερο; Συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία ετών, άξια στελέχη που έχουν λαμπρύνει με τη διαδρομή τους τη ναυτιλία μας, με μία μονοκοντυλιά τα διαγράφετε και με το νόμο σας τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων και μαζί τους και τη ναυτιλία μας, το χρυσορυχείο της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αρέσκεστε στην Κυβέρνηση σε μετονομασίες. Παίζετε με τις λέξεις. Πιστεύετε ότι δήθεν κάνετε τομές και μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία κάνετε μία τρύπα στο νερό και εδώ δεν μιλάμε μόνο μεταφορικά, μιλάμε και κυριολεκτικά.
Δεν αυταπατόμαστε ότι επειδή σας ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, θα το πράξετε. Επειδή, όμως, μας έχετε συνηθίσει σε παλινωδίες και πισωγυρίσματα, διορθώστε το λάθος σας, όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Εμείς σίγουρα ως Κυβέρνηση θα το κάνουμε.
Κύριε Υπουργέ, στην Αρμόδια Επιτροπή αναφερθήκατε σε τρεις μύθους. Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα μύθο. Ότι τα οράματα των Παπανδρέου, που αρέσκεστε να χρησιμοποιείτε, μπορεί να έχουν αίσια έκβαση για την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαήλ Μπεκίρη, Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Το λόγο έχει τώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για δεκαοκτώ λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο είναι ημέρα γενικής απεργίας, είναι ημέρα εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, τις οποίες οργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων της χώρας μας, πολιτικά κινήματα και πολιτικές οργανώσεις. Θέλω να μου επιτρέψετε, πριν αρχίσω την ομιλία μου επί του νομοσχεδίου, να απευθύνω από το Βήμα της Βουλής μία έκκληση προς όλους, έκκληση ειλικρίνειας και ειλικρινούς ανησυχίας.
Αύριο είναι μία μέρα κρίσιμη και έχω την αίσθηση ότι όλοι, μα όλοι, όσοι έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης των αυριανών εκδηλώσεων, πρέπει να έχουν και την απόλυτη ευθύνη της περιφρούρησης αυτών των εκδηλώσεων. Έχω την αίσθηση ότι είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να διαδηλώσει, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στην πολιτική της όποιας κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και υποχρέωση εκείνων που πιστεύουν στο δημοκρατικό κίνημα, να περιφρουρήσουν την ειρηνική διαδήλωση, να περιφρουρήσουν την ειρηνική συγκέντρωση, την ειρηνική έκφραση των αντιρρήσεων, της κριτικής και της αμφισβήτησης στις πολιτικές της Κυβέρνησης.
Η χώρα μας, ο λαός μας έχει μόνο να κερδίσει από την περιφρούρηση του δημοκρατικού δικαιώματος του Έλληνα πολίτη για την ειρηνική διαμαρτυρία. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν αποδείξει στη διεθνή κοινότητα, που έχει στραμμένα τα βλέμματά της σε εμάς, ότι διαχειρίζεται μία κρίση, εκφράζοντας την ανάγκη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας να πορευτούμε με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα δέχεται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού με ειρηνικό τρόπο.
Καλώ, λοιπόν, όλους όσους έχουν την ευθύνη των αυριανών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων να αναλάβουν και την ευθύνη της πλήρους περιφρούρησης, της ειρηνικής διεξαγωγής και των συγκεντρώσεων και της πορείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμενος στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που αφορά το δόγμα ασφάλειας της χώρας.
Η Ελλάδα είναι πύλη της Ευρώπης και προς την Ασία και προς την Αφρική. Ο ηπειρωτικός και νησιωτικός ελληνικός χώρος βρίσκεται στο σημείο επαφής τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Βρίσκεται ακριβώς στο δίαυλο επικοινωνίας δύο θαλασσών, του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, δύο θάλασσες ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και πηγές πλούτου για την ελληνική οικονομία.
(XF)
(3FT)
Αυτοί, όμως, οι τομείς είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι αυξημένες απαιτήσεις στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, οι φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα και ιδιαιτέρως οι παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα, υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία των διαρκών ανακατατάξεων και των κοινωνικών εντάσεων ο στόχος για ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ασφάλεια, καθώς αποτελεί θεμελιώδες προαπαιτούμενο για την εγγύηση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Η εξέλιξη στις διάφορες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος οδήγησε σε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων που εκδηλώνονται στη θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές. Διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, λαθρεμπόριο, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, είναι μερικές από τις συνήθεις δραστηριότητες των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που βρίσκουν τώρα και τη θάλασσα ως πεδίο δράσης.
Σε όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες έχει προστεθεί και η διακίνηση παράνομων μεταναστών, που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή μας, που συγκλονίζεται από τις ανακατατάξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής, ο κίνδυνος για την ενίσχυση των μεταναστατευτικών ροών προς την Ευρώπη και κυρίως των παράνομων μεταναστευτικών ροών, είναι πολύ μεγάλος.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αύριο το πρωί στη Ρώμη συνέρχονται οι Υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Νότου στην οποία και θα συμμετάσχω, ακριβώς για να συζητήσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους από αυτή την προοπτική, από αυτό το ενδεχόμενο και ταυτόχρονα για να διατυπώσουμε μία πρόταση, μία κοινή πρόταση, προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει ακριβώς την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, στις Βρυξέλες, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική επαγρύπνηση, μια εγρήγορση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε με συντονισμένο τρόπο η Ευρώπη να αντιμετωπίσει απ’ όλες τις απόψεις -ασφαλείας και ανθρωπιστικής πλευράς- ενδεχόμενες τέτοιες μετακινήσεις ανθρώπων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δρόμοι, λοιπόν, της θάλασσας είναι εξαιρετικής σημασίας για τους ήσυχους και ήρεμους καιρούς, αλλά και για τους ταραχώδεις καιρούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δρόμοι της θάλασσας για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων, έχουν μετατραπεί πλέον σε περάσματα των διακινητών των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, οι θαλάσσιες μεταφορές καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων αναγκών για μεταφορά αγαθών. Ιδιαίτερα εδώ στη χώρα μας οι θαλάσσιες μεταφορές εξυπηρετούν αποφασιστικά την επαφή, την επικοινωνία, τη συνοχή του ηπειρωτικού και νησιωτικού κορμού της Ελλάδας.
Για να διασφαλίζεται η αναγκαία ποιότητα κατά την παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών αλλά και των θαλασσίων συγκοινωνιών, είναι κορυφαίας σημασίας και διεθνής υποχρέωση της χώρας μας ο έλεγχος ότι τα πλοία και τα πληρώματα αυτών δραστηριοποιούνται και εργάζονται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, ότι τηρούν τους όρους και τις απαιτήσεις για ασφαλή ναυσιπλοΐα, για ναυσιπλοΐα φιλική προς το περιβάλλον και ότι προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία στη θάλασσα. Προβάλλεται, επίσης, η σημασία της αποτελεσματικής καταπολέμησης των περιστατικών ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και του ελέγχου εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας, ένας τομέας ο οποίος ολοένα και περισσότερο γίνεται αυστηρότερος στα πλαίσια των οδηγιών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η εποχή μας, αυτοί είναι οι κίνδυνοι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την έχουμε μπροστά μας όταν σχεδιάζουμε τα μέσα της πολιτικής και τους μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν περάσει εννέα δεκαετίες από την ιδρυτική πράξη του Λιμενικού Σώματος το 1919, με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πολυδιάστατη δραστηριότητα του Σώματος, η καθοριστική, καταλυτική συμβολή της ναυτιλίας μας στην οικονομία, τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, έχουν τοποθετήσει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως αιχμή του δόρατος του κρατικού μηχανισμού με εθνική αποστολή, αλλά και με ευρωπαϊκή αποστολή, την οποία οφείλει να υπηρετεί σε καθημερινή βάση.
(PM)
(3XF)
Στα ενενήντα χρόνια που πέρασαν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τίμησε με την προσφορά του την πατρίδα. Τίμησαν τον όρκο τους όλα τα στελέχη και όλοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας τους και της προσφοράς τους. Εργάστηκαν με μεθοδικότητα για να συνδράμουν στις προσπάθειες των ανθρώπων της θάλασσας, του εφοπλισμού και της ναυτεργασίας για το χτίσιμο του πιο θαυμαστού οικοδομήματος, της ελληνικής ναυτιλίας στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή τον τομέα όπου η χώρα μας προβάλλει με περηφάνια ως παγκόσμια υπερδύναμη σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα με το νόμο αυτό η Ελληνική Ακτοφυλακή καθίσταται ο κύριος και βασικός «μοχλός» προάσπισης και εγγύησης της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σ’ αυτό το ιδιόμορφο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της θάλασσας και των λιμένων. Το Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ορίζεται ως ο νέος αποτελεσματικός και σύγχρονος φορέας της ελληνικής διοίκησης με αποστολή την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες και στους χερσαίους χώρους αυτών και διατηρεί επίσης τον κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση του εθνικά σημαντικού έργου και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας όσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση. Παράλληλα καθίσταται ως εξειδικευμένο όργανο ελέγχου εφαρμογής των απαιτήσεων που διαμορφώνουν το ελληνικό κράτος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζω ότι οι υποχρεώσεις μας ορίζονται μέσα από το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι ιδιαιτερότητες του χώρου στον οποίο ασκούνται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του νέου σύγχρονου Λιμενικού Σώματος και εκδηλώνονται οι δράσεις που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής τους επιβάλλουν τη διατήρηση της στρατιωτικής οργάνωσης και δομής του στα πρότυπα και των αντίστοιχων φορέων άλλων χωρών. Το γεγονός μάλιστα ότι τα επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος μπορούν στο πλαίσιο της αποστολής τους να βρουν και στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή εκτός της ελληνικής επικράτειας, διαμορφώνει έναν ακόμα αποφασιστικής σημασίας ουσιαστικό λόγο για τη διατήρηση της στρατιωτικής οργάνωσης και της δομής του.
Με το σημερινό νομοσχέδιο το οποίο συζητάει η Βουλή των Ελλήνων ορίζεται για πρώτη φορά αμιγώς η αποστολή της Ελληνικής Ακτοφυλακής όπου για πρώτη φορά στην ιστορία αποκτά σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες ως Σώμα, όχι ως γενική διεύθυνση Υπουργείου αλλά ως Σώμα αυτόνομο, αυτοτελές και ανεξάρτητο. Δημιουργούνται οι βάσεις για την οργάνωση αυτού του Σώματος με τρόπο σύγχρονο και εκπληρώνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις της πολιτείας οι οποίες καθυστερούν χρόνια απέναντι στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους λιμενοφύλακες όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα μέσα, την εκπαίδευση, την πρόνοια και την ανάδειξη του πολύτιμου έργου τους γιατί το πολύτιμο έργο τους συνεθλίβη στις προσφερόμενες υπηρεσίες σε άλλους χώρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας. Δημιουργείται τώρα μία νέα κρατική δομή κατάλληλη για τον έλεγχο της εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας ως χώρας-«σημαίας», ως χώρας-λιμένα και ως παράκτιου κράτους.
Η αποστολή της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι στενά συνδεδεμένη με την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει αντικείμενο αφενός μεν την προστασία των θεσμών και της έννομης τάξης στη θάλασσα και αφετέρου η εξουσία της επεκτείνεται και επί παντός υπό ελληνική σημαία πλοίου, όπου και αν αυτό βρίσκεται, στα υπό ξένη σημαία πλοία, εφόσον διαπλέουν ελληνικά χωρικά ύδατα ή βρίσκονται εντός των ελληνικών λιμένων καθώς βέβαια και σε όλους τους ελληνικούς λιμένες και τις εγκαταστάσεις αυτών, καθώς και σε εγκαταστάσεις ναυτικού ενδιαφέροντος, πάντοτε όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.
(SX)
(3PM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα διασφαλίζεται η αυτοτέλεια του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών, των ελεγκτικών, των αστυνομικών, των διοικητικών, των νομοθετικών και των οικονομικών ζητημάτων που τους αφορούν άμεσα.
Συστήνεται, με το νομοσχέδιο αυτό, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία του Σώματος.
Εξειδικεύεται η βασική οριζόντια και κάθετη δομή του Αρχηγείου κατά κλάδους και διευθύνσεις, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της πολυσχιδούς αποστολής του.
Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ως Όργανο που σχεδιάζει και καθορίζει τις προτεραιότητες του Σώματος, αλλά και την υλοποίηση των αναγκών του σε μέσα και σε προσωπικό, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τον τρόπο που ανταποκρίνεται το Σώμα στα καθήκοντα που επιτελεί, ιδιαίτερα, όμως, στις περιπτώσεις κρίσεων.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η θέση του Επιτελάρχη ως γενικού συντονιστή όλων των κλάδων, αντικαθιστώντας τη θέση του Β’ Υπαρχηγού μέχρι σήμερα, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερος συντονισμός όλων των υπηρεσιών ως κάθετη μορφή διοίκησης, όπως πλέον ισχύει και με το νέο καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δημιουργείται ίδιος προϋπολογισμός του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής ως απαραίτητο όργανο για την οικονομικά αυτοτελή και αυτοδύναμη κάλυψη αφενός των πάσης φύσεως αναγκών του προσωπικού του και αφετέρου των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αποστολή του.
Παράλληλα, συνιστάται παγία προκαταβολή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη των εκτάκτων δαπανών, των άκρως απαραίτητων δαπανών για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Σώματος.
Ρυθμίζονται κατά ενιαίο τρόπο τα ζητήματα της ασφάλισης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των προμηθειών του Σώματος.
Συμπληρώνονται, επίσης, οι διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας και εντάσσεται στην οργανωτική του δομή το Λιμενικό Σώμα - η Ελληνική Ακτοφυλακή, δημιουργώντας για πρώτη φορά τη διακλαδικότητα μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας που υπάγονται σε αυτό.
Τροποποιούνται, επίσης, διατάξεις των ισχυόντων νόμων που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να υπάρξει ορθολογικότερη και δικαιότερη ρύθμιση των θεμάτων τα οποία έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα δυσλειτουργίες στην εξέλιξη των στελεχών του Σώματος.
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εισφορές του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.
Προβλέπεται και θεσμοθετείται, σε συμμόρφωση με διεθνείς Οδηγίες και Κανονισμούς, η παροχή υπηρεσιών ελέγχου αποστολών λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου από το Λιμενικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία μέσω του Κέντρου Ελέγχου των Αποστολών Λήψης και Διανομής Δορυφορικών Σημάτων Κινδύνου, με στόχο την υποβοήθηση του έργου έρευνας και διάσωσης και την αναβάθμιση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.
Επίσης, εφαρμόζονται πλήρως όλοι οι οργανωτικοί και ασφαλιστικοί νόμοι στο προσωπικό, όπως αυτοί εφαρμόζονται και στο Λιμενικό Σώμα.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί όλο το προσωπικό να εκτελεί ανενόχλητο τα καθήκοντά του, πέραν των ανασφαλειών και των ασαφειών επί των διατάξεων των νόμων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Καθορίζεται, επίσης, η γενική διάρθρωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες.
Τέλος, το Λιμενικό Σώμα – η Ελληνική Ακτοφυλακή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στον τομέα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία από σήμερα λειτουργεί, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, θα συμμετέχει σε όλες τις διακλαδικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο ευθύνης του, στο χώρο, δηλαδή, τοπικής ευθύνης, σε ολόκληρη την παράκτια και νησιωτική Ελλάδα και βεβαίως στο θαλάσσιο χώρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές -στην Επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά επί του νομοσχεδίου- ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μετεξέλιξης και προσαρμογής του Συστήματος Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας στη νέα πραγματικότητα.
(PS)
(SX)
Είναι αναγκαίο, όμως, να προωθήσουμε και τις κατάλληλες θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε όλοι οι αρμόδιοι για την εξασφάλιση της τάξης, για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, φορείς της συντεταγμένης πολιτείας να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στο θεσμικό τους ρόλο και ως εκ τούτου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε μια εποχή που βιώνει τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και απαιτεί ως αναγκαία προϋπόθεση διατήρησης της συνοχής, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της αναπτυξιακής της προοπτικής και της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ηρεμίας και προστασίας.
Είναι γεγονός ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και ο στόχος για ευημερία δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις θεμελιώδεις απαιτήσεις για τη διασφάλιση των πολιτών και τη συνοχή της κοινωνίας. Η ευθύνη σε θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως συνεστήθη με το Προεδρικό Διάταγμα 184/2009, για όσους εκ των συναδέλφων ακόμη, δεν το έχουν αντιληφθεί.
Με τη ρύθμιση αυτή επιβεβαιώθηκε εμπράκτως η νέα αντίληψη και η πρόθεση της πολιτείας να ενισχύσει τους κρατικούς μηχανισμούς προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος μέσω της συγκρότησης ενός νέου, ανεξάρτητου Υπουργείου, το οποίο θα εξασφαλίζει την ορθολογική, τη συνολική και κατά τον τρόπο αυτό ενιαία θεώρηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της αποστολής του.
Στα πλαίσια αυτού του Υπουργείου εντάσσεται το νέο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που συγκροτείται με το νόμο, τον οποίο ψηφίζουμε. Εάν το Λιμενικό Σώμα, ιδρυόμενο το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον εικοστό πρώτο αιώνα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην εμπορική ναυτιλία και στη χώρα μας, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως τώρα ιδρύεται στον εικοστό πρώτο αιώνα από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του, θα προσφέρει τα μάλα όσον αφορά το δόγμα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.
Σ’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ζητήσω τη ψήφο σας, τη ψήφο της Βουλής των Ελλήνων για ένα νομοσχέδιο πραγματική μεταρρύθμιση για το χώρο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Καμμένος.
Συνεχίζεται .../...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκτιμώ πως πρέπει να απαντήσουμε σε δυο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής: Πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές; Ακούσαμε από τα Κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμμία αλλαγή και ότι τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Βεβαίως, οι αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και εξελίξεις και όταν οι βασικές παράμετροι ενός προβλήματος παραμένουν σταθερές. Γι’ αυτούς τους λόγους, βεβαίως, δεν πρέπει κατ’ αρχήν να κάνουμε καμμία αλλαγή.
Όμως, ας δούμε τι κάνει το Λιμενικό Σώμα μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχάς, αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, τη λαθρομετανάστευση, τη θαλάσσια ρύπανση. Όλα αυτά σήμερα έχουν παραμείνει σταθερά σε σχέση με το παρελθόν; Δηλαδή, τα χαρακτηριστικά της λαθρομετανάστευσης είναι τα ίδια σήμερα, όπως ήταν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια; Το πρόβλημα της τρομοκρατίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σήμερα;
Η απάντηση είναι «δυστυχώς, όχι». Όσον αφορά στη χώρα μας, με τη γεωγραφική θέση που της δίνει ένα μοναδικό γεωστρατηγικό χαρακτήρα, έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών. Και, ασφαλώς, είναι περιττό να μιλήσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλαδή τη λαθρομετανάστευση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ)
Η τρομοκρατία έχει εξελιχθεί διεθνώς σε Λερναία Ύδρα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ρύπανση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος από θαλάσσια ατυχήματα, από διαρροές πετρελαιοειδών, από την έκλυση αποβλήτων σε θαλάσσιους αποδέκτες, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επιπλέον, αυτά τα προβλήματα έχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς προεκτάσεις που απαιτούν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγές και να αναζητήσουμε νέες λύσεις, νέες οργανωτικές δομές, νέες τεχνικές που θα θωρακίζουν τη χώρα απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους που απειλούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Το δεύτερο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι γιατί το Λιμενικό Σώμα μεταφέρεται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και εντάσσεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι. Πρώτον, το Λιμενικό Σώμα επιτελεί ομοειδή καθήκοντα με την Αστυνομία, με τη μόνη διαφορά ότι αυτά τα καθήκοντα επιτελούνται στο θαλάσσιο χώρο. Άρα, τα φυσικά αντικείμενα του έργου του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας είναι ταυτόσημα. Μ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, είναι λογικό για την καλύτερη οργάνωση και συγκρότηση, αυτά τα δυο Σώματα να εποπτεύονται από το ίδιο Υπουργείο.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, ας μη ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει καταργηθεί και έχει συσταθεί ένα νέο Υπουργείο, αυτό των Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Πρόκειται για ένα καθαρά αναπτυξιακό Υπουργείο, το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη των νησιών μας, των λιμανιών μας, της ελληνικής ναυτιλίας. Άρα, λοιπόν, είναι λογικό να μην έχει ένα τέτοιο αναπτυξιακό Υπουργείο ενσωματωμένες υπηρεσίες για την αστυνόμευση και την ασφάλεια της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί αναγκαιότητα ο πολίτης να νιώθει ασφαλής στην καθημερινότητά του.
(XS)
(AD)
Πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ειρήνη, να αναπτυχθεί ένα αίσθημα προστασίας του πολίτη από το κράτος.
Γι’ αυτό, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ιδρύεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή με δικό του Αρχηγείο, δικό του προϋπολογισμό και θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικώς οργανωμένο. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά; Λειτουργεί με τους οργανικούς και ασφαλιστικούς νόμους που ισχύουν στο Λιμενικό Σώμα, εφοδιάζεται με αναγκαία μέσα και εξοπλισμό και χρησιμοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους διερεύνησης εγκλημάτων. Συνεργάζεται με αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες του εσωτερικού ή και άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.
Συμμετέχει επίσης στην πολεμική και επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρεί όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων, αλλά και σε διεθνείς αποστολές και ύδατα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις.
Πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι το Λιμενικό Σώμα σε καμμία περίπτωση δεν απαξιώνεται, αντίθετα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του αναβαθμίζεται. Το Λιμενικό Σώμα βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό, την εμπειρία, τις ικανότητες, την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν την εμπειρία, αυτά τα πτυχία εμείς δεν θα τα βάλουμε στο περιθώριο, θα τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Με όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις ενσωματώνουμε σε ένα κεντρικό φορέα συναφών αρμοδιοτήτων το Ελληνικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη οργανική συνοχή και λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά και να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη, η προστασία, η ασφάλεια των πολιτών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε σύγχρονου οργανωμένου κράτους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Ο συνάδελφος, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την επανίδρυση του Λιμενικού Σώματος. Αν επανιδρύσετε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας το Λιμενικό Σώμα, όπως επανίδρυσε ο κ. Καραμανλής το κράτος το 2004, τότε αλλοίμονο στο Λιμενικό Σώμα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο, Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ.
Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Μπεκίρης, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Μπεκίρη έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές η Ελλάδα καθημερινά βουλιάζει στους δείκτες της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας, εξαιτίας των πρόχειρων και επικίνδυνων χειρισμών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τα χτυπήματα πλέον είναι αλλεπάλληλα. Ο κ. Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, το νούμερο δύο δηλαδή μετά τον Πρωθυπουργό, παραδέχεται δημοσίως ότι η Κυβέρνηση στερείται συντονισμού και συνοχής. Και πότε όλα αυτά; Στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ο κ. Στρος Καν αποκαλύπτει ότι όσα προεκλογικά και μετεκλογικά έκανε και έπραττε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την προσφυγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήσαν όλα προσχεδιασμένα.
Η Τρόικα, οι δανειστές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσα στην ίδια μας τη χώρα με συνέντευξη κατώτερων υπαλλήλων της, προσέβαλε βάναυσα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για να επιβεβαιώσουν τι; Τη συνέπεια των λόγων του Πρωθυπουργού που μιλούσε για εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Εκτός του ότι άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά, εκτός του ότι εγκλωβίσατε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού και ζητώντας λευκή επιταγή από τη Βουλή, εκτός του ότι δεν κυβερνάτε εσείς, όπως παραδέχεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά οι δανειστές σας, ούτε διάθεση για συνεννόηση έχετε, ούτε διάθεση να ακούσετε έχετε, παρά μόνο χωρίς σχέδιο, χωρίς προσανατολισμό άγεστε και φέρεστε από τα γεγονότα.
Αλλάζετε γνώμη συνέχεια, σαφές δείγμα της ασυνεννοησίας και της έλλειψης προγράμματος που σας διακρίνει. Και ό,τι κάνατε με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και την απόσυρση των αυτοκινήτων, πολιτικές έτοιμες από την κυβέρνηση Καραμανλή όσο κι αν θέλετε να τη μέμφεστε και να την κατηγορείτε, χαρακτηρίζει συνολικά τη μέχρι σήμερα πορεία σας.
(KO)
(03XS)
Αρέσκεστε σε μεταρρυθμίσεις της πλάκας, που αντί να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των οργάνων της πολιτείας, ενώ δεν εμπνέουν καμμία απολύτως ασφάλεια στους πολίτες. Την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, εσείς αδιαφορείτε με μόνο γνώμονα να αλλάξετε τις ταμπέλες και τις ονομασίες Υπουργείων, επιτροπών και αρχών που είχαν γίνει επί Νέας Δημοκρατίας. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η σημερινή. Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, χωρίς να καλύπτετε καμμιά αναγκαιότητα και κανένα έλλειμμα, αλλά αντίθετα με προχειρότητα και στο όνομα της δήθεν μεταρρύθμισης, προκαλείτε σοβαρή βλάβη στο νούμερο «ένα» τροφοδότη του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος, που δεν είναι άλλος από τη ναυτιλία μας.
Δεκαέξι μήνες που βρίσκεστε στην εξουσία, παίζετε με έναν κρίσιμο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα εμπαίζετε αυτόν τον κλάδο της χώρας μας, αδιαφορώντας και για τις συνέπειες των πράξεών σας, που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν τραγικές.
Η πορεία του Λιμενικού Σώματος και της Εμπορικής Ναυτιλίας τους μήνες που βρίσκεστε στην εξουσία και εξαιτίας της τακτικής σας, μόνο κωμικοτραγική μπορεί να χαρακτηριστεί: Μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο και καταμερισμός αρμοδιοτήτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το χάος! Χάος στις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χάος στο Λιμενικό Σώμα. Για να πετύχετε τι; Αυτό αναρωτιούνται όλοι. Λυπούμαστε πολύ. Δυστυχώς, πειραματίζεστε με την Ελλάδα, αλλά και με το μέλλον αυτού του τόπου. Και αυτό που κάνετε δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά είναι κυρίως άδικο.
Προσπαθήσαμε ειλικρινά μέσα από την αιτιολογική έκθεση, αλλά και από τις επαφές που είχαμε με τα στελέχη που απαρτίζουν το χώρο του Λιμενικού Σώματος και της Εμπορικής μας Ναυτιλίας να δώσουμε μία λογική εξήγηση στα όσα επιδιώκει η Κυβέρνησή σας. Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί ούτε να αιτιολογήσει ούτε να δικαιολογήσει την αψυχολόγητη ενέργειά σας να προκαλέσετε σοβαρό ρήγμα στη Ναυτιλία μας και στο Λιμενικό Σώμα, με τις συνέπειας που αυτή η κίνησή σας ήδη έχει και είναι βέβαιο πως θα έχει και στο μέλλον.
Η μόνη δικαιολογία που ακούστηκε από τον κ. Παπουτσή, από τον κύριο Υπουργό και ασφαλώς δεν ανήκει στη σφαίρα της λογικής, αλλά κυρίως στη σφαίρα της μεταφυσικής, είναι η εκπλήρωση, όπως λέει, του οράματος που έχει ο Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο τομέα.
Τη μια μας είπατε ότι προχωρήσατε στην απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική Ναυτιλία, γιατί η χώρα χρειάζεται Ακτοφυλακή. Μα, το Λιμενικό Σώμα δεν ασκεί ούτως ή άλλως καθήκοντα Ακτοφυλακής;
Μας είπατε ότι καθοδηγείστε στις ενέργειες, στις προτάσεις σας και στις αποφάσεις σας από τα παραδείγματα του εξωτερικού. Μα, ενώ εμείς είμαστε η πρώτη παγκόσμια δύναμη στην Εμπορική Ναυτιλία ακολουθώντας ένα πετυχημένο κατά κοινή ομολογία μοντέλο διοίκησης, όπως δείχνουν τα ίδια τα αποτελέσματα, χρειάζεται να αντιγράψουμε πολιτικές από το εξωτερικό που δεν ταιριάζουν στα δικά μας δεδομένα; Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί, να κάνουμε δηλαδή εμείς εξαγωγή της τεχνογνωσίας μας.
Μας είπατε ότι το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα πλωτά και τα εναέριο μέσα που διαθέτει. Μάλιστα. Κι εμείς ρωτάμε το εξής: Μα, αν το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε και όχι να διαλύσουμε το Λιμενικό Σώμα.
Μας είπατε ότι με την ένταξη του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα υπάρξει τάχα καλύτερος συντονισμός της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος. Μα, όμως, ο συντονισμός, όπως σας εξηγήσαμε και στην Επιτροπή, είναι απαραίτητος μόνο σε περιόδους κρίσης, όπως ξέρετε, κάτι που εύκολα θα μπορούσε να γίνει μέσω της δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου. Όχι, όμως, ότι αυτό αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι μεγάλο λάθος και η απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική Ναυτιλία, αλλά και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το αποτέλεσμα της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας θα είναι να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στην Εμπορική μας Ναυτιλία. Όλοι, μα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαφωνούν και με την επιχειρηματολογία και με τις θέσεις που αναπτύξατε. Αυτό δεν σας προβληματίζει;
Αντίθετα, με αοριστολογίες που διακρίνουν τον πολιτικό λόγο της Κυβέρνησης, προσπαθείτε να υποτιμήσετε το Λιμενικό Σώμα, χωρίς όμως, να γίνεστε συγκεκριμένοι. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεστε άδικοι με φράσεις όπως: «κάποιοι επιμένουν να κρατούν το Λιμενικό Σώμα σε ομηρία των δικών τους επιδιώξεων, καθηλωμένοι στην υπηρεσία της Εμπορικής Ναυτιλίας». Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Υπουργέ; Γιατί δεν τους αναφέρετε;
Επίσης, υποστηρίζετε ότι θα αποκαταστήσετε τη φήμη και το κύρος του. Ποια φήμη και ποιο κύρος; Αυτά που με το αίμα τους πολλές φορές, με τον ιδρώτα τους και με τα ελάχιστα μέσα που ασφαλώς τους διαθέτουμε ως πολιτεία, έχουν χτίσει οι ίδιοι; Είναι κρίμα και να τους υποτιμάτε και να τους προσβάλλετε με άδικο τρόπο.
(FT)
(3KO)
Πέρα απ’ αυτά, θα καταλήξετε ως Κυβέρνηση να έχετε ένα ένστολο Σώμα με δύο φορείς διαχείρισης. Μα, εδώ υποστηρίζετε ότι ό,τι κάνετε το κάνετε για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος. Δηλαδή, ενώ παραδέχεστε ότι ένα Υπουργείο δεν μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά το Σώμα, αυτό θα το κάνετε διαιρώντας τις αρμοδιότητες σε δύο Υπουργεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ξέρετε τι θα προκαλέσετε; Ένα μπάχαλο με απρόβλεπτες συνέπειες. Και το χειρότερο; Συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία ετών, άξια στελέχη που έχουν λαμπρύνει με τη διαδρομή τους τη ναυτιλία μας, με μία μονοκοντυλιά τα διαγράφετε και με το νόμο σας τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων και μαζί τους και τη ναυτιλία μας, το χρυσορυχείο της χώρας μας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αρέσκεστε στην Κυβέρνηση σε μετονομασίες. Παίζετε με τις λέξεις. Πιστεύετε ότι δήθεν κάνετε τομές και μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία κάνετε μία τρύπα στο νερό και εδώ δεν μιλάμε μόνο μεταφορικά, μιλάμε και κυριολεκτικά.
Δεν αυταπατόμαστε ότι επειδή σας ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, θα το πράξετε. Επειδή, όμως, μας έχετε συνηθίσει σε παλινωδίες και πισωγυρίσματα, διορθώστε το λάθος σας, όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Εμείς σίγουρα ως Κυβέρνηση θα το κάνουμε.
Κύριε Υπουργέ, στην Αρμόδια Επιτροπή αναφερθήκατε σε τρεις μύθους. Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα μύθο. Ότι τα οράματα των Παπανδρέου, που αρέσκεστε να χρησιμοποιείτε, μπορεί να έχουν αίσια έκβαση για την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαήλ Μπεκίρη, Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Το λόγο έχει τώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για δεκαοκτώ λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο είναι ημέρα γενικής απεργίας, είναι ημέρα εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, τις οποίες οργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων της χώρας μας, πολιτικά κινήματα και πολιτικές οργανώσεις. Θέλω να μου επιτρέψετε, πριν αρχίσω την ομιλία μου επί του νομοσχεδίου, να απευθύνω από το Βήμα της Βουλής μία έκκληση προς όλους, έκκληση ειλικρίνειας και ειλικρινούς ανησυχίας.
Αύριο είναι μία μέρα κρίσιμη και έχω την αίσθηση ότι όλοι, μα όλοι, όσοι έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης των αυριανών εκδηλώσεων, πρέπει να έχουν και την απόλυτη ευθύνη της περιφρούρησης αυτών των εκδηλώσεων. Έχω την αίσθηση ότι είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να διαδηλώσει, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στην πολιτική της όποιας κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και υποχρέωση εκείνων που πιστεύουν στο δημοκρατικό κίνημα, να περιφρουρήσουν την ειρηνική διαδήλωση, να περιφρουρήσουν την ειρηνική συγκέντρωση, την ειρηνική έκφραση των αντιρρήσεων, της κριτικής και της αμφισβήτησης στις πολιτικές της Κυβέρνησης.
Η χώρα μας, ο λαός μας έχει μόνο να κερδίσει από την περιφρούρηση του δημοκρατικού δικαιώματος του Έλληνα πολίτη για την ειρηνική διαμαρτυρία. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν αποδείξει στη διεθνή κοινότητα, που έχει στραμμένα τα βλέμματά της σε εμάς, ότι διαχειρίζεται μία κρίση, εκφράζοντας την ανάγκη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας να πορευτούμε με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα δέχεται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού με ειρηνικό τρόπο.
Καλώ, λοιπόν, όλους όσους έχουν την ευθύνη των αυριανών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων να αναλάβουν και την ευθύνη της πλήρους περιφρούρησης, της ειρηνικής διεξαγωγής και των συγκεντρώσεων και της πορείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμενος στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που αφορά το δόγμα ασφάλειας της χώρας.
Η Ελλάδα είναι πύλη της Ευρώπης και προς την Ασία και προς την Αφρική. Ο ηπειρωτικός και νησιωτικός ελληνικός χώρος βρίσκεται στο σημείο επαφής τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Βρίσκεται ακριβώς στο δίαυλο επικοινωνίας δύο θαλασσών, του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, δύο θάλασσες ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και πηγές πλούτου για την ελληνική οικονομία.
(XF)
(3FT)
Αυτοί, όμως, οι τομείς είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι αυξημένες απαιτήσεις στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, οι φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα και ιδιαιτέρως οι παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα, υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία των διαρκών ανακατατάξεων και των κοινωνικών εντάσεων ο στόχος για ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ασφάλεια, καθώς αποτελεί θεμελιώδες προαπαιτούμενο για την εγγύηση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.
Η εξέλιξη στις διάφορες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος οδήγησε σε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων που εκδηλώνονται στη θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές. Διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, λαθρεμπόριο, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, είναι μερικές από τις συνήθεις δραστηριότητες των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που βρίσκουν τώρα και τη θάλασσα ως πεδίο δράσης.
Σε όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες έχει προστεθεί και η διακίνηση παράνομων μεταναστών, που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή μας, που συγκλονίζεται από τις ανακατατάξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής, ο κίνδυνος για την ενίσχυση των μεταναστατευτικών ροών προς την Ευρώπη και κυρίως των παράνομων μεταναστευτικών ροών, είναι πολύ μεγάλος.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αύριο το πρωί στη Ρώμη συνέρχονται οι Υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Νότου στην οποία και θα συμμετάσχω, ακριβώς για να συζητήσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους από αυτή την προοπτική, από αυτό το ενδεχόμενο και ταυτόχρονα για να διατυπώσουμε μία πρόταση, μία κοινή πρόταση, προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει ακριβώς την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, στις Βρυξέλες, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική επαγρύπνηση, μια εγρήγορση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε με συντονισμένο τρόπο η Ευρώπη να αντιμετωπίσει απ’ όλες τις απόψεις -ασφαλείας και ανθρωπιστικής πλευράς- ενδεχόμενες τέτοιες μετακινήσεις ανθρώπων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δρόμοι, λοιπόν, της θάλασσας είναι εξαιρετικής σημασίας για τους ήσυχους και ήρεμους καιρούς, αλλά και για τους ταραχώδεις καιρούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δρόμοι της θάλασσας για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων, έχουν μετατραπεί πλέον σε περάσματα των διακινητών των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, οι θαλάσσιες μεταφορές καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων αναγκών για μεταφορά αγαθών. Ιδιαίτερα εδώ στη χώρα μας οι θαλάσσιες μεταφορές εξυπηρετούν αποφασιστικά την επαφή, την επικοινωνία, τη συνοχή του ηπειρωτικού και νησιωτικού κορμού της Ελλάδας.
Για να διασφαλίζεται η αναγκαία ποιότητα κατά την παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών αλλά και των θαλασσίων συγκοινωνιών, είναι κορυφαίας σημασίας και διεθνής υποχρέωση της χώρας μας ο έλεγχος ότι τα πλοία και τα πληρώματα αυτών δραστηριοποιούνται και εργάζονται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, ότι τηρούν τους όρους και τις απαιτήσεις για ασφαλή ναυσιπλοΐα, για ναυσιπλοΐα φιλική προς το περιβάλλον και ότι προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία στη θάλασσα. Προβάλλεται, επίσης, η σημασία της αποτελεσματικής καταπολέμησης των περιστατικών ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και του ελέγχου εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας, ένας τομέας ο οποίος ολοένα και περισσότερο γίνεται αυστηρότερος στα πλαίσια των οδηγιών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η εποχή μας, αυτοί είναι οι κίνδυνοι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την έχουμε μπροστά μας όταν σχεδιάζουμε τα μέσα της πολιτικής και τους μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν περάσει εννέα δεκαετίες από την ιδρυτική πράξη του Λιμενικού Σώματος το 1919, με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πολυδιάστατη δραστηριότητα του Σώματος, η καθοριστική, καταλυτική συμβολή της ναυτιλίας μας στην οικονομία, τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, έχουν τοποθετήσει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως αιχμή του δόρατος του κρατικού μηχανισμού με εθνική αποστολή, αλλά και με ευρωπαϊκή αποστολή, την οποία οφείλει να υπηρετεί σε καθημερινή βάση.
(PM)
(3XF)
Στα ενενήντα χρόνια που πέρασαν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τίμησε με την προσφορά του την πατρίδα. Τίμησαν τον όρκο τους όλα τα στελέχη και όλοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας τους και της προσφοράς τους. Εργάστηκαν με μεθοδικότητα για να συνδράμουν στις προσπάθειες των ανθρώπων της θάλασσας, του εφοπλισμού και της ναυτεργασίας για το χτίσιμο του πιο θαυμαστού οικοδομήματος, της ελληνικής ναυτιλίας στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή τον τομέα όπου η χώρα μας προβάλλει με περηφάνια ως παγκόσμια υπερδύναμη σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα με το νόμο αυτό η Ελληνική Ακτοφυλακή καθίσταται ο κύριος και βασικός «μοχλός» προάσπισης και εγγύησης της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σ’ αυτό το ιδιόμορφο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της θάλασσας και των λιμένων. Το Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ορίζεται ως ο νέος αποτελεσματικός και σύγχρονος φορέας της ελληνικής διοίκησης με αποστολή την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες και στους χερσαίους χώρους αυτών και διατηρεί επίσης τον κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση του εθνικά σημαντικού έργου και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας όσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση. Παράλληλα καθίσταται ως εξειδικευμένο όργανο ελέγχου εφαρμογής των απαιτήσεων που διαμορφώνουν το ελληνικό κράτος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζω ότι οι υποχρεώσεις μας ορίζονται μέσα από το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι ιδιαιτερότητες του χώρου στον οποίο ασκούνται οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του νέου σύγχρονου Λιμενικού Σώματος και εκδηλώνονται οι δράσεις που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής τους επιβάλλουν τη διατήρηση της στρατιωτικής οργάνωσης και δομής του στα πρότυπα και των αντίστοιχων φορέων άλλων χωρών. Το γεγονός μάλιστα ότι τα επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος μπορούν στο πλαίσιο της αποστολής τους να βρουν και στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή εκτός της ελληνικής επικράτειας, διαμορφώνει έναν ακόμα αποφασιστικής σημασίας ουσιαστικό λόγο για τη διατήρηση της στρατιωτικής οργάνωσης και της δομής του.
Με το σημερινό νομοσχέδιο το οποίο συζητάει η Βουλή των Ελλήνων ορίζεται για πρώτη φορά αμιγώς η αποστολή της Ελληνικής Ακτοφυλακής όπου για πρώτη φορά στην ιστορία αποκτά σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες ως Σώμα, όχι ως γενική διεύθυνση Υπουργείου αλλά ως Σώμα αυτόνομο, αυτοτελές και ανεξάρτητο. Δημιουργούνται οι βάσεις για την οργάνωση αυτού του Σώματος με τρόπο σύγχρονο και εκπληρώνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις της πολιτείας οι οποίες καθυστερούν χρόνια απέναντι στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους λιμενοφύλακες όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα μέσα, την εκπαίδευση, την πρόνοια και την ανάδειξη του πολύτιμου έργου τους γιατί το πολύτιμο έργο τους συνεθλίβη στις προσφερόμενες υπηρεσίες σε άλλους χώρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας. Δημιουργείται τώρα μία νέα κρατική δομή κατάλληλη για τον έλεγχο της εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας ως χώρας-«σημαίας», ως χώρας-λιμένα και ως παράκτιου κράτους.
Η αποστολή της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι στενά συνδεδεμένη με την άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει αντικείμενο αφενός μεν την προστασία των θεσμών και της έννομης τάξης στη θάλασσα και αφετέρου η εξουσία της επεκτείνεται και επί παντός υπό ελληνική σημαία πλοίου, όπου και αν αυτό βρίσκεται, στα υπό ξένη σημαία πλοία, εφόσον διαπλέουν ελληνικά χωρικά ύδατα ή βρίσκονται εντός των ελληνικών λιμένων καθώς βέβαια και σε όλους τους ελληνικούς λιμένες και τις εγκαταστάσεις αυτών, καθώς και σε εγκαταστάσεις ναυτικού ενδιαφέροντος, πάντοτε όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.
(SX)
(3PM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα διασφαλίζεται η αυτοτέλεια του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών, των ελεγκτικών, των αστυνομικών, των διοικητικών, των νομοθετικών και των οικονομικών ζητημάτων που τους αφορούν άμεσα.
Συστήνεται, με το νομοσχέδιο αυτό, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία του Σώματος.
Εξειδικεύεται η βασική οριζόντια και κάθετη δομή του Αρχηγείου κατά κλάδους και διευθύνσεις, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της πολυσχιδούς αποστολής του.
Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ως Όργανο που σχεδιάζει και καθορίζει τις προτεραιότητες του Σώματος, αλλά και την υλοποίηση των αναγκών του σε μέσα και σε προσωπικό, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τον τρόπο που ανταποκρίνεται το Σώμα στα καθήκοντα που επιτελεί, ιδιαίτερα, όμως, στις περιπτώσεις κρίσεων.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η θέση του Επιτελάρχη ως γενικού συντονιστή όλων των κλάδων, αντικαθιστώντας τη θέση του Β’ Υπαρχηγού μέχρι σήμερα, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερος συντονισμός όλων των υπηρεσιών ως κάθετη μορφή διοίκησης, όπως πλέον ισχύει και με το νέο καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δημιουργείται ίδιος προϋπολογισμός του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής ως απαραίτητο όργανο για την οικονομικά αυτοτελή και αυτοδύναμη κάλυψη αφενός των πάσης φύσεως αναγκών του προσωπικού του και αφετέρου των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αποστολή του.
Παράλληλα, συνιστάται παγία προκαταβολή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη των εκτάκτων δαπανών, των άκρως απαραίτητων δαπανών για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Σώματος.
Ρυθμίζονται κατά ενιαίο τρόπο τα ζητήματα της ασφάλισης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των προμηθειών του Σώματος.
Συμπληρώνονται, επίσης, οι διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας και εντάσσεται στην οργανωτική του δομή το Λιμενικό Σώμα - η Ελληνική Ακτοφυλακή, δημιουργώντας για πρώτη φορά τη διακλαδικότητα μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας που υπάγονται σε αυτό.
Τροποποιούνται, επίσης, διατάξεις των ισχυόντων νόμων που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να υπάρξει ορθολογικότερη και δικαιότερη ρύθμιση των θεμάτων τα οποία έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα δυσλειτουργίες στην εξέλιξη των στελεχών του Σώματος.
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εισφορές του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.
Προβλέπεται και θεσμοθετείται, σε συμμόρφωση με διεθνείς Οδηγίες και Κανονισμούς, η παροχή υπηρεσιών ελέγχου αποστολών λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου από το Λιμενικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία μέσω του Κέντρου Ελέγχου των Αποστολών Λήψης και Διανομής Δορυφορικών Σημάτων Κινδύνου, με στόχο την υποβοήθηση του έργου έρευνας και διάσωσης και την αναβάθμιση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.
Επίσης, εφαρμόζονται πλήρως όλοι οι οργανωτικοί και ασφαλιστικοί νόμοι στο προσωπικό, όπως αυτοί εφαρμόζονται και στο Λιμενικό Σώμα.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί όλο το προσωπικό να εκτελεί ανενόχλητο τα καθήκοντά του, πέραν των ανασφαλειών και των ασαφειών επί των διατάξεων των νόμων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Καθορίζεται, επίσης, η γενική διάρθρωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες.
Τέλος, το Λιμενικό Σώμα – η Ελληνική Ακτοφυλακή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στον τομέα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία από σήμερα λειτουργεί, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, θα συμμετέχει σε όλες τις διακλαδικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο ευθύνης του, στο χώρο, δηλαδή, τοπικής ευθύνης, σε ολόκληρη την παράκτια και νησιωτική Ελλάδα και βεβαίως στο θαλάσσιο χώρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές -στην Επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά επί του νομοσχεδίου- ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μετεξέλιξης και προσαρμογής του Συστήματος Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας στη νέα πραγματικότητα.
(PS)
(SX)
Είναι αναγκαίο, όμως, να προωθήσουμε και τις κατάλληλες θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε όλοι οι αρμόδιοι για την εξασφάλιση της τάξης, για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, φορείς της συντεταγμένης πολιτείας να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στο θεσμικό τους ρόλο και ως εκ τούτου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε μια εποχή που βιώνει τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και απαιτεί ως αναγκαία προϋπόθεση διατήρησης της συνοχής, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της αναπτυξιακής της προοπτικής και της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ηρεμίας και προστασίας.
Είναι γεγονός ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και ο στόχος για ευημερία δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις θεμελιώδεις απαιτήσεις για τη διασφάλιση των πολιτών και τη συνοχή της κοινωνίας. Η ευθύνη σε θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως συνεστήθη με το Προεδρικό Διάταγμα 184/2009, για όσους εκ των συναδέλφων ακόμη, δεν το έχουν αντιληφθεί.
Με τη ρύθμιση αυτή επιβεβαιώθηκε εμπράκτως η νέα αντίληψη και η πρόθεση της πολιτείας να ενισχύσει τους κρατικούς μηχανισμούς προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος μέσω της συγκρότησης ενός νέου, ανεξάρτητου Υπουργείου, το οποίο θα εξασφαλίζει την ορθολογική, τη συνολική και κατά τον τρόπο αυτό ενιαία θεώρηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της αποστολής του.
Στα πλαίσια αυτού του Υπουργείου εντάσσεται το νέο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που συγκροτείται με το νόμο, τον οποίο ψηφίζουμε. Εάν το Λιμενικό Σώμα, ιδρυόμενο το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον εικοστό πρώτο αιώνα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην εμπορική ναυτιλία και στη χώρα μας, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως τώρα ιδρύεται στον εικοστό πρώτο αιώνα από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του, θα προσφέρει τα μάλα όσον αφορά το δόγμα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.
Σ’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ζητήσω τη ψήφο σας, τη ψήφο της Βουλής των Ελλήνων για ένα νομοσχέδιο πραγματική μεταρρύθμιση για το χώρο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Καμμένος.
Συνεχίζεται .../...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου