Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ - 9

Συνέχεια από προηγούμενο .../...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



Κύριε Υπουργέ, άκουσα την έκκλησή σας για την αυριανή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ και σημερινός Πρωθυπουργός ήταν εκείνος ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τις αγωνίες των Ελλήνων λιμενεργατών, κατέβηκε στον Πειραιά, συνοδευόμενος από τον τότε Νομάρχη τον κ. Μίχα, ο οποίος καταδικάστηκε από τον Πειραϊκό λαό, προκειμένου να ξεκινήσει τον ανένδοτο αγώνα κατά της σύναψης συμφωνίας με την COSCO. Τότε ήταν που ο κ. Μίχας, ο κομματικός σας εκπρόσωπος, ξήλωσε τα γαλόνια του κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιώς και τον έφτυσε μπροστά στις κάμερες της τηλεοράσεως.


Άρα, τις εκκλήσεις περί της αντιμετώπισης των πολιτών απέναντι στην επίθεση που τους κάνετε, θα έπρεπε να τις έχετε κάνει πρώτα σε εκείνους που ξεκίνησαν αυτήν εδώ την ιστορία.


Σήμερα βέβαια, άλλαξαν τα πράγματα. Ο κ. Διαμαντίδης δεν ακολουθεί αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός που μίλαγε τότε για China Town στον Πειραιά ξηλώνοντας τα γαλόνια του κεντρικού Λιμενάρχη και παρακαλεί τον Captain Way της Cosco να συνάψει και άλλες συμφωνίες με τα λιμάνια.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


Αυτή είναι η διαφορά μας, κύριοι της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η διαφορά της υπεύθυνης στάσης της Νέας Δημοκρατίας και της δικής σας στάσης: της στάσης εξυπηρέτησης των τοκογλύφων και της στάσης του ψεύδους απέναντι στον ελληνικό λαό, της εκμετάλλευσης του πόνου και της αγωνίας.


Το σημερινό νομοσχέδιο έχει έναν τίτλο, πιστεύω: ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».


(TS)
(3PS)


Θα αρχίσω πρώτα με τις καλές προθέσεις και εν συνεχεία θα πάω στην κόλαση. Οι καλές προθέσεις είναι η ίδρυση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Εγώ είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ιδρύουμε το Αρχηγείο. Ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο το ξεκινήσαμε, το είχαμε προαναγγείλει, έγινε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή τότε και πολλές από τις διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιό σας.


Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε η κόλαση. Και η κόλαση είναι η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ουσιαστικά η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι αυτό κάνετε.


Θα σας θυμίσω ότι και εδώ διαφέρουμε. Θα σας θυμίσω ότι όταν κατέβηκαν οι αγρότες στον Πειραιά, τότε ως πολιτικός προϊστάμενος αρνήθηκα μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος να κατέβει έστω και ένας λιμενοφύλακας για να συγκρουστεί με πολίτες. Δεν έχει την εκπαίδευση αυτή το Λιμενικό Σώμα. Δεν έχει την αποστολή αυτή το Λιμενικό Σώμα.


Η αποστολή που έχει το Λιμενικό Σώμα είναι με την ιδρυτική του πράξη, η εξυπηρέτηση της εμπορικής ναυτιλίας, η προστασία της ζωής στη θάλασσα, η εξυπηρέτηση της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας, η ακτοπλοΐα. Έχει σκοπό να μπορέσει τη μεγάλη των Ελλήνων ναυτιλία να τη διατηρήσει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας τάξεως. Αυτή είναι η αποστολή του Λιμενικού Σώματος.


Δεν είναι αποστολή του Λιμενικού Σώματος να μετατραπεί σε ένα ΜΑΤ των λιμανιών, διότι αυτό μόνο περιγράφετε με την έννοια της εξυπηρέτησης της ελληνικής ασφάλειας. Αντιμετωπίζει με επιτυχία τους εμπόρους ναρκωτικών. Αντιμετωπίζει με επιτυχία την παράνομη λαθρομετανάστευση. Την ώρα που σήμερα εμείς εδώ μιλούμε, υπάρχουν πλωτά που τα πληρώματά τους απλήρωτα για τα οδοιπορικά τους, διακινδυνεύουν στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στο Κρητικό Πέλαγος. Είναι εκείνοι οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι λιμενοφύλακες, οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν ένα περίσσευμα από την ψυχή τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα και το συνάνθρωπο. Είναι αυτοί οι οποίοι πέφτουν στη θάλασσα για να σώσουν το λαθρομετανάστη, την έγκυο γυναίκα, το μικρό παιδί που κινδυνεύει η ζωή του στη θάλασσα. Είναι οι ίδιοι που αντιμετωπίζουν το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Είναι εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διότι έτσι περιγράφεται ακόμα στο site του ΥΘΥΝΑΛ, του Υπουργείου αλιείας, συρτής και των λοιπών παραγαδιών, υπερασπίζονται τη ζωή των Ελλήνων ναυτικών που περνούν με τα καράβια υπό ελληνική σημαία από τα στενά του Άντεν, αντιμετωπίζοντας την πειρατεία.


Κύριε Υπουργέ, δεν χάσαμε, τουλάχιστον στα δύο χρόνια που ήμουν εκεί, ούτε ένα πλοίο υπό ελληνική σημαία, ούτε έναν ναυτικό. Και μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες έχουν περισσότερα από πέντε πλοία με ελληνική σημαία πέσει αιχμάλωτα των πειρατών. Γιατί; Για έναν απλό λόγο. Όχι γιατί δεν είστε ικανός, είστε ικανός και γνωρίζετε και το θέμα της ναυτιλίας καλά, αλλά διότι αλλού είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το κέντρο επιχειρήσεων, στον Πειραιά και αλλού είναι η έδρα του Υπουργείου, πάνω, στην Κατεχάκη. Μέχρι να δοθεί η εντολή παρέμβασης στρατιωτικών δυνάμεων, μέχρι να απαντήσουν στον καπετάνιο του Irene προχθές, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες και το πλοίο έπεσε στα χέρια των πειρατών.


