Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ - 11

Για την ιστορία, δημοσιεύουμε όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 22 Φεβρουαρίου 2011, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου περί Σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής. Μια προσεκτική ανάγνωση από τον υποψιασμένο αναγνώστη, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των αιτίων που οδήγησαν τη κυβέρνηση στην αποκοπή του Λιμενικού από το πρώην ΥΕΝ, αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.








Συνέχεια από προηγούμενο .../...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



Κατ’ αρχήν, δεν έχουμε καταλάβει στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό γιατί η Κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή μια τροπολογία μας που είναι δίκαιη, ηθική και νόμιμη και αφορά τις ειδικές κατηγορίες ιπταμένων, αλεξιπτωτιστών, Ειδικών Δυνάμεων, Βατραχανθρώπων και λοιπούς, για τα οποία βέβαια θα σας αναπτύξει τα επιχειρήματά μας τόσο ο κ. Ροντούλης, όσο και ο κ. Πλεύρης στη συνέχεια της συζήτησης.



Μία τροπολογία που φέρατε, κύριε Υπουργέ, νύκτωρ, που αφορά την αλλαγή χρήσης ακινήτων, την καταψηφίζουμε για τους λόγους που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια.


Επί της αρχής το σχέδιο νόμου το έχουμε καταψηφίσει στις Επιτροπές, το καταψηφίζουμε και σήμερα για τους λόγους που θα ακούσετε αμέσως.


Ένας από τους τελευταίους πυλώνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που στηρίζουν την εθνική οικονομία είναι η ναυτιλία. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η εμπορική μας ναυτιλία, προκειμένου να κατακτήσει και να διατηρήσει την παγκόσμια αίγλη της, δεν στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πολύχρονη πείρα, στην τεχνογνωσία, στην πειθαρχία και στο ήθος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.


Χωρίς να καταλάβει κανείς γιατί, αποφασίζει η Κυβέρνηση το διαχωρισμό της ναυτιλιακής πολιτικής από το φυσικό της φορέα που είναι το Λιμενικό Σώμα και την αντικατάσταση των αρίστων και δοκιμασμένων στελεχών του Λιμενικού Σώματος με μετατασσόμενους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και με νέους επιστήμονες πτυχιούχους ναυτιλιακών σπουδών, που θα στελεχώνουν από εδώ και στο εξής το αμιγώς, πλέον, πολιτικό Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.


Το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης γι’ αυτή την απόφαση είναι ότι με τη ναυτιλία θα ασχολούνται τώρα νέοι επιστήμονες με εξειδικευμένες ναυτιλιακές σπουδές. Αλλά και το Λιμενικό Σώμα από επιστήμονες απαρτίζεται. Από τα επτά χιλιάδες εκατόν σαράντα στελέχη που υπηρετούν στο Λιμενικό σήμερα, τα 3/4 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το 1/3 απ’ αυτούς έχει μεταπτυχιακούς τίτλους και σημαντικός αριθμός αξιωματικών έχει διδακτορικά.


Το δεύτερο επιχείρημα της Κυβέρνησης στηρίχτηκε στη διεθνή εμπειρία, όπως αυτή αποτυπώνεται από τη λειτουργία αντίστοιχων σωμάτων και υπηρεσιών σε χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όπως αναφέρεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση. Αλλά με ποιους μας συγκρίνετε, κύριε Υπουργέ; Με ποιους συγκρίνετε την ελληνική ναυτιλία; Με υποδεέστερους; Η ελληνική ναυτιλία είναι πρότυπο στο ναυτιλιακό κόσμο και στις χώρες που αναφέρεστε δεν υπάρχει αντίστοιχη ναυτιλία. Ποιος δεν αναρωτιέται μήπως το πολιτικό αυτό προσωπικό που θα στελεχώσει το πάλαι ποτέ Υπουργείο Ναυτιλίας δεν αποκτήσει αργά ή γρήγορα τη γνωστή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία;


(XF)
(2FT)


Ποιος δεν ανησυχεί μήπως χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία σε θέματα ναυτιλίας;


Κάνετε, κατά την άποψή μας, επικίνδυνους πειραματισμούς. Αποδομείτε το πιο αποδοτικό και υγιή πυλώνα της οικονομίας μας. Σας το λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη ναυτιλία φορείς, όλοι αυτοί, δηλαδή, που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η ελληνική ναυτιλία να αποκτήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της.


Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σας λέει ότι το προωθούμενο σχέδιο νόμου δεν εξετάζει και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και η τυχόν ψήφισή του θα επιφέρει καταλυτικές, αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των ναυτιλιακών συμφερόντων της χώρας.


Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αντιδρά εντόνως λέγοντάς σας ότι με τις νέες αυτές ρυθμίσεις απαξιώνεται η προσφορά του Λιμενικού Σώματος χωρίς καμία απολύτως πειστική δικαιολογία και εγκαταλείπονται στην τύχη τους στελέχη με τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση, που για πολλά χρόνια με κόπο και χρήματα του ελληνικού λαού, εκπαιδεύτηκαν ώστε να υπηρετούν το χώρο αυτό.


Στο ίδιο πνεύμα κινούνται η Ένωση Υπαξιωματικών, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Η δε Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών καταγγέλλει ότι τραγικό σημείο της ιστορίας καθίσταται το γεγονός ότι κάθε νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.


Οι θέσεις, οι προτάσεις και οι εκκλήσεις των φορέων της ναυτιλίας, ουδεμία απήχηση είχαν και τίποτα δεν συγκράτησε τους σχεδιαστές των νέων σχημάτων από τη διάλυση του Λιμενικού Σώματος.


Όλοι αυτοί δεν θέλουν την ανάπτυξη της ναυτιλίας; Ή μήπως δεν γνωρίζουν αρκετά καλά το χώρο;


Στο όνομα, λοιπόν, του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις, αποσπάται το Λιμενικό Σώμα από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Υπουργός λέει ότι δεν υπήρξε ποτέ το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, αλλά έγινε ένα λάθος και προσπάθησε η Κυβέρνηση με προεδρικά διατάγματα να το διορθώσει. Αυτό είναι αλήθεια. Υπάγεται, λοιπόν, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να αποτελέσει ένα καθαρά αστυνομικό σώμα.


Πράγματι, υψίστης εθνικής σημασίας ζητήματα είναι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, όπως η ασφαλής ναυσιπλοΐα. Επειδή, όμως, από μεγάλα λόγια, από σχέδια επί χάρτου και από ανεδαφικούς οραματισμούς είμαστε πλήρεις, επί του πρακτέου είναι το ζήτημα τι γίνεται.


Πώς θα φυλάξει στο Λιμενικό Σώμα το θαλάσσιο χώρο τη στιγμή που η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πλωτών, των εναέριων και των χερσαίων μέσων που έχει στη διάθεσή του, βρίσκεται σε ακινησία σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 70% από την πολυετή εγκατάλειψη και την ελλιπή συντήρηση λόγω έλλειψης πιστώσεων; Σύμφωνα με τα λεγόμενα των λιμενικών, αν δεν υπήρχε η χορηγία της Ένωσης Εφοπλιστών ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν θέλουμε να υποθέσουμε ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα.


Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι μόνο δύο σκάφη περιπολούν το θαλάσσιο χώρο της Δωδεκανήσου; Αληθεύουν οι ισχυρισμοί λιμενικών ότι πολλές φορές δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για καύσιμα προκειμένου να μετακινηθούν και να πραγματοποιήσουν περιπολίες;


Αυτά είναι τα φλέγοντα θέματα. Σε τι βαθμό αντιμετωπίσατε αυτά τα προβλήματα ώστε το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, που εισηγείστε, να στεφθεί από επιτυχία;


Είναι αλήθεια ότι από τα επτά αεροπλάνα δεν λειτούργησε κανένα, από τα έξι ελικόπτερα λειτούργησε μόνο το ένα και αυτό για εκπαιδευτικούς λόγους, και από τα τέσσερα πλοία ανοιχτής θάλασσας λειτούργησαν τα δύο;


Αυτά ισχυρίζονται οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, ότι συνέβαιναν επί Νέας Δημοκρατίας και δεν μας λένε τι ισχύει τώρα.


(PM)
(2XF)


Μήπως συμβαίνει το ίδιο με μικρότερες ίσως αποκλίσεις; Εμείς πάντως αυτές τις πληροφορίες έχουμε.


Πέρα από την ετοιμότητα των επιχειρησιακών μέσων που χαρακτηρίζεται άθλια, με τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος τι πρόκειται να γίνει; Το Υπουργείο λέει ότι για να ανταποκριθεί το Λιμενικό στα καθήκοντά του απαιτείται δύναμη άνω των δέκα χιλιάδων ατόμων. Αυτή τη στιγμή στο Λιμενικό Σώμα υπηρετούν λίγοι περισσότεροι από επτά χιλιάδες. Επομένως έχουμε μια υποστελέχωση του Σώματος περίπου στο 30%.


Σα να μην φτάνουν όλα αυτά, ένα σημαντικό κομμάτι της ήδη υποστελεχωμένης δύναμης του Λιμενικού Σώματος θα αποσπάται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του στο πολιτικό πλέον Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Έχουν δίκιο λοιπόν όσοι καταγγέλλουν ότι αποδυναμώνεται και διχοτομείται το Λιμενικό Σώμα.


Εν ολίγοις εισηγείστε για την παγκοσμίου αίγλης και πρωτοπορίας ελληνική ναυτιλία μια νέα φιλοσοφία, μια νέα δομή, χωρίς όμως να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίσετε τα εχέγγυα ώστε αυτή η νέα δομή να λειτουργήσει και να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία της εμπορικής μας ναυτιλίας. Αν υπήρχαν προβλήματα στις υφιστάμενες δομές του Λιμενικού Σώματος, θα μπορούσατε να το στελεχώσετε και να το εκσυγχρονίσετε. Γιατί δεν το κάνατε;


Επίσης δεν μας λέτε πότε άλλαξε το όραμα της Κυβέρνησης για τη ναυτιλία. Μόλις πριν από λίγους μήνες ο κ. Χρυσοχοϊδης ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμφώνησε να προσλάβει τριακόσιους αξιωματικούς προκειμένου, όπως έλεγε, να βάλουμε περισσότερη τεχνογνωσία στο Λιμενικό και να στηρίξουμε τη ναυτιλία. Ο ίδιος ο απουσιάζων αυτή τη στιγμή κ. Παπουτσής με την αγωνιστικότητα που τον διακρίνει είχε δώσει μάχες για να παραμείνει το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Τι άλλαξε εν τω μεταξύ και τι θα συμβεί αν γίνει αύριο Υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Παπουτσής; Θα πάρει το Λιμενικό Σώμα μαζί του;


Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στοχευμένη πολιτική και απλώς πειραματίζεται αποδεικνύεται από τους 16 μήνες διακυβέρνησής της οπότε εκδόθηκαν πέντε προεδρικά διατάγματα και το Λιμενικό Σώμα πήγαινε πότε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πότε ξαναγυρνούσε στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και πότε πήγαινε στο Υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή ένα ατελείωτο αλαλούμ που έχει απορυθμίσει τελείως το οικοδόμημα της ναυτιλίας. Από πέρσι τον Απρίλιο εφοπλιστές που έχουν βάλει ελληνική σημαία δεν έχουν πάρει καμία εγκριτική πράξη. Αυτό οραματίζεστε για την εμπορική ναυτιλία;


Ποια επιτροπή σοφών επιτέλους εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση ότι τα εξειδικευμένα και ικανότατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος μπορούν να συνεχίζουν να ασχολούνται με αγορανομικούς ελέγχους, με τον έλεγχο λειτουργίας καταστημάτων, με τον έλεγχο εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με την παράνομη στάθμευση, με την έκδοση βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων τους εκτός από τη ναυτιλία;


Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εμπορική ναυτιλία παγκοσμίου αίγλης η οποία στηρίχθηκε στις υπάρχουσες δομές οι οποίες δομές μεταβάλλονται χωρίς να αιτιολογείται η σκοπιμότητα αυτών των αλλαγών και χωρίς να εξασφαλίζονται τα εχέγγυα επιτυχούς έκβασης. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και εθνικής σημασίας για να επιδέχεται πειραματισμούς. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη μεταφορά από Υπουργείο σε Υπουργείο των υπηρεσιών, ούτε αντιμετωπίζονται τα κακώς κείμενα με τις μετονομασίες φορέων. Αντίθετα, προκαλούν σύγχυση και επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα των κρατικό προϋπολογισμό.


Αλήθεια, έχει υπολογιστεί –γιατί δεν το είδαμε στη σχετική έκθεση- το κόστος της αλλαγής του λογότυπου του Λιμενικού Σώματος σε Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή στα πλοία, στα οχήματα, στις επιγραφές των λιμενικών σταθμών, στα χιλιάδες έντυπα, την ίδια ώρα που οι λιμενικοί καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων από οδοιπορικά και πλεύσιμα, την ίδια ώρα που καταγγέλλονται ακινητοποιήσεις επιχειρησιακών μέσων από έλλειψη καυσίμων;


(SX)
(2PM)


Κι ενώ η σύσταση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος με δικό του προϋπολογισμό ήταν πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκομένων με τη Ναυτιλία φορέων, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, δυναμιτίζει την όλη προσπάθεια.


Με την Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος τι γίνεται; Ακόμα δεν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυσή της, όταν, μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση Ακαδημίας αποτελεί και δικό του όραμα και δική του πολιτική δέσμευση, την οποία, μάλιστα, πέρασε στο Νόμο του 2001, δεσμεύοντας και συγκεκριμένη έκταση στην Αλεξανδρούπολη για το σκοπό αυτό; Έχουμε 2011. Ακόμα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις; Μπορείτε να τις δημιουργήσετε.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Σε ό,τι αφορά –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, μία ανοχή τριάντα δευτερολέπτων σας παρακαλώ- το θέμα των αποσπάσεων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αφού διαπιστώνονται πολλά ασαφή σημεία, που πιθανόν να επιτρέψουν τη δημιουργία στελεχών δύο ταχυτήτων.


Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά: Με ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή των λιμενικών για απόσπαση; Πώς θα αξιολογούνται τα στελέχη αυτά και από ποιους; Θα αξιολογείται, για παράδειγμα, ο στρατιωτικός από τον πολιτικό υπάλληλο; Σε περιόδους κρίσεως ποιου Υπουργείου οι ανάγκες θα προτάσσονται; Και το κυριότερο, με ποιους κάποτε θα αντικατασταθούν τα έμπειρα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με την πολύτιμη τεχνογνωσία στα θέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 24ωρη βάση; Θα αντικατασταθούν με πολιτικό προσωπικό δημοσιοϋπαλληλικής, ίσως, νοοτροπίας, με επιστημονικούς συμβούλους θεωρητικής κατεύθυνσης ή αποσπασμένους από τον ΟΣΕ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;


Στα ερωτήματα αυτά –καταλήγω- δεν απαντά το παρόν νομοσχέδιο. Το καταψηφίζουμε επί της αρχής. Και αμφιβάλλουμε πολύ αν η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τον εαυτό της και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία.


Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Άγγελο Κολοκοτρώνη, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ.


Αν υπάρχει απάντηση στην πρώτη σας απορία είναι ότι ζείτε στον πλανήτη γη. Οι παράδεισοι έχουν τελειώσει.


Ο κ. Δρίτσας, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, αν και είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, θα μιλήσει από Βήματος ως Ειδικός Αγορητής για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ορίστε, κύριε Δρίτσα, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Θέλω πριν απ’ όλα να σχολιάσω το γεγονός ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο που και στην Επιτροπή μας απασχόλησε επί πολλές ώρες και το οποίο περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα άρθρα, όπου μερικά από αυτά έχουν δεκαεννέα, δεκαεφτά, δεκαπέντε παραγράφους με πολλές λεπτομέρειες και πολλές ρυθμίσεις, συζητείται σε μία συνεδρίαση.


Κύριε Πρόεδρε, και προς το Προεδρείο απευθύνω αυτό το σχόλιο και προς την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Νομίζω ότι όχι μόνο υποτιμάμε το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά και τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου και των κομμάτων να ανταποκριθούν στις ανάγκες υποστήριξης των απόψεών τους.


Θα προσπαθήσω να μη χάσω άλλο χρόνο σε σχέση με αυτό, αν και θεωρώ εξαιρετικά καίριας σημασίας αυτή την παρατήρηση.


Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, που ιδρύει αυτό το σχέδιο νόμου, είναι ένα αίτημα πολλών ετών, για το οποίο κι εμείς είχαμε συνηγορήσει. Δηλαδή, ότι το Λιμενικό Σώμα πρέπει να συγκροτηθεί με έναν τρόπο αυτόνομο και σε όλη του την ιεραρχική δομή να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως ένα ενιαίο Σώμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που εμείς κάθε άλλο παρά τις θέλαμε στρατιωτικού χαρακτήρα.


(PS)
(SX)


Είναι μια τομή που επιχειρεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μ’ αυτό το σχέδιο νόμου. Όλες οι επικλήσεις ότι και το προηγούμενο νομικό καθεστώς από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου προόριζαν το Λιμενικό Σώμα, ως ένα σώμα στρατιωτικοποιημένο δεν ευσταθούν.


Όντως, υπάρχει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση επί σειρά δεκαετιών, γιατί ιστορικά το Σώμα αυτό προήρθε από το Πολεμικό Ναυτικό. Και ως εκ τούτου διατήρησε κάποια στοιχεία και κάποια χαρακτηριστικά και ορισμένες διατάξεις μεταφέρθηκαν σχεδόν αυτούσιες, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε έτσι. Ήταν ένα Σώμα για τη ναυτιλία και για την ακτοπλοΐα και για την αστυνόμευση λιμένων και για τις διάφορες επιχειρησιακές δραστηριότητες εν συνεχεία, τις έρευνες διάσωσης. Έστω και αν -επαναλαμβάνω- είχαν παραμείνει ιστορικά κάποιες διατάξεις, καθόλου δεν ήταν ένα στρατιωτικοποιημένο σώμα.


Εδώ γίνεται τομή. Εντάσσεται το νέο Σώμα σ’ ένα σχεδιασμό που νομίζω ότι θα του δώσει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχε μέχρι τώρα και που αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί, όπως αναφέρεται και στις διάφορες αρμοδιότητές του και στις αποστολές που αναλαμβάνει, σε γενικότερους υπερεθνικούς, στρατιωτικού χαρακτήρα, σχεδιασμούς και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι διεθνείς αποστολές δεν είναι μόνο μια τέτοια πτυχή που ρητά αναφέρονται. Είναι κυρίως η δομή του σύγχρονου, ευέλικτου στρατού που θέλει το ΝΑΤΟ και που σ’ αυτόν προσαρμόστηκε πρόσφατα με ένα νόμο πλαίσιο ο Ελληνικός στρατός, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν σαφή δείγματα και στο σχέδιο νόμου αυτό, όχι ολοκληρωμένα -οφείλω να το πω- αλλά ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη και του Λιμενικού Σώματος σ’ αυτόν τον υπερεθνικό σχεδιασμό νατοποίησης και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, για την ένταξη στο γενικότερο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος που πολλοί συνταιριάζουν και πολλοί από κοινού βαδίζουν.


Αυτή μας η κριτική, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα στο οποίο είχαμε συμφωνήσει και εμείς για την ίδρυση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, μας κάνει να είμαστε αντίθετοι επί της αρχής και να θέτουμε ζητήματα σοβαρής κριτικής, γιατί πραγματικά μια νέα περίοδος αρχίζει για το Λιμενικό Σώμα που το μέλλον του υπάρχει στις διάφορες διατάξεις, αλλά θα φανεί τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη ενάργεια.


Η σύνδεση του τώρα με το ΥΘΥΝΑΛ και η περίφημη πολιτικοποίηση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία, επίσης, ήμασταν σύμφωνοι και λέγαμε πάντα ότι υπάρχει μια ιστορική διαδρομή, η οποία δεν μπορεί να διαταραχθεί δια της βίας, η μετάβαση σε ένα πολιτικό Υπουργείο παραγωγικό για τη ναυτιλία είναι εκ των πραγμάτων μια διαδικασία.


Εδώ είχαμε μια σειρά από απίστευτες παλινωδίες της Κυβέρνησης, από απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού, από ανακολουθίες, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, οι οποίες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής -αλλά και στο ορατό μέλλον αυτό προδιαγράφεται- και εις βάρος του Λιμενικού Σώματος και εις βάρος του πολιτικού, πλέον, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


(TS)
(2 PS)


Και είχαμε πει μέσα σε αυτόν τον προβληματισμό και την προσέγγιση ότι όντως υπάρχουν υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στελεχωμένες από στελέχη του Λιμενικού Σώματος υπεράξια, με κατάρτιση, με γνώση, με εμπειρία, με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, το οποίο δεν μπορεί να πάει χαμένο. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιηθεί.


Εδώ τι έχουμε; Έγινε μία τέτοια κίνηση. Γίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, όμως. Η σχετική παράγραφος ενός άρθρου που περιγράφει ποιες υπηρεσίες, ποιες δραστηριότητες θα παραμείνουν στην ΥΘΥΝΑΛ, αλλά θα στελεχώνονται από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, δεν ήρθε στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου. Ήρθε ως τροπολογία στη συζήτηση στην Επιτροπή. Κάποιοι λόγοι προφανώς θα υπάρχουν, αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικό. Όταν δεν είναι έτοιμα τα αρμόδια Υπουργεία ούτε καν να οργανώσουν αυτό το πρώτου επιπέδου σχέδιο γι’ αυτή την αλλαγή, γιατί καταθέτουν το νομοσχέδιο; Γιατί αυτή η βιασύνη;


Και έρχεται τώρα αυτή η περιγραφή να μείνει μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών, χωρίς οργανόγραμμα του ΥΘΥΝΑΛ, χωρίς να ξέρει κανείς αυτή τη στιγμή –και νομίζω ότι όχι μόνο δεν ξέρουμε εμείς, αλλά φοβάμαι ότι δεν ξέρει κανείς- πόσα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα χρειαστούν για να στελεχώσουν αυτές τις νέες υπηρεσίες, ποιων ειδικοτήτων, ποιων βαθμίδων. Αυτούσιες οι υπηρεσίες όπως ήταν μέχρι τώρα; Μα, όλα αυτά έχουν μία ρευστότητα. Ότι ήταν πριν ένα μήνα, δεν ισχύει και μετά από δύο μήνες. Κάποιοι μετατίθενται, κάποιοι προάγονται, κάποιοι συνταξιοδοτούνται. Όλα αυτά δεν μπορεί να πάνε ως πακέτο, που θα μεταφερθεί από την προηγούμενη κατάσταση στην τωρινή.


Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός που αποτυπώνεται στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου, δεν υπακούει ούτε στην αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, ούτε στην αναβάθμιση του ΥΘΥΝΑΛ. Στοχεύει, επιθυμεί, διεκδικεί αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει τις προϋποθέσεις. Δεν αρκούν οι προθέσεις. Απαιτούνται και οι προϋποθέσεις. Από αυτή την άποψη, όντως πάρα πολλές κριτικές, ανεξαρτήτως εάν συμφωνούμε στη στόχευσή τους και στον πυρήνα τους, είναι βάσιμες.


Προχωρώ, κύριε Πρόεδρε, εκτός από αυτή τη γενική τοποθέτηση και θα πω ότι ταυτόχρονα μένουν άλυτα πάρα πολλά ζητήματα σε αυτήν ειδικά την κρίσιμη τομή που επιχειρείται, που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και την αυτοπεποίθησή τους.


Τι εννοώ; Για παράδειγμα, ζητήματα οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν να διατηρείται ακόμα σε εκκρεμότητα η αδυναμία να εξοφληθούν τα οδοιπορικά ή τα φάρμακα που έχουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αγοράσει για τις οικογένειές τους. Τα έχουν πληρώσει και δεν τα έχουν πάρει πίσω. Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.


Πώς μπορείς να εμπνεύσεις για νέα καθήκοντα, για νέους ρόλους, για όλα αυτά τα πράγματα, όταν όχι δεν στηρίζεις εργασιακά και με αμοιβές και με όλα αυτά εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και σε ευαίσθητους τομείς, αλλά χρήματα που έχουν καταβάλλει οι ίδιοι από το δικό τους οικογενειακό προϋπολογισμό δεν τους τα αποδίδεις, όπως κατά νόμο έχεις υποχρέωση; Επίσης, η επισκευαστική βάση εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη και με διαρκή μείωση του δυναμικού της.


Λέω μόνο ενδεικτικά ορισμένα πράγματα πασίγνωστα, τα οποία δεν μπορεί να μείνουν έξω από τη συζήτηση, εάν πράγματι είναι μία νέα αρχή. Μία νέα αρχή προϋποθέτει και τη σοβαρότητα –αναφέρθηκα σε αυτήν πριν- και την επίγνωση των βημάτων που χρειάζονται για να γίνει το κάθε τι, αλλά και την κάλυψη τέτοιου είδους παραμέτρων σαν αυτές στις οποίες αναφέρθηκα μόλις πριν.


(AS)
3TS


Μετά έρχεται ένα άρθρο, το άρθρο 14. Αναγκαστικά δεν θα κάνω αναφορά σε όλα τα άρθρα. Είναι αδύνατο, κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσω μετά.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Τελειώνω. Δώστε μου δύο λεπτά, αν έχετε την καλοσύνη.


Οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, είναι ένα άρθρο εξαιρετικά προβληματικό. Αναθέτει στη διαδικασία της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων…


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Δρίτσα, συγχωρέστε με ένα λεπτό. Σας θυμίζω ότι μετά δεν έχουμε συζήτηση επί των άρθρων κτλ.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μπορώ να έχω δευτερολογία;


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Αν θέλετε απλώς, εκμεταλλευτείτε αυτό το δίλεπτο.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις που ανατίθενται κατ’ εξουσιοδότηση στον Υπουργό να τις κάνει, ακόμα και μετατροπή των ίδιων των ρυθμίσεων που προβλέπει αυτός ο νόμος. Ε, δεν γίνεται. Αυτό δεν μπορεί να είναι δημοκρατικό και νομικά έγκυρο. Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε.


Τέλος, για το άρθρο 20, θα ήθελα να πω ότι παρά τις βελτιώσεις ή τις εξηγήσεις που δόθηκαν ιδιαίτερα με τα ζητήματα της ελληνομάθειας παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο να πληγούν θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα Ελλήνων ναυτικών, κυρίως κατωτέρων πληρωμάτων. Θέλω να πω ακόμα ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις στο άρθρο 16 και ιδιαίτερα οι παράγραφοι 6, 7, 8 και 9, στα άρθρα 17, 18, 19 και 21, στο άρθρο 23 και ιδιαίτερα οι παράγραφοι 11 και 12.


Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μία αναφορά που είχα κάνει και στην Επιτροπή -δεν θα επεκταθώ τώρα, θα μιλήσω μετά γι’ αυτή- για το ζήτημα της δικαίωσης των τεχνικών αξιωματικών. Θα μιλήσω αναλυτικότερα μετά. Χρειάζεται, όμως, το ζήτημα των τεχνικών αξιωματικών – έχω καταθέσει σχετική τροπολογία, την 332 με ειδικό αριθμό 11- να μπει σε μια διαδικασία επίλυσης. Είναι ώριμο, είναι δίκαιο, είναι πράξη εξίσωσης, ισότητας δικαιωμάτων και είναι επ’ ωφελεία του Σώματος όπως εξήγησα και στην Επιτροπή. Αναλυτικότερα θα αναφερθώ όταν πάρω το λόγο ξανά.


Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Επί των άρθρων θα τοποθετηθώ ιδιαίτερα.


Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα, Βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.


Από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Κεφαλονιά ο κ. Σπυρίδων Μοσχόπουλος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αγορητής επί της αρχής έχει το λόγο για επτά λεπτά.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, είναι γνωστή σε όλους μας, αλλά και σε κάθε πολίτη η ιστορία και η προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην ενενηντάχρονη και πλέον πορεία του. Το εθνικό και κοινωνικό του έργο στήριξε την ναυτική μας ιστορία και συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάδειξή της σε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές, ναυτικές δυνάμεις. Εξασφάλισε την τάξη και την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές, στους λιμενικούς χώρους και συμμετείχε ενεργά όποτε χρειάστηκε στην εθνική άμυνα της χώρας μας.


Η αποστολή του στηριζόταν σε δύο βασικούς άξονες: Αποτελούσε το διοικητικό φορέα της εμπορικής ναυτιλίας, αρμόδιο για τη χάραξη και εφαρμογή της ναυτιλιακής πολιτικής και ταυτόχρονα ανέπτυσσε δράσεις με σκοπό τη διασφάλιση της έννομης τάξης και ασφάλειας σε όλο το χώρο που είχε ευθύνη το Λιμενικό Σώμα.


Ως υπεύθυνη ναυτιλιακή διοίκηση λειτουργούσε με τρόπο τέτοιο που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει το σύνολο των προκλήσεων του μέλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της ναυτιλίας που σήμερα μεταφέρει διεθνώς το 90% των φορτίων που διακινούνται παγκόσμια.


Η τόσο μακρά και επιτυχής αυτή ιστορία του Λιμενικού Σώματος, η επαγγελματική επάρκεια, ο υπηρεσιακός ζήλος και σε πολλές περιπτώσεις η αυταπάρνηση του προσωπικού που υπηρέτησε και υπηρετεί στο Σώμα επιβεβαιώνει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι πρόκειται για μία από τις πλέον επιτυχημένες δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού μας κράτους.


ΡΕ
(3AS)


Η διαπίστωση αυτή μας φέρνει μπροστά από τις ευθύνες μας. Ταυτόχρονα, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει προϋποθέσεις και συνθήκες, έτσι ώστε το Σώμα να συνεχίσει με επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις νέες απαιτήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στο σημερινό, διεθνές, ανταγωνιστικό, αλλά συγχρόνως και άκρως εκρηκτικό περιβάλλον.


Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια του μεταρρυθμιστικού έργου που επιτελεί, με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο την αναβάθμιση και προσαρμογή του στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, έτσι ώστε να εξακολουθήσει με επιτυχία να ασκεί τις αρμοδιότητές του στον παράκτιο και θαλάσσιο εθνικό χώρο, διευρύνοντας και ισχυροποιώντας το ρόλο του στο διεθνές περιβάλλον.


Για το σκοπό αυτό, με το παρόν σχέδιο νόμου προχωρεί στη σημαντική τομή της σύστασης και λειτουργίας ενός αυτόνομου διοικητικού φορέα, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, που οργανώνει και εποπτεύει την αστυνόμευση των πλοίων, των λιμανιών, του θαλάσσιου χώρου, των παράκτιων περιοχών και των θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.


Το φαινόμενο των παρανόμως εισερχομένων και εξερχομένων μεταναστών με πλοία, που τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα περιστατικά, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή του Ιονίου, καθώς και η εξασφάλιση συμφερόντων εθνικού ενδιαφέροντος με συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών από τη μεγάλη αστείρευτη πηγή του δυναμικού της ελληνικής ναυτιλίας είναι θέματα που επιφορτίζουν το έργο του Λιμενικού Σώματος.


Στόχος, λοιπόν, του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μίας κρατικής δομής ικανής να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε θέματα εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας και να ανταπεξέρχεται στον τριπλό ρόλο ως χώρας σημαίας, χώρας λιμένα και παράκτιου κράτους.


Το παρόν σχέδιο νόμου, με τον επανακαθορισμό και την αποσαφήνιση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος και τη λήψη όλων των ικανών και αναγκαίων μέτρων που εισάγει με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιτυγχάνει το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή να είναι μια αποτελεσματική, αυτόνομη και οργανικά δυνατή υπηρεσία.


Με τη θέσπιση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων εξασφαλίζεται η άμεση αντίδραση και η αποτελεσματικότητα στο χειρισμό κρίσεων και σοβαρών οργανωτικών, λειτουργικών ή άλλων προβλημάτων, που απαιτούν σύντομη απόφαση και παροχή κατευθύνσεων σε ανώτατο επίπεδο του Σώματος.


Είναι γεγονός ότι η νέα δομή και το οργανόγραμμα, κάτω από το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, με την ίδρυση του Αρχηγείου, η κατανομή ρόλων, θέσεων και αρμοδιοτήτων, η οργάνωση και η διοίκηση υπηρεσιών του Σώματος, που πρέπει να βασίζεται στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, ο επιπλέον εξοπλισμός του, η πραγματική καταγραφή των αναγκών του στελεχιακού δυναμικού που σήμερα αριθμεί περίπου επτά χιλιάδες διακόσια στελέχη, με τη σαφή θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του προσωπικού, καθώς και οι κάθε μορφής οικονομικές και ασφαλιστικές απολαβές και υποχρεώσεις, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, προκαλούν επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.


Αυτό είναι ένα ζήτημα που φοβίζει τους εργαζόμενους στο Σώμα. Όμως, με το άρθρο 11 το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου εγγράφονται κάθε χρόνο πιστώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών της λειτουργίας των υπηρεσιών και του προσωπικού του. Παρέχει δε τη δυνατότητα εγγραφής στον προϋπολογισμό πρόσθετων δαπανών για τις ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία του.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ενσωμάτων όλων των συναφών αρμοδιοτήτων, που έχουν σχέση με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος από υπηρεσίες και σώματα με την ίδια πολιτική ηγεσία, είναι, πιστεύω, από όλους παραδεκτό πως είναι ό,τι θετικότερο για το συντονισμό, την άμεση ανταπόκριση, τον ενιαίο σχεδιασμό και γενικότερα την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του έργου τους.


(ΧΑ)
(3PE)


Η νομοθετική πρωτοβουλία που συζητάμε σήμερα εκτός των άλλων ρυθμίζει υπηρεσιακά θέματα αλλά και προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό και τα στελέχη του Σώματος για πολλά χρόνια. Η διαβούλευση που ακολούθησε την κατάθεση του σχεδίου νόμου με φορείς και πολίτες, η εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή και οι νομοθετικές βελτιώσεις που έγιναν δεκτές από τον Υπουργό βοήθησαν ώστε το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε σήμερα να ανταποκρίνεται στον κυρίαρχο στόχο του που είναι η παροχή με αποτελεσματικότερη τρόπο υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας και προστασίας στον πολίτη και τη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει το στόχο του γιατί εκτός από την πολιτική βούληση υπάρχει και η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της συνολικής δύναμης του Σώματος.


Ευχαριστώ.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Μοσχόπουλε.


Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Μοσχόπουλος είναι Βουλευτής Κεφαλονιάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το 2ο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης.


Η Βουλή τους καλωσορίζει.


(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)


Το λόγο έχει ο κ. Νάκος για επτά λεπτά.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιμέναμε να έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα στόχευε στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Σώμα και που θα μπορούσε να είναι η απάντηση της ελληνικής πολιτείας στο πάγιο αίτημα της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού. Δυστυχώς, όμως για άλλη μια φορά η κοντόφθαλμη λογική και η πεισματική εμμονή της Κυβέρνησης στους ζημιογόνους πειραματισμούς στους οποίους έχει επιδοθεί επεκράτησε και πάλι, αυτή τη φορά στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Οι νέοι πειραματισμοί όμως θα έχουν πιο δυσάρεστα αποτελέσματα γιατί συνδέονται άμεσα και με τη δημόσια ασφάλεια και με τη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας αλλά και με τα εθνικά μας συμφέροντα.


Το ζήτημα που συζητούμε σήμερα αποτελεί την κορωνίδα των παλινωδιών, των αρρυθμιών και των λαθών της Κυβέρνησης τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Όλη αυτή την περίοδο ο δήθεν προγραμματισμός και η δήθεν ρεαλιστική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν δημιουργήσει σχιζοφρενική κατάσταση έχοντας αλλάξει πέντε φορές τη θέση του Λιμενικού που άλλοτε υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, άλλοτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή άλλη φορά κατανέμεται ανάμεσα σε τρία Υπουργεία. Το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε όλοι εδώ τόσους μήνες δεν έχει τέλος.


Σήμερα φαίνεται πως είναι πάλι η σειρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει το Λιμενικό Σώμα. Άλλοθι; Η προσθήκη του μοντέρνου ξενόφερτου τίτλου «Ελληνική Ακτοφυλακή (Coast Guard)». Αυτή τη φορά η Κυβέρνηση επέλεξε να πειραματιστεί με την ελληνική εμπορική ναυτιλία, δηλαδή με το μοναδικό τομέα που δεν βρίσκεται σε κρίση, τον τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην επιβίωση της οικονομίας της χώρας, που είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου.


Δηλαδή η Κυβέρνηση αφού διόρθωσε όλα τα κακώς κείμενα σε όλους τους άλλους τομείς, αποφάσισε ότι ήρθε η σειρά της εμπορικής ναυτιλίας. Αφού δηλαδή με άλλα λόγια δημιούργησε το μπάχαλο που όλοι βιώνουμε καθημερινά, σκέφτηκε να το επεκτείνει και στον τομέα της ελληνικής οικονομίας που δεν έχει πρόβλημα. Αντί να στηρίξει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που λειτουργεί, κάνει ακριβώς το αντίθετο.


Αλήθεια, γιατί δεν απαντά στο καθοριστικά μοναδικό ερώτημα που τίθεται: Υπηρετείται η ελληνική ναυτιλία με το παρόν νομοσχέδιο, ναι ή όχι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι απαντούν όχι. Τους ακούσαμε να καταθέτουν με ένταση την αντίθεσή τους στη Διαρκή Επιτροπή. Η μόνη που λέει ναι, χωρίς επιχειρήματα όμως είναι η Κυβέρνηση.


(3XA)


Από τον Οκτώβριο του 2009 που παρακολουθούμε αυτές τις παλινωδίες εμείς στη Νέα Δημοκρατία σταθερά επιμένουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανεξάρτητο, με το Λιμενικό Σώμα να υπάγεται σε αυτό. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί στηρίζεται στη μακρά εμπειρία και στις προτάσεις των ενασχολουμένων με τη ναυτιλία φορέων, οι οποίοι υπερθεματίζουν αυτήν την άποψη και αντιτίθενται τόσο στην απορρόφηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και στη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική Ναυτιλία.


Η Κυβέρνηση, όταν παρά τις αντιδράσεις καταργούσε το Υπουργείο, αντίστοιχα επιχειρήματα με αυτά που σήμερα καταθέτει ψέλλιζε. Τελικά, υπό το βάρος της αποτυχίας, υποχώρησε και το επανίδρυσε. Άλλαξε όμως το όνομα, θεωρώντας ότι έτσι ελαχιστοποιεί την υποχώρηση. Όμως, όπως φαίνεται, το πάθημα δεν έγινε μάθημα και σήμερα επανέρχεται. Ισχυρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία ότι το Λιμενικό Σώμα είχε περιέλθει σε τέλμα και πως η υπαγωγή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα συμβάλει στην επίλυση όλων των προβλημάτων του. Αν όμως πραγματικά υπήρχαν προβλήματα στη στελέχωση και στα μέσα που διαθέτει το Λιμενικό, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία για την επιχειρησιακή του ενίσχυση, την κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων ή την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων τεχνικών μέσων;


Ο φετινός προϋπολογισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του Λιμενικού αποτυπώνει με τον πιο φανερό τρόπο την υποβάθμιση που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση για το Σώμα. Πίσω από τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αλλαγές και άλλες πρωτοβουλίες, τα ευφάνταστα ονόματα και τις νέες δομές, υπάρχει ο μοναδικός και αδιάψευστος μάρτυρας: Η νέα μείωση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Σώματος που περικόπτει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την υλικοτεχνική υποδομή, τον εξοπλισμό, τα τεχνικά μέσα και την εκπαίδευση και το οδηγεί σίγουρα στην υποβάθμιση. Αλήθεια, μπορεί ο κύριος Υπουργός εδώ στη Βουλή σήμερα να μας αναφέρει πόσα σκάφη του Λιμενικού είναι παροπλισμένα για τεχνικούς λόγους και πόσον καιρό θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας, αφού δεν επιδιορθώνονται;


Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι, πώς ανατρέπεται; Μήπως με την υπαγωγή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τα αναπάντητα ερωτηματικά που εγείρονται και δεν απαντώνται είναι πολλά. Με την υπαγωγή του Σώματος σε διαφορετικό Υπουργείο από αυτό της Ναυτιλίας είναι επόμενο οι υπάλληλοι του Λιμενικού που υπηρετούν σήμερα στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να απομακρυνθούν και να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του νέου Υπουργείου στο οποίο θα υπάγονται, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όμως, τότε τι θα συμβεί με τις αρμοδιότητες που παραμένουν στο σημερινό Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων; Από ποιον και με ποιον τρόπο θα ασκούνται, εφ’ όσον είναι βέβαιο ότι μετά την αποχώρηση των Λιμενικών θα χαθεί και η εμπειρία και η τεχνογνωσία που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε αποκτηθεί και εξασκούνταν από το Σώμα;


Γνωρίζουμε όλοι ότι στο Σώμα υπάρχει και έμπειρο και εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, προορισμένο να υποστηρίζει τις αρμοδιότητες που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τη ναυτιλία και την εξυπηρέτησή της. Αυτά τα απαραίτητα συστατικά της καλής λειτουργίας της ναυτιλίας τα απαλείφετε. Καταστρέφετε την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία, που πλέον κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά.


Αλήθεια, η προσθήκη στην επωνυμία της «Ελληνικής Ακτοφυλακής», εκτός του συνειρμού με αμερικάνικες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, τι ακριβώς προσφέρει; Μήπως δεν ασκούσε καθήκοντα ακτοφυλακής το Λιμενικό Σώμα όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ποιος επιτηρούσε, μαζί βεβαίως με το Πολεμικό Ναυτικό, τα θαλάσσιά μας σύνορα; Ποιος είχε αναλάβει το κύριο βάρος της μάχης με τα κυκλώματα λαθρεμπόρων και διακινητών λαθρομεταναστών όλη αυτήν την περίοδο; Μόνο το 2009 οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος ήταν υπεύθυνες για τη σύλληψη εκατόν ογδόντα έξι διακινητών και δέκα χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε λαθρομεταναστών.


(GK)
(3ST)


Κύριε Υπουργέ, θυμηθείτε τις εκκλήσεις και την αγωνία που εξέπεμψαν όλοι. Έστω και την τελευταία στιγμή σταματήστε τους πειραματισμούς. Αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτού του σχεδίου νόμου. Αναθεωρήστε τις απόψεις σας. Προτάξτε το συμφέρον της ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας και αποσύρετε το σχέδιο νόμου.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Αθανάσιο Νάκο από τη Μαγνησία.


Επόμενος αγορητής επί της αρχής, είναι ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθήνας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.


Ορίστε, κύριε Πλεύρη, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε εδώ πέρα για τις παλινωδίες ουσιαστικά που παρακολουθούμε στην Κυβέρνηση σε όλα αυτά τα θέματα με το μπλέξιμο των Υπουργείων.


Το ζήσαμε από την πρώτη στιγμή, όπου γινόταν διαχωρισμός Υπουργείων και ουσιαστικά στο Λιμενικό –αν θυμάστε- δεν ήξεραν το ίδιο πού βρίσκεται. Το μισό βρισκόταν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το άλλο μισό ήταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Τώρα έρχεται και εντάσσεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναλυτικά ο Ειδικός Αγορητής μας κ. Κολοκοτρώνης εξέθεσε τις θέσεις μας ότι εμείς διαφωνούμε στο να αποκοπεί πλήρως ουσιαστικά το Λιμενικό Σώμα από την εμπορική ναυτιλία, από τη δύναμη της ναυτιλίας της χώρας μας, η οποία θα πρέπει να έχει άμεση σύνδεση και με το Λιμενικό Σώμα.


Επειδή η συζήτηση εδώ είναι ιδιότυπη, αφού συζητάμε και την αρχή και τα άρθρα μαζί και λόγω πίεσης χρόνου, θα ασχοληθώ, κύριε Υπουργέ, με την τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει και την οποία δεν έχετε κάνει δεκτή, παρά το ότι έχει υποστηριχθεί με ερωτήσεις και από Βουλευτές της παράταξής σας και από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Έξαρχος από το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ερώτηση για τους ανθυπασπιστές που δεν έχουν μεταβατική περίοδο αναφορικά με τα συντάξιμα χρόνια τους και πραγματικά, κύριε Υπουργέ, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα την κάνετε δεκτή, αλλά πρέπει να σας προβληματίζει, αφορά και θέματα του Υπουργείου σας, αφορά και θέματα του Λιμενικού Σώματος.


Με το ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το ν. 3865/2010, ουσιαστικά εξαιρέσατε από τις μεταβατικές περιόδους τους ανθυπασπιστές των ειδικών κατηγοριών. Και όταν λέμε, κύριοι συνάδελφοι «ειδικές κατηγορίες», μιλάμε για τους καταδρομείς, για τους αλεξιπτωτιστές, για τους βατραχανθρώπους, για τους ιπταμένους, δηλαδή για κατηγορίες που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία και επέλεξαν να πάνε σε πιο δύσκολα Σώματα, για να υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πατρίδα.


Αυτοί, λοιπόν, τι δυνατότητα είχαν; Αφού συμπλήρωναν 18 έτη πραγματικής υπηρεσίας, στη συνέχεια με προσαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 7% είχαν τη δυνατότητα να προσμετρώνται διπλά τα εξάμηνά τους, τα οποία ήταν εξάμηνα Ειδικών Δυνάμεων, δεν ήταν εξάμηνα σε γραφεία.


Έρχεστε, λοιπόν, τώρα εσείς και με το άρθρο 20 παράγραφος 2, ενώ δίνετε μία μεταβατική περίοδο για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος –έχετε και εσείς βατραχανθρώπους, κύριε Υπουργέ- δεν δίνετε καμία μεταβατική περίοδο σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει αυτομάτως επτά χρόνια επιπλέον υπηρεσία.


Κατά την άποψή μας, εδώ πέρα έχουμε μία κατάφορη αδικία και σε επίπεδο ηθικής αποτίμησης, αλλά και σε επίπεδο νομικής εκτίμησης. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, κύριοι συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Έρχονται, λοιπόν, εύλογα αυτοί οι άνθρωποι και λένε «να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτή την πίεση της χώρας που υπάρχει» -δεν ήρθαν να σας πουν να τους χαριστεί ένα καθεστώς- «αλλά να έχουμε και εμείς μία μεταβατική περίοδο, όπως είχαν όλα τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».


Εγώ δεν θέλω να πω ότι δεν κάνουν σημαντική δουλειά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά φανταστείτε αυτοί οι άνθρωποι που είναι στις Ειδικές Δυνάμεις, στο πιο αξιόμαχο τμήμα τόσο του Στρατού όσο και του Λιμενικού, αυτοί που καλούνται να βγάλουν τις δύσκολες αποστολές, λένε «και εμείς θέλουμε μία μεταβατική περίοδο».


Κοιτάξτε τι γίνεται. Οικονομικό κόστος δεν υπάρχει. Δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά τελικά αν το Υπουργείο Οικονομικών βάλει κάτω το πόσο θα πληρώνει τις συντηρήσεις τους που γίνονται ετησίως για επτά χρόνια, τελικά οι ίδιοι εξηγούν ότι με νούμερα είναι και προς το συμφέρον του κράτους, αν το δούμε δηλαδή με αυστηρά δημοσιονομικούς δείκτες.

(DE)
(3GK)


Δεν είναι, όμως, η πρόθεσή μας αυτή. Η πρόθεσή μας είναι να παραμείνει μια αξιοκρατία τόσο στις τάξεις του Λιμενικού όσο και στις τάξεις των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και στο στρατό, ώστε πραγματικά αυτός που επέλεξε να πάει σε μια πιο δύσκολη θέση, να κάνει μια πιο δύσκολη θητεία, να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πέσει στη φωτιά, είτε αυτό θα είναι στις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δίνουν μάχες καθημερινά με τους λαθρομετανάστες είτε αφορά στο στρατό, στη Ζ’ ΜΑΚ, στα ΕΤΑ, σε πραγματικά Σώματα τα οποία καλούνται ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμα.


Εγώ δεν πιστεύω -επειδή ξέρω τη φιλοσοφία τους και το σθένος που έχουν- ότι θα καμφθεί το αξιόμαχό τους, εάν τυχόν δεν έχουν οικονομικές απολαβές. Ξέρω ότι αυτοί πάνω από όλα βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις για ιδεολογικούς λόγους παρά για λόγους οικονομικούς. Διότι 1.100-1.200 ευρώ παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί που ακούμε, οι ΟΥΚ, οι ΜΥΚ, αυτά τα λεφτά παίρνουν μετά από δεκαπέντε και δεκαεπτά χρόνια υπηρεσίας. Δεν πάνε για οικονομικούς λόγους, πάνε για ιδεολογικούς λόγους.


Θα πρέπει, όμως, στα πλαίσια της αξιοκρατίας, να άρουμε αυτή την αδικία. Έκαναν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, ήξεραν πώς είναι το καθεστώς και τι λένε; Ναι, άλλαξαν οι συνθήκες, αλλάζει το καθεστώς, να το αποδεχτούμε αυτό, αλλά τουλάχιστον με μία μεταβατική περίοδο, όπως υπάρχει και για τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.


Θεωρούμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ -και στο πλαίσιο που αφορά εσάς, αλλά και στο πλαίσιο οπωσδήποτε που αφορά πολύ περισσότερο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας- ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η ρύθμιση. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε την αδικία που έχει γίνει και θα υπάρξει αλλαγή τόσο στο άρθρο 20 παράγραφος 2, ώστε να ενταχθούν και οι ειδικές κατηγορίες όσο και στο άρθρο 20 παράγραφος 6, εδάφιο α’ και β’, όπου θα μπει ημερομηνία έναρξης η 1-1-2015, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα στελέχη που δεν είναι στις ειδικές κατηγορίες. Είναι ένα εύλογο, ένα δίκαιο αίτημα. Έχει απασχολήσει Βουλευτές από όλα τα Κόμματα. Όλοι αντιλαμβάνονται την αδικία που έχει γίνει και θα πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η αδικία.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πλεύρη και για το χρόνο σας.


Επόμενος ομιλητής επί της αρχής είναι ο Ανεξάρτητος Βουλευτής του Νομού Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης, που πρόσκειται στη Δημοκρατική Αριστερά.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Θα ήθελα να ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ, από την τροπολογία σε σχέση με τους χώρους προσωρινής κράτησης. Είναι γεγονός ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα. Το είχαμε ζητήσει και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Υπηρεσίας Ασύλου. Είχαμε πει, βέβαια, τότε ότι η αλλαγή χρήσης των υφιστάμενων χώρων προσωρινής φιλοξενίας σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ελλοχεύει τον κίνδυνο να διαιωνίσει το υφιστάμενο πρόβλημα, μεταφέροντάς του το νέο σύστημα.


Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην τροπολογία, έστω σε αδρές γραμμές, οι προδιαγραφές των χώρων αυτών, δεδομένου ότι αυτές οι προδιαγραφές υπάρχουν στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συμμετείχε σε διαβούλευση για το σύστημα του ασύλου. Προτείνουμε να περιληφθούν έστω και τώρα.


Έχουμε καταθέσει και άλλη μια τροπολογία και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Υπουργέ, για ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε και το οποίο αφορά τους τεχνικούς αξιωματικούς. Είναι ένα προσωπικό υψηλότατου επιστημονικού, αλλά και υπηρεσιακού επιπέδου, που, όμως, νιώθει εντελώς παραγκωνισμένο. Ζητά την ισότιμη μεταχείριση με όλους τους αξιωματικούς του Σώματος, με τη σύσταση θέσης Αντιναυάρχου, ειδικότητας τεχνικού στην επετηρίδα τους και την προαγωγή τους, βεβαίως, μέχρι το βαθμό του Υποναυάρχου.


Αναφορικά τώρα με το νομοσχέδιο, επί της αρχής εμείς καταψηφίσαμε στην Επιτροπή. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι επιχειρείται η προσαρμογή του συστήματος ασφαλείας και πολιτικής προστασίας στη νέα πραγματικότητα.


Θεωρώ και θεωρεί και η Δημοκρατική Αριστερά δεδομένο ότι γενικώς αυτό θα το θέλαμε όλοι. Δυστυχώς, κρίνοντας και από τη γενική καταψήφιση του νομοσχεδίου, είναι προφανές ότι δεν πείστηκαν όλα τα Κόμματα της Βουλής.


(AM)


(DE)


Δεν μας έχετε πείσει ότι το νομοσχέδιο που εξετάζουμε σήμερα έρχεται να λύσει τα χρόνια προβλήματα του Λιμενικού Σώματος. Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή είναι άκρως απογοητευτική.


Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, η πλειοψηφία των πλωτών μέσων και άλλων βρίσκονται σε αχρηστία. Συγχρόνως, το ανθρώπινο δυναμικό αποψιλώνεται, εκτός των άλλων και με τις συνταξιοδοτήσεις. Το θεσμικό πλαίσιο περί κρίσεων και μεταθέσεων ουσιαστικά αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις, τη φαυλοκρατία και την αναξιοκρατία. Συγχρόνως, δεν υπάρχει ενιαίος συντονισμός του έργου του Λιμενικού Σώματος.


Πώς λύνονται, όμως, τα προβλήματα αυτά με το παρόν νομοσχέδιο; Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι μία νομοθετική πρωτοβουλία θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το θέμα αυτό ολοκληρωμένα, ενιαία με τις εξής αρχές:


Πρώτον, θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων του χώρου, στον οποίο καλείται να λειτουργήσει και να επιχειρήσει το συγκεκριμένο Σώμα. Μπορεί, όντως, σε μακροπρόθεσμο διάστημα να λυθούν κάποιες παθογένειες του σημερινού συστήματος. Τι θα γίνει, όμως, μέχρι τότε; Πώς θα λυθούν τα προβλήματα του μεσοδιαστήματος, που θα προκύψουν κατά τη διχοτόμηση ή τριχοτόμηση του Σώματος;


Δεύτερος όρος. Ζητήσαμε, επίσης, ενιαία αντιμετώπιση όλων των υπηρεσιακών παραμέτρων και παραγόντων του Σώματος. Αντ’ αυτού, έχουμε μία αποσπασματική και κατακερματισμένη αντιμετώπιση όλων των στοιχείων.


Ένα παράδειγμα αποτελεί το άρθρο 14 με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις. Το αντίστοιχο άρθρο που προσδιορίζει όλα αυτά τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πολύ πιο λεπτομερές. Έτσι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χειρισμούς στον εκάστοτε Υπουργό. Για ποιο λόγο με ένα προεδρικό διάταγμα να καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, καθώς και οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την πρόσληψη και κατάταξή τους; Θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι βασικές προδιαγραφές αυτών των στοιχείων στο παρόν νομοσχέδιο.


Επίσης, το άρθρο 17 μπορεί να χαρακτηριστεί «φωτογραφικό». Θα μπορούσε να προβλέπεται η δέσμευση για μελλοντική επεξεργασία του συνόλου του κώδικα του προσωπικού ή συνολική τροποποίηση του ν. 3569 και όχι μόνο μία μεμονωμένη περίπτωση.


Επίσης, οι προβλέψεις των παραγράφων 7 και 9 του άρθρου 23 για άσκηση βάσει εγκυκλίων και οδηγιών αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων, καθώς επίσης και γενικευμένες αποσπάσεις σε διευθύνσεις του Υ.Θ.Υ.Ν.Α.Λ. για την άσκηση των πιο πάνω αρμοδιοτήτων. Δεν συνιστά αυτό πλήρη ομολογία των ισχυρισμών μας για προχειρότητα και αποσπασματικότητα στην παρέμβαση στο Λιμενικό Σώμα;


Τρίτον, θα έπρεπε να προσδιορίζονται, σε γενικές έστω γραμμές, αλλά τουλάχιστον με κάποια βεβαιότητα, οι πόροι για την ολοκληρωμένη λειτουργία του Σώματος. Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται και από την αιτιολογική έκθεση και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος περιορίζεται σε απλές διαχειριστικές δαπάνες.


Τέταρτον, παραμένει η στρατιωτικοποίηση του Σώματος με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη το Λιμενικό Σώμα για αποστρατικοποίηση. Αγνοείται ένα πάγιο αίτημα του Σώματος για την άρση, εκτός των άλλων, ισχύος και του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.


Τέλος, υπάρχει άλλη μία παράμετρος και το φέρνω ως παράδειγμα, προκειμένου να καταδειχθεί η δουλειά και η προσπάθεια του Λιμενικού Σώματος να διατηρήσει και τη διαφάνεια σε κρίσιμους τομείς της δραστηριότητας των θαλασσίων υποθέσεων. Αφορά, βεβαίως, τις επιδοτήσεις στην ακτοπλοΐα. Μέχρι το 2004 –το αναφέραμε και στην Επιτροπή- όταν οι επιδοτήσεις των άγονων γραμμών ανήκαν στους ενστόλους, το ποσό αυτό ανερχόταν στο 1,5 εκατομμύριο. Έπειτα, όταν μεταφέρθηκε στο πολιτικό προσωπικό και σε άλλους αρμόδιους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ανήλθε στα 100 εκατομμύρια. Είναι τυχαίο;


Πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαφάνεια και πώς θα επανέλθουμε γενικώς σε αυτήν και μέσα από τις λειτουργίες και του παρόντος νομοσχεδίου.


Η θέση μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφής. Ζητήσαμε τη δημιουργία ενός ενιαίου Σώματος με ενιαίο κέντρο συντονισμού, που θα ήταν το αρχηγείο με τους επιμέρους κλάδους. Αυτοί θα αφορούσαν ενιαία και ολοκληρωμένα στην αστυνόμευση, στην ασφάλεια, στην πολιτική προστασία, στην έρευνα, στη διάσωση υπό το ίδιο Υπουργείο και το ίδιο συντονιστικό κέντρο.


Όλες αυτές οι προδιαγραφές δεν περιέχονται στο νομοσχέδιο αυτό και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε επί της αρχής. Επί των άρθρων, δεν προλαβαίνω να τοποθετηθώ, θα τοποθετηθούμε κατά την ψηφοφορία.


Ευχαριστώ πολύ.


(AD)
(3AM)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Νικόλαε Τσούκαλη, Ανεξάρτητε Βουλευτή του Νομού Αχαΐας που πρόσκεισθε στη Δημοκρατική Αριστερά.


Το λόγο έχει ο επόμενος Αγορητής επί της αρχής, ο οποίος εκλέγεται επίσης στο Νομό Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ και είναι ο συνάδελφος κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.


Κύριε συνάδελφε, ορίστε, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.

Συνεχίζεται.../...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου