Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ 3

Προσθήκη λεζάντας
Για την ιστορία, δημοσιεύουμε όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 22 Φεβρουαρίου 2011, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου περί Σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής. Μια προσεκτική ανάγνωση από τον υποψιασμένο αναγνώστη, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των αιτίων που οδήγησαν τη κυβέρνηση στην αποκοπή του Λιμενικού από το πρώην ΥΕΝ, αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.








Συνέχεια από προηγούμενο.../...

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Κολοκοτρώνης πριν έκανε λόγο για Βοναπαρτισμό και θεώρησα υπερβολική την έκφραση. Θεωρώ, όμως, ότι έχει απόλυτο δίκιο.
Μιλήσατε αντί για δέκα λεπτά, είκοσι πέντε λεπτά και μας είπατε πράγματα γνωστά, ενώ περιμέναμε να ακούσουμε ειδήσεις από την ομιλία σας. Μας κάνατε, δε, και μία διάλεξη ατυχέστατη περί του δικαιώματος της Κυβέρνησής σας, αλλά και κάθε κυβέρνησης μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, να περνάει νομοσχέδια, να φέρνει νόμους. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό που λέτε.



Πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνησή σας, έχει χάσει τη νομιμότητα. Και να σας πω γιατί έχασε τη νομιμότητα. Διότι έχετε εκλεγεί με άλλα προγράμματα και άλλα συνθήματα. Έχετε υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού. Και στη συνέχεια κάνατε άλλα, τα εκ διαμέτρου αντίθετα.

Μην έρχεστε, λοιπόν, στο Βήμα και μας κάνετε διαλέξεις περί νομιμότητας. Καλύτερα να κάνετε τονωτικές ενέσεις ηθικού στην παράταξή σας. Αφήστε τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως. Το θεσμικό μας ρόλο επιτελούμε και μόνο.

Έρχομαι τώρα στον κόσμο του Έβρου, που μας ακούει, όποιοι τέλος πάντων αυτή την ώρα μπορούν να μας ακούσουν. Θυμάστε ότι τον Ιούλιο του 2000 επισκεφθήκατε την Αλεξανδρούπολη. Εκεί, λοιπόν, μετά βαΐων και κλάδων κάνατε την ανακοίνωση –το 2000, ήσασταν Κυβέρνηση μέχρι το 2004- ότι θα δημιουργηθεί Λιμενική Ακαδημία στην περιοχή.

Πέρασαν τα χρόνια. Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πέρασαν και αυτοί. Ξαναήρθατε εσείς. Είστε δεκαπέντε, δεκαέξι μήνες στην Κυβέρνηση. Τίποτα δεν κινείται. Κι εμείς έχουμε να σας κάνουμε μία πρόταση, για να κινηθεί, τέλος πάντων, η κατάσταση και για να μη φανείτε ανακόλουθος με την τότε δέσμευσή σας.

Σας προτείνουμε, λοιπόν, να λειτουργήσει Σχολή Λιμενοφυλάκων. Μπορείτε αύριο με μία υπουργική απόφαση να την πάρετε από τον Πειραιά και να την πάτε στην Αλεξανδρούπολη. Γιατί σας το λέμε αυτό; Διότι η Σχολή αυτή μπορεί να μετεξελιχθεί σε Ακαδημία.

Άρα, λοιπόν, δείξτε τις προθέσεις σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό. Και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, που μας αναπτύξατε από του Βήματος της Βουλής, τότε θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου να μιλήσουμε για Ακαδημία.

Κάντε, λοιπόν, τώρα αυτό που θεσμικά μπορείτε να κάνετε, διότι η αξιοπιστία σας στην περιοχή του Έβρου, σας πληροφορώ, βρίσκεται στο ναδίρ. Ακόμη θυμούνται τη δέσμευση του Παπουτσή και γελάνε οι κάτοικοι του Έβρου.

Αυτά περί Ακαδημίας.

Έρχομαι στην τροπολογία που καταθέσατε για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Εμείς θα την καταψηφίσουμε.

Κύριε Πρόεδρε, θα την καταψηφίσουμε, γιατί θεωρούμε ότι τόσο ο φράχτης όσο και αυτά τα Κέντρα Υποδοχής δεν λύνουν το πρόβλημα.

Σας λείπει αυτή τη στιγμή μία συνολική, ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Και προσπαθείτε με ημίμετρα να μπαλώσετε τα πράγματα.

(PS)
(SX)

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε; Είναι η εξής: Εμείς θέλουμε να αναχαιτίσει η ελληνική πολιτεία τις λαθρομεταναστευτικές ροές. Εσείς θέλετε να τις διαχειριστείτε, αφού μπουν στο ελληνικό έδαφος οι χιλιάδες των λαθρομεταναστών. Εκεί είναι η βασική μας διαφορά.

Εξ αυτού σας κάναμε και την πρόταση να δημιουργήσετε μια ελληνική ακτοφυλακή. Θα είμαστε συμπαραστάτες. Σας είπαμε κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού Frontex. Θα μπορούσατε να την εντάξετε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να της δώσετε έναν προσανατολισμό ξεκάθαρο, διαυγή αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Εκεί θα μας βρίσκατε συμμάχους. Τώρα, μ’ αυτά τα ημίμετρα που κάνετε, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αρωγοί στην όποια προσπάθεια κάνετε.

Έρχομαι στο άρθρο 18, που αναφέρεται στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού για να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο -και η προγενέστερη- οδήγησαν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη κατάρρευση.

Σας πληροφορώ ότι ενώ οι εισφορές των μετόχων των εν ενεργεία στρατιωτικών έχουν αυξηθεί, τα μερίσματα στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχουν μειωθεί κατά 20%, στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού κατά 8% και προ των πυλών βρίσκεται και η μείωση των μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Ξέρετε, όμως, ποιο είναι το τραγικό; Ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου, μειώνεται το βοήθημα πένθους που δίνουν τα Μετοχικά Ταμεία στις ορφανικές οικογένειες κατά 33%. Μειώνονται, επίσης, τα μερίσματα που δίδονται στις ορφανικές οικογένειες έως 50%. Αν καταλάβατε καλά, κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι στις χηρεύουσες, στις ορφανικές οικογένειες που έχουν χάσει τον άνθρωπό τους εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα υπηρεσίας.

Ερώτημα: Αυτή είναι η πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την οποία επαίρεστε και για την οποία λέτε ότι έχει τη μεγίστη νομιμοποίηση να προχωρήσει; Έτσι θα σωθούν τα Μετοχικά Ταμεία στην πλάτη των χηρευουσών και των ορφανικών οικογενειών; Έτσι θα σωθεί η ελληνική οικονομία;

Έρχομαι, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, στην τροπολογία που κατέθεσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Ως γνωστόν υπάρχουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βιώνουν δύσκολες συνθήκες εργασίας, υπηρετώντας σε μονάδες υψηλού κινδύνου, υψηλού ρίσκου: αεροπόροι, βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές, ναρκαλιευτές, στρατιωτικοί που έχουν υπηρεσία σε υποβρύχια. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Προεδρικό Διάταγμα 169/2007, αναφέρομαι σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών αυτών λογιζόταν διπλάσιος σε καιρό ειρήνης ή τριπλάσιος σε καιρό πολέμου υπό την προϋπόθεση ότι είχαν καταβάλει διπλάσιες ή τριπλάσιες εισφορές και υπό την προϋπόθεση ότι είχαν συμπληρώσει οι μεν πιλότοι δεκαοκταετή πραγματική υπηρεσία, οι δε άλλοι εικοσαετή πραγματική υπηρεσία.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα η κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατεβάζει το ν.3865/2010, που προβλέπει ότι από 1/1/2011 ο προαναφερόμενος χρόνος της δεκαοκταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή της εικοσαετούς πραγματικής υπηρεσίας που είναι απαραίτητος για να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί ο συνολικός συντάξιμος χρόνος πηγαίνει στα είκοσι πέντε χρόνια.

(TS)
(6PS)

Και εμείς σας κάναμε μία εύλογη λογική πρόταση, την οποία την αποφύγατε ευσχήμως. Είπαμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος εφαρμογής, έτσι ώστε να αυξηθεί σταδιακά η υποχρέωση της πραγματικής υπηρεσίας των ανθρώπων αυτών. Να αυξηθεί σταδιακά! Κάτι το εύλογο ζητάμε.

Λάβετε δε υπ' όψιν, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αυτή τη ρύθμιση, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί και δεύτερο χαστούκι, εκτός απ’ αυτό με το φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου. Σας το λέω για να το έχετε υπ' όψιν. Τι διάταξη πάει να περάσει τώρα στο φορολογικό ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ότι δεν θα υπολογίζεται για την καταβολή των μερισμάτων των μετοχικών ταμείων ο διπλασιασμός ή ο τριπλασιασμός των χρόνων υπηρεσίας, όπως ισχύει για τη σύνταξη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι διπλώνει το χτύπημα τώρα έναντι ανθρώπων που καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Μετά απ’ όλα όσα σας είπα, κύριε Υπουργέ, νομιμοποιείστε, νομίζω, να κάνετε λόγο για τη νομιμότητα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με τις υγείες σας!

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Στο φορολογικό νομοσχέδιο τι θα λέτε;

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση; Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, θα τα κάνουμε εμείς αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι! Είναι 2.00΄ η ώρα!

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο αγαπητός Υπουργός μίλησε είκοσι πέντε λεπτά, ενώ δικαιούταν δέκα λεπτά. Για την ισότητα των όπλων…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, οι μόνοι που μπορούν να ομιλούν για το χρόνο είναι οι Εισηγητές. Εσείς μιλήσατε δέκα έξι λεπτά συν δύο, δεκαοκτώ και δέκα, είκοσι οκτώ και δικαιούσθε είκοσι ένα λεπτά. Ο κύριος Υπουργός δικαιούται δεκαοκτώ λεπτά, εννιά και παίρνει και τρία λεπτά. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μη βάζετε θέμα χρόνου. Να μιλήσουν οι Εισηγητές που τους κόψαμε χρόνο, το καταλαβαίνω.

Κύριε Δρίτσα, έχετε μιλήσει είκοσι επτά λεπτά. Έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν θέλω περισσότερο, ούτε ζήτησα περισσότερο χρόνο.

Κύριε Πρόεδρε, το πρώτο που θέλω να επισημάνω ξανά είναι ότι αισθάνομαι αφελής. Έθεσα ένα θέμα, γιατί αυτό το νομοσχέδιο συζητήθηκε μόνο σε μία συνεδρίαση. Το έθεσα προς την Κυβέρνηση, το έθεσα προς το Προεδρείο. Ήδη φθάνουμε στο τέλος και επί της ουσίας συζήτηση κατ’ άρθρον δεν έχει γίνει.

Δεν έχω πάρα πολλά χρόνια στη Βουλή, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ξανασυμβεί αυτό. Εξαιρέθηκε απ’ αυτό το νομοσχέδιο η κατ’ άρθρον συζήτηση. Γιατί; Είναι νόμιμο; Είναι θεμιτό; Δεν χρειαζόταν; Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα μπορούσαν να αναδειχθούν. Στην Επιτροπή μπορέσαμε σε ένα βαθμό να θίξουμε θέματα. Για το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, το άρθρο 4, έδωσε ο κύριος Υπουργός στην Επιτροπή κάποιες εξηγήσεις. Υπάρχει τεράστιο θέμα. Εγώ δεν έχω χρόνο τώρα να αναφερθώ.

Ο Προϋπολογισμός καθιερώνεται με το άρθρο 11. Ναι, σωστά αποκτά το Λιμενικό Σώμα το δικό του Προϋπολογισμό. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, όμως, σε σχέση με το πώς καθορίζονται τα συστήματα προμηθειών. Πώς θα τα λύσουμε στην Ολομέλεια αυτά; Πώς θα τα αναδείξουμε; Πώς θα πάρουμε απαντήσεις; Είναι δυνατόν νομοσχέδιο χωρίς κατ’ άρθρον συζήτηση;

Προχωρώ, κύριε Πρόεδρε. Καταναλώθηκε όλη η συζήτηση στο εάν έχουμε ελληνική ναυτιλία ή όχι και αν το Λιμενικό Σώμα συνδέεται με την ελληνική ναυτιλία. Υποκρισία και από τις δύο πλευρές.

Με συγχωρείτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας δεν έχουν στα πλοία τους την ελληνική σημαία. Το τεράστιο τονάζ δεν είναι με ελληνική σημαία. Τόσα χρόνια, αφού τόσα πολλά μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας το προηγούμενο Λιμενικό Σώμα, έτσι όπως το ήθελε η Νέα Δημοκρατία ή όπως το συνέχισε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν προσήλκυσε στην ελληνική σημαία όλους αυτούς τους εφοπλιστές;

(AS)
(7TS)

Η τεχνογνωσία που πράγματι υπάρχει -και το έχω τονίσει τόσες φορές- είναι τεχνογνωσία σε στελέχη και όχι στο Σώμα συνολικά και στη συνολική του λειτουργία. Μη βαυκαλιζόμαστε.

Από αυτή την άποψη δεν μπορούμε να μη θίξουμε θέματα δεκαετιών. Ο τομέας θαλασσίου περιβάλλοντος έμεινε στα αζήτητα στο παλιό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ήταν υποστελεχωμένη υπηρεσία. Για την επιθεώρηση πλοίων, να μη μιλήσουμε. Έρχεται τώρα η Ακτοφυλακή να καλύψει –λέει- την ασφάλεια. Και από όλη την ασφάλεια, όλη την ώρα που συζητήσαμε ένα πράγμα ακούγεται συνέχεια: Ο μετανάστης. Αυτός απειλεί τη χώρα. Δηλαδή, δημιουργούμε το νέο Σώμα για τους μετανάστες; Αυτό απεκαλύφθη.

Με αυτή την έννοια, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη ναυτιλία, επιτέλους ας έρθει ο Οργανισμός του νέου Υπουργείου και το οργανόγραμμα, να δούμε και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ακριβώς θα ενταχθούν, σε ποια διαδικασία, πόσοι, με ποιες ειδικότητες και με ποια προσόντα, για να δούμε και να μπορούμε να μετρήσουμε την ουσία αυτού του νέου Υπουργείου.

Από την άλλη πλευρά, όχι στη στρατικοποίηση. Εδώ πρόκειται για μία τομή ξένη προς την παράδοση και τη συνέχεια που προετοιμάζει αυτό το Σώμα να μπει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες και μάλιστα, χωρίς τους όρους που έχουν κατακτηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα άλλα Σώματα Ασφαλείας μέσα ακριβώς από δοκιμασίες που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα διεκδίκησαν επί πολλά χρόνια, γιατί αποκτήθηκε μεγάλη εμπειρία από αρνητικές συνέπειες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Για τους τεχνικούς αξιωματικούς ήταν θετική η δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ. Έχουν, όμως, υπηρετήσει –στην τροπολογία μου τα αναφέρω αναλυτικά- σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που και οι συνάδελφοί τους καθ’ όλα άξια έχουν υπηρετήσει. Αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις δεν το ξέρω. Κατά κανόνα, όμως, έχουν υπηρετήσει και στην έρευνα-διάσωση και σε άλλους τέτοιους τομείς.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι για την υπουργική τροπολογία.

Παρόλο το ότι λείπει ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι όσο χρονικό διάστημα μένουν στη χώρα μας αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να ζουν κάτω από κατάλληλες για ανθρώπους συνθήκες. Αυτό είναι βέβαιο.

Η διαφορά μας πού βρίσκεται; Αυτοί οι χώροι, αυτές οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν τόποι κράτησης, γιατί κάτι τέτοιο αναφέρει. Αυτή η διαφωνία μας είναι που μας οδηγεί στο να καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου δώσετε το λόγο για δύο λεπτά.

Συνεχίζεται.../...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου