Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ - 4

Για την ιστορία, δημοσιεύουμε όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 22 Φεβρουαρίου 2011, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου περί Σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής. Μια προσεκτική ανάγνωση από τον υποψιασμένο αναγνώστη, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των αιτίων που οδήγησαν τη κυβέρνηση στην αποκοπή του Λιμενικού από το πρώην ΥΕΝ, αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Συνέχεια από προηγούμενο.../...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Γιατί κύριε Ροντούλη, υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες και οικονομικοί λόγοι που πρέπει να αναπτυχθούν.



Δεύτερον, η Ακαδημία του Λιμενικού Σώματος είναι συνυφασμένη με την πρόταση του κυρίου Δρίτσα για την ένταξη των λιμενικών, των στελεχών του Λιμενικού με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γιατί χωρίς Ακαδημία, Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν μπορεί να υπάρξουν, γιατί δεν υπάρχει σταθερός αριθμός.


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Γιατί δεν τα κάνατε όλα αυτά; Έντεκα χρόνια…


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Ροντούλη, ξέρετε μεσολάβησε η Νέα Δημοκρατία. Την ξεχάσατε. Είναι οι συγκάτοικοι σας, κύριε Ροντούλη, στην «πολυκατοικία» της δεξιάς. Την ξεχάσατε. Κι επειδή βλέπω νέα προσέγγιση αυτήν την περίοδο, σας το θυμίζω.


Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Αφήστε τα αυτά γιατί ο κόσμος γνωρίζει και ο λαός του Έβρου γνωρίζει και ο κόσμος του Λιμενικού γνωρίζει και ο κόσμος της ελληνικής ναυτοσύνης γνωρίζει και γνωρίζουν καλά.


Τώρα, όσον αφορά τον Έβρο άκουσα τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Πλακιωτάκη να καταλήγει στην ομιλία του με ορισμένα υπονοούμενα. Άκουσα κάτι για φωτογραφικές διατάξεις, κάτι για περίεργες που αναφέρονται στην τροπολογία η οποία αφορά τη δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να αλλάζει τους όρους χρήσης για ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για Κέντρα κράτησης των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών στη χώρα μας.


Ξεχνώ προς στιγμήν την τοποθέτηση του κυρίου Πλακιωτάκη και θέλω να μείνω στην ευαισθησία των συναδέλφων που προέρχονται από τον Έβρο, της κυρίας Ρενταρή, της κυρίας Τσιαούση, του κυρίου Δερμεντζόπουλου, οι οποίοι στάθηκαν με πολύ ευπρέπεια οφείλω να πω, άλλο αν ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε πολλά πράγματα με οξύ ή λίγο περισσότερο τόνο από τους άλλους συναδέλφους.


(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)


Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, επειδή τέθηκαν ορισμένα θέματα να απαντήσω σ’ αυτά. Δεν θέλω να αφήσω τίποτα αναπάντητο.


Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τόσο τους συναδέλφους όσο και τους πολίτες τους Έβρου, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό ακούν πολλά και από πολλούς, Δημάρχους και άλλους πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης στην περιοχή, ότι αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εργάζεται για τον Έβρο. Δεν κοροϊδεύει τον Έβρο. Δεν κοροϊδεύει τους πολίτες του Έβρου, όπως γνώρισαν τι σημαίνει κοροϊδία επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.


Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι που έφερε την Ευρώπη στα σύνορά της, δηλαδή στον Έβρο, εκεί που είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας αυτό που δεν τόλμησε και δεν έκανε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Αναδεικνύοντας δηλαδή, ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν είναι ελληνικό ζήτημα.


Είναι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ., η οποία πέρασε τους νόμους για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, θεσμοθετημένων και οργανωμένων με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην επισύρουμε τη διεθνή κριτική όπως γίνεται σήμερα, όπου σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει δυσφήμηση της χώρας μας και του Έβρου.


Για ποιο λόγο; Γιατί δεν υπάρχουν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες, γιατί εγώ ως πολίτης κι όχι ως Υπουργός, ντρέπομαι για την κατάσταση η οποία υπάρχει στα Κέντρα και για τις συνθήκες κράτησης.


(KO)


(6XS)


Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλων, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, το οποίο επί χρόνια, επί δεκαετίες, έκανε πως δεν καταλάβαινε και δεν προετοιμαζόταν. Γι’ αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι, αγαπητοί συνάδελφοι από τον Έβρο, τις τελευταίες συζητήσεις και τη μεγάλη ενόχληση η οποία αναδεικνύεται στην περιοχή.


Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες στην πρώτη επίσκεψή μου και τις πρώτες μέρες που ανέλαβα ως Υπουργός, όταν οι τοπικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι πολιτικοί φορείς ζήτησαν τη δημιουργία του φράχτη στην περιοχή, στα σύνορα; Ήσασταν!


Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες σε όλες τις επισκέψεις των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών, που θέτουν θέμα ανυπαρξίας κέντρων υποδοχής ακριβώς εκεί που είναι τα σύνορα της Ευρώπης;


Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόντες εδώ, όταν συζητούσαμε τον προηγούμενο νόμο, το νόμο για το άσυλο, όπου προβλέπει, όπως πολύ σωστά μας τόνισε και μας υπενθύμισε η συνάδελφος κα Ρενταρή, τα δύο κέντρα πρώτης υποδοχής στον Έβρο, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, με νέο επιστημονικό προσωπικό και με νέους ανθρώπους που πρέπει να βρουν δουλειά και να δουλέψουν στην περιοχή, η οποία κατά τα άλλα μαστίζεται από την ανεργία; Το γνωρίζετε, λοιπόν, αυτό. Αυτές είναι επιλογές που πρέπει να γίνουν.


Αντί αυτών, ακούμε πρώτα απ’ όλα για τα πλωτά μέσα, λες και δεν γνωρίζετε ότι τα πλωτά μέσα είναι πρόταση των εταίρων μας, οι οποίοι υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο, λες και δεν γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση να διευκρινίσει και να διερευνήσει όλες τις προτάσεις.


Ποιος, όμως, είπε και ποιος αποφάσισε ότι θα πάει πλωτό στον Έβρο; Για ολόκληρη τη χώρα συζητούμε. Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε. Οι μελέτες αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι είμαστε πολύ μακριά από τον Έβρο. Είμαστε ακόμα στις αντοχές αυτών των πλωτών μέσων, δηλαδή αν θα μπορούν να αντέξουν τα κύματα του Ατλαντικού για να περάσουν. Πότε έφτασε στον Έβρο; Ποιος το αποφάσισε και ποιος, επιτέλους, είναι αυτός ο ανεύθυνος ο οποίος δημιουργεί αυτήν την ένταση στην τοπική κοινωνία; Ποιος; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.


Η δεύτερη ερώτηση αφορά τα κέντρα, την τροπολογία. Γνωρίζετε ότι πρέπει να φτιάξουμε κάποια κέντρα. Γνωρίζετε ότι έχουμε και πάλι υποχρέωση να διερευνήσουμε όλες τις προτάσεις, γιατί εδώ είναι η Αντιπολίτευση -βλέπετε το μέτρο και το βαθμό ευθύνης της Αντιπολίτευσης- και πρέπει να έχουμε απολύτως διαφανείς και κοστολογημένες διαδικασίες, ούτως ώστε οι λύσεις να είναι όχι μόνο διαφανείς, αλλά και στο ελάχιστο δυνατό κόστος. Και για το λόγο αυτό, διερευνούμε τα πάντα, όπως την πρόταση της Δανίας για λυόμενα κέντρα υποδοχής, αλλά και την πρόταση που είχαμε, ούτως ή άλλως, επεξεργαστεί εδώ για την αξιοποίηση στρατοπέδων που σήμερα δεν λειτουργούν.


Είδαμε τις τεχνικές δυσκολίες και από την άποψη αυτή διαπιστώσαμε ότι ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε και τη δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών χώρων που σήμερα δεν λειτουργούν. Και υπήρξαν προσφορές.


Όμως, όσον αφορά αυτές τις προσφορές και επειδή θέλουμε να τις διερευνήσουμε σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, ζητήσαμε από τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή από τους δημάρχους της περιοχής, να μας πουν αν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης ή όχι. Τίποτα δεν έγινε αδιαφανώς. Τίποτα απολύτως! Με επίσημες επιστολές προς το Δήμαρχο Ορεστιάδας ρωτούσαν οι υπηρεσίες μας εάν και κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διάφορα ακίνητα της περιοχής που είναι εγκαταλελειμμένα. Επίσης, ρωτούσαν αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί στην περιοχή της Ορεστιάδας. Όμως, αυτό γινόταν ταυτόχρονα με γενική εφαρμογή και σε άλλα ακίνητα, γιατί έχουμε και άλλες προτάσεις από την περιοχή του Έβρου, τις οποίες έχω εδώ και είναι στη διάθεσή σας, αν θέλετε.


Όμως, εμείς δεν νομοθετούμε για τον Έβρο και για το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Εμείς νομοθετούμε για όλη τη χώρα. Τα κύματα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι μόνο στον Έβρο, αλλά παντού και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από την οργανωμένη παρουσία του κράτους, προκειμένου να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αποφύγει τις τρομερές και πολλαπλές πιέσεις που έχει από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.


Ποιος είναι, λοιπόν, εκείνος ο οποίος καλλιεργεί συνεχώς την αμφισβήτηση; Τι ακριβώς επιδιώκουν; Επιδιώκουν, δηλαδή, να μην πετύχει η προσπάθεια της Κυβέρνησης; Επιδιώκουν να μην πετύχει η προσπάθεια για τη δημιουργία των συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή;


(FT)


(6KO)


Αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου, γιατί είχα την αίσθηση τουλάχιστον ότι οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής, εκφράζοντας το λαό της περιοχής -όπως ο λαός εκφράστηκε βεβαίως και με πολλές δημοσκοπήσεις, αλλά ταυτόχρονα και με πολλές εκδηλώσεις των ιδίων- είχαν με απόλυτη σαφήνεια διατυπώσει τη θέση ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη και η πρώτη κυβέρνηση που κάτι κάνει στην περιοχή, για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο θέμα.


Το θέμα δεν είναι γενικό και αόριστο. Είναι αυτό το οποίο το βλέπουμε και το ζούμε παντού, σε ολόκληρη σήμερα την ελληνική κοινωνία, στους δρόμους. Δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική πλευρά, αλλά είναι η πολιτική, η κοινωνική διάσταση που έχει και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ευθύνη, όμως, όχι με λαϊκισμό, όχι με αποπροσανατολισμό, όχι με εκμετάλλευση.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Υπουργέ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.


Όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό κάθε αυτό και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Δημητρουλόπουλος για τους κελευστές. Επιχειρήσαμε με τη ρύθμιση την οποία κάναμε σήμερα πράγματι να καλύψουμε το μεγάλο μέρος και το καλύψαμε. Έχετε δίκιο, όμως, ότι επτά εξ αυτών δεν καλύπτονται από αυτήν την κατηγορία και δεν μπορούσαμε να το καλύψουμε σήμερα, δεδομένου ότι χρειάζεται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Όπως γνωρίζετε από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα της χώρας, δεν μπορούμε να το ρυθμίσουμε σήμερα.


Ωστόσο, όμως, μπορώ να δεσμευθώ σε σας ότι ενόψει των προεδρικών διαταγμάτων, που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου. Ούτως ή άλλως το γνωρίζετε, το γνωρίζουν όλοι ότι ποτέ δεν θέλω να αδικώ κανέναν, όσο περνάει από το χέρι μου. Αυτό θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.


Δεύτερον, όσον αφορά την άλλη πρόταση, την τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Δρίτσας και νομίζω και το Κομμουνιστικό Κόμμα για τους τεχνικούς αξιωματικούς. Αυτή η υπόθεση, κύριε Δρίτσα, είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση και η συζήτηση κρατάει πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι έχετε απόλυτο δίκιο ότι όσον αφορά την ποιότητα των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα επίπεδα.


Και πολύ σωστά νομίζω ότι ο κ. Καμμένος είπε, ότι ήταν μία μικρή κυβέρνηση, η οποία ήταν απομονωμένη κάπου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πάλαι ποτέ, ήταν ένα μικρό κράτος, απομονωμένο από το υπόλοιπο κράτος. Ωστόσο ο κόσμος δεν γνωρίζει, όμως, στηρίχθηκε πράγματι σε πολλά, καλά επιστημονικά στελέχη, υπό την έννοια ότι όλοι οι αξιωματικοί και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης.


Το ίδιο ισχύει και τους τεχνικούς αξιωματικούς, τους προερχόμενους δηλαδή από το Πολυτεχνείο, τους πτυχιούχους των πολυτεχνικών σχολών. Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη στη δομή και τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν αυτή που τους επέτρεπε την εξέλιξη που έχουν οι άλλοι αξιωματικοί. Αλλά ήταν απολύτως λογικό, γιατί οι άλλοι αξιωματικοί ήταν μάχιμοι αξιωματικοί, οι οποίοι έπρεπε να περάσουν από συνεχείς μεταθέσεις και βεβαίως, να περάσουν από σκάφη, από πλωτά μέσα ή εναέρια μέσα και να περάσουν από πολλές εκπαιδεύσεις. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι οι τεχνικοί αξιωματικοί προσέφεραν υποδεέστερη συμμετοχή στην όλη πορεία του Λιμενικού Σώματος.


Με τη νέα διάρθρωση του Λιμενικού Σώματος την οποία δρομολογούμε, θέλω και εδώ να δεσμευθώ ότι θα εξετάσουμε, μέσα στα πλαίσια του προεδρικού διατάγματος, να δώσουμε μία νέα ανάσα όσον αφορά την ιεραρχία και την επετηρίδα τους. Όμως, δεν μπορούμε αυτό να το υιοθετήσουμε σήμερα, γιατί και εδώ χρειάζεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, γιατί προκαλεί οικονομικό κόστος, κυρίως διότι επηρεάζει την καταληκτικό βαθμό και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.


Γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, κρατώ την ουσία του θέματος και δεσμεύομαι για την επόμενη ρύθμιση, στα πλαίσια του προεδρικού διατάγματος.


Όσον αφορά την τροπολογία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και εδώ η προσμέτρηση των πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση της πραγματικά συντάξιμου υπηρεσίας αποτελεί και αυτό συνταξιοδοτική ρύθμιση και άπτεται του Κώδικα των Στρατιωτικών συντάξεων. Να υπενθυμίσω ότι το Λιμενικό Σώμα είναι στρατιωτικό. Ως εκ τούτου, όχι μόνο και εδώ χρειαζόμαστε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών.


(XF)


(6FT)


Κρατώ όμως και πάλι την ουσία της πρότασης αυτής, προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανέρχομαι σε μία αρχική διατύπωση. Σήμερα δεν συζητήσαμε για το μέλλον της εμπορικής ναυτιλίας. Αυτό ούτως ή άλλως είναι λαμπρό. Ούτως ή άλλως η εμπορική ναυτιλία έχει ικανότατα στελέχη, ικανότατα think tanks σε ολόκληρο τον κόσμο που να μπορούν να αντλούν εμπειρίες, πολιτικές ιδέες, προτάσεις. Υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και πολύ μεγάλη ευελιξία.


Η επιλογή της Κυβέρνησής μας είναι η δημιουργία ενός νέου Υπουργείου, του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Κι αυτό θα στηρίζει την πρωτοπόρο ναυτιλία με κάθε τρόπο.


ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να το κάνετε και «κυνηγιού»!


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ταυτόχρονα η Κυβέρνησή μας επιχειρώντας να υπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας μας όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, όσον αφορά τον τομέα της Συνθήκης Σένγκεν, όσον αφορά τις ανάγκες του ελλαδικού χώρου για την ενότητά, για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και για τη φύλαξη των συνόρων στην παράκτια Ελλάδα και στο θαλάσσιο χώρο, δημιουργεί ένα νέο Σώμα στα πλαίσια ενός νέου Υπουργείου, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο τώρα διαμορφώνεται, τώρα οργανώνεται. Έτσι ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα Υπουργείο με τρεις πυλώνες που θα υπηρετήσουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.


Για το μεσοδιάστημα, για τα χρόνια που χρειάζονται για την πολιτικοποίηση των υπηρεσιών που στηρίζουν την εμπορική ναυτιλία και την πλήρη ένταξη των αξιωματικών, την επάνοδό τους στο Λιμενικό Σώμα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γι’ αυτή την περίοδο το Λιμενικό Σώμα -η ελληνική ακτοφυλακή- με τα στελέχη του θα στηρίζει χωρίς καμία διακοπή την εμπορική ναυτιλία, την πρωτοπόρο ναυτιλία.


Όλα τα υπόλοιπα αφορούν τις πολιτικές και οικονομικές λειτουργίες του κράτους, γιατί η ακτοπλοΐα πλέον είναι απελευθερωμένη, είναι οικονομική δραστηριότητα και λειτουργεί στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες των λιμανιών είναι κι αυτές απελευθερωμένες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.


Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι η πολιτική βούληση, η οποία εκφράστηκε σήμερα από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα, δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον του τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και θέλουν να μείνουν κολλημένοι στο παρελθόν. Είναι η πολιτική βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μη στηρίξουν το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και να επιμείνουν στην παλιά, στην παρωχημένη λογική του Λιμενικού Σώματος ως Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δηλαδή απλά στην υπηρεσία του εφοπλισμού. Ε, κάνατε λάθος, κύριοι συνάδελφοι.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Καμμένος.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι υπάρχει διαφορά πολιτικής και αυτό που δεν δέχομαι είναι η λέξη «θράσος». Δεν αποτελεί θράσος. Έχουν παρέλθει οι εποχές του «δεν δικαιούστε να ομιλείτε». Έχουμε διαφορά πολιτικής και πιστεύουμε ότι η εμπορική ναυτιλία πρέπει να στηριχθεί στο Λιμενικό Σώμα, όπως το πιστεύουν στο Γαλαξίδι, στην Άνδρο, στην Αιγνούσα, στη Χίο, όπως το πιστεύουν οι αξιωματικοί στις γέφυρες και στις μηχανές και οι ναυτεργάτες στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό, στον Ινδικό, στα Στενά του Άντεν και στους ωκεανούς του κόσμου. Πιστεύουν οι άνθρωποι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, της μεγάλης των Ελλήνων ναυτιλίας, ότι δίπλα τους έχουν το Λιμενικό Σώμα.


Από σήμερα με απόφαση της Κυβέρνησης, του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα το έχουν. Θα το έχουν όμως σύντομα, όταν τα πράγματα αλλάξουν και όταν ο ελληνικός λαός ψηφίσει διαφορετικά.


Δεν είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση αυτή την αλλαγή. Κι αυτή η αλλαγή πιστεύουμε πολιτικά ότι θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα στην εμπορική μας ναυτιλία, ένα μεγάλο πλήγμα στην ακτοπλοΐα μας, ένα μεγάλο πλήγμα στη νησιωτική μας πολιτική. Και λυπούμεθα που το λέμε, αλλά πλέον χωρίς το Λιμενικό Σώμα η εμπορική ναυτιλία, η ελληνική σημαία, χάνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.


Ελπίζω η Κυβέρνηση σύντομα να αλλάξει.

(PM)


(6XF)


Θέλω να σταθώ ακόμα σε κάποια πράγματα τα οποία ειπώθηκαν σ’ αυτό εδώ το νομοσχέδιο. Επειδή θέλω να λέω «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», υπήρχε μία αντιπαράθεση με τον κύριο Υφυπουργό ο οποίος κατάγεται από το Πέραμα του Ρεθύμνου.


Επειδή ξέρω ότι εκεί στο Ρέθυμνο τα πράγματα τα λένε με το όνομά τους και επειδή ξέρω ότι ο κ. Υφυπουργός έχει δίπλα του συνεργάτες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες που έχουν τιμήσει και τιμούν το Λιμενικό Σώμα, θα σας πω, κύριε Υφυπουργέ, να συμβουλευτείτε το διαδίκτυο. Πρώτη Οκτωβρίου 2009, neaepoxi.gr. Αναφέρεται ως μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα στο ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του η αμοιβή του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ως εργαζομένου.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οlympia.gr: «Ο Πρόεδρος κ. Μίχας του Σωματείου «Τρίαινα» συμμετείχε ως μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παραμένει εργαζόμενος και πληρώνεται μέχρι το 2010 και ως Νομάρχης από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έκαναν τις μίζες με τα υποβρύχια». Eglimatikotika.blogspot, πρώτη Νοεμβρίου 2010, ανάρτηση 6728: «Τηλεοπτικά ομολόγησε και παραδέχτηκε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ότι εισπράττει χρήματα από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά 150.000 ευρώ το χρόνο και ότι δικαιούται να έχει άδεια μετ’ αποδοχών». Αυτός είναι ο Νομάρχης σας.


Όσον αφορά το βίντεο, μπείτε το βράδυ στο διαδίκτυο να δείτε πώς προσπαθεί να εξευτελίσει τον κύριο Καράμπαμπα, νούμερο 2 στο Λιμεναρχείο Πειραιώς και τον σημερινό ναύαρχο, τότε λιμενάρχη Πειραιώς όπου τους ξηλώνει τα γαλόνια στην είσοδο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Επειδή εκεί στο Πέραμα και στο Ρέθυμνο τα πράγματα τα παραδέχεστε συνήθως, οφείλετε να αποκαταστήσετε αυτό το οποίο αναφέρατε μέσα στο Κοινοβούλιο.


Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε ο ΛΑΟΣ συμφωνούμε απόλυτα και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν καθημερινώς τη ζωή τους. Αναφέρομαι και στους Έλληνες βατραχανθρώπους, στα στελέχη της ΜΥΑ, αναφέρομαι και στα στελέχη των πλωτών του Λιμενικού Σώματος που πρέπει να έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση από άλλα στελέχη τα οποία κάθονται στα γραφεία. Κάποιοι μάλιστα υπηρετούν πάρα πολλά χρόνια στο Υπουργείο σε μόνιμες θέσεις, προσωπάρχες, πολιτική προστασία, μονίμως στον Πειραιά, προστατευμένοι των πάντων γιατί ξέρουν –λέει- και κάποιοι άλλοι είναι στον Άη Στράτη, κάποιοι άλλοι στους Λειψούς, κάποιοι άλλοι στην Κάσο και στην Κάρπαθο, κάποιοι άλλοι στη Γαύδο.


Εδώ τίθεται και το θέμα που έχει να κάνει με το τι θα συμβεί αύριο το πρωί. Πριν από λίγη ώρα από την Κίνα ο κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον κινεζικό νηογνώμονα. Ο ελληνικός νηογνώμων τελείωσε.


Εγώ θα σας θέσω ένα ερώτημα και αναφέρομαι στον κύριο Υπουργό που ξέρει καλά τα θέματα της ναυτιλίας: Αύριο το πρωί λοιπόν –μακάρι να μη συμβεί, χτυπώ το ξύλο της Βουλής- το «Αιολίς» στον Άη Στράτη πιάνει ένα κάβο στην προπέλα και μπαίνουν λίγα νερά από τον άξονα. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει επιθεώρηση και να δοθεί απόπλους. Τι θα γίνει; Θα φύγει ο κινέζικος νηογνώμων από τη Σαγκάη, θα πάρει τη Lufthansa, θα κατέβει στη Φρανκφούρτη, από τη Φρανκφούρτη θα έλθει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα περιμένει να περάσει το βαπόρι για τη Μυτιλήνη και από τη Μυτιλήνη θα πάει στον Άη Στράτη να επιθεωρήσει το «Αιολίς» και μετά από 22 μέρες θα πάρει απόπλου το «Αιολίς»;


Αυτό το λέω ως παράδειγμα για να σας δείξω κάτι για τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και των επιθεωρήσεων. Πραγματικά υπάρχει θέμα σχετικά με τον επιθεωρούμενο και τον επιθεωρητή. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες ιδίως στα μικρά νησιά είναι πολύτιμες και για την ακτοπλοΐα και για τη «νησιωτικότητα» και αυτά τα θέματα όχι απλώς δεν θα λυθούν, αλλά θα εμπλακούν πολύ περισσότερο.


Για τον Οίκο Ναύτου: Στη Φολέγανδρο υπάρχουν 11 ναυτικοί, 11 απόμαχοι του ΝΑΤ. Ποιος θα εξυπηρετεί τον Οίκο Ναύτου; Θα μου πείτε για δύο χρόνια τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Και μετά τι θα γίνει;


(SX)


(6PM)


Θα προσλάβει το «Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Συρτής – Παραγαδιού και λοιπών Θαλασσίων Αθλημάτων» προσωπικό στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο, στην Κάσσο, στην Κάρπαθο, στον Αϊ Στράτη, στα Ψαρά, για να εξυπηρετεί τους απόμαχους ναυτικούς; Ποιος θα κάνει τις επιθεωρήσεις; Ποιος θα έχει τα νηολόγια;


Αυτά είναι θέματα τα οποία τα γνωρίζετε καλά εσείς, κύριε Υπουργέ. Και πιστεύω, όσον αφορά το θέμα της προστασίας του πολίτη, ότι ναι μεν έχει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη, αλλά μετατρέπουμε εκείνους οι οποίοι έμαθαν να χρησιμοποιούν τον εξάντα σε πολίτες, ένστολους που θα πρέπει να χρησιμοποιούν το γκλομπ. Ε, αυτό δεν γίνεται. Και εμείς δεν το πιστεύουμε.


Ευχαριστώ πολύ.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης έχει το λόγο.

Συνεχίζεται.../...




************
AQUARELA CREPA CAFFE
Τεράστια ποικιλία γεύσεων, ολόφρεσκες πρώτες ύλες, γενναιόδωρες ποσότητες.
Χρειάζεστε κάτι άλλο;
Γλυκό του κουταλιού, brownies, σουφλέ σοκολάτας, βάφλες, τυρόπιτα, κασερόπιτα…
οι πειρασμοί συνεχίζονται ακάθεκτοι και το παιχνίδι καλά κρατεί και στα επιπλέον…
 Ζεστή διακόσμηση, υποβλητικός φωτισμός και ατμοσφαιρική μουσική.
Γιατί η κρέπα θέλει την ατμόσφαιρα της.

ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ του NEXTOK:
Απλά πείτε ότι είστε αναγνώστες του NEXTOK και αμέσως θα έχετε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκπτωση

Για delivery Δείτε περισσότερα: http://nextok.blogspot.com/2011/01/aquarela-crepa-cafe-48-156-18453-211.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας, με σεβασμό στη προσωπικότητα των ατόμων και χωρίς να προκαλέσετε τους νόμους και τη Δικαιοσύνη. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ δεν δημοσιεύονται εκτός εάν το εγκρίνει η διαχειρίστρια του ιστολογίου. Εάν επιθυμείτε, επικοινωνείστε με το τηλέφωνο: 6981042435 Διαφορετικά αφήστε τα στοιχεία σας στο email: th.kontzoglou@gmail.com
Ευχαριστώ
Θεοδοσία Κοντζόγλου