Δεν είναι τυχαίο αυτό το οποίο περιγράφεται μέσα στο καταπληκτικό άρθρο που έγραψε ο Νίκος Νικολαΐδης «Η εκτέλεση του Λιμενικού», διότι είναι εκτελέση η σημερινή πράξη. Εκτελείτε το Λιμενικό, το οποίο υπηρέτησε την εμπορική ναυτιλία, το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική σημαία με τους προξενικούς λιμενάρχες σε όλον τον κόσμο, το οποίο εξυπηρετεί τον Έλληνα ναυτεργάτη απέναντι στην πιθανή ασυδοσία, το οποίο εξυπηρετεί τον ελληνικό εφοπλισμό. Και δεν λέω τους εφοπλιστές, γιατί ο ελληνικός εφοπλισμός ξεκίνησε από καπεταναίους. Από τα νησιά μας ξεκίνησε, από ανθρώπους που «έφαγαν τη θάλασσα με του κουτάλι».


Αλλά αυτές οι αποφάσεις οι πολιτικές της κατάργησης, είναι αποφάσεις που τις είχατε πάρει όχι εσείς, αλλά η Κυβέρνησή σας, με προεξάρχοντα το σημερινό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, εδώ και πολλά χρόνια.


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σωστά!


ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας θυμίζω τη συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου του 2008. Θεόδωρος Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως. «Όπως ξέρετε, είναι θέμα εάν πρέπει να υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου. Και απέκτησε και Υφυπουργό». Και τι απάντησε; Ότι το Λιμενάρχη της Τζιας τον κερνάει ρακές και ότι τον βλέπει να κάθεται στο καφενείο μαζί με το μοναδικό εφοπλιστή του νησιού.


(AS)
(4TS)


Αυτή ήταν η άποψή του για το Λιμενικό Σώμα της Κυβέρνησης. Και επικαλούμαι τον κ. Ροντούλη που ήταν τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και θυμάται τι έγινε σε αυτήν την Αίθουσα.


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σωστά.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντικαταστάθηκε, βέβαια, ο κ. Πάγκαλος τότε άμεσα. Πανικός έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και ήρθε εδώ να απαντήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος που αντικατέστησε τον κ. Πάγκαλο ότι αυτές αποτελούν προσωπικές θέσεις. Και συνεχίζετε να δουλεύετε το Λιμενικό Σώμα και τους ανθρώπους της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, διότι ακόμα και ο Εισηγητής σας τότε ο Ηλίας ο Λαμπίρης έλεγε: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να ανέβουν τόσο ψηλά οι τόνοι, κύριε Υπουργέ. Παραποιείτε την άποψη του κ. Πάγκαλου. Μίλησε για κατάργηση; Δεν είπε κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι εσείς αντιληφθήκατε κάτι τέτοιο. Εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ρώτησε μόνο εάν ήταν ανάγκη να υπάρχει Υφυπουργός». Την άλλη ημέρα βγάζει ανακοίνωση υπεύθυνη του τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ η κ. Ελπίδα Τσουρή, η οποία λέει ότι πρόκειται περί ενός σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Και σήμερα ερχόμαστε εδώ να το καταργήσουμε.


Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Επικαλούμαι δε –και το καταθέτω και στα Πρακτικά- τη συνέντευξη της κυρίας Τσουρή στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» δυο ημέρες πριν από τις εκλογές, η οποία ανακοινώνει, σε ερωτήσεις κοινές που μας ετέθησαν, εκείνη ως επικεφαλής του τομέα Ναυτιλίας και μέλος του Υπουργείου Ναυτιλίας, ποια είναι η θέση μας για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα. Και η απάντηση: «Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με ταυτόχρονη, μάλιστα, αναδιάρθρωση και ενίσχυσή του, προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία στον επιτελικό του ρόλο σε ένα αυτόνομο Υπουργείο».


Καταθέτω τις απόψεις της κυρίας Τσουρή.


(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)


Βέβαια, ήταν στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ότι θα έδινε αυξήσεις στους μισθούς, ότι θα προχωρούσε ουσιαστικά σε παροχές στον ελληνικό λαό. Και φτάσαμε στο «μνημόνιο των τοκογλύφων» που σήμερα ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει πίσω από την κ. Μέρκελ, σέρνοντας γενιές Ελλήνων κάτω από μια κατοχή.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και το θέμα της νησιωτικής πολιτικής, στο οποίο δεν αναφερθήκαμε. Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα; Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν αυτό που συντόνιζε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη την ακτοπλοΐα, την ενδονησιωτική ακτοπλοΐα, αλλά και τη σύνδεση με τα κεντρικά λιμάνια. Σήμερα, ερχόμαστε και λέμε ότι σε δυο χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένας αξιωματικός, ούτε ένας υπαξιωματικός, ούτε ένας λιμενοφύλακας στη Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών. Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα αντικαταστήσουν τους έμπειρους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στελέχη του Λιμενικού Σώματος; Ο ένας υπάλληλος της Μυτιλήνης; Ένας είναι ο άνθρωπος! Τρεις είχαν μείνει: Ο κ. Κουτρουλός -που τον γνωρίζατε- πήρε σύνταξη, ο κ. Γεωργής είναι σε άδεια και φτάνει στο τέλος της θητείας του και παραμένει ένας άπειρος υπάλληλος, ο οποίος συντονίζει το έργο των θαλασσίων μεταφορών. Αποτέλεσμα: Έχει να πάει βαπόρι στους Φούρνους και στην Ικαρία που να συνδέεται με τη Σάμο δέκα μέρες. Δέκα μέρες έχουν να πάρουν οι Φουρνιώτες και οι Ικαριώτες προϊόντα από τη Σάμο. Το «ΣΠΙΡΙΤ» έχει βγει εκτός. Ποιος θα το αντικαταστήσει; Κανείς. Θα πρέπει να πάρετε εσείς τον κ. Διαμαντίδη, ο κ. Διαμαντίδης το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, εκείνος να επικοινωνήσει με τα λιμεναρχεία να του πουν ποιο πλοίο είναι διαθέσιμο και εν συνεχεία να πάρει ο ένας τον άλλον αγκαλιά για καμιά δεκαριά υπηρεσίες, για καμιά εικοσαριά Υπουργεία για να πάει το βαπόρι και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των Φούρνων και της Ικαρίας.


Το ίδιο θα γίνει –και σας το λέω και σας το θυμίζω σ’ αυτήν την Αίθουσα- σε λίγες ημέρες διότι δεν θα υπάρχει καράβι ούτε για τη Σύμη μέσω της Πάτμου ούτε για τους Λειψούς. Δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμμία εταιρεία. Σε λίγο καιρό, μετά τις 30 του μηνός Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καράβι ούτε για την Κάσο ούτε για την Κάρπαθο. Αυτή είναι η πολιτική, την οποία χαράσσετε.


(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Έχει ξεκινήσει μια τεράστια υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των νησιών. Έχει ξεκινήσει με τη διάλυση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η απαξίωση.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Επιτροπή, όπως θυμάστε, είπα «μακάρι να μη συμβεί τίποτα στο θάλαμο, να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα θάλαμο και ελπίζω να μην τα αντιμετωπίσουμε και να μην έχουν κόστος οι ζωές». Το απλούστερο έγινε προχθές: Για έξι ώρες κόπηκε το ρεύμα, το ρεύμα στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του ΥΘΥΝΑΛ και στο οποίο υπηρετούν στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ανήκουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

(PE)
(4AS)


Ευτυχώς, ήταν ο έμπειρος Αρχηγός και οι δύο Υπαρχηγοί, μαζί με τα στελέχη του Θαλάμου Επιχειρήσεων και μπόρεσαν με φορητά VHF και με πλοίο, το οποίο συντόνισαν, με ΠΑΘ το οποίο έφεραν στον Πειραιά, από τον Ασπρόπυργο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τι θα γινόταν, εάν είχαμε, ω μη γένοιτο, εκείνη τη στιγμή μία επιχείρηση διάσωσης; Θα περιμέναμε να φέρει το ρεύμα ο κ. Διαμαντίδης στο άλλο Υπουργείο και να βάλει πετρέλαιο στη γεννήτρια, για να δουλέψει η γεννήτρια;


Δεν μπορεί να λειτουργήσει, λοιπόν, αυτό το Υπουργείο μέσα από δύο διαφορετικές λογικές. Έχουμε σοβαρά θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών. Έχουμε θέμα σε σχέση με το πώς θα λειτουργήσουν γι’ αυτά τα δύο χρόνια. Πιστεύετε, κύριε Υπουργέ –είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύετε- ότι είναι δυνατόν ποτέ ένστολος αξιωματικός να παίρνει εντολές από πολιτικό προϊστάμενο; Και δεν εννοώ εσάς ως πολιτική ηγεσία, αλλά εννοώ από διευθυντή προϊστάμενο πολιτικού προσωπικού. Είναι δυνατόν στη Διεύθυνση Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής να δέχεται εντολές ένστολος από διευθυντή πολιτικό υπάλληλο; Αδύνατον! Το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί υπηρετήσατε σ’ αυτό το Υπουργείο.


Υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορική μας ναυτιλία. Τα έχουν πει πολλοί, με πρώτο τον απόστρατο του Λιμενικού Σώματος, τον Θύμιο Μητρόπουλο, το Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, ο οποίος σας είπε από το Βήμα την πρώτη ημέρα: «Μην προχωρείτε σε αυτή την απόφαση. Αυτή η απόφαση θα είναι το τέλος για την εμπορική μας ναυτιλία».


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη έχει πέσει η ελληνική σημαία. Ήδη έχουμε μια μείωση από το 2008 κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ του ναυτιλιακού συναλλάγματος. Κατεβαίνουν οι ελληνικές σημαίες από τα βαπόρια μας. Η τελευταία μας ευκαιρία είναι η εμπορική ναυτιλία. Μην την αφήνουμε και αυτή στο πλάι. Μη βάζουμε αυτή τη στιγμή το Λιμενικό Σώμα να γίνει ένα Σώμα Ασφάλειας που θα βοηθά την Ελληνική Αστυνομία, εγκαταλείποντας την εμπορική μας ναυτιλία. Είναι η τελευταία ευκαιρία, για να σωθεί η πατρίδα μας. Είναι αυτή η δραστηριότητα η οποία δεν ζήτησε ποτέ τίποτα. Το μόνο που ζητά από εμάς είναι μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση.


Επιτέλους, κύριοι συνάδελφοι, ας μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν είναι ένα Σώμα το οποίο μπορεί να μεταφέρεται και να αλλάζει αρμοδιότητες. Το ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ας το κρατήσουμε σαν εκείνο το Σώμα που διατηρεί τις αρχές και τις αξίες, που διατηρεί την πειθαρχία και υπηρετεί την εμπορική μας ναυτιλία. Και εάν τον κ. Πάγκαλο τον ενοχλεί που κάποιοι που αποστρατεύονται στα πενήντα δύο ή στα πενήντα πέντε τους εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε εφοπλιστικές εταιρείες, ε, τι να κάνουμε, ας χαλάσουμε και κάποιου το χατίρι, διότι τουλάχιστον με τους ανθρώπους της θάλασσας δεν θα φάγαμε όλοι μαζί!


Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β’ Αθηνών, τον κ. Πάνο Καμμένο.


Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σπύρος Χαλβατζή, Βουλευτής Β’ Αθήνας, για δώδεκα λεπτά.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Αύριο, πράγματι, είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κάλεσε την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία να σταθούν όρθιοι, να πάρουν μαχητικά μέρος, να διαδηλώσουν μαζικά την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, πολιτική που μέρα με τη μέρα αφαιρεί το ψωμί από το τραπέζι της εργατικής οικογένειας. Τους καλέσαμε να δώσουν αυτή τη μάχη όχι μόνο αύριο, αλλά να συνεχίσουν την αγωνιστική δράση και την επόμενη μέρα με περιφρούρηση, επαγρύπνηση ετοιμότητα. Και απ’ αυτό το Βήμα απευθύνουμε ξανά αυτό το κάλεσμα για την πιο μαζική συμμετοχή, για να δείξουν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ο λαός τη δύναμή τους.


Στην επισήμανση του Υπουργού για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, σε ό,τι μας αφορά, θέλουμε να πούμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει πλούσια εμπειρία αγώνων. Κάθε κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουμε, την περιφρουρούμε. Όμως, και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε κάθε περίπτωση παίρνει τα μέτρα του.


(XA)
(04PE)


Καλά θα κάνει η Κυβέρνηση όχι μόνο αύριο αλλά σε κάθε περίπτωση να παίρνει τα μέτρα της και να μη δημιουργεί συνθήκες που διευκολύνουν μυστικές ή μη υπηρεσίες και ανθρώπους να παρεμβαίνουν, να δημιουργούν καταστάσεις που οδηγούν στην κατασυκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Και βεβαίως διευκολύνουν οι κυβερνήσεις μία τέτοια τακτική για να παίρνουν αντεργατικά κατασταλτικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι θα πάρει τα μέτρα της η Κυβέρνηση και αύριο και μεθαύριο. Πάντως να είναι σίγουροι όλοι όσοι αύριο θα διαδηλώσουν ότι καμία πρόκληση, καμία προβοκάτσια δεν θα σταθεί κόντρα στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Όποιος προσπαθήσει, θα αποκαλυφθεί και βεβαίως θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.


Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, έχουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο υπηρετεί τη λογική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και διαμορφώνει συνθήκες και προϋποθέσεις για τον διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια. Το Λιμενικό Σώμα με τη στρατιωτικοποίησή του μετατρέπεται σε μία στρατιωτική μηχανή η οποία θα στραφεί αργά ή γρήγορα ενάντια στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, μηχανή η οποία θα συμμετέχει και σε επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος λαών και χωρών.


Δεν είναι πρόχειρο και ευκαιριακό το νομοσχέδιο, όπως ισχυρίστηκαν ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι νομοσχέδιο το οποίο εναρμονίζει τις διατάξεις με τις ισχύουσες διαδικασίες και τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, το καμποτάζ, δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο Εισηγητής μας ο σύντροφος Σκοπελίτης με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα αυτά.


«Απελευθέρωση». Τι σημαίνει; Τι έχει φανεί μέχρι σήμερα; Έχουμε συνεχή αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων όσων μετακινούνται με τα βαπόρια. Και βέβαια είμαστε μία θαλάσσια χώρα. Ευτυχώς τα νησιά μας είναι ακόμη ζωντανά και οι νησιώτες μας παραμένουν μάχιμοι. Θέλουν όμως να έρχονται στο κέντρο στην Αθήνα στα σόγια τους. Πώς όμως; Με βάση την απλή αριθμητική ένας συνταξιούχος για να έρθει από ένα απομακρυσμένο νησί στην Αθήνα να δει τα εγγόνια του, θα πρέπει να ξοδέψει τα 330 περίπου ευρώ που είναι η σύνταξή του. Αυτή είναι η απελευθέρωση την οποία μη ξεχνάμε τη στηρίξατε, την ψηφίσατε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ..


Διαπιστώνεται, κύριε Υπουργέ, τόσο από την Αιτιολογική Έκθεση όσο και από το νομοσχέδιο ότι πρόκειται πραγματικά για ένα νέο αναβαθμισμένο θεσμικά, οργανωτικά, λειτουργικά και με μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυνατότητες. Κατασταλτικού και επεμβατικού χαρακτήρα αυτές οι αλλαγές.


Ασφαλώς ο χώρος δράσης δεν είναι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες θα αναλαμβάνει αποστολές σε άλλες χώρες και σε διεθνή ύδατα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα αποτελέσει παράγοντα τάξης, σταθερότητας και ασφάλειας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


Ο σχεδιασμός αυτός επιβάλλεται, καθώς και μία σειρά από μέτρα που δεν είναι εξ αρχής επιλογές της Κυβέρνησης. Πρόκειται για πολιτικές ενέργειες οι οποίες εντάσσονται στις γενικότερες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκρότηση και δράση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Είναι προσανατολισμένες στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των λεγόμενων απειλών και προκλήσεων καθώς και την επιβολή του όρου ασφάλεια ως μία ευρύτερη έννοια.


(ST)
(4XA)


Στην προσπάθεια αυτή κρίνεται αναγκαίο το εξής: Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο νέος μηχανισμός της ακτοφυλακής θα ολοκληρώσει το δομικό σχηματισμό εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας» και «επιχειρείται η αναβάθμιση και η προσαρμογή του στη σύγχρονη πραγματικότητα».


Ας μιλήσουμε για τις λεγόμενες απειλές και προκλήσεις, τις οποίες επικαλούνται καθημερινά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πού βρίσκονται οι αιτίες τους; Κατά την άποψή μας, βρίσκονται στην επεμβατική πολιτική του ιμπεριαλισμού, πολιτική που φέρνει φτώχεια και εξαθλίωση, όχι μόνο τώρα, αλλά για αιώνες, πολιτική που είχε επιβάλει παλαιότερα η αποικιοκρατία και όλα αυτά για την κλοπή, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών πάρα πολλών χωρών.


Αλήθεια, αυτά που σήμερα συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή είναι τυχαία; Δεν είναι αποτέλεσμα κυρίως και των ιμπεριαλιστικών δράσεων και των επεμβάσεων, των παρεμβάσεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ειδικότερα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση, όπως είχαν πει πριν από επτά χρόνια, της «νέας μεγάλης Μέσης Ανατολής»; Δεν είναι τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου; Δεν συνιστά μέγα κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής και για τη χώρα μας αυτή η δράση των καπιταλιστικών χωρών, παλαιών και νεότερων, όπως είναι της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας; Δεν είναι το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια που οξύνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οδηγούν σε αδυνάτους λαούς;


Πριν από τέσσερις εβδομάδες από αυτό εδώ το Βήμα είχαμε επισημάνει ότι από τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να περιμένουμε νέα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα. Και επειδή ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας μίλησε για την άμεση -αν άκουσα καλά- και αποτελεσματική αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών», εμείς δεν αποδεχόμαστε τον όρο, γιατί δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Άμε τώρα να ζητήσεις αύριο απ’ αυτούς που θα έρθουν από τη βομβαρδισμένη διαδήλωση της Λιβύης, γιατί δεν πήραν χαρτιά από τις υπηρεσίες του καθεστώτος εκεί για να έρθουν εδώ στη χώρα μας. Τελικά, το «αποτελεσματική αντιμετώπιση» τι σημαίνει; Χρειάζεται μια διευκρίνιση. Μήπως σημαίνει κανονιοβολισμό; Μήπως βύθιση πλοιαρίων; Δεν μπορώ, βέβαια, να φανταστώ ότι μπορεί κανένας να δώσει αυτήν την ερμηνεία στην αποτελεσματικότητα.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είχαμε συναντήσεις με τους συνδικαλιστές του Λιμενικού και στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας έθεσαν σοβαρά προβλήματα του χώρου. Μίλησαν για απαξίωση του Λιμενικού Σώματος, για αναξιοκρατία. Μίλησαν ακόμη και για φαυλότητα, που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Και η σημερινή Κυβέρνηση αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση. Είναι ένας χώρος που έχει υψηλή ειδίκευση, υψηλή τεχνογνωσία, επιστημονική γνώση και ένα ικανό έμψυχο δυναμικό. Θέτουν σοβαρά ζητήματα για το σύστημα προσλήψεων, για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, για το θέμα των αποσπάσεων και μεταθέσεων. Υπάρχουν εκεί, αν θυμάμαι καλά, περίπου εξακόσιοι είκοσι αξιωματικοί με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ανησυχούν για το σήμερα και κυρίως για το αύριο στη δουλειά τους και στη ζωή τους.


Εμείς συμμεριζόμαστε αρκετές από αυτές τις ανησυχίες. Συζητήσαμε και με τα συνδικάτα, τα σωματεία των ναυτεργατών. Και εκεί μας έθεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Δηλαδή, αυτή η λογική των οργανικών συνθέσεων των πλοίων συνεχώς φθίνει σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών.


(GK)
(4ST)


Τελικά πού θα πάει η κατάσταση; Μόνο ο καπετάνιος και ο α΄ μηχανικός θα έχουν την ελληνική υπηκοότητα; Τώρα –ακούγεται- στα τουριστικά θα έχουν και μερικούς που θα ξέρουν ελληνικά, για να λένε σε περίπτωση κινδύνου «πάρτε τα σωσίβια και σωθείτε».


Σχετικά με την τροπολογία, την οποία παραλάβαμε περίπου στις 19.30’, αφορά τους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Το κύριο γι’ αυτούς που έρχονται είναι να βρείτε, κύριε Υπουργέ, τρόπους να τους δίνετε έγγραφα για να φύγουν, να πάνε εκεί που επιθυμούν.


(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.


Και φυσικά κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι αυτοί που βρίσκονται –και όσο διάστημα βρίσκονται- στη χώρα μας θα πρέπει να φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις που να καλύπτουν ανθρώπινες ανάγκες και όχι να ζουν κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες.


Θεωρούμε ότι και αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει άλλο τι από το να διαλύει ουσιαστικά το Λιμενικό Σώμα. Είπε ο Εισηγητής μας ότι δεν συμφωνούσαμε με αυτό που υπήρχε μέχρι τα σήμερα, αλλά μην χειροτερεύετε τα πράγματα. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θα δώσουμε αρνητική ψήφο.


Ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Σπύρο Χαλβατζή, Βουλευτή Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.


Το λόγο έχει ο κ. Αστέριος Ροντούλης, Βουλευτής Λάρισας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, για δώδεκα λεπτά.


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι σε σχέση με το παρόν νομοσχέδιο συγκρούονται δυο αντιλήψεις, δυο γραμμές σκέψης.


Ποια είναι η πρώτη; Η πρώτη σχολή σκέψης πρεσβεύει την αποστρατικοποίηση, την πολιτικοποίηση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, νυν ΥΘΥΝΑΛ. Είναι μια σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων; Όχι.


Είναι μια ιδεοληψία –εγώ θα τολμούσα να πω- που ταλάνισε το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ’80 επί Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, ο ευφυής Ανδρέας Παπανδρέου γρήγορα κατάλαβε το ατόπημα, στο οποίο είχε αρχίσει να ρέπει το ΠΑΣΟΚ και ανέκρουσε πρύμναν. Άρα, τότε το εγχείρημα αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα δεν τελεσφόρησε.


Τώρα έχουμε την άλλη πολιτική, την άλλη αντίληψη των πραγμάτων που ακούει στο όνομα –επιτρέψτε μου το χαρακτηρισμό- ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, η οποία στηρίζεται σε μια πραγματικότητα, είναι ρεαλιστική. Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών, έχει εκατοντάδες νησιά, έχει έναν ακμαίο νησιωτικό πληθυσμό και ταυτόχρονα έχει ναυτιλιακές επιχειρήσεις, έχει πλοία, έχει ναύτες.


Τι πρεσβεύει, λοιπόν, αυτή η ολιστική θεώρηση των πραγμάτων; Ότι όλα όσα σας προανέφερα, η αλυσίδα αυτών των πραγμάτων, πρέπει να αποτελεί και να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο αδιαίρετο σύνολο. Μέχρι το 2009 η πολιτική που ακολουθείτο ήταν αυτή η πολιτική της ολιστικής, της συνολικής θεώρησης των πραγμάτων.


(DE)
(GK)


Απέφερε θετικά αποτελέσματα; Διότι θα πρέπει να την αξιολογήσουμε. Βεβαίως, απέφερε θετικότατα αποτελέσματα. Αρκεί να θυμίσω μόνο τούτο. Είμαστε παγκοσμίως η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη και η ναυτιλία μας αποφέρει κάθε έτος μία καθαρή συναλλαγματική εισροή στην πατρίδα, της τάξεως ετησίως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα, λοιπόν, απέδωσε η μέχρι τώρα πολιτική.


Ερώτημα: Μία ομάδα που έχει επιτυχίες την αλλάζεις ή την κρατάς και την αναβαθμίζεις; Προφανώς, το δεύτερο. Ποιος, όμως, είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο διαρθρώνεται αυτή η ολιστική θεώρηση των πραγμάτων που προανέφερα;


Είναι το Λιμενικό Σώμα, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα Λιμενικό Σώμα που αριθμεί γύρω στους εφτά χιλιάδες οκτακοσίους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, άνθρωποι που καθημερινά κερδίζουν τις μάχες που δίνουν, μολονότι η υποστελέχωση είναι δραματική της τάξεως περίπου του 30%, μολονότι ο εξοπλισμός τους είναι απαρχαιωμένος και μολονότι τα μέσα, πλωτά, χερσαία και εναέρια, που έχουν στη διάθεσή τους δεν λειτουργούν.


Αυτό είναι το Λιμενικό Σώμα, κύριοι, αυτός ο άξονας της ναυτιλιακής πολιτικής της χώρας, που καθημερινά δίνει εξετάσεις και επιτυγχάνει.


Και ερχόμαστε στη σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που υιοθετεί, βεβαίως, την πρώτη, την αποτυχημένη -κατά Ανδρέα Παπανδρέου αποτυχημένη- άποψη των πραγμάτων και αποκόπτει το Λιμενικό Σώμα από τη ναυτιλία της χώρας, επιφέροντας δραματικές αρνητικές επιπτώσεις.


Επιτρέψτε μου να σκιαγραφήσω τις βασικότερες εξ αυτών. Πρώτη αρνητική επίπτωση: Χάνεται από το νέο Υπουργείο, το ΥΘΥΝΑΛ, μία τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου, που αποκτήθηκε πώς; Με εργασία των λιμενικών είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επί τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες, χωρίς αργίες, χωρίς απεργίες. Έτσι έγινε αυτή η συσσώρευση της τεχνογνωσίας, για να ξέρουμε πώς εργάζονται κάποιοι και τι προσφέρουν κάποιοι, τους οποίους μακροπροθέσμως θέλετε να αντικαταστήσετε.


Δεύτερον, θα μειωθεί κατ’ ανάγκην το μορφωτικό επίπεδο του Λιμενικού Σώματος; Γιατί; Διότι τώρα στα στελέχη του δεν θα υπάρχει η ανάγκη της ευρείας γνώσεως των ναυτιλιακών ζητημάτων.


Και τρίτον, το κυριότερο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι πλέον θα δημιουργηθούν αξιωματικοί δύο ταχυτήτων. Θα είναι οι αξιωματικοί, οι «επιτελικοί εγκέφαλοι», να το πω έτσι, που θα ασχολούνται με τα ναυτιλιακά ζητήματα και τις παγκόσμιες ναυτιλιακές εξελίξεις και θα είναι και οι άλλοι αξιωματικοί που θα ασχολούνται με ζητήματα αστυνόμευσης και ασφάλειας της καθημερινότητας.


Οι μεν πρώτοι, οι επιτελικοί, θα χάσουν την επαφή με το λιμάνι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Οι δε δεύτεροι, δηλαδή, αυτοί που θα ασχολούνται καθημερινά με τέτοιου είδους ζητήματα αστυνόμευσης και ασφαλείας, θα χάσουν την επαφή κατ’ ανάγκην με τα ευρύτερα ζητήματα της ναυτοσύνης, της ναυτιλίας.


Άρα, λοιπόν, τι θα εμφανιστεί; Θα εμφανιστεί ένα ρήγμα σε αυτό που λέμε -επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον όρο- ενιαίο πνεύμα μονάδος, το οποίο δίνει στο Σώμα του Λιμενικού, αλλά και σε οποιοδήποτε Σώμα, την αποτελεσματικότητα και τη συναντίληψη, που είναι απαραίτητη για το έργο τους. Άρα, λοιπόν, μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: Γιατί θέλετε να επιφέρετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις;


(ΑΜ)
(DE)


Θα σας πούμε ξεκάθαρα από την πλευρά του Κόμματός μας τι πιστεύουμε εμείς, αγαπητοί κύριοι του ΠΑΣΟΚ: Το κάνετε γιατί κάποιοι έβαλαν στο μάτι την ελληνική ναυτιλία, κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας, κάποιοι θέλουν να το υπονομεύσουν και βρήκαν αυτόν τον τρόπο να το υπονομεύσουν, προτάσσοντας -όπως ευστόχως είπε ο κ. Καμμένος- αγαθές προθέσεις, δηλαδή «να κάνουμε ένα αρχηγείο». Πίσω, όμως, από αυτές τις αγαθές προθέσεις, η κατάρρευση της ελληνικής ναυτιλίας συντελέστηκε.


Θα σας πω τώρα πώς συντελέστηκε με τρία βήματα: Πρώτον, καταργήσατε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεύτερον, διχοτομείτε με το παρόν νομοσχέδιο το Λιμενικό Σώμα, διότι θα είναι οι του Λιμενικού Σώματος που θα κάνουν όλα αυτά που λέει το νομοσχέδιο και θα είναι και οι αποσπασμένοι -άλλο κομμάτι του Λιμενικού Σώματος- στο Υ.Θ.Υ.Ν.Α.Λ. Και τρίτον τι κάνατε; Αφού καταργήσατε το πρώην Υ.Ε.Ν., δημιουργήσατε ένα Υπουργείο, το Υ.Θ.Υ.Ν.Α.Λ., το οποίο –επιτρέψτε μου να πω- έχει μία σχοινοτενή και βλακώδη ονομασία.


Το ονομάσατε «Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας», δηλαδή μία «μπουρδολογία». Επιτρέψτε μου να πω ότι τότε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί το λέτε «Τροφίμων»; Τα ψάρια, τα προϊόντα της αλιείας, τα αλιευτικά προϊόντα δεν είναι τρόφιμα; Τότε, να αλλάξετε και το ΥΠ.Α.Α.Τ., να το κάνετε όπως θέλετε. Σ’ αυτά είστε «μανούλες», πρώτοι. Αλλάζετε τα πράγματα, τα συσκοτίζετε. Αλλά, πολύ ωραία, σαν την σουπιά ρίχνετε το μαύρο δηλητήριό σας, διότι ο σκοπός σας ο ανομολόγητος είναι να συντρίψετε την ελληνική ναυτιλία. Εάν τώρα αυτό είναι δικιά σας επιλογή ή άλλων κέντρων που σας την υπαγορεύουν, αυτό θα το απαντήσετε εσείς.


Εν συνόψει, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ακόμη μία προσπάθεια για να βγει από τα αδιέξοδα και το χάος, που αυτό το ίδιο δημιούργησε με τις αναίτιες πραγματικά παρεμβάσεις του στον ευαίσθητο τομέα της ναυτιλίας. Μόνο που το κάνει άτσαλα αυτό το πράγμα γιατί περιπλέκει έτι περαιτέρω τα πράγματα, καθώς προσπαθώντας να διορθώσει λάθη, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα λάθη.


Εμείς έχουμε μία πρόταση να σας κάνουμε. Μας έκανε την τιμή και ήρθε και ο κύριος Υπουργός να ακούσει κάποιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Τέλος πάντων, μας τιμά με την παρουσία του.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): …


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεκτό.


Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση να σας κάνουμε: Να το πάρετε αυτό πίσω το νομοσχέδιο.


Να διαβάσετε ή να ενημερωθείτε για την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου επί του συγκεκριμένου ζητήματος –τώρα θα καταθέσω και στα Πρακτικά ένα κείμενο- και με ψυχραιμία να συζητήσουμε ξανά το θέμα. Θα μπορούσαμε δε να αποδεχθούμε -και θα σας δίναμε και εύσημα- εάν δημιουργούσατε ένα σώμα ελληνικής ακτοφυλακής στα πρότυπα του FRONTEX, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των λαθρομεταναστών -μέχρι εκεί, όμως- το οποίο θα μπορούσατε να το εντάξετε και στις δομές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά όχι να καταστρέψετε το Λιμενικό Σώμα και μαζί μ’ αυτό να καταστρέψετε και την ελληνική ναυτιλία.


Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα χρειαστώ δύο λεπτά για να καταθέσω στα Πρακτικά ένα κείμενο πολύ σημαντικό.


Το κείμενο που θέλω να καταθέσω, κύριε Υπουργέ, είναι του αειμνήστου Γιαννόπουλου –Υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, ο οποίος διετέλεσε και Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας- ο οποίος στέλνει μία επιστολή στις 14 Ιανουαρίου του 1988 και λέει γι’ αυτήν τη λογική της πολιτικοποίησης- αποστρατικοποίησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τότε.


Κύριε Καμμένε, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η επιστολή. Να την πάρετε από τα Πρακτικά.


(AD)
(4AM)


Λέει «κοιτάξτε να δείτε, η εμπορική μας ναυτιλία σε περίπτωση κρίσεως…» -γιατί αναφερθήκατε σε εθνικό δόγμα ασφαλείας- «…σε περίπτωση πολέμου είναι το τέταρτο Σώμα που θα κληθεί να υπερασπίσει ζωτικά ελληνικά συμφέροντα». Πώς ενεργοποιείται, όμως, ως τέταρτο Σώμα και συμβάλλει στην άμυνα της χώρας το Υπουργείο τότε Εμπορικής Ναυτιλίας; Μέσω των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν σ’ αυτό. Γιατί; Διότι, με το που πέφτουμε σε κατάσταση εθνικού συναγερμού, αυτοί οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν –και στελέχωναν και μέχρι πρότινος- τις υπηρεσίες του Υπουργείου, μπαίνουν αυτομάτως υπό τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και με τη σειρά του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μεταφέρει τη διοίκηση αυτών των ανθρώπων στο ΓΕΕΘΑ.


Χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Γιαννόπουλος λέει ότι δημιουργείται για την εθνική μας ασφάλεια ένα κρίσιμο «κύκλωμα» -αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιεί- Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, Λιμενικό Σώμα, Διεύθυνση Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών και οι άλλες υπηρεσίες του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.


Και σημειώνει χαρακτηριστικά –διαβάζω τη φράση του- το εξής: «Το κύκλωμα αυτό ασφαλείας, εφ’ όσον διακοπεί από παρεμβολή στελεχών που δεν έχουν στρατιωτική ιδιότητα, μπορεί να εμφανίσει σημαντικές αδυναμίες στις επιχειρήσεις άμυνας».


Σας το καταθέτω για τα Πρακτικά.


(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)


Σας τα είπε όλα ο αείμνηστος Γιαννόπουλος! Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός! Καταλαβαίνετε ότι αυτό το επιχείρημά σας περί δικής σας συμβολής, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, σε μία νέα αναδιάρθρωση του δόγματος εθνικής ασφαλείας με τη δήθεν αναβάθμιση του Λιμενικού και όλα αυτά, είναι έπεα πτερόεντα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο να τα δούμε ξανά τα πράγματα με ψυχραιμία, διότι δεν κάνετε ζημιά στο Λιμενικό Σώμα, αλλά στην ελληνική ναυτιλία.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Αστέριο Ροντούλη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.


Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Πράγματι, η αυριανή μέρα της μεγάλης πανεργατικής απεργίας θα είναι πάρα πολύ σημαντική και ίσως αποδειχθεί και ιστορική. Όλα δείχνουν ότι θα έχει παλλαϊκό χαρακτήρα, πανελλαδικό και θα στείλει ένα πολύ γερό, αγωνιστικό, μαχητικό μήνυμα.


Το ποιος δυναμιτίζει αυτήν, όπως και πολλές άλλες κοινωνικές κινητοποιήσεις, κυρίως έχει να κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το αν αυτά τα μηνύματα που η ελληνική κοινωνία όλο αυτό το διάστημα έχει επιχειρήσει και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να στείλει, έχουν αποδέκτες. Δυναμιτίζεται το τοπίο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών, γιατί όλοι έχουμε παρακολουθήσει –και είναι πια βίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων, των εμπόρων, των επαγγελματιών, όλων των κλάδων και των κατηγοριών που πλήττονται- την απαξίωση απέναντι στις διεκδικήσεις, τη συκοφάντηση, την παραπλανητική στάση και τη συστηματική προσπάθεια απονομιμοποίησης των αγώνων, με την επίκληση φοβικών συνδρόμων και καταστροφικών αδιεξόδων, αν μιλήσει ο λαός.


(XS)
(AD)


Όταν λοιπόν έχουμε μία Κυβέρνηση που θεωρεί εχθρό το λαό, το κλίμα δυναμιτίζεται.


Εκεί πρέπει να σταθούμε, στην αυριανή μέρα κι εκεί πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Θα υποδεχτούν το λαϊκό μήνυμα αύριο, όπως του ταιριάζει και του πρέπει κι όπως ολοφάνερα θα εκδηλωθεί ή θα το θεωρήσουν ασήμαντο, δευτερεύον ή θα επιδιώξουν να αναδείξουν τις όποιες συγκρούσεις που ενδεχομένως έτσι ή αλλιώς θα εκδηλωθούν;


Εκεί είναι το κουμπί, εκεί είναι η ουσία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο και θέλω να το πω από το Βήμα αυτό, ότι σε όλες τις μεγάλες τελευταίες κινητοποιήσεις, ο στρατηγικός σχεδιασμός που παρακολουθήσαμε να ξεδιπλώνεται από την πλευρά της Αστυνομίας -και δεν είναι θέμα επιχειρησιακό μόνο της αστυνομίας, προφανώς υπάρχει πολιτική κυβερνητική ευθύνη- είναι να διογκώνεται κάθε γεγονός ενός επεισοδίου που μπορεί να συμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο -στα Προπύλαια, στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, στην Ομόνοια- ώστε να εκδηλώνεται μία γενικευμένη εκκαθαριστική αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Πλατείας Συντάγματος.


Αυτό το είδαμε δύο τουλάχιστον φορές σε μεγάλες τέτοιες διαδηλώσεις, που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτιμά να μην εκδηλωθεί αυτή η παλλαϊκή, αγωνιστική κινητοποίηση, να μην δοθεί αυτό το μεγάλο μήνυμα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί, θα είναι με τη μαχητική του στάση, θα είναι με τη στάση της ανάδειξης όλων αυτών των αιτημάτων, θα έχει την αντικυβερνητική αιχμή, θα έχει την αιχμή απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ακολουθείται και δεν υπάρχει καμμία ανάγκη να παραστήσουμε τους κλέφτες και τους αστυνόμους σε μία τόσο μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.


Απ’ αυτήν την άποψη προειδοποιούμε για μία ακόμα φορά, δεν θα είναι ούτε και τώρα εύκολος στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ κι ας μην το σκεφτεί κανείς αυτό. Κυρίως όμως αυτό που ενδιαφέρει είναι ακριβώς η καταξίωση και η δικαίωση των αγώνων, που ήδη εκδηλώνονται όλον αυτόν τον καιρό και που θα πάρουν τον παλλαϊκό τους χαρακτήρα και τον πανελλαδικό τους χαρακτήρα αύριο.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Κύριε Πρόεδρε αν έχετε την καλοσύνη υπολογίστε μου δύο λεπτά ακόμα γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ σ’ αυτό το στενό χρονικό πλαίσιο σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται μόνο σε μία συνεδρίαση.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Συνεχίστε κύριε Δρίτσα.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έρχομαι στην κυβερνητική τροπολογία που κατατίθεται για τα κέντρα υποδοχής όπως τα λέει, αλλά τα λέει και κέντρα κράτησης των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, κάθε ευρωπαϊκή χώρα και κάθε δημοκρατική χώρα από τις συμβάσεις τις ίδιες και του ΟΗΕ και τις πολυμερείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές, υποχρεούται να υποδέχεται και να έχει χώρους υποδοχής.


Στη χώρα μας είχαμε και κέντρα κράτησης στη Λέσβο. Είχαμε επίσης στη Λέσβο και κέντρα υποδοχής, στην Αγιάσω και έχουμε ακόμα, υποδειγματικό, το οποίο δεν δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα.


Εδώ προβλέπεται με αυτήν την τροπολογία διαδικασία fast track για να φτιάξουμε στα στρατόπεδα προκάτ, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης περιβαλλοντικής, αδειοδότησης, οτιδήποτε. Μα περιμένετε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα οργανώσετε πραγματικές λύσεις; Το προσπερνώ μόνο μ’ αυτό το σχόλιο γιατί πρέπει να προχωρήσω σε δύο, τρία ακόμα σχόλια για το ίδιο το νομοσχέδιο.


Τοποθετήθηκα στην πρωτομιλία μου, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση μ’ αυτόν τον τρόπο της προχειρότητας και της ανακολουθίας ανοίγει το δρόμο με τους χειρότερους όρους στην επιστροφή στο παλιό καθεστώς.


(ΚΟ)
(4XS)


Και λίγο-πολύ αυτό μπορεί να συμβεί. Και πάλι, όμως, θα είναι με τους χειρότερους όρους και μάλιστα χειρότερους απ’ ό,τι ήταν πριν.


Δεν έχω τώρα το χρόνο να αναπτύξω τώρα το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων μου. Αυτό το έκανα στην πρωτομιλία μου, αλλά και στην Επιτροπή. Όμως, θα ήθελα να επισημάνω μερικά σοβαρά ζητήματα.


Οι προσλήψεις, οι πανελλαδικές εξετάσεις στο Λιμενικό Σώμα, το Α.Σ.Ε.Π. και η αντικειμενικοποίηση αυτών των εξετάσεων είναι πρώτιστης προτεραιότητας και πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τη φαυλότητα στην αντικειμενικότητα, στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι κάτι που ζητούν και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Λιμενικών.


ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Συμφωνείτε, δηλαδή.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Επίσης, θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι που έγιναν δεκτές μερικές από τις τροπολογίες που καταθέσαμε και ήταν και τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα.


Μένει τώρα προς απάντηση η τροπολογία που έχουμε καταθέσει σχετικά με τους τεχνικούς αξιωματικούς. Είναι θέμα δικαιοσύνης και θέμα που συμφέρει το ίδιο το Λιμενικό Σώμα.


Δεν είναι δυνατόν μέσα από τη διάκριση που υπάρχει σε βάρος των τεχνικών αξιωματικών -και η οποία δεν έχει αιτιολογημένη βάση, γιατί όλοι τα ίδια κάνουν και δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η διάκριση- να αδικούνται όχι μόνο αυτοί, αλλά και το Σώμα να στερείται για πολλά χρόνια ακόμη, λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης, τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες εξαιρετικών στελεχών, εξαιρετικά καταρτισμένων και πολύ ικανών.


Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι θα πρέπει να δεχθείτε αυτή την τροπολογία.


Δεν έχω χρόνο, κύριε Πρόεδρε και σέβομαι και τους συναδέλφους και εσάς και σταματώ εδώ. Απλώς, θα ψηφίσουμε και εξαναγκαζόμαστε να μην μπορούμε να μιλήσουμε επί των άρθρων. Αυτή δεν είναι διαδικασία. Θα τοποθετηθώ μόνο στο τέλος, όσον αφορά το τι ψηφίζουμε σε κάθε άρθρο.


Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρο Δρίτσα.


Το λόγο έχει για δώδεκα λεπτά ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Συνεχίζεται.../...


************

AQUARELA CREPA CAFFE 

 ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ του NEXTOK: Απλά πείτε ότι είστε αναγνώστες του NEXTOK και αμέσως θα έχετε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκπτωση

 Για delivery Δείτε περισσότερα: http://nextok.blogspot.com/2011/01/aquarela-crepa-cafe-48-156-18453-211.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